Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Αποχαρακτηρίζουν από «εχθρικά» τα τουρκικά, για λιγότερες αναχαιτίσεις
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η«Ε» αποκαλύπτει έγγραφο του πρώην διοικητή του υποστρατηγείου της Λάρισας (7 CAOC) και σημερινού Α/ΓΕΑ προς τον Αμερικανό διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, από το οποίο προκύπτει ότι η τωρινή ανάκληση των ελληνικών αναχαιτίσεων είχε δρομολογηθεί από το 2009.
Το ίδιο άλλωστε αναφέρθηκε και από την τουρκική εφημερίδα «Zaman», στις 22 Οκτωβρίου, η οποία σημειώνει ότι από τις 14 Οκτωβρίου τα ελληνικά μαχητικά δεν αναχαιτίζουν τα τουρκικά, όταν αυτά αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο της 13ης Μαΐου 2009:

«...Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πρόκληση έχει φτάσει σε μάλλον επικίνδυνο σημείο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται των ελληνικών νήσων, απέναντι στην οποία η Ελλάδα αντέδρασε με προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο. Επιπροσθέτως, σε μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξέτασαν την πολιτική χαρακτηρισμού (σ.σ. των τουρκικών αεροσκαφών) ως Χ-Ray (σ.σ. ύποπτα-εχθρικά) και έχουν κατά την άποψή τους πράξει μια λειτουργική λύση...».

Κωδικός Χ-Ray

Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται, η Πολεμική Αεροπορία χαρακτηρίζει-διευκρινίζει τα τουρκικά μαχητικά με τον κωδικό Χ-Ray, που δηλώνει ότι τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνται ύποπτα-εχθρικά. Λόγω αυτού του χαρακτηρισμού η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά όταν αυτά προβαίνουν σε παραβιάσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ελληνικής κυριαρχίας.

Η ελληνική πρόθεση επανεξέτασης του χαρακτηρισμού Χ-Ray και αντικατάστασής του από άλλο ηπιότερο χαρακτηρισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει πλέον αναχαίτιση, ή ακόμα η όποια προφορική εντολή για αποφυγή αναχαίτισης αποτελεί ένδειξη πρόθεσης υποχώρησης και παραχώρησης κυριαρχίας.

Η Τουρκία από την πλευρά της είχε επιχειρήσει και το 2000 να πετύχει... «τον υποβιβασμό» των αεροσκαφών της από την Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟ, με αντικατάσταση του Χ-Ray με άλλο ηπιότερο χαρακτηρισμό ώστε να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις. Η προσπάθεια αυτή όμως είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Αμφισβήτηση

Η εξέλιξη αυτή, που καταγράφεται στην επιστολή της 13ης Μαΐου 2009, έρχεται σε συνέχεια των δύο εντολών-διαταγών του ΝΑΤΟ του 2006 με τις οποίες απαγορεύεται σε ελληνικά μαχητικά να προσεγγίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου πλησιέστερα των 6 ν.μ. και να προσγειώνονται σ' αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτές οι κινήσεις οδηγούν σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ απειλούν ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά και οικονομικά δικαιώματα και συμφέροντα επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, οι έμπρακτες ελληνικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο -που μπορεί να αγγίζουν και την εθνική βλάβη μακροπρόθεσμα- δεν έχουν καταλήξει σε κάποιες κινήσεις της Τουρκίας που εμπεριέχουν εθνικό όφελος για την Ελλάδα.

Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό στην παρούσα περίοδο, όταν ομολογείται ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν προχωρήσει ιδιαιτέρως τις διμερείς συνομιλίες για ρυθμίσεις στον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι συζητά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής νομιμότητα δεν υφίσταται για την Τουρκία. Η Αγκυρα εξακολουθεί πεισματικά να μην αποδέχεται το Δίκαιο της θάλασσας και επομένως να μη δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και να αμφισβητεί εμπράκτως ότι τα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου δεν έχουν ελληνική κυριαρχία. *

πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=217723

ΓΕΕΘΑ: Αναχαιτίζονται όσοι δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης





Δεν κάνει αναφορά στο έγγραφο «αποχαρακτηρισμού» των τουρκικών μαχητικών

Διευκρινίσεις για τις αναχαιτίσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο έδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της «Ε».
Σύμφωνα με έγγραφο της 13ης Μαΐου 2009, "προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξέτασαν την πολιτική χαρακτηρισμού (σ.σ. των τουρκικών αεροσκαφών) ως Χ-Ray (σ.σ. ύποπτα-εχθρικά) και έχουν κατά την άποψή τους πράξει μια λειτουργική λύση". Αποστολέας του εγγράφου ήταν ο πρώην διοικητής του υποστρατηγείου της Λάρισας (7 CAOC) και σημερινός Α/ΓΕΑ και αποδέκτης ο Αμερικανός διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης.

"Όλα τα ίχνη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει το σχέδιο πτήσης, που προβλέπεται από τον ICAO, αναχαιτίζονται και αναγνωρίζονται κατά πάγια πρακτική", απάντησε σήμερα το ΓΕΕΘΑ, χωρίς να κάνει αναφορά στο έγγραφο.

πηγή Ελευθεροτυπία

ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗς

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Δεν μας λέει και κάτι νέο ή άγνωστο ο ΑΝΥΠΕΘΑ. Καλό θα ήταν όμως να κοιτάξει τι θα κάνει αυτός και η σημερινή κυβερνησή του, για να σταματάσει πλέον αυτό το καρκίνωμα. Πάντως, αν κρίνουμε απο το πως πέρασαν τα δύο προγράμματα για υπογραφή, (για τα πυρομαχικά των αρμάτων Leo-2HEL & τα ανταλλακτικά των F-16) μάλλον μου θυμίζει τις παρακάτω παροιμίες :

- Δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις

- Η καμήλα κοιτάζει την καμπούρα των άλλων καμήλων, αλλά όχι την δικιά της.....

Τέλος να συμπληρώσω, ότι επειδή κατακρίνει τις προηγούμενες αμυντικές δαπάνες, εφόσον επι κυβερνησής του ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΓΟΡΑ, να τονίσω δύο πράγματα :
Α) Η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ έκανε ΜΟΝΟ ΜΙΑ αγορά, (χαριστική), αυτή των 30 F-16

Β) ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, έγιναν επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Αρα βγάζει τους συναδέλφους του στον ΤΑΚΟ;;;

ΠΗΓΗ

Π. Μπεγλίτης
«Κάποιοι πλούτισαν εντός και εκτός Πενταγώνου»
Επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας στις καταγγελίες για περιουσίες από τα εξοπλιστικά

«Κάποιοι πλούτισαν με τα εξοπλιστικά. Δεν είναι πλέον κάποιο μυστικό αυτό» Μπεγλίτης, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την επέμβαση του εισαγγελέα. επιμένει να λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π.

Σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» και στην ερώτηση ποιοι είναι αυτοί που πλούτισαν και γιατί δεν λέει ονόματα, ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Κάποιοι έγιναν πλούσιοι. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι και βρίσκονται εντός και εκτός του Πενταγώνου» Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είναι η δουλειά μας να είμαστε εισαγγελείς, αλλά δεν ξέρει ο κόσμος τι γινόταν έξω; Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα. Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε μπροστά».

Σε ερώτηση αν εμπλέκονται στον παράνομο πλουτισμό και πολιτικοί, ο κ. Μπεγλίτης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας απλώς: «Δεν είμαστε δικαστικοί. Βεβαίως να διερευνηθεί και ο ρόλος όλων και πολιτικών και δικαστικών», για να συμπληρώσει: «Δυστυχώς δουλεύουμε ακόμη για το παρελθόν», εννοώντας ότι η πολιτεία πληρώνει ακόμη τις «κατασκευασμένες αμυντικές δαπάνες» που έγιναν στο παρελθόν, και έκανε λόγο για το «πανηγύρι εξοπλισμών». Εδικά για το πανηγύρι στους εξοπλισμούς, είπε ότι «φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε άλλωστε ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα. Δαπανούσαμε πόρους εθνικούς για κάτι το οποίο δεν είχε ανταπόκριση επιχειρησιακή ή αμυντική, είπε συγκεκριμένα.



Εμείς απλά αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει μια ζωή να ακούμε μισές αλήθειες σε αυτήν την χωρα!!

Θα περιμένουμε επόμενος άσκοπα να δούμε όλοι την αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που πλουτίσανε, κατά ποσο πολύ ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο, και το βασικότερο είναι το ποτε και αν θα επιστραφούν τα ποσα εκεί που ανήκουν δηλαδή στην άμυνα αυτής τις χώρας.

Εμενα προσωπικά τέτοιες δηλώσεις πολιτικού δεν με συγκινούν πλέον , για μένα είναι σκέτο ΘΡΑΣΟΣ.

Θα παραδεχτούμε ΜΟΝΟ αυτούς που θα μας φέρουν τα χρήματα πίσω , αυτούς που θα βάλουν τους υπευθυνους στην φυλακή.

ΑΜΕΣΑ 9 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Τ-129 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Η Τουρκία υπογράφει για την άμεση παραγωγή 9 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, πέραν τον αρχικών 51 που είχε παραγγείλει. Έτσι ο συνολικός αριθμός των υπο παραγγελία ελικοπτέρων Τ-129 θα φθάσει τα 60.

ΠΗΓΗ

Τουρκία: Στις... 28 Οκτωβρίου η σύμβαση για τα τουρκικά T129

Πέραν του χρυσοφόρου συμβολαίου για τα 51 επιθετικά ελικόπτερα T129, παράγωγο του A129 Mangusta, προϊόν της Agusta Westland, oι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπογράφουν για την άμεση παραγωγή εννιά μονάδων...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων κύκλων, το κόστος των επιθετικών ελικοπτέρων θα είναι μικρότερο των 100 εκατ. δολαρίων

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κουρδικού δεν επιτρέπουν στους Τούρκους την πολυτέλεια του χρόνου, οπότε και κινήθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες να εξασφαλίσουν μια ενδιάμεση λύση για την κάλυψη των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, μέχρι να προχωρήσει το πρόγραμμα των Τ129.

Ο τουρκικός Στρατός έχασε μεγάλο αριθμό στρατιωτών το περασμένο καλοκαίρι στις μάχες εναντίον του PKK, οπότε η ενίσχυση στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων θεωρείται – απολύτως λογικά – ως πρόγραμμα υψηλής προτεραιότητας.

Τα εννέα ελικόπτερα θα παραδοθούν στο τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) το 2012, ένα χρόνο ενωρίτερα από το έτος που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των T129. Τα ελικόπτερα θα παραδοθούν άοπλα, καθώς δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από πλευράς Τουρκίας για τον οπλισμό που θα φέρουν.

Για τη σημειολογία της όλης υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μια ημερομηνία - εθνική εορτή των Ελλήνων, στις 28 Οκτωβρίου, αν και αφορά στο «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι την τουρκοκρατία.

Τυχαίο; Ίσως, ενδεχομένως, πιθανόν...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Με όλες αυτές τις περικοπές που έχουν πράξει οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις (νυν και πρώην), έχουμε σχεδόν οδηγηθεί σε πλήρη πάγωμα των εξοπλιστικών. Παρόλα αυτά, μελλοντικά υπάρχουν κάποια εξοπλιστικά που κρίνονται ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, και για αυτό πρόκειται να προχωρήσουν.

Μια σημείωση που θα θέλαμε να κάνουμε για ένα εξ' αυτών, είναι η εξής : Αν ΟΝΤΩΣ ισχύσει ότι θα περικοπεί ο εξοπλισμός των νέων αντιτορπιλλικών (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φρεγάτες όπως έχουμε εξηγήσει με τέτοιο εκτόπισμα), τότε ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΗΜΑ να αγοραστούν πλοία τέτοιου μεγέθους και εκτοπίσματος!!! Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πληρώσουμε για ενα σκάφος που θα εκμεταλλευόμαστε το 70% ή 60% ή και λιγότερο των δυνατοτήτων του. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πληρώσουμε για ενα σκάφος που σαν κόστος απόκτησης θα μας κοστίσει περισσότερο απο ένα σκάφος εκτοπίσματος 3500 τόνων. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πληρώσουμε για ενα σκάφος που θα μας κοστίζει περισσότερο σε κόστος συντήρησης και επιχειρησιακά.

ΟΛΑ τα παραπάνω, μπορούν να τα πράξουν πολύ καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, και με πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα, σκάφη μικρότερου μεγέθους και εκτοπίσματος που θα κοστίσουν συνολικά φθηνότερα.

Οι κύριοι λόγοι για να πάει ένα ναυτικό σε μεγαλύτερο σκάφος είναι οι εξής:

1. Μεγαλύτερο και περισσότερο οπλικό και ηλεκτρονικό φορτίο

2. Δυνατότητα να τοποθετήσει σε υψηλότερο σημείο του σκάφους τους αισθητήρες για καλύτερη επίγνωση κατάστασης και προειδοποίηση

3. Μεγαλύτερη χωρητικότητα δεξαμενών, και άρα αυξημένη εμβέλεια και χρόνο παραμονής σε αποστολή


4. Καλύτερη πλεύση σε άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικά σε ανοικτή θάλασσα


5. Μεγαλύτερη "ανοχή" σε χτυπήματα όπλων απο ένα μικρότερο σκάφος

Απο τους 5 αυτούς κύριους λόγους, αν βγάλουμε τον Νο 1 που εμείς οι ίδιοι τον διαγράφουμε όπως αναφέρεται παρακάτω λόγο κόστους, τον Νο 3, εφόσον ακόμα και σε ένα πλοίο μεγέθους 3500 τόνων η εμβέλεια του είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απο όσο απαιτεί το Αιγαίο με τα τόσα νησιά, και τον Νο 4, που επίσης δεν πολυ-δικαιολογείται λόγο του ότι, ναι μεν το Αιγαίο είναι μια ζόρικη θάλασσα, αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ, δεν βλέπουμε ότι οι λόγοι Νο 2 & Νο 5 δικαιολογούν την αγορά σκαφών εκτοπίσματος 6000 τόνων, για να κάνουν την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ δουλειά που θα κάνει ένα σκάφος μεγέθους 3500 τόνων όπως μια ΜΕΚΟ-200 ή μια Kortenaer (S).

ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ, οπότε τότε δικαιολογούνται ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!


ΠΗΓΗ

Οι "γκρίζες" σχέσεις των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών - Ποια εξοπλιστικά προχωρούν
25-10-2010 06:00:51

Σε "γκρίζα ζώνη" έχουν μεταβληθεί οι σχέσεις των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών - παρά την δεδομένη και για πολλούς ανεξήγητη, ενδοκυβερνητική "νομιμοφροσύνη" του ΥΕΘΑ, Ε.Βενιζέλου - από την συνεχιζόμενη άρνηση του δεύτερου να εγκρίνει το οικονομικό ύψος των αμυντικών επενδύσεων της χώρας (οροφές), αλλά και στις συενεχιζόμενες διαρροές περί "άρνησης συμμόρφωσης του ΥΠΕΘΑ με τις επιβεβλημένες από το ΔΝΤ μειώσεις των λειτουργικών δαπανών στο υπουργείο Άμυνας". Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποιος κινδυνεύει να χρεωθεί χωρίς αντικειμενικά να ευθύνεται μια ολική απαξίωση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας στην πρόσφατη συνέντευξή του για τον απολογισμό του ενός έτους στο υπουργείο χαρακτήρισε το υπουργείο Άμυνας το πιο "γενναιόδωρο" απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε ότι είπε την περίφημη φράση ότι "Όλοι ανήκουμε στο υπουργείο Οικονομικών".

Αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν και τα αντικειμενικά προβλήματα. Τα οποία λένε ότι είναι πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε μείωση λειτουργικών δαπανών στο υπουργείο Εθνικής Άμνας κατά 20% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στους εξοπλισμούς (ή καλύτερα στους "φανταστικούς εξοπλισμούς") μπορεί να υπάρχουν "φανταστικές μειώσεις".

Στις λειτουργικές δαπάνες αυτό είναι αδύνατον αν θεωρήσουμε ότι θέλουμε να υπάρξει ένας μηχανισμός προστασίας της χώρας. Η παραδοχή από τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν ελέγχει τις ένοπλς δυνάμεις της χώρας του, ήρθε να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μια "Βαριοπούλα νο2" είναι σήμερα και τα επόμενα χρόνια περισσότερο πιθανή παρά ποτέ. Και την απαξίωση των Ε.Δ. δεν θα την χρεωθεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά ο Ε.Βενιζέλος που προϊσταται αυτών.

Πάντως οι οροφές αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και από εκεί και πέρα να γίνουν οι απαραίτητες προσθαφαιρέσεις στις ανάγκες των Επιτελείων. Σε ότι αφορά τα προγράμματα, αυτά που φαίνεται ότι θα "τρέξουν" το επόμενο δεκαοκτάμηνο είναι τουλάχιστον τέσσερα: Εκσυγχρονισμός ΑΗ-64Α Apache, υλοποίηση συμφωνίας ΤΟΜΑ BMP-3HEL, φρεγάτες FREMM και 15 ελικόπτερα SAR.

Σε ότι αφορά τα Apache ήδη υπογράφηκε η ΤΑΑ (η πρώτη υπογραφή του νέου γενικού διευθυντή ΓΔΑΕΕ Δ.Γεωργιόπουλου) που εκκρεμούσε και είχε δημιουργει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και μέχρι το τέλος του έτους αποστέλλεται η RfP στις ΗΠΑ. Όπως έχουμε προαναφέρει θα αφορά 12 ελικόπτερα με option για τα άλλα 7. Σε ότι αφορά τα ΤΟΜΑ μέχρι την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τροποποίησης της διακρατικής και δημιουργίας του νέου πλαισίου αμυντικής συνεργασίας.

Στις φρεγάτες η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να υπερβεί την άνοιξη του 2012 με πολλές πιθανότητες να έχουμε συμβόλαιο μέσα στο προσεχές 14μηνο, για αντικειμενικούς λόγους (χρειάζονται έξι χρόνια για να πλεύσει το πρώτο σκάφος επιχειρησιακά στο Αιγαίο). Γενικά καταγράφεται μία τάση "ελάφρυνσης" του οπλισμού τους σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και να δούμε μέχρι ποίου σημείου θα φτάσει αυτή η ελάφρυνση.

Στα ελικόπτερα SAR, η επίλυση του προβλήματος των NH-90 αποτελεί το κλειδί για την επιτάχυνση του προγράμματος.

Για το μεγάλο και πλέον κρίσιμο πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, ασφαλείες προβλέψεις για τον χρόνο ύπαρξης δεν μπορούν να γίνουν. Πάντως θα κριθεί από δύο παράγοντες: Τις πολιτικές εξελίξεις και την πίεση που θα ασκηθεί από την πλευρά της απειλής. Τυχόν ανατροπή της σημερινής πολιτικά επικρατούσας άποψης ότι "Οι αμυντικές δαπάνες είναι βάρος στον Προϋπολογισμό" θα μπορούσε να φέρει και αλλαγή στην προτεραιότητα το συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι τούρκοι φροντίζουν να αναβαθμίζουν και να εκσυγχρονίζουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και όχι στα λόγια τα σκάφη τους.

Νεώτερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών MEKO-200 Track II

Νεώτερες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μεγάλων μονάδων επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα οι 2 φρεγάτες MEKO-200TN B θα εξοπλιστούν με εκτοξευτές MK41 VLS, τα τέσσερα πλοία της δεύτερης σειράς θα εξοπλιστούν με ραντάρ Smart-S, βλήματα ESSM ενώ δεν θα αντικατασταθεί το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS από το GENESIS αλλά θα αξιοποιηθούν υποσυστήματα του τελευταίου για την μερική αναβάθμιση του πρώτου το οποίο και θα διατηρηθεί.

Επιπρόσθετα το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου των πλοίων θα αντικατασταθεί προφανώς με τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής συστήματα. Οι τέσσερεις MEKO-200 Track I μαζί με τις τέσσερεις Perry που δεν θα εξοπλιστούν με το σύστημα MK41 VLS θα αντικατασταθούν από τις 4 TF-100 και τέσσερεις TF-2000 αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι στην δεκαετία του 2000 οι φρεγάτες MEKO-200 εκσυγχρονίστηκαν και έλαβαν κεραίες SATCOM, κρυπτοσυσκευές του κρατικού ιδρύματος ερευνών TUBITAK, αναβαθμίστηκαν από την ASELSAN τα ραντάρ και το ηλεκτροπτικό σύστημα του αντιβληματικού συστήματος Sea Zentih, αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνιών HF/UHF.

ΥΠΕΘΑ: Παρασκευή ή Δευτέρα το βοήθημα από το ΜΤΣ

Έως την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθεί στους περίπου 55.000 δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού το βοήθημα του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το πρωί, οι μερσματούχοι του ΜΤΣ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου, επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η διαδικασία δεν γίνεται να ολοκληρωθεί πριν το νωρίτερο την Παρασκεύη, αφού όπως ανέφεραν, χρειάζονται τρεις εργάσιμες ημέρες, λόγω των διαδικασιών του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Έπρεπε να είχε καταβληθεί έως τις 5 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη λήψη νέου δανείου ύψους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή του βοηθήματος, το οποίο θα δοθεί ολόκληρο. Κατά μέσο όρο, κάθε δικαιούχος θα λάβει 1.035 ευρώ.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τουρκία: Οι ναυτικοί εξοπλισμοί μίας χώρας που προτείνει στην Ελλάδα αμοιβαίο αφοπλισμό

Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 13 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του κρατικού Πανεπιστημίου METU (Middle East Technical University) χωρίς φυσικά τις γραφικές αντιδράσεις μερίδας φοιτητών που αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων όταν προκύψει ακόμα και σκέψη για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών Milgem κλάσης Ada απασχολούνται 50 εταιρείες ενώ 200 μικρότερες εταιρείες και προμηθευτές συμμετέχουν στην ναυπήγηση των πλοίων. Το κρατικό ναυπηγείο του Golcuk πρόκειται να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων U-214TN.
Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρύχιων η τουρκική εταιρεία Havelsan παρουσίασε τρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για υποβρύχια SEDA (Sonar integrated fire control system) το οποίο διαθέτει 6 κονσόλες (2 κονσόλες για το όναρ, 1 κονσόλα για τα όπλα, 1 κονσόλα για διοίκηση και έλεγχο, 1 κονσόλα για ναυσιπλοΐα, 1 κονσόλα για τους αισθητήρες). Το σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα TAS (Towed Array Sonar), FAS (Flank Array Sonar), PRS (Passive Ranging Sonar), CTA (Cylindirical Transducer Array), CHA (Cylindirical Hydrophone Array), MAS (Mine Avoidance Sonar) και ONA (Ownship Noise Analysis), ενώ το σύστημα μπορεί να αξιοποιήσει τις τορπίλες DM2A4, MK48 Mod6AT και Mk37.
Παρά τρις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς τα τουρκικά υποβρύχια δεν θα εξοπλιστούν τελικά με το SEDA αλλά προτιμήθηκε η τοποθέτηση του ISUS 90 με το τουρκικό σύστημα να λειτουργεί μερικώς συμπληρωματικά με το γερμανικό. Τα άλλα δύο συστήματα της Havelsan είναι η πλατφόρμα δοκιμής λογισμικού Sinarit και το σύστημα μετάδοσης ψηφιακής πληροφοριών DVBS. Όσον αφορά το πρόγραμμα των αντιτορπιλικών TF2000 όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί οι ακόλουθες εργασίες.
Μελέτη των δεδομένων πλοίων που υπάρχουν ήδη σε υπηρεσία, μελέτη των απαντήσεων των 35 εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στη δημοσίευση 46 αιτήσεων για πληροφορίες για συστήματα του πλοίου, ολοκλήρωση των μελετών που ζητήθηκαν από το TUBITAK, από Πανεπιστήμια και 17 τουρκικές εταιρείες σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, επεξεργασία προτάσεων και προσφορών για 90 υποσυστήματα του πλοίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το TUBITAK και 12 τουρκικές εταιρείες, μελέτη από την Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας αντίστοιχων ξένων σκαφών σαν και αυτό που προτίθεται να ναυπηγήσει η Τουρκία.
Στον τομέα των εξαγωγών ναυτικών συστημάτων και σκαφών ο υπεύθυνος για ναυτικά προγράμματα της Υπογραμματείας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια συνολικά. Μεταξύ των πελατών της ναυπηγικής βιομηχανίας της Τουρκίας είναι:
Γεωργία (1 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP της τουρκικής Aselsan, 2 MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP),
Αίγυπτος (6 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP, ενώ για το μέλλον σχεδιάζεται η αγορά αριθμού σκαφών MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 25 χλστ STOP της τουρκικής Aselsan και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας),
ΗΑΕ (34 MRTP-15, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP),
Μαλαισία (10 MRTP-16, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP με 16 ακόμα σκάφη να ακολουθούν στο μέλλον),
Πακιστάν (2 MRTP-33, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας C-705 κινεζικής κατασκευής τα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στα σκάφη),
Ρουμανία (περιπολικά σκάφη ποταμών).

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πρώτο πλήγμα με «μόνο» 80 F-35 σχεδιάζουν οι Τούρκοι!



Έντονο προβληματισμό για την υλοποίηση του συνόλου του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος προκαλεί η αύξηση του κόστους απόκτησης των 100 (με προαίρεση για 20 ακόμα) μαχητικών F-35. Η αρχική εκτίμηση για την απόκτηση του προαναφερθέντος αριθμού αεροσκαφών από την τουρκική Αεροπορία φαίνεται να μεταβάλλεται, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η αύξηση του κόστους της απόκτησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών από 10,7 δις δολάρια στα 14,7 δις δολάρια και κατά άλλες πηγές 16 δις δολάρια θα θέσει σε κίνδυνο το φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα του τουρκικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα οι Τούρκοι αναλυτές όταν ξεκίναγε η εμπλοκή της χώρας τους στο πρόγραμμα του F-35 είχαν εκτιμήσει ότι το κόστος του προγράμματος και της απόκτησης των 100 μαχητικών δεν θα ξεπερνούσε τα 11 δις δολάρια πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες για το κόστος ανάπτυξης του μαχητικού που υπήρχαν την εποχή εκείνη.
Τελικά όμως οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το κόστος του αεροσκάφους επαληθεύτηκαν και η τουρκική ηγεσία βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση. Από την μία πλευρά το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσδίδουν στην τουρκική Αεροπορία τα μαχητικά F-35 ως ένα αεροσκάφος πρώτου πλήγματος αξιοποιώντας τα stealth χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν ως στόχο την αιφνιδιαστική καταστροφή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και των υποδομών της αντιαεροπορικής άμυνας του αντιπάλου, διευκολύνοντας το έργο των υπολοίπων μαχητικών.

Από την άλλη το τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα του τουρκικού Ναυτικού το οποίο απασχολεί 7 ναυπηγεία και περιλαμβάνει την ναυπήγηση 5 αντιτορπιλικών, 4 φρεγατών, 8 κορβετών, 1 πυραυλακάτου, 1 ναρκαλιευτικού, 16 περιπολικών, 4 κορβετών για την ακτοφυλακή, 9 αποβατικών, 4 βοηθητικών και ενός ελικοπτεροφόρου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ναυτικών προγραμμάτων της τουρκικής της SSM, κινδυνεύει να χάσει την δυναμική του, αν τελικά διοχετευτούν περισσότερα χρήματα στο πρόγραμμα του F-35.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των F-35 που πρόκειται να αποκτήσει η τουρκική Αεροπορία από 100 σε 80 μαχητικά. Το συνολικό κόστος απόκτησης των 80 F-35 κυμαίνεται στα 11,5 δις δολάρια επιτρέποντας έτσι την κυβέρνηση Ερντογάν να ολοκληρώσει το μεγαλεπίβολο ναυπηγικό της πρόγραμμα χωρίς ουσιαστικά να επηρεάζει την μαχητική ικανότητα της τουρκικής Αεροπορίας, αφού σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου «80 F-35 είναι υπεραρκετά για την τουρκική Αεροπορία μέχρι το 2020».

Πάγια τακτική των Τούρκων όσων αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν και είναι η αρχική διόγκωση του αριθμού των συστημάτων που επιθυμούν να αγοράσουν κερδίζοντας έτσι τις αρχικές εντυπώσεις σε συνδυασμό με όποια άλλα οφέλη η πολιτική αυτή μπορεί να τους αποφέρει π.χ βιομηχανική συνεργασία κλπ. Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρόσφατη αγορά των F-35 από το Ισραήλ, όπου κατά τους ισραηλινούς η αρχική παραγγελία των 20 μαχητικών αεροσκαφών θεωρείται ικανοποιητική για την απόκτησης δυνατότητας πρώτου πλήγματος.

Επομένως ακόμα και μία μείωση του συνολικού αριθμού των F-35 κατά 20 μονάδες μέχρι το 2020 όπως δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος δεν μεταβάλει το μέγεθος της απειλής που συνιστούν τα μαχητικά αυτά για την Ελλάδα. Ο αριθμός των 80 μαχητικών είναι υπεραρκετός για να μπορέσει η τουρκική Αεροπορία να πετύχει το πρώτο πλήγμα που θα απονευρώσει την ελληνική αεράμυνα και θα ανοίξει το δρόμο για την καταστροφή των υπολοίπων υποδομών από τα τουρκικά F-16.

Το ζητούμενο στο συγκεκριμένο τουρκικό πρόγραμμα δεν είναι η μείωση του αριθμού αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει ένα καθαρά επιθετικό οπλικό σύστημα πρώτου πλήγματος, ένα σύστημα που αποσκοπεί στην αιφνιδιαστική καταστροφή της δυνατότητας του αντιπάλου να αντιδράσει.

Είτε 100 είτε 80 είτε 60 αεροσκάφη να αγόραζε τελικά η Τουρκία η ουσία είναι μία. Τα αεροσκάφη αυτά προορίζονται δεν προορίζονται για την εξολόθρευση των Κούρδων μαχητών αλλά για την καταστροφή μίας εξελιγμένης αεράμυνας που μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή (βλ. Τουρκο-ιρανικές, τουρκο-συριακές σχέσεις) μόνο η Ελλάδα διαθέτει.

Σε τελική ανάλυση τα ποσά που δεν θα δοθούν για τα μαχητικά αυτά δεