Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ICAO)

Την 30 Ιουλίου, 1 σχηματισμός αποτελούμενος από 8 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησε 1 παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 4 παραβίασεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 4 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

ΠΗΓΗ :ΓΕΕΘΑ

Σύλληψη τριών υπόπτων, για εμπρησμό, από τις αρχές της Σάμου - Ο ένας ομολόγησε.

Τρεις κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν  από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που μετέβη χθες το βράδυ στη Σάμο, κατηγορούμενοι για εμπρησμό σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Κοκκάρι και τέθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έχουν γίνει γνωστά από την Πυροσβεστική, ο ένας από τους τρεις ομολόγησε την πράξη του, ενώ οι άλλοι δύο ακόμη εξετάζονται. Και οι τρεις είναι κάτοικοι της περιοχής και την ξέρουν πολύ καλά.

Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν για ποιο λόγο έβαλαν τη φωτιά, ενώ σημειώνεται πως ο ένας από τους τρεις είχε συλληφθεί και πάλι στο παρελθόν και είχε καταδικασθεί για εμπρησμό.

Επίσης, ερευνάται πληροφορία που αναφέρει ότι ο ίδιος πιθανόν να εμπλέκεται και σε άλλους εμπρησμούς στο νησί.
Ο κτηνοτρόφος που ομολόγησε έδειξε ακριβώς στους αξιωματικούς το σημείο και τον τρόπο με τον οποίο έβαλαν τη φωτιά.
Και οι τρεις θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

Μαύρη μέρα για τις Ενοπλες Δυνάμεις



Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

«Μαύρη Παρασκευή» χθες για τον Στρατό Ξηράς καθώς καταγράφτηκαν δύο δυστυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανδρών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ελικόπτερο Απάτσι που κατέπεσε στις 11.49 στην Πάχη Μεγάρων εκτελούσε δοκιμαστική πτήση, γύρω από το αεροδρόμιο, μετά από συντήρηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτό. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν ο πιλότος του ελικοπτέρου να διαπίστωσε τεχνική βλάβη και αφού το ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου να επιχείρησε στη συνέχεια αναγκαστική προσγείωση.

Δυστυχώς, όμως, δεν κατέστη εφικτό καθώς με το που ακούμπησε στο έδαφος έγινε έκρηξη. Να σημειωθεί ότι το ελικόπτερο αυτό είναι ένα από τα 12 καινούργια Απάτσι που παραλάβαμε τον Φεβρουάριο του 2010.

Βέβαια κάποιοι πιλότοι υποστηρίζουν ότι τα ελικόπτερα Απάτσι δεν είναι εύκολα στον χειρισμό τους και δεν συγχωρούν λάθη. Ιδίως στις αιωρήσεις και σε ορισμένου τύπου στροφές. Ωστόσο όσοι τα πετούν έχουν εκπαιδευτεί και στην Αμερική.

Στο ελικόπτερο, το οποίο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση, επέβαιναν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης Α.Δ., πατέρας τριών παιδιών, και ο συγκυβερνήτης Αρχιλοχίας Κ.Γ. Και οι δύο χειριστές τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά την πτώση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε αμέσως συλλυπητήριο τηλεγράφημα στις οικογένειες των θυμάτων όπου αναφέρει: "Ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στον βωμό του καθήκοντος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωσή του μετά το δυστύχημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους. Η έρευνα για τα αίτια του συμβάντος θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές. Παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εκ μέρους της Ν.Δ. εξέφρασε τα συλληπτήρια ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης: «Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα».

* Λίγη ώρα νωρίτερα ο Στρατός Ξηράς κατέγραφε άλλο ένα δυστύχημα. Γύρω στις 11.00 ώρα στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή της Ρεντίνας, ένα φορτηγό από την Τουρκία, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, συγκρούστηκε με το προπορευόμενο όχημα του Στρατού Ξηράς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μόνιμου 35χρονου Επιλοχία. Οι άλλοι πέντε επιβάτες του στρατιωτικού οχήματος τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο 424 ΓΣΝΕ. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.







Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου



Πάχη Μεγάρων

Ένα επιθετικό ελικόπτερο, τύπου Απάτσι, συνετρίβη, στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση εντός του αεροδρομίου της Πάχης Μεγάρων στις 11:49 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Νεκροί είναι και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου, το οποίο μετά τη συντριβή του, τυλίχτηκε στις φλόγες.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά που εκδηλώθηκε.

Τα συλληπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων χειριστών του ελικοπτέρου, εκφράζοντάς τους τη βαθιά θλίψη όλων μας για το τραγικό συμβάν και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος».

Συμπαράσταση και συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου:

«Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Στις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. »

Συλληπητήρια, αλλά και ερωτήματα εκφράζει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.

»Ακόμα ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη λειτουργία του όλου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων και προστασίας του προσωπικού. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος».

»Το ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο χειριστών».









Προβληματισμός και αβεβαιότητα στο ΓΕΕΘΑ από τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Αυξημένος εξακολουθεί να είναι ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) κάτι που προβληματίζει τα ελληνικά επιτελεία αναφορικά με τις μελλοντικές προθέσεις της Τουρκίας. Δύο είναι τα στοιχεία που απασχολούν περισσότερο την ελληνική πλευρά, όπως σχολίασαν στο defencenet.gr πηγές της ΠΑ:
Πρώτον ο μεγάλος αριθμός των οπλισμένων αεροσκαφών, εγκαταλείποντας από ότι φαίνεται η Άγκυρα το ιδιότυπο «φλερτ» με τις «άοπλες πτήσεις» -τουλάχιστον στο διπλωματικό επίπεδο- και δεύτερον ο επίσης μεγάλος αριθμός των παραβιάσεων και ειδικά αυτών. Κατά τα άλλα και σήμερα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ είχε αρκετή δουλειά καθώς 20 τουρκικά αεροσκάφη, διαμοιρασμένα σε τρεις σχηματισμούς, εκ των οποίων τα 10 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησαν 10 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 3 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών. Η όλη δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Η αυριανή ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ΠΑ αναμένεται να είναι κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις. Και τούτο γιατί η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα ειδικά τις Παρασκευές είναι πάντα μειωμένη.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό

Την προμήθεια 59 τορπιλών βαρέως τύπου περιέχει σε υψηλή προτεραιότητα το νέο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι νέες τορπίλες πρόκειται να εξοπλίσουν κατά κύριο λόγο τα τέσσερα νέα υποβρύχια Type 214. Η συγκεκριμένη προμήθεια έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται από την επικείμενη ένταξη στον ελληνικό υποβρυχιακό στόλο των τεσσάρων νέων υποβρυχίων Type 214. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ΕΜΠΑΕ περιλαμβανόταν η προμήθεια 70 νέων τορπιλών αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέληξε σε τέλμα. Οι υποψηφιότητες τότε ήταν η γερμανική DM2A4 της Atlas Elektronik και η γαλλο-ιταλική προέλευσης Black Shark της WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος τότε είχαν ανακύψει σοβαρά προβλήματα για την πλήρη ολοκλήρωση του όπλου στο σύστημα μάχης των υποβρυχίων Type 214 (ISUS 90 επίσης κατασκευή της Atlas Elektronik), τα δε οικονομικά κόστη ήταν σημαντικά σε τέτοιο βαθμό που να υπερκαλύψουν και την διαφορά των δύο αρχικών οικονομικών προσφορών της Atlas Elektronik και της Whitehead καθώς η δεύτερη είχε συμπιέσει (για ευνόητους λόγους) σημαντικά το κόστος. Οι παρακολουθούντες τα ελληνικά ναυτικά προγράμματα πιθανόν να ενθυμούνται ακόμα τη φιλολογία που είχε αναπτυχθεί περί πλήρους ή μερικής ολοκλήρωσης. Κύριος βιομηχανικός εταίρος της Atlas Elektronik ήταν η ελληνική Sunlight η οποία είχε μάλιστα τότε προτείνει και την κατασκευή μίας ελληνοποιημένης έκδοσης της DM2A4.

Το πρόγραμμα είναι επίσης αξιομνημόνευτο καθώς μόνο λόγω κακής συγκυρίας (λόγω αποτυχίας στις αρχικές δοκιμές του Παπανικολής) δεν ξαναζούμε το σίριαλ των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις ο επιχειρησιακός φορέας είχε εγκαίρως προνοήσει για τον προγραμματισμό υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων όπως συμβαίνει και αυτή τη φορά. Ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ολοκλήρωση του νέου προγράμματος θα μελετήσουν σε βάθος τα δεδομένα και την κατάληξη σε τέλμα του προηγούμενου ώστε να αποφευχθούν παγίδες που θα οδηγήσουν στην παράταση ή παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες.









Αντιαποβατικές ασκήσεις του Στρατού σε Ρόδο και Κω

Αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζουν εσχάτως οι μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, εντοπισμένες στην απόκρουση αποβάσεων. Οπωσδήποτε οι συνεχείς ασκήσεις συμβάλλουν στην διατήρηση του αξιόμαχου των μονάδων, στην εκπαίδευση των εθνοφυλάκων και στην καλύτερη συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικού πληθυσμού προκειμένου αν χρειαστεί να υπάρχει η αναγκαία ετοιμότητα για αντιμετώπιση επιθετικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης από τα ανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2010, πραγματοποιήθηκε αριθμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό των Μονάδων της 80 ΑΔΤΕ στην Κω. Στο σενάριο των ασκήσεων συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων η ανακατάληψη βραχονησίδων με πλωτά μέσα, η στρώση ναρκοπεδίου, βολές με όπλα υποστήριξης, προετοιμασία και τάξη εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών RM-70, και υλοποίηση σχεδιασμού ανεφοδιασμού ελικοπτέρου με καύσιμα εν μέσω επιχειρήσεων υψηλής έντασης.

Παράλληλα με τις ασκήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Εθνοφυλάκων στην 95 ΑΔΤΕ στην Ρόδο. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης οι Εθνοφύλακες του νησιού είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν βολές με Βαρέα Όπλα Πεζικού, να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τη χρήση των νέων οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς και να διεξάγουν ασκήσεις μικρού κλιμακίου.

Οι ασκήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Ελληνικό Στρατό δεν σταματάνε ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι συνεχόμενες και καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή των συνόρων, από τον Έβρο μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Μέσω των ασκήσεων αυτών, επιτυγχάνεται η διατήρηση της ετοιμότητας των μονάδων για κάθε ενδεχόμενο, η συνεχόμενη επαφή με τον χώρο που οι μονάδες αυτές πιθανόν να χρειαστεί να δράσουν και η δοκιμή του μηχανισμού διοίκησης και υποστήριξης των εμπλεκόμενων μονάδων.



Γερμανικό «μπράβο» στην Τουρκία για τα πυρηνικά του Ιράν


Την τουρκική διαμεσολάβησή στη διαμάχη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χαιρέτισε  από την Άγκυρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε. Υπογράμμισε δε ότι θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη «αλλά όχι απαραίτητα ως μέλος της ΕΕ».

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη, ο Βεστερβέλε σημείωσε ότι το Ιράν θα ήθελε τη διεξαγωγή συνομιλιών με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, το Σεπτέμβριο.

Οι συνομιλίες θα κάλυπταν όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα και όχι μόνο για τη συμφωνία που η Τεχεράνη συνήψε με την Τουρκία και τη Βραζιλία για την αποθήκευση ουρανίου στην Τουρκία, είπε ο ίδιος.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την έρευνα που διεξάγεται για την επιδρομή του Ισραήλ στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας το Μάιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι ακτιβιστές.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι αναμένει "αλληλεγγύη" από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη Γερμανία, για την υπόθεση.





Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας


Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 20.00 το απόγευμα σε δασική έκταση στο Βελβίτσι Ρίου Αχαΐας, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.




Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Eurofighter GmbH: "Το EF-2000 Typhoon επικρατεί στο 85% των αερομαχιών του F-35"!

Αναλυτικά σενάρια επιτυχούς αντιμετώπισης του F-35 από το EF-2000 Typhoon παρουσίασε η κονοπραξία κατακευής του ευρωπαϊκού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης του Farnborough. Γενικά το F-35 παρουσιάστηκε ως ένα ικανότατο αεροσκάφος κρούσης με περιορισμένες δυνατότητες όμως στον εναέριο αγώνα καθώς υπολείπεται σε δυνατότητες που πρέπει να έχει ένα αεροσκάφος εναέριας υπεροχής, όπως είναι τα F-22 και Eurofighter.
Η συνέχεια έρχεται μέσω ανακοινώσεων αποτελεσμάτων προσομοιώσεων που διεξήγαγε η κοινοπραξία φέρνοντας αντιμέτωπα EF και F-35 σε ένα ρεαλιστικό και σύγχρονο περιβάλλον.

Οι προσομοιώσεις περιελάμβαναν τέσσερα Eurofighter και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) που υπερασπίζονταν μια περιοχή από οχτώ F-35 με φορτίο δύο JDAM και δύο πυραύλους αέρος-αέρος στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού.

Τα Eurofighter κατάφεραν να νικήσουν στο 85% των επιθέσεων που εκδήλωσαν τα F-35. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, επειδή το αμερικανικό μαχητικό δε διαθέτει ολόπλευρα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας είναι ευάλωτο στον εντοπισμό και την κατάρριψη από μη stealth μαχητικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κοινοπραξίας λόγω της σχεδίασης του είναι δυνατό να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί τοποθετώντας τα αεροσκάφη αεράμυνας αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου με απόκλιση (offset) 25 με 30 μοιρών από το πιθανό ίχνος πτήσης του.

Η προσπάθεια της κοινοπραξίας έρχεται μετά τις αξιώσεις της Lockheed Martin σχετικά με το τέλος των παραδοσιακών αερομαχιών. Στο σύγχρονο περιβάλλον η αμερικανική εταιρία υποστηρίζει ότι η ευελιξία είναι άσχετη με την επικράτηση σε μια αερομαχία. Βίντεο που αποδέσμευσε ένα χρόνο πριν η Norhtrop Grumman επεδείκνυε το πως ένα F-35 μπορούσε να κατανικήσει ένα μαχητικό σε αερομαχία, όχι μέσω της ευελιξίας του, αλλά με την ικανότητα του να βάλει πύραυλο στο οπίσθιο ημισφαίριο.

Η Eurofighter GmbH υποστηρίζει πως χώρες οι οποίες αποκτούν τα δύο αεροσκάφη (όπως είναι η Ιταλία η οποία εσχάτως ακύρωσε την προμήθεια των Eurofighter Tranche 3B) μειώνοντας τους αριθμούς του Euofighter διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των F-35, χάνουν σημαντικά σε μαχητική ισχύ.

Το ΥΠΕΘΑ ζήτησε επανάληψη των δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δοκιμών του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στη Νορβηγία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με απόφαση του Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε την επανάληψη τους.
Κύριος λόγος για την επανάληψη ήταν η μη εκτέλεση της δοκιμής κλίσης σε ανάδυση, υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι το πρόβλημα εμφάνισης μεγάλης κλίσης (στις αρχικές δοκιμές η κλίση έφθασε τις 53 μοίρες), έχει επιλυθεί.

Ο λόγος που δεν εκτελέστηκε η συγκεκριμένη δοκιμή ήταν ότι κατά τον πλου του υποβρυχίου προς και από Νορβηγία οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο καλές που δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της δοκιμής.

Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση για επανάληψη των δοκιμών είναι επιβεβλημένη και αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη διασφάλιση της ελληνικής πλευράς ότι οι τροποποιήσεις του υποβρυχίου είναι επιτυχείς και ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί.

Εφόσον αυτό αποδειχθεί τότε και η δοκιμή και παράδοση των υπολοίπων τριών υποβρυχίων που έχουν ναυπηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) θα εξελιχθεί απρόσκοπτα αφού πλέον οι τροποποιήσεις θα ικανοποιούν τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις και θα είναι πλήρως πιστοποιημένες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και την Abu Dhabi Mar Group, που θα αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών στα ΕΝΑΕ. Εξάλλου οι παραδόσεις των υπολοίπων τριών υποβρυχίων (ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΚΟΤΣΩΝΗΣ) θα γίνουν σε χρονική περίοδο που τα ΕΝΑΕ θα είναι στην ιδιοκτησία της. Όπως μάλιστα έχει επίσημα ενημερώσει η ADM η πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με τα υποβρύχια Type 214 αποτελεί επίσης δικής της υψηλή προτεραιότητα και την υποστηρίζει απόλυτα.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η υφαλοκρηπίδα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες»

Επίσημη κυβερνητική πολιτική οι δηλώσεις Πάγκαλου ότι η υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού

Με έντονο σκούρο χρώμα, διακρίνονται ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου όπου το βάθος βυθού ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Εδώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο...

Προπομπός των διευθετήσεων που προωθούνται στο Αιγαίο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι τα όσα αποκαλυπτικά είπε την Τετάρτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Με τις δηλώσεις του, όχι απλά νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία «κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες» -πράγμα ψευδές αφού τα τουρκικά πλοία ήταν μεν σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα-, αλλά επιπλέον αποχαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, περιορίζοντάς την μόνο στα αβαθή μέχρι 200 μέτρα βάθος βυθού, που αποτελούν μόνο το 15% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει τα υπόλοιπα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες».

Είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος: «Τα "Πίρι Ρέις" και "Τσεσμέ" κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες, όχι μόνο οι παράκτιες χώρες. Οχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μπορεί να έρθει πλοίο ρώσικο, αμερικάνικο ή από το Κονγκό. Στα διεθνή ύδατα, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του ή τις εκμεταλλεύσεις του».

Τα παραπάνω είναι μια λογική συνέχεια των όσων είχε πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις 14 Μάη 2010, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, ότι «το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα (...) είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες» και είχε αποκαλέσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων «εδαφικές λεπτομέρειες» και «γεωγραφικές ιδιομορφίες»...

Τροχιοδεικτικά πυρά

Η υφαλοκρηπίδα, όπως και η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι το κυριαρχικό δικαίωμα της παράκτιας χώρας να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη θάλασσα και το βυθό της.

Αφορά τα διεθνή ύδατα στο σύνολό τους, δηλαδή πέρα από τη στενή παραθαλάσσια ζώνη των χωρικών υδάτων (6 ή 12 ν. μίλια) - αυτά θεωρούνται ούτως ή άλλως εθνική επικράτεια - χωρίς περιορισμούς βάθους βυθού, σύμφωνα με την ισχύουσα Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που η Ελλάδα επικύρωσε το 1994.

Τα όσα πρωτόφαντα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θέτουν σε άλλη βάση το σύνολο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση και -όπως διαφημίζεται- είναι «σε καλό» δρόμο. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις Πάγκαλου ρίχνουν τροχιοδεικτικά πυρά που προσανατολίζουν στο περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συζητάει στη βάση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την έχει αποδεχθεί αυτή την αμφισβήτηση σε μεγάλη έκταση.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την ντε φάκτο δημιουργία από την Τουρκία, με ΝΑΤΟική κάλυψη, μιας νέας κατάστασης που είναι το πρόπλασμα των ευρύτερων διευθετήσεων που επιδιώκονται.

Αυτές οι διευθετήσεις εκτός από την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφορούν το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, όπως και τις αρμοδιότητες στο διεθνή χώρο που αφορούν στον έλεγχο των πτήσεων (FIR) και στην έρευνα και διάσωση.

Ολα αυτά έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο στρατιωτικό-επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, που είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στην αντιδικία γύρω από τα στρατηγεία και τα κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC).

Χαράζουν νέα σύνορα

Τα όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανατρέπουν όλα τα σημερινά δεδομένα και ακυρώνουν το Διεθνές Δίκαιο, αφού περιορίζεται η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα, μόνο στα τμήματα αυτά της θάλασσας που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά ύδατα και ο βυθός φθάνει μέχρι, σε μέγιστο βάθος, τα 200 μέτρα.

Δηλαδή, γίνεται «γκρίζα ζώνη» το 85% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα, και εγκαταλείπεται η υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, όπου εκεί τα βάθη είναι παντού πάνω από 200 μέτρα.

Μια τέτοια θέση δεν έχει υποστηριχτεί -μέχρι στιγμής- ούτε από την τουρκική πλευρά. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει στην ισχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ισχυε μόνο στη σύμβαση του 1958, που αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα του 1982, επειδή ακριβώς τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη βυθού.

Αλλωστε όλη η Μεσόγειος έχει χωριστεί σε εθνικές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Για παράδειγμα η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο μέσο της απόστασης των ακτών τους, όπως και η Ελλάδα με την Ιταλία στο μέσον του Ιονίου Πελάγους.

Χαρακτηριστικό των ανατροπών που προωθούνται, είναι το γεγονός ότι αν σε μια περιοχή των διεθνών υδάτων του Αιγαίου (σήμερα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα), είτε ντε φάκτο είτε κατόπιν «διευθέτησης» το δικαίωμα εκμετάλλευσης δοθεί στην Τουρκία, αυτόματα εγείρονται και δικαιώματα άμυνας για το τμήμα αυτό του θαλάσσιου χώρου, καθώς η Τουρκία θα επικαλείται «ζωτικά συμφέροντα» της (Συμφωνία της Μαδρίτης 1997).

Επισημαίνεται πως σήμερα, σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο - με εξαίρεση τμήματος του βόρειου Αιγαίου - λόγω της διασποράς αλλά και της διάταξης των ελληνικών νησιών που σχηματίζουν «τείχος» απέναντι από τις τουρκικές ακτές, αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, καλύπτεται από το FIR Αθηνών (σύμφωνα με τον ICAO) και συνεπώς αποτελεί χώρο που η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.

Η εξασφάλιση, από την τουρκική πλευρά του δικαιώματος εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο τμήματα της ελληνικής επικράτειας ή πολύ περισσότερο όλης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από ελληνικά νησιά, θα είχε άμεσες συνέπειες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική υφαλοκρηπίδα ή παρεμβολή τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τουρκική παρεμβολή στους θαλάσσιους δρόμους.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ενδεχομένως, θα στήνονταν τουρκικές
πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, πράγμα που θα συμπαρασύρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, δηλαδή νέα σύνορα στο Αιγαίο και ανατροπή του σημερινού «στάτους».

Πλήρης ανατροπή

Για το ποια ανατροπή σηματοδοτούν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκεί να παραθέσουμε τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου περιγράφονται οι -επίσημες τουλάχιστον- ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο: «Η Τουρκία αποβλέπει στην απόκτηση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και κατά συνέπεια στον εγκλωβισμό αυτών σε μία ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας».

Στον αντίποδα αυτής της θέσης, η νέα θεώρηση δικαιώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, καθώς αποποιείται την υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται δυτικά των ελληνικών νησιών και προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τις ακτές της Εύβοιας και το Θερμαϊκό Κόλπο και τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, ή, στην καλύτερη περίπτωση, τη βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται: «Το ζήτημα έγκειται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε δύο συγκεκριμένα σημεία, δηλαδή αφενός στη θαλάσσια προέκταση της συνοριακής γραμμής στη Θράκη και αφετέρου στα πλησίον της τουρκικής ακτής ευρισκόμενα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στη Δωδεκάνησο. Δεν αφορά σαφώς σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου όπως όψιμα ισχυρίζεται η Τουρκία, η οποία άλλωστε είχε παραχωρήσει άδειες διεξαγωγής πετρελαϊκών ερευνών μόνο για τα δύο προαναφερόμενα σημεία».

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το Κόσοβο ίσως υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ το 2011» λέει ο Φ.Σεϊντίου

Το Κόσοβο το 2011 θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρόεδρός του, Φατμίρ Σεϊντίου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η κήρυξη, το 2008, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο και άλλα κράτη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε νέα επιχειρήματα σε σχέση με το αίτημά μας για ένταξη στον ΟΗΕ» είπε ο Φ.Σεϊντίου.

Σε διακήρυξη που υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή του Κοσόβου αναφέρει ότι αναμένει να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και άλλες χώρες και χαιρετίζει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη διαλόγου με τη Σερβία για τεχνικής φύσης ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι ανήγγειλε ότι αναμένει σύντομα 35 κράτη να αναγνωρίσουν το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι θα αποστείλει σε περισσότερες από 100 χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο επιστολές με αίτημα να προχωρήσουν στη αναγνώριση.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ICJ αποτελεί γνωμοδότηση, εκτιμάται πως ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα το "Πίρι Ρέϊς" - Έγγραφο-φωτιά του τουρκικού ΥΠΕΞ

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πιρι-Ρέις" επέστρεψε τελικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και παραμένει εκεί έως τώρα, ύστερα από την έξοδό του 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία έγινε 07.00 τo πρωί της Κυριακής. Η έξοδος του τουρκικού σκάφους σήμανε συναγερμό και πάλι στα ελληνικά Επιτελεία. Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, με την έξοδο του "Πιρι Ρέις" και για την ακρίβεια τέσσερις ώρες ενωρίτερα, το «Τσεσμέ» είχε επιστρέψει στον Ελλήσποντο.
Τα σκάφη του Λιμενικού ανά μία ώρα εκπέμπουν μηνύματα στα οποία αναφέρουν ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να λάβουν την άδεια της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να αποχωψρήσουν άμεσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση του «κωδικοποιημένου» κειμένου, αλλά και των ελληνικών όσο και των κυπριακών διαβημάτων, αλλά και σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων πρέσβεων για τις έρευνες που κάνουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Στις επαφές τους με ξένους αξιωματούχους οι Τούρκοι διπαλωμάτες υπό την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεων που διατυπώνονται δεν αναγνωρίζεται καμία ελληνική ή κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα διατυπώνονται αυθαίρετες θέσεις συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αυτρών των θαλάσσιων περιοχών.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα αν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Η Τουρκία, αναφέρει σε ένα από τα talking points πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»!

Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, να συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν όποιων μονομερών ενεργειών». Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.

‘Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ελλάδος και Κύπρου, «προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού»! Είναι ακριβώς οι περιοχές που δέσμευσε το Πϊρι Ρέϊς»!

Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16′18″Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές. Στο ίδιο έγγραφο:

-Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
-Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.



Αυτές είναι οι τουρκικές θέσεις που βρίσκονται πίσω από την έξοδο «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και με «τσαμπουκά» απαιτούν με την διατύπωση θεωριών όπως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πόσο μας απειλει η Αλβανία.

Στις 6/7 είχαμε αναφερθεί στο χτύπημα της Αμφιλοχίας, που πολλοί το αποδώσανε στον UCC. Πριν λίγες μέρες από αυτό είχε προηγηθεί εκδήλωση για τα "θύματα της Ελληνικής γενοκτονίας" στα ΑλβανοΕλληνικά σύνορα από Αλβανούς Τσάμηδες και Εθνικιστές.

Μήπως τελικά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ'ότι θέλουμε εμείς να πιστεύουμε ότι είναι; Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η συμπαράσταση και χρηματοδότηση των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Ελβετία, στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο UCK, που αντικειμενικός του σκοπός είναι η ένωση των Αλβανών σε ένα κυρίαρχο κράτος, είναι ένας πλήρως επανδρωμένος ανταρτο-στρατός. Που είναι το παράξενο και το δύσκολο οι "ξυπόλητοι" και "πεινασμένοι", όπως θέλουμε να νομίζουμε εμείς, του UCC να βρεθούν σε χρόνο ρεκόρ (εαν δεν είναι ήδη) με "παπούτσια και χορτάτοι";

Είναι σίγουρο πως στην Ελλάδα υπάρχουν πυρήνες του UCC. Είναι πιθανόν να προβαίνουν σε ενέργειες αποσταθεροποίησης, όπως βομβιστικές επιθέσεις για παράδειγμα. Σε πόσους Αλβανούς εγκληματίες πολέμου έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα; Πόσοι από αυτούς μπόρεσαν και πέρασαν παράνομα;
Πρέπει οι μυστικές μας υπηρεσίες με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία (γιατί υπάρχει) που διαθέτουν αυτή τη στιγμή να είναι σε αφύπνιση. Οι χάρτες της μεγάλης Αλβανίας που κυκλοφορούν ευρέως, δεν είναι για γέλια! Δείτε την ιστοσελίδα των Αλβανών της Αμερικής και θα καταλάβετε.

Πρέπει τα Ελληνικά Υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας τάξης να αποδείξουν πως δεν υπάρχει προμελετημένο σχέδιο παραχώρησης ούτε σπιθαμής Ελληνικής γής!

Πρέπει οι Αρχηγοί των Στρατιωτικών Σωμάτων να είναι συνεχώς σε επαγρύπνιση και πληροφόρηση και να είναι σε θέση να τιμήσουν τις στολές τους και τα "αστέρια" τους.
Πρέπει επιτέλους να νιώσουμε κάποια στιγμή ήσυχοι, τουλάχιστον από την "εξωτερική τρομοκρατία"!
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, εαν θέλουμε να ζούμε, να αναπνέουμε και να γράφουμε ότι γράφουμε, από τα Ελληνικά και ελεύθερα Γιάννενα και όχι μόνον...

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Δήλωση Ε. Βενιζέλου για Leopard 2 HEL και F-16

Ο υπουργός άμυνας Ε. Βενιζέλος απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, που αναφέρεται στα άρματα μάχης Leopard 2 HEL και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16C Block 52+, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίζουν τα 170 νέα άρματα μάχης τύπου Leopard και όλα τα σχετιζόμενα με το σύστημα αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 (Block 52+) είναι αντικείμενο διαρκούς ενασχόλησης, έρευνας και διαπραγμάτευσης των Γενικών Επιτελείων και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ.

Εδώ και εννέα μήνες, προσπαθούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτά και άλλα παρόμοια προβλήματα, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του δημοσίου και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε όσες δε περιπτώσεις διενεργείται δικαστική ή κοινοβουλευτική έρευνα, η πάγια εντολή μου είναι να παρέχονται αμέσως όλα τα αναγκαία στοιχεία αλλά και όλη η αναγκαία τεχνική βοήθεια.

Με τους νέους κανόνες και τις νέες πρακτικές που εφαρμόζουμε και μέσα από τη διαρκή ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, έχουμε διαμορφώσει ένα νέο διαφανές και λειτουργικό πλαίσιο, που χρειάζεται βεβαίως τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Η δήλωση του Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και το σχετικό δημοσίευμα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε το ταχύτερο την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία των δύο αυτών θεμάτων.

Ζήτησα ήδη από τον Πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κ. Ευ. Δαμιανάκη να τη συγκαλέσει».



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Άλλο Κύπρος, άλλο Κόσοβο» λέει το κυπριακό ΥΠΕΞ

Τη θέση της υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, που περιλαμβάνει την επαρχία Κοσόβου και Μετόχιας, επαναβεβαιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη, τη Δημοκρατία της Σερβίας και το "Κοσσυφοπέδιο, υπό το ψήφισμα 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", να ξαναρχίσουν το διάλογο για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του Κοσόβου, με στόχο την επικράτηση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η μακρά αυτή νομική διαδικασία, σε όλα τα στάδια της οποίας η Κύπρος συμμετείχε, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα του διεθνούς δικαίου. Η Γνωμοδότηση μελετάται ενδελεχώς από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

``Η Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνει ότι η επιχειρηματολογία του δικαστηρίου διαφοροποιεί την περίπτωση του Κοσόβου από την περίπτωση της Κύπρου``, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δύο συλλήψεις εμπρηστών

Στη σύλληψη δύο ατόμων για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κάρυστο και τη Χαλικιδική, χθες και σήμερα, αντίστοιχα προχώρησε η αστυνομία.
Ειδικότερα υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνέλαβαν έναν 43χρονο, ημεδαπό, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22/07/2010 και Ω/13:55, στη θέση Λάλα, στο Δ/Δ Καλυβίων του Δήμου Καρύστου, στην Εύβοια.

Ο 43χρονος θα οδηγηθεί αύριο, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδος, με την κατηγορία του εμπρησμού αγροτοδασικής έκτασης, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών με χρήση ηλεκτρικού τροχού.

Στη Χαλκιδική ανακριτικοί υπάλληλοι του Π.Κ. Μαρμαρά συνέλαβαν έναν 34χρονο αλλοδαπό, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:20 στη θέση Μοσχάτο, στο Δ/Δ Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας.

Και ο 34χρονος, θα οδηγηθεί αύριο, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πολυγύρου, με την κατηγορία του εμπρησμού αγροτοδασικής έκτασης, από την καύση ξηρών χόρτων.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

«Η αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι αδιέξοδη».

Ιδού ολόκληρο το άρθρο του Α/ΓΕΑ.

«Οι νέες προκλήσεις στην ασφάλεια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν προέρχονται μόνο από τη μετάβαση από ένα διπολικό σύστημα σε ένα πολυπολικό, αλλά κυρίως από τη δημιουργία νέων σχέσεων εντός του νέου συστήματος. Επιπλέον, το νέο σύστημα δεν είναι κλειστό, δεν καθορίζεται αποκλειστικά από ενδογενείς παράγοντες και η συστημική προσέγγιση δεν επαρκεί.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας γεωγραφικός χώρος όπου η ύπαρξη της πολυπολικότητας μετατρέπει το γεωπολιτικό πλαίσιο σε ένα γεωστρατηγικό πεδίο, δηλαδή η ανοιχτή δομή του έχει μία νέα δυναμική, η οποία δεν επιτρέπει τις παραδοσιακές εσωτερικές τριβές και δεν μπορεί να ερμηνευτεί με κλασικά στατικά κριτήρια. Η δυναμική του χώρου απαιτεί τη μελέτη και των παικτών-κρατών και των σχέσεων μεταξύ τους. Σε αυτό το νέο πεδίο, η ανάλυση της δράσης δεν εμπίπτει αποκλειστικά στη θεωρία αποφάσεων σύμφωνα με την οποία ένας μοναδικός παίκτης επιλέγει με τον καλύτερο τρόπο καταστάσεις-αποτελέσματα από ένα σύνολο επιλογών. Τώρα κάθε παίκτης αναγκάζεται να εξετάσει τις σχέσεις του με τους άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάλυση κατάστασης βασίζεται σε μεγαλύτερο πλήθος αντικειμένων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε και την ύπαρξη ασύμμετρων απειλών εντός των δραστών, όπως οι λαθρομετανάστες, η παράνομη διακίνηση όπλων και άλλες, οι οποίες και επηρεάζουν τη στρατηγική τους συμπεριφορά.

Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οι εξής παίκτες: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Λιβύη. Η θεωρία των σχέσεων γνωρίζει ότι με 8 παίκτες υπάρχουν 28 σχέσεις. Κατά συνέπεια, η γνώση αυτών των σχέσεων είναι απαραίτητη για να προσδιορίσουμε το παίγνιο σε τοπικό επίπεδο, υπολογίζοντας επιπλέον ότι το γράφημα των σχέσεων εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο, όπου δρουν και οι παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας.

Το νέο πεδίο δράσης εντάσσεται φυσιολογικά στη θεωρία παιγνίων. Στην εποχή μας όμως δεν λειτουργούμε στο πλαίσιο ενός παιγνίου μηδενικού αθροίσματος, όπου όσα οφέλη από τον κάθε παίκτη προστίθενται τόσα χάνονται, έτσι ώστε το αλγεβρικό άθροισμα να είναι μηδέν. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολυπλοκότερη. Επιβάλλεται η κατηγοριοποίηση των παικτών αλλά και η ανάλυση των στρατηγικών τους επιλογών. Αυτή η ανάλυση προσφέρει πολλές δυνατότητες στη χώρα μας, η οποία είναι και μέλος διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ) και παράλληλα συμμετέχει σε περιφερειακούς δράστες όπως MD, SEEEBRIG κλπ.

Το Αιγαίο δεν μπορεί να εξετασθεί εκτός του πλαισίου της Ανατολικής Μεσογείου. Η γεωγραφία του αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, αποτελεί όμως και στόχο αμφισβήτησης της Τουρκίας. Με την τακτική που ακολουθεί, δηλώνει συνεχώς την παρουσία της συνεχίζοντας να υποστηρίζει τις επιδιώξεις της. Οι επιδιώξεις αυτές επικεντρώνονται στη διεκδίκηση ισχυρού ρόλου στην περιοχή, στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, στην καλλιέργεια εντυπώσεων συγκυριαρχίας και συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου του Αιγαίου. Όμως αυτή η άποψη αντικρούει την υπάρχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δημιουργία αυτών των τεχνητών εντυπώσεων δεν οδηγεί πουθενά στη νέα κατάσταση πραγμάτων, ειδικά στο θέμα της άμυνας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Η πραγματικότητα έχει αλλάξει στην Ανατολική Μεσόγειο και η δυναμική της θεωρίας παιγνίων εντάσσεται πλέον στα παίγνια μη μηδενικού αθροίσματος, όπου είναι δυνατόν να κερδίσουν ταυτόχρονα περισσότεροι από ένας παίκτες. Τώρα υπάρχουν επιλογές άλλου τύπου, όπως η ισορροπία Nash ή ισορροπία Pareto. Η βέλτιστη λύση δεν μπορεί πλέον να είναι μονόπλευρη. Είναι απαραίτητο να είναι και συλλογική και πολυπλευρική. Επιπλέον να έχει την ιδιότητα της συμμετρίας όσον αφορά στη στρατηγική. Με άλλα λόγια, είναι αμοιβαία. Η απλοποίηση της περιοχής σε ένα πλαίσιο, όπου υπάρχουν μόνο κύριοι παίκτες και μηδενικές γειτονικές τριβές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο θέμα της ασφάλειας δεν επιδιώκουμε αναγκαστικά μια ιδανική λύση, αλλά μια ανθεκτική, διότι είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να αντέξει τις πιέσεις σε βάθος χρόνου. Η χώρα μας, λόγω της ιστορίας της, της τοποθεσίας της αλλά και του σύγχρονου και αξιόμαχου αεροπορικού δυναμικού της, μπορεί να παίξει έναν καινοτόμο ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχουν διαχρονικά σημεία τριβών και αντιπαραθέσεων.

Η Ελλάδα είναι και για άλλους παίκτες ένα σημείο αναφοράς για την επινόηση νέων στρατηγικών με ανθεκτικά δεδομένα, διότι πέραν των άλλων δεν παρουσιάζει αστάθειες σε θέματα ασφάλειας λόγω του πολιτεύματός της και των θεσμών της που εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η ιδιότητα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο πάνω στο οποίο μπορούν να βασιστούν και άλλοι παίκτες σε αυτό το πολύπλοκο και πολυπολιτισμικό πεδίο δράσης. Η αποτελεσματική χρήση των πτητικών μέσων που η ΠΑ διαθέτει στο χώρο ευθύνης της, μας έχει κάνει όχι μόνο αποδεκτούς απ’ όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μας κατατάσσει σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.



Οι νέες προκλήσεις στην ασφάλεια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, την ικανότητά μας να προβλέπουμε αποτελεσματικά τα γεγονότα και να μας καθιερώσουν ως τους πλέον αρμόδιους για την επίλυση πραγματικών κρίσεων. H ΠΑ θα συνεχίσει να παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και τη διεθνή προβολή της πατρίδας μας».



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Λήμνος: Πρόβα απόκρουσης απόβασης

Άσκηση με πολύ «ιδιαίτερο» και «ειδικό» περιεχόμενο, με την οποία το ΓΕΣ θέλει να στείλει ανάλογου ύφους και περιεχομένου μήνυμα στην «άλλη πλευρά του λόφου», εκτέλεσε με επιτυχία στη Λήμνο μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου.


Πιο συγκεκριμένα, μονάδες της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης (ΣΔΙ) στη Λήμνο πραγματοποίησαν ειδικές ασκήσεις "προς εκτέλεση ενεργειών και διαδικασιών έχοντας το χαρακτήρα τοπικής Δύναμης Άμεσου Επέμβασης (ΔΑΕ) Έτσι το προσωπικό που πήρε μέρος στην άσκηση εκπαιδεύτηκε στην επίτευξη μικρού χρόνου απόκρισης, εντοπισμού και επέμβασης στην περιοχή ευθύνης για την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής απειλής".

Ο χρόνος, ο εντοπισμός της περιοχής που έχει εμφανιστεί η απειλή και η άμεση επέμβαση για την εκδίωξη των εχθρικών τμημάτων είναι από τα κρίσιμα κομμάτια της άσκησης. Τέτοιες μονάδες όπως η συγκεκριμένη που ασκήθηκε στη Λήμνο, αποτελούν το πρώτο και ίσως κρισιμότερο εργαλείο άμεσης επέμβασης ιδιαίτερα σε ότι αφορά «σενάρια» κρίσης τύπου «Ιμίων».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Κατ'αρχήν τέτοιες ασκήσεις γίνονται μάλλον σπάνια. Είναι απόλυτα "ειδικού" χαρακτήρα, αφού αφορούν πολλαπλά αντικείμενα: Από ανάπτυξη δύναμης σε βραχονησίδα και ανακατάληψής της μέχρι άμεση ενίσχυση απειλούμενης νήσου πριν η κρίση εξελιχθεί σε "θερμή". Ας πούμε ότι για κάποιους λόγους κρίθηκε σκόπιμο από το ΓΕΣ να εκτελεστεί η συγκεκριμένη άσκηση...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΞΕΠΑΓΩΣΕ ΚΙΟΛΑΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ




Ελευθεροτυπία

Παρά τη διακοπή της κοινής αεροπορικής άσκησης «Μίνωας 2010» μετά το ισραηλινό πολύνεκρο ρεσάλτο εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας -Τελ Αβίβ καλά και απροκάλυπτα κρατεί.

Οχι μόνο συμφωνήθηκε η επανάληψη τον ερχόμενο Οκτώβριο των κοινών ελληνοϊσραηλινών γυμνασίων που θα γίνονταν με σημείο αναφοράς την Κρήτη, αλλά, χθες και προχθές, ευρείας επιχειρησιακής κλίμακας εκπαιδευτική άσκηση εναέριου εφοδιασμού ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ έλαβε χώρα πάνω από το Αιγαίο. Ηταν η πρώτη τέτοιας μορφής άσκηση που διεξήχθη μέσα στο FIR Αθηνών: με ΝΟΤΑΜ είχαν εδώ και μέρες δεσμευτεί περιοχές σε άξονα Βορρά - Νότου, στο σχήμα ενός διαδρόμου εναέριων επιχειρήσεων μέχρι ύψους 6.000 ποδών, ξεκινώντας από τα όρια των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, περνώντας μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου και καταλήγοντας στα βορειοανατολικά του Αγίου Ορους.

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη άσκηση. Η Ελλάδα απλώς παρείχε διευκολύνσεις πεδίου με τη δέσμευση των περιοχών και τη θέση σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καβάλας. Στην άσκηση συμμετείχαν τρία ειδικά μετασκευασμένα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 σε ρόλο ιπτάμενων τάνκερ, καθώς και επτά ελικόπτερα CH-53 Sea Stallion. Σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ, κανένα από τα ισραηλινά ιπτάμενα μέσα δεν προσγειώθηκε επί ελληνικού εδάφους. Ολα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους στο Ισραήλ και εκεί επέστρεφαν να προσγειωθούν, αφού εκτελούσαν τη μανούβρα του εναέριου ανεφοδιασμού τους.

Οσο για την κοινή άσκηση «Μίνωας 2010», αξιωματούχοι των δύο χωρών συνεργάζονται στενά για τον προσδιορισμό της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής της και τις λοιπές επιχειρησιακές της λεπτομέρειες




Μάχη με τις φλόγες σε Λιβαδειά και Αρκαδία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε τρεις δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο Πέρα Χωριό Λειβαδιάς, στο Δερβένι Αρκαδίας και στην περιοχή Λάλα Καρύστου στη νότια Εύβοια, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδικότερα, στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Πέρα Χωριό στη Λιβαδειά παίρνουν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δυο ελικόπτερα, 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται προς το παρόν κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον, στη φωτιά που ξέσπασε στο Δερβένι Αρκαδίας επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Στις δύο το μεσημέρι εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά σε έκταση με πουρνάρια στη Λάλα Καρύστου, κοντά στον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δυο ελικόπτερα και 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

Σημειώνεται ότι και για αύριο, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγράφεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για Αθήνα, ανατολική και δυτικά Αττική και Πειραιά, καθώς και για την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και ολόκληρη την Κρήτη.

Για το λόγο αυτό, με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε επιφυλακή όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια, στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών και χρήση μηχανημάτων και εργαλείων, που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.λπ.

Επίσης, παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Λ.Ε.Φ.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

Mε υπερηφάνεια μπορώ να πω παρακολούθησα σε τρία κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης την συμμετοχή της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής στις πρόσφατες πυρκαγιές , ας γίνει σε όλους μας παράδειγμα προς μίμηση ότι υπηρετούμε την πατρίδα και την κοινωνία μας τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη .
Μεγάλη η πρόσφορα των έφεδρων στο κοινωνικό σύνολο « . . . είμαστε στο εμείς . . . . » !

Συγχαρητήρια τόσο στην Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής όσο και στον Π.Σ.Ε.Ε.Δ. Σ.Α.Κ. για την εθελοντική συμμετοχή τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ !

Πάντοτε σε επαγρύπνηση !

ΠΗΓΗ : ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας - Έναρξη Δασοπροστασίας- Επάνδρωση πυροφυλακίου.

Ξεκίνησε την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 η συμμετοχή της ΛΕΚ στην φετινή αντιπυρική περίοδο με την πραγματοποίηση περιπόλων Δασοπροστασίας και με την επάνδρωση του πυροφυλακίου Ζαλόγγου από μέλη της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ ). Τα περίπολα επικεντρώνονται στην περιοχή των Δήμων Πρέβεζας, Ζαλόγγου και Λούρου με ιδιαίτερη προσοχή στις χωματερές των Δήμων Πρέβεζας ( Κούκος) , Ζαλόγγου (Κανάλι) και Λούρου ( Παλιός Ωρωπός), καθώς και στα δάση του Μονολιθίου και Ζαλόγγου αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι περιπολίες πραγματοποιούνται με το όχημα που έχει παραχωρήσει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ,καθώς και ιδιωτικά οχήματα 4Χ4.

Μέχρι τις 10 Ιουλίου 2010 θα έχει παραδοθεί και πυροσβεστικό συγκρότημα, το οποίο θα τοποθετηθεί στο όχημα της ΛΕΚ , ώστε να μπορεί το περίπολο να συνδράμει πιο ουσιαστικά στις περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς.

ΠΗΓΗ : ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Π.Σ.Ε.Ε.Δ - Σ.Α.Κ. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ ΜΕ 20ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΤΟΗΤΟΙ ΣΕ ΕΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ

ΣΧΟΛΙΟ " ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ " : Συγχαρητήρια στον Π.Σ.Ε.Ε.Δ. Σ.Α.Κ. για την εθελοντική συμμετοχή του στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ !

Πάντοτε σε επαγρύπνηση !

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Περίεργη επιστολή «Τούρκου αξιωματικού» στη «Χουριέτ» για τη νύχτα των Ιμίων.

Μια εκδοχή για τη νύχτα της 30ής-31ης Ιανουαρίου 1996 και την κορύφωση της έντασης στις βραχονησίδες Ιμια πρόβαλε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δημοσιεύοντας επιστολή Τούρκου αξιωματικού που υπηρετούσε σε τουρκική φρεγάτα στην περιοχή εκείνη τη μέρα.

Ο αξιωματικός υποστηρίζει ότι η πτώση του ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου κατά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια το 1996 έγινε αφού το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στη συνέχεια η ελληνική φρεγάτα δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα προσγείωσης, η διοίκηση της οποίας απέρριψε πρόταση της παραπλήσιας τουρκικής φρεγάτας για προσγείωση του ελικοπτέρου σε αυτήν.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «καθώς πλησίαζε η ώρα της επιχείρησης και η ένταση κορυφωνόταν έγιναν δύο απροσδόκητα πράγματα: το ελικόπτερο του ελληνικού πλοίου Υδρα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το σήμα αυτό το ακούσαμε κι εμείς. Το Υδρα όμως δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα. Στην έκκληση της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ προς το ελληνικό ελικόπτερο και το πλοίο “η πλατφόρμα προσγείωσής μας είναι ανοιχτή, μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο”, λάβαμε από τον διοικητή του Υδρα την απάντηση “negative, negative”, με την πιο ψυχρή φωνή που έχω ακούσει ποτέ».

Σύμφωνα με την επιστολή, «το δεύτερο απροσδόκητο πράγμα ήταν η πρόταση του ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ “να αποβιβαστούμε στη μικρή βραχονησίδα που είναι άδεια κι έτσι να αποτρέψουμε τη σύγκρουση”, η μεταβίβαση της πρότασης αυτής στην Αγκυρα και η θετική απάντηση που πήραμε έπειτα από 25-30 λεπτά για την πρόταση αυτή».

Στην επιστολή ο Τούρκος αξιωματικός υπογραμμίζει ότι η πρόταση περί μικρής βραχονησίδας ήταν του διοικητή της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ, ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ και όχι του τότε βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, όπως έχει γραφτεί στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η «Χουριέτ» πάντως δεν διευκρινίζει πότε έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην εφημερίδα η εν λόγω επιστολή.

Εμφύλιος για τα Ιμια – Τουρκία: εμπλοκή της κρίσης στη δίκη Εργκένεκον

Κρίση Ιμίων, βράδυ 30-31 Ιανουαρίου 1996. Το ελικόπτερο της φρεγάτας «Υδρα» ζητά άμεση προσγείωση αλλά υπάρχει πρόβλημα. Το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» προσφέρει την πλατφόρμα του αλλά ο έλληνας διοικητής αρνείται. Τελικά το ελικόπτερο πέφτει.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Χουριέτ», μόνο που στην πραγματικότητα… δεν είναι αποκάλυψη. Πρόκειται για γεγονότα που αποκαλύφθηκαν το 1997 στην εκπομπή του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ από τον τότε αρχηγό του τουρκικού ναυτικού Ερκαγιά. Σήμερα επαναφέροντας το θέμα η «Χουριέτ» φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ των κατηγορουμένων στη δίκη Εργκένεκον.

Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι δύο αξιωματικοί του τουρκικού στρατού οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου διαμαρτυρόμενοι: «Εμείς που υπερασπιστήκαμε την πατρίδα μας στα Ιμια, τώρα δικαζόμαστε». Μάλιστα, ανέφεραν την περασμένη βδομάδα ενώπιον του δικαστηρίου ότι ακόμη και τη βενζίνη του φουσκωτού που τους μετέφερε στα Ιμια την πλήρωσαν με την πιστωτική τους κάρτα. Είχαν ακόμη και την απόδειξη. Χθες το κατηγορητήριο για την υπόθεση Βαριοπούλα έγινε αποδεκτό και κατηγορούμενοι είναι τώρα άλλοι 196, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός ναυτικού Οζντέν Ορντέκ και ο πρώην αρχηγός της πρώτης στρατιάς Τσετίν Ντογάν.

«Πώς έπεσε το ελικόπτερο».

Από την περασμένη βδομάδα το ένα δημοσίευμα διαδεχόταν το άλλο σχετικά με τα Ιμια. Αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ» με τίτλο «Πώς κατέπεσε το ελληνικό ελικόπτερο» και τον υπέρτιτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ιμίων». Πρόκειται για επιστολή αξιωματικού, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, προς τον πρώην διευθυντή της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκιόκ σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας “Υδρα” απηύθυνε έκκληση για άμεση βοήθεια. Την έκκληση αυτή, η οποία έγινε μέσω της διεθνούς συχνότητας, την ακούσαμε κι εμείς. Ομως, το “Υδρα” για τις ανάγκες της επιχείρησης δεν είχε φωτίσει το κατάστρωμά του. Τότε, το τουρκικό πλοίο “Γιαβούζ” απευθυνόμενο προς το ελληνικό ελικόπτερο, αλλά και στο ελληνικό πλοίο, έκανε έκκληση λέγοντας: “Ο χώρος προσγείωσής μου είναι έτοιμος για άμεση προσγείωση. Το ελικόπτερό σας μπορεί να προσγειωθεί στο δικό μας πλοίο”. Ομως, ο διοικητής του “Υδρα”, με την πλέον χλωμή φωνή που έχω ακούσει στη ζωή μου, απάντησε: “Νegative… Νegative” και το ελικόπτερο κατέπεσε», αναφέρεται στην επιστολή του αξιωματικού προς τον Οζκιόκ.

Πάντως πριν από το χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ» ξέσπασε διαμάχη και μεταξύ του Ερτουγρούλ Οζκιόκ και του Φατίχ Αλτάιλι του «Χαμπέρ Τουρκ» για την κρίση των Ιμίων. Ο Αλτάιλι, ο οποίος εργαζόταν τότε στη «Χουριέτ», είχε προειδοποιήσει τον Οζκιόκ καλώντας τον να μη δημοσιεύσει φωτογραφία δημοσιογράφου της εφημερίδας ο οποίος πήγε στις βραχονησίδες, κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική. «Αυτό θα φέρει πόλεμο. Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύσουμε σε τέτοια έκταση», του είπε ο Αλτάιλι. Η απάντηση του Οζκιόκ ήταν πως η «Χουριέτ» και στο παρελθόν είχε κάνει τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνάδουν με την αποστολή της εφημερίδας. Μάλιστα τού είπε πως κατά τον ίδιο τρόπο διεκδίκησαν και την υπόθεση της Κύπρου.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ελλάδα: Οι Τούρκοι, αμφισβητούν πλέον ευθέως τα ελληνικά σύνορα, και η κυβέρνηση βγάζει απλώς ανακοινώσεις, αναφέρει ο ΣΥΝ.

Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΣΥΝ, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, θέματα, και μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Σε δήλωση του Κ. Ήσυχου, μέλους Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτ. Πολ. και Άμυνα του ΣΥΝ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρονται τα εξής:

“Η Κυβέρνηση αδρανεί, δεν παρεμβαίνει στους διεθνείς οργανισμούς, σχετικά με τις δυναμικές και πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στα εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια δικαιώματα της χώρας.

Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες, πυκνώνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέραν των ανακοινώσεών της, δεν έχει προβεί σε διαβήματα σε κανέναν διεθνή οργανισμό, ώστε να τεκμηριωθούν οι παραβιάσεις που σημειώνονται, για να παρθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα προς την Τουρκική κυβέρνηση από τους διεθνείς φορείς.

Με πρόσχημα τις ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καλύμνου και Καστελόριζου, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, αμφισβητούνται πλέον ευθέως από την Τουρκία. Τα υποθαλάσσια συμφέροντα της Ελλάδας μπαίνουν επίσης υπό ευθεία αμφισβήτηση.

Η περιοχή Χταπόδια βόρεια της Καλύμνου, είναι η τελευταία επιλεκτική επιλογή της Άγκυρας, ώστε να αμφισβητηθούν έμπρακτα τα 10 ν.μ. του εναέριου χώρου, οπού αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το F.I.R. Αθηνών.

Τα πεδία βολής εντός του F.I.R. Αθηνών πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να αυξηθούν σε 28 με προσπάθεια λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο.

Ο κίνδυνος για τις πολιτικές πτήσεις για όλες τις αεροπορικές εταιρίες, φτάνει στο κόκκινο, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

Η σύμβαση του Σικάγο (ICAO), οπού οι αρμοδιότητα έκδοσης αγγελιών έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά στο FIR Αθηνών, ώστε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Λήμνου, να μην πραγματοποιούνται, παραβιάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Σειρά διεθνών οργανισμών δεν έχουν λάβει ακόμα θέση, όπως θα όφειλαν, αφού η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζεται σε ανακοινώσεις “εσωτερικής κατανάλωσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη στην Ευρωβουλή, αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει θέσει θέμα με ερωτήσεις και ενέργειες, για να παρθούν δυναμικές ειρηνικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Με πρωτοβουλία του ΣΥΝ και της Τουρκικής Αριστεράς, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών των δυο χωρών.

Με πρόσχημα την κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή μας, με τεράστιους κινδύνους για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με θύματα τους λαούς. Ενώ ταυτόχρονα εντείνονται βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Κυρίως δε στα απαράδεκτα συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ προς Αμερικανικές, Γαλλικές και Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, που αφαιρούν κάθε επιβεβλημένη δυνατότητα και αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στην δημόσια παιδεία, υγεία και άλλων κοινωνικών πολιτικών, προς όφελος όλων εκείνων που σήμερα πλήττονται ανάλγητα και βάναυσα, όπως σήμερα συμβαίνει στην χώρα μας. Έως πότε”



Ελεύθερος Τύπος

Οι Σύλλογοι μεταναστών Δυτικοθρακιωτών δηλώνουν «Τούρκοι»

Αναζητούν άτομο ειδικών προσόντων για να κάνει το γνωστό λόμπιγκ στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος αμφισβητεί ότι δεν δουλεύουν με σύστημα, ότι διαχειρίζονται κονδύλια, ότι υλοποιούν μια στρατηγική που έχει σαν στόχο να εκθέτει την χώρα μας στο εξωτερικό και να προβάλλει την τουρκική ταυτότητά τους; Ο λόγος για τη νέα είδηση που κάνει το γύρο της δημοσιότητας και αναφέρεται στους μετανάστες Έλληνες Δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι» κι αποφάσισαν με τον σύλλογό τους «Αλληλοβοηθεία» που εδρεύει στην Γερμανία κι αναπτύσσει την γνωστή ανθελληνική κινητικότητα, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τα στελεχώσουν με γνωστούς επικοινωνιολόγους που θα αναπτύξουν προσβάσεις στα πλαίσια των επαφών τους με τα όργανα της Ε.Ε.

Έκτακτη σύσκεψη στη Γερμανία

Όλα αποφασίστηκαν μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Γκίμπεν της Γερμανίας το περασμένο Σάββατο όπου συμμετείχαν η διοίκηση της ABTTF, τα μέλη του ελεγκτικού και πειθαρχικού, ο τέως πρόεδρος της ABTTF Μεχμέτ Μεχμέτ, ο σύλλογος «Τούρκων» Δ. Θράκης – Ανόβερου, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης – Έσπελκαμπ, ο πολιτιστικός σύλλογος “Τούρκων” Δ. Θράκης – Γκούτερσλοχ και περιχώρων, ο σύλλογος Αλληλεγγύης και Βοήθειας «Τούρκων» Δ. Θράκης του Μέσχεντε, ο σύλλογος του Γκίζεν, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης του Σβάμπαχ, και ο σύλλογος Δ. Θράκης Στουτγάρδης και περιχώρων, αποφάσισαν ομόφωνα να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες για την …ενδυνάμωση του αγώνα τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να διεθνοποιήσουν ζητήματα της μειονότητας

Στόχος είναι να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας αναδεικνύοντας ανύπαρκτα ζητήματα ως προβλήματα της μειονότητας στην καρδιά της Ευρώπης, αφού ήδη στις πρώτες επαφές τους με κάποιους άλλους διεθνείς φορείς και μετά από τις πρωτοβουλίες που είχαν σε επίπεδο Ε.Ε. είδαν θετικά αποτελέσματα.

Για την στελέχωση του γραφείου αναζητούν και άτομο ειδικών προσόντων, άριστο γνώστη ξένων γλωσσών και της πραγματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι αποτελεσματική η παρουσία του γραφείου στις Βρυξέλλες, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν ποιος το χρηματοδοτεί, το νοικιάζει και το ελέγχει. Φυσικά όχι οι σχετικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι αλληλοβοηθείας που αποτελούν την επικάλυψη του…







Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τα σενάρια ελληνοτουρκικών πολέμων που εκπόνησαν SAIC και RAND

Το Δεκέμβριο του 1996 η Science Applications International Corporation (SAIC) εκπόνησε κατόπιν παραγγελίας του αμερικανικού Πενταγώνου μία στρατηγική αποτίμηση του μέλλοντος της Τουρκίας καθώς και των σχέσεων που αναμένεται να διαμορφωθούν με το Ιράν, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Ρωσία για τη περίοδο 1997-2020. Στην παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο “Turkey Futures Workshop Final Report” είχαν παρευρεθεί μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών υπηρεσιών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση SAIC αποτελείται από 4 εναλλακτικά σενάρια:

Σενάριο 1ο: Τουρκία και Ιράν σχηματίζουν από κοινού ομοσπονδία.

Σενάριο 2ο: Τουρκία και Ισραήλ εγκαθιστούν νέα τάξη ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σενάριο 3ο: Ανάκαμψη Ρωσίας και επίθεση στη Τουρκία.

Σενάριο 4ο: Δημιουργία ομοσπονδιακών δομών στο Καύκασο με ηγέτιδα χώρα τη Τουρκία.

H εμπλοκή της Ελλάδας εξετάζεται στα Σενάρια #2 και #3 ενώ εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια προβλέψεων διαφόρων σημαντικών γεγονότων στο Σενάριο #4, όπως η πτώση της κυβέρνησης Erbakan το 1997 και ο μυστηριώδης θάνατος του Στρατηγού Αlexander Lebed στις 28 Απριλίου 2002 (η SAIC προβλέπει αιφνίδιο θάνατο του Yeltsin το 1999, ανάληψη της ηγεσίας από το Lebed και δολοφονία του το 2003).

Για το κατά πόσο ρεαλιστικά μπορούν να θεωρηθούν τα παρακάτω γεωπολιτικά παίγνια, ο αναγνώστης θα πρέπει να ανατρέξει στις συνθήκες που επικρατούσαν το 1996, έτος εκπόνησης της μελέτης: Κορύφωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ, αστάθεια στο Καύκασο και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον της Ρωσίας.

Σενάριο #2.

Προυποθέσεις: Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ, Στήριξη της Ουάσιγνκτον στις επιλογές της Αθήνας, Ικανότητα της Άγκυρας για διεξαγωγή διμέτωπου πολέμου.

1997-1999: Η προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Κύπρο προκαλεί αναταραχή στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ αρνείται να εμπλακεί ενώ ξεσπούν επεισόδια στη Μεγαλόνησο μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το ελληνοαμερικανικό λόμπυ πιέζει την Ουάσινγκτον για πλήρη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στη Τουρκία.

2000-2002: Στην Άγκυρα εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα. Τουρκικά F-16 προσβάλλουν τις θέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων στη Κύπρο, αποβιβάζονται εκ νέου τουρκικά στρατεύματα στα Κατεχόμενα ενώ πραγματοποιούνται αποβάσεις σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα απαντά με αεροπορικές επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στα παράλια του Αιγαίου. Ξεκινούν τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο παγώνει κάθε βοήθεια προς την Τουρκία ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί σε εμπάργκο. Κινήσεις υποστήριξης της Άγκυρας εκδηλώνονται σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία. Το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ πιέζει προς υποστήριξη της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ “παραλύει” από την ελληνοτουρκική σύγκρουση.

2003: Σημειώνεται έξαρση αντι-αμερικανισμού από τη τουρκική κοινή γνώμη. Οι αμερικανικές βάσεις στη Τουρκία κλείνουν. Το Ισραήλ προτείνει στη τουρκική πλευρά υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συμμαχίας με μυστικό πρωτόκολλο που προβλέπει κοινή δράση κατά της Συρίας.

2003-2005: Κούρδοι αντάρτες εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από την Ελλάδα επιχειρούν από βάσεις της Σύριας εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους στη νότιοανατολική Τουρκία ενώ κλιμακώνονται στα αστικά κέντρα.

2006-2007: Το Ισραήλ ενορχηστρώνει πραξικόπημα κατά του Σύρου προέδρου Αssad. H εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Η Τουρκία απαντά με επιθέσεις στο ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας ενώ οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών συγκρούονται στο Αιγαίο. Το αμερικανικό Κογκρεσσο υιοθετεί σκληρή αντιτουρκική στάση. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τους Σύριους και εμπλέκονται σε αερομαχίες με ισραηλινά αεροπλάνα. “Σε μία μόνο εναέρια σύγκρουση ένας έμπειρος Ισραηλινός πιλότος καταρρίπτει τέσσερα ελληνικά μαχητικά-βομβαρδιστικά. Σε μία ημέρα η Ελλάδα χάνει 20 αεροσκάφη”. Η Ελλάδα αποσύρεται από τον πόλεμο.

2008-2012: Το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία μέσω Λιβάνου και προωθείται από τα υψίπεδα του Γκολάν. Το αεροσκάφος του Σύρου προέδρου καταρρίπτεται στην ανατολική Μεσόγειο μετά από προσπάθειά του να διαφύγει στο Σουδάν. Τουρκία και Ισραήλ καταλαμβάνουν τη Συρία. Το Ισραήλ, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, οργανώνει πραξικόπημα στο Ιράκ και ανατρέπει τον Saddam Hussein. Tο Ιράκ διαμελίζεται σε τρία τμήματα. Το Ιράν καταλαμβάνει τις ανατολικές περιοχές, η Τουρκία την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης, ενώ το δυτικό τμήμα συνενώνεται σε ομοσπονδία με τη Συρία. Η Ρωσία αποδέχεται τα τετελεσμένα (fait accompli).

Αποτέλεσμα: Τουρκία και Ισραήλ ελέγχουν τη Μέση Ανατολή. Μετά την ήττα της Ελλάδας αποδυναμώνεται σημαντικά το ΝΑΤΟ. Το Ιράν καλείται να επιλέξει μεταξύ διευρυμένων σχέσεων με τη Τουρκία, και κατ΄επέκταση με το Ισραήλ, και στροφής προς τη Μόσχα.

Σενάριο #3.

Προυποθέσεις: Οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Μόσχας, παρέμβασεις του Τουρκικού Στρατού στη πολιτική ζωή της χώρας, τουρκικές φιλοδοξίες για το Καύκασο.

Η Ρωσία καταλαμβάνει στρατιωτικά τη Λευκορωσία το 1998 και στρέφεται προς την Ουκρανία. Με βοήθεια από τη Δύση, η Μόσχα ανακάμπτει οικονομικά ενώ διατηρεί μικρότερες αλλά πιο αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις. Το βιολογικό και πυρηνικό οπλοστάσιο διατηρείται παρά τις υπογραφείσες συμφωνίες μείωσης των εξοπλισμών. Η Ρωσία εκφράζει τη βούλησή της για χρήση βίας σε περίπτωση που απειληθούν τα εθνικά της συμφέροντα.

2002: Η Ευρωπαική Ένωση αρνείται τη πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Αυξάνεται η υπόστήριξη στο πολιτικό Ισλάμ. Το αμερικανικό Κογκρέσο διακόπτει κάθε παροχή βοήθειας στην Τουρκία παρά τις ενστάσεις που εκφράζει ο Λευκός Οίκος.

2003-2008: Το κεμαλικό κατεστημένο καθυστερεί την επάνοδο των δημοκρατικών δυνάμεων. Η οικονομία παραπαίει ενώ το ΡKK γίνεται απειλητικό.

2009-2010: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Αζερμπαιτζάν και τη Γεωργία και υπόσχονται βοήθεια για την αναχαίτιση του ρωσικού επεκτατισμού. Η Μόσχα υποκινεί πραξικοπήματα στις Δημοκρατίες του Καυκάσου, οι οποίες βυθίζονται στο χάος. Το ΡΚΚ ενισχύεται με ρωσική βοήθεια για επανέναρξη των επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους. Ανατινάσσεται πετρελαιαγωγός Γεωργίας-Τουρκίας

2012: Η Ρωσία στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία να σταματήσει να επεμβαίνει στον Καύκασο και να αναγνωρίσει τις συνοριακές γραμμές προ του 1918 καθώς και ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Η Τουρκία απορρίπτει το τελεσίγραφο.

2013: Η Ρωσία, απειλώντας με χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής, εισβάλει στην Τουρκία από τον Εύξεινο Πόντο και καταλαμβάνει τις περιοχές της Κωνσταντινούπολης, του Μαρμαρά και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Άγκυρα απευθύνεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σμύρνη και το μεγαλύτερο μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

2015-2018: ΗΠΑ και Ευρωπαική Ένωση εφαρμόζουν οικονομικό εμπάργκο κατά της Ρωσία. Η Κίνα, φοβούμενη την αναγεννημένη Ρωσία, στηρίζουν το εμπάργκο. Ενώ τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σταθεροποιούν τις θέσεις τους στο τουρκικό έδαφος.

2020: Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν στην απόσχιση της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά από την Τουρκία και την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή τους. Με αμερικανική παρέμβαση δημιουργείται επιτροπή για την εποπτεία των Στενών. Δημιουργείται κουρδικό κράτος. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να αποχωρήσουν («is asked to withdraw») από τη Σμύρνη και τα παράλια αφού εκεί πλέον δεν διαβιεί ελληνικός πληθυσμός. Η Τουρκία αποδυναμώνεται σημαντικά και διαμελίζεται διατηρώντας τη Κεντρική Ανατολία και τις μεσογειακές ακτές πλην της Αλεξανδρέττας που επιστρέφεται στη Συρία μετά από ρωσική απαίτηση., η Ρωσία είναι πια ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην περιοχή.

2021-2025: Κύματα εκατομμύριων Τούρκων προσφύγων προσπαθούν να καταφύγουν στις σημαντικά περιορισμένη τουρκική επικράτεια. Οι ΗΠΑ οργανώνουν μεγάλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για την ανακούφιση των προσφύγων. Η Τουρκία παρακολουθεί ανήμπορη την ρωσική επάνοδο στο Καύκασο και τη Κνετρική Ασία

Αποτέλεσμα: Η Ρωσία αποκτά προνομιακή πρόσβαση στα Στενά. Η Τουρκία συρρικνώνεται εδαφικά και σε ισχύ.

Το σενάριο της RAND για ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Θράκη

H αμερικανική RAND Corp. εκπόνησε για λογαριασμό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) μία μελέτη και αναφερόταν σε σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας το 2003, έτος κατά το οποίο συντάχθηκε το Σχέδιο Balyoz που πρόβλεπε μεταξύ άλλων πρόκληση τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα με περιορισμένης έκτασης κατάληψη περιοχής του Βορείου Έβρου, νότια του Sulucadere του Tarafeyni και του Kızıldere (Ερυθροπόταμος).

“Το στρατηγικό περιβάλλον 200 ετών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει παγιώσει την ελληνοτουρκική ένταση ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η αναβίωση περιφερειακών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, μάλιστα, ανέδειξε νέα στοιχεία στις σχέσεις Αθηνών και Άγκυρας. Το 2003 ξεσπά κρίση με αφορμή την (σ.σ. υποτιθέμενη) κακή μεταχείριση των Τούρκων στη Δυτική Θράκη. Μια τριβή που περιλαμβάνει πολλαπλές αψιμαχίες στα σύνορα, οι οποίες ανακύπτουν όταν μικρές ομάδες προσφύγων αποπειρώνται να διαφύγουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνεται, οι δύο χώρες διεξάγουν ταυτόχρονες και αλληλοκαλυπτόμενες ασκήσεις στο Αιγαίο και αρχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη μεθόριο.

Πολλά επεισόδια στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του -εγκλωβισμός απο επίγεια και εναέρια ραντάρ πλοίων και αεροσκαφών, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες συγκρούονται κάνοντας αποκρύψεις- περαιτέρω αύξηση της ανησυχίας και της εχθρότητας. Τέλος, μια μεγάλη διαδήλωση Τούρκων στην ελληνική Θράκη καταλήγει σε ταραχές και ελληνικές παραστρατιωτικές δυνάμεις (σ.σ. sic) παρεμβαίνουν πυροβολώντας στα πλήθη και σκοτώνοντας μερικές δεκάδες Τούρκων. Αποκηρύσσοντας την “πολιτική γενοκτονίας” της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία απαντά με μια αιφνιδιαστική αλλά περιορισμένη εισβολή στη Θράκη περνώντας τα σύνορα, με στόχο να καταλάβει σημεία-κλειδιά όπου διαμένει τουρκικός πληθυσμός με την έννοια της εγκαθίδρυσης προστατευμένου ασφαλούς καταφυγίου.

Οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν την εισβολή στη μεθόριο και η Αθήνα ανακηρύσσει ζώνη 12 ν.μ. στο Αιγαίο, αποκλείοντας ως εκ τούτου τη τουρκική διέξοδο στο Αιγαίο. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τη Σμύρνη και άλλες τουρκικές πόλεις και οι δύο χώρες συγκρούονται επίσης στα ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.“

Παρακάτω το κείμενο αναφέρεται στην αντίδραση των ΗΠΑ προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση: “…Βάσεις ειναι διαθέσιμες στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μη θανατηφόρα ή περιορισμένης καταστρεπτικής δυνατότητας μέσα ουδετεροποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συστημάτων θα ειναι εξαιρετικά χρήσιμα.”





Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Συνεχείς ρίψεις και σήμερα από αεροπλάνα και ελικόπτερα - Μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και περίβολους σπιτιών

Μάχη όλη τη νύχτα με τις φλόγες σε Καπανδρίτι-Βαρνάβα
Ο πύρινος «εφιάλτης» επέστρεψε χθες στη βορειοανατολική Αττική με μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μετόχι Ρη του Μικροχωρίου Καπανδριτίου Αττικής.και εξαπλώθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων μπαίνοντας στις αυλές δεκάδων σπιτιών. Τα πύρινα μέτωπα σε Βαρνάβα και Καπανδρίτι βρίσκονται πλέον σε ύφεση· επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ με το ξημέρωμα σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και προσπαθούν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες. Πετούν τουλάχιστον 5 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Εμπρησμό καταγγέλλουν κάτοικοι, ενώ επενέβη από χθες και ο εισαγγελέας.

Η φωτιά ξεκίνησε από το Μετόχι Ρη του Μικροχωρίου Καπανδριτίου.. Η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα απείλησε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί, ενώ οι φλόγες έφθασαν στις αυλές σπιτιών.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς (μεταξύ Μικροχωρίου-Καλάμου και στο Βαρνάβα) βρίσκονται σε ύφεση από αργά το απόγευμα του Σαββάτου και η μείωση στην ένταση των ανέμων διευκολύνει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και δεν κινδυνεύουν σπίτια στην περιοχή.

Ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή όλη τη νύχτα τόσο στον Κάλαμο, όσο και στο Λαύριο όπου ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου που απείλησε σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε δύο κατοικίες.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής είναι επικεντρωμένες κυρίως σε χαράδρα στο Μικροχώρι και εκεί έχουν προωθηθεί πεζοπόρα τμήματα προκειμένου να μην πλησιάσει και πάλι τα σπίτια η φωτιά.

Τα εναέρια μέσα έχουν επιστρέψει πλέον στη βάση τους και έτσι το κύριο βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, τα οποία ενισχύθηκαν με πεζοπόρα τμήματα που ήλθαν από την επαρχία, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη.

Αφότου έπεσε η νύχτα στην περιοχή επιχειρούν 340 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 20 υδροφόρες των δήμων, 65 στρατιώτες και ομάδες εθελοντών.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος από το πρωί του Σαββάτου 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, έξι πεζοπόρα τμήματα, 14 υδροφόρες των δήμων, ενώ συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με εθελοντές και κατοίκους της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων» διατέθηκαν επίσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και οχήματα.

Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Απόστολος Γεροκώστας δήλωσε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα δίνουν μάχη όλη τη νύχτα.

Επισήμανε ότι τους απασχολούν κυρίως δυο μέτωπα που βρίσκονται σε ρεματιές και τέλος ανέφερε πως υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκονται στο σημείο και διεξάγουν έρευνες.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέλιος Στεφανίδης, ενώ στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας την τεράστια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες.

Πρόσκαιρη αναζωπύρωση παρουσίασε, εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λαύριο, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν και πάλι υπό έλεγχο πριν φθάσει στο Σούνιο.

Δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στον οικισμό «Πασάς» και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις. Άνοιξε το απόγευμα η λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου.

Περισσότερες από 50 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα (οι επτά στην Αττική), ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς και την Κυριακή σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τον υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η Αττική και η νότια Εύβοια. Η ΕΜΥ προβλέπει για την περιοχή της Αττικής ισχυρούς ανέμους έως και 7 μποφόρ. Υψηλός κίνδυνος και για την ανατολική Στερεά, βόρεια Εύβοια, βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και σε όλη την Κρήτη εκτός από το νομό Χανίων.

•Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στα όρια Λακωνίας-Αρκαδίας στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα. Για την κατάσβεση επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και Αστρος, ενώ ρίψεις έκαναν αεροσκάφη «πετζετέλ».

•Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη θέση Κεφαλονέρι του δήμου Οινούντος στη Λακωνία.

•Φωτιά, που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο, ξέσπασε στη διάρκεια της ημέρας στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

•Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, σε αγροτική και δασική έκταση. Στο μέτωπο επιχειρούν δύο αεροπλάνα.

•Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά την εκδήλωσή της το απόγευμα φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα κοντά στο ΚΤΕΟ Αναβύσσου.

Σε πύρινο κλοιό η Αττική

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στο Βαρνάβα που απειλεί σπίτια και μοναστήρια, στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και στην Ανάβυσσο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από πολύωρες προσπάθειες περιόρισαν την φωτιά στο Λαύριο.
Ενισχύονται συνεχώς τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά του Καλάμου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Αυτή την ώρα στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 14 υδροφόρες των δήμων, ενώ συμμετέχουν στα μέτρα και στις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και εθελοντών καθώς και κατοίκων της περιοχής. Η φωτιά έχει περάσει από τις αυλές σπιτιών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική ζημιές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς στο κομμάτι μεταξύ Βαρνάβα και Καπανδριτίου από τη θάλασσα μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα όπου οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ελέγξουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα, ενώ το έργο συντονίζει ο αρχηγός Στέλιος Στεφανίδης που πετάει συνεχώς πάνω από τη φωτιά με ελικόπτερο και παρακολουθεί από κοντά από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ρουμελιώτικα, Αϊ Γιάννης και Κολυγιώργα, ενώ οι φλόγες λόγω των βορειοανατολικών ανέμων απείλησαν το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που εκκενώθηκε. Η φωτιά κινείται προς το χωριό του Βαρνάβα και απειλεί το Καπανδρίτι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που εμποδίζουν τα αεροσκάφη να αντλήσουν νερό από τη θάλασσα. Η φωτιά βρίσκεται σε χαράδρα ανάμεσα στο Μικροχώρι Καλάμου και τον Βαρνάβα, 15 χλμ. βόρεια από τη λίμνη του Μαραθώνα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 27 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και επτά υδροφόρες των δήμων, ενώ είναι σε επιφυλακή και άλλες δυνάμεις για να σπεύσουν, αν χρειαστεί. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι κάηκε το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βαρνάβα, ενώ απειλούνται σπίτια στην περιοχή Ρουμελιώτικα. Υπάρχουν αναφορές για δίωξη δύο ατόμων που διέφυγαν με μηχανή, καθώς υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων χιλιόμετρων από το στρατόπεδο Βαρνάβα. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Βαρνάβα - Καπανδριτίου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου βρίσκονται 11 οχήματα της πυροσβεστικής με 33 άνδρες. Καλύτερη είναι η εικόνα για τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Πουντα Zέζα στο Λαύριο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει διασπαστεί σε μικρές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως διευκρινίστηκε από την Πυροσβεστική, δεν εκκενώθηκε τελικά η κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας, ωστόσο κάηκε ένα ακατοίκητο σπίτι στον οικισμό Λιμάνι Πασά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 πυροσβεστικά αεροκάσφη και δύο ελικόπτερα. Στην περιοχή σπεύδει επίσης ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων της ΕΜΑΚ. Κλειστή παραμένει η οδός Αθηνών - Σουνίων στο 54ο χλμ., ενώ η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται σε παρακαμπτήριους δρόμους. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της Olympic Marine στο 77ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου. Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα και στην περιοχή ΚΤΕΟ στην Ανάβυσσο. Επί τόπου βρίσκονται περίπου 30 πυροσβέστες.



Στην υπόλοιπη Ελλάδα φωτιές εκδηλώθηκαν στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας στον Αγιο Νίκωνα Μάνης και στην περιοχή του όρους Δίρφυ στην Εύβοια χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή-Λαύριο

Πυρκαγιά στη θέση Πουνταζέζα στο Λαύριο ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η φωτιά, που ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους, ξεκίνησε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την άκρη των εγκαταστάσεων της «Olympic Marin» και επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή. Αρκετά κοντά βρίσκονται κατοικίες, αλλά και μία παιδική κατασκήνωση που θα εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ισχυρές -επίγειες και εναέριες- δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο της πυρκαγιάς.

Οι κινήσεις της Αγκυρας στο Ιόνιο τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να προβληματίζουν.

Από την 9η Ιουνίου 2010, ισχυρή δύναμη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (Τask Group 496.1), αποτελουμένη από τέσσερεις Φρεγάτες (TURGUT REIS, KEMAL REIS, GAZIANTEP, GIRESUN) και ένα πλοίο ανεφοδιασμού (AKAR), δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μεσογείου μέσω προγράμματος επισκέψεων, συνεργασίας και ασκήσεων σε σειρά επιλεγμένων κρατών και περιοχών. Οι κινήσεις αυτές οι οποίες ολοκληρώνονται κατά τις αρχές Ιουλίου, συμπεριελάμβαναν επισκέψεις στην Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία), το Σπλιτ (Κροατία), το Δυρράχιο και την Αυλώνα (Αλβανία), καθώς και το Μαυροβούνιο και την Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος). Πέραν της συνεργασίας με το αλβανικό Ναυτικό κατά την παραμονή σε αλβανικούς λιμένες, η τουρκική αυτή ναυτική δύναμη πραγματοποίησε ασκήσεις στο Ιόνιο, από 25 έως 28 Ιουνίου, στις οποίες συμμετείχε το νεότευκτο Υποβρύχιο (Υ/Β) INONU, το οποίο πραγματοποιούσε από την 17η Ιουνίου επίσκεψη στον Τάραντα, καθώς και από ένα ιταλικό και αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την ΝΑΤΟϊκή βάση του Αβιάνο. Η περιοχή ασκήσεως εκτείνετο δυτικά της Κεφαλλονιάς (περί τα 70 χλμ.) και μέρος αυτής ευρίσκετο εντός του FIR Αθηνών.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η ομόφωνος ψήφιση νομοσχεδίου από το αλβανικό κοινοβούλιο, για την άδεια εισόδου και παραμονής των τουρκικών πλοίων σε λιμένες της χώρας, οφείλεται στην αλβανική νομοθεσία, η οποία απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση για ελλιμενισμό πλοίων ή παρουσία ξένου στρατού στο έδαφός της άνω των 200 ατόμων.

Είναι επίσης γνωστό ότι στα πλαίσια της στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της βάσεως υποβρυχίων του Δυρραχίου καθώς και την ανακατασκευή του ναυστάθμου στην Αυλώνα, αναδιοργανώνει και εκπαιδεύει μονάδες του αλβανικού στρατού σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και κατά τα τελευταία έτη έχει δωρίσει στην Αλβανία στρατιωτικό υλικό αξίας μεγαλύτερης των $100.000.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τον τύπο, η Τουρκία έχει αναλάβει την Αναβάθμιση της Ακαδημίας Αεροπορίας, τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων, την ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων, την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του στρατιωτικού πανεπιστημίου Τιράνων και την ανάπτυξη συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Τέλος είναι ενδεχόμενη η παραχώρηση στην Αλβανική Αεροπορία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 Βlock 30.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα οδηγούν εύλογα στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

* Η Τουρκία εμφανίζει την ναυτική της ισχύ στο Ιόνιο (αμιγώς εθνική και όχι στα πλαίσια συμμαχικών αποστολών), για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ η στρατηγική της συνεργασία με την Αλβανία της επιτρέπει να ελλιμενίζει ναυτικές της μονάδες σε άμεση γειτνίαση με τα ζωτικής σημασίας στενά του Οτράντο καθώς και να επιχειρεί στο Ιόνιο για μακρά χρονικά διαστήματα.

* Το πρόγραμμα επισκέψεων ισχυρής τουρκικής ναυτικής δυνάμεως σε επιλεγμένα κράτη της Μεσογείου (πρώην τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέροντος), δεικνύει άριστη εκμετάλλευση της ναυτικής ισχύος της, χάριν των εθνικών της συμφερόντων και της προβολής των περιφερειακών φιλοδοξιών της.

* Με την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στο Ιόνιο, τον εθισμό τους στο επιχειρησιακό περιβάλλον αυτού, καθώς και με την στρατιωτική ενίσχυση της Αλβανίας, η Τουρκία διαμηνύει στην χώρα μας ότι το δυνητικό Θέατρο Επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν περιλαμβάνει μόνο το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο (κίνηση στρατηγικής περικυκλώσεως). Ταυτόχρονα αμφισβητεί (μέσω των ΝΟΤΑΜ της ασκήσεως) τα δέκα ναυτικά μίλια εθνικού μας εναερίου χώρου στο Ιόνιο.

* Σε περίοδο δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι ελαχιστοποιούν την υλική συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, μία ισχυρή τουρκική ναυτική δύναμη διαπλέουσα την Μεσόγειο, δηλώνει παρούσα, αξιόπιστη και υπό προϋποθέσεις διαθέσιμη.

* Η Τουρκία δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια και την έμπρακτη στήριξή της στην Αλβανία. Η στήριξη αυτή ενθαρρύνει την Αλβανία τόσο στις ευρύτερες εθνικές της επιδιώξεις, όσο και ειδικότερα στην εμμονή της όπως μη κυρωθεί η ελληνοαλβανική συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος (ακύρωση συμφωνίας τον Ιανουάριο 2010, από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο). Επισημαίνεται ότι στην συμφωνία έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι Διαπόντιοι νήσοι στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος, γεγονός το οποίο δημιουργεί ανεπιθύμητο προηγούμενο για την Τουρκία και την αντίστοιχη διευθέτηση των ορίων της υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο.

Εκτιμάται ότι η δραστηριότητα της τουρκικής ναυτικής δυνάμεως TG 496.1 δεν ήταν συγκυριακή αλλά αντιθέτως θα επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα καθ’ όσον αποτελεί μέρος ευρυτέρου στρατηγικού σχεδιασμού, στα πλαίσια των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών. Η επιδίωξη αναπτύξεως ισχυρής ναυτικής ισχύος και η καθοριστική ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος σε ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντός της, έχει διατυπωθεί με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο από τον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Ilker Basbug, σε ομιλία του σε στελέχη του Τ.Π.Ν. στον ναύσταθμο Golcuc, σε πλήρη συμφωνία και συνέχεια του ναυτικού δόγματος που είχε εξαγγείλει ο Στρατηγός Hilimi Ozkok.

Δυστυχώς σε μία περίοδο συνολικής ανόδου της Τουρκίας και προβολής της στην διεθνή σκηνή, η χώρα μας συρρικνούται διαρκώς, στερούμενη Εθνικής Στρατηγικής. Η έλλειψη οράματος για την απαιτουμένη ελληνική θαλασσία ισχύ, που επιβάλλει η γεωγραφία, η οικονομία, η εμπορική ναυτιλία και η παράδοσή μας, επέφερε ήδη την οικειοθελή παραίτηση της χώρας μας από την Ανατολική Μεσόγειο (με ανυπολόγιστες εθνικές, ενεργειακές, οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες), την πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση των νήσων του Αιγαίου και την δυσμενή ανατροπή του συσχετισμού ναυτικής ισχύος με την Τουρκία (η ανατροπή αφορά και τον Σ.Ξ. με την Π.Α.). Ενώ η ζοφερή αυτή κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, η απαιτούμενη άμεση αντιμετώπισή της για λόγους εθνικής επιβιώσεως, δεν φαίνεται να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Το φρόνημα έχει υποκατασταθεί από την απαξίωση, το ήθος από την αθλιότητα, η αξιοκρατία από την κομματική αναξιοκρατία, οι καινοτόμες λύσεις από την δημοσιοϋπαλληλική ρουτίνα, το κύρος από την οσφυοκαμψία, η γνώση από την ημιμάθεια, ο επαγγελματισμός από τον ερασιτεχνισμό, η συνέπεια από την ασυνέπεια, ο έλεγχος από την ασυδοσία και η αποτροπή από τον κατευνασμό. Το εύκολο θύμα της οικονομικής κρίσεως είναι οι Ε.Δ., δίχως να εκτιμώνται οι εθνικές συνέπειες, βασικότερη των οποίων είναι η επίταση της πολιτικής του κατευνασμού.

Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα γεωγραφικά, διπλωματικά και υλικά της πλεονεκτήματα, για την επίλυση των εθνικών εκκρεμοτήτων της. Επί παραδείγματι η ορθώς κυρωθείσα από την Ελλάδα Συμφωνία Σταθεροποιήσεως και συνδέσεως της Αλβανίας με την Ε.Ε., δεν συνοδεύθηκε από την δέσμευση επικυρώσεως της συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδος, μεταξύ των δύο χωρών.

Οι χώρα μας θα πρέπει άμεσα να συνεγερθεί από τον λήθαργο της «ελληνοτουρκικής φιλίας», της «ειρηνικής συνυπάρξεως» και του «αμοιβαίου αφοπλισμού», να αναθεωρήσει την Στρατιωτική Στρατηγική της, να αντιληφθεί την αξία του εθνικού της χώρου έστω και μέσα από την εκτενή σχετική ανάπτυξη του θέματος αυτού από τον Κο Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» και στα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που της απομένουν (εάν υπάρχουν), να διατυπώσει επί τέλους για πρώτη φορά την Εθνική της Στρατηγική και να την εφαρμόσει με συνέπεια, ανεξαρτήτως κομματικής εναλλαγής στην εξουσία.



Αντιναύαρχος Β. Μαρτζούκος Π.Ν.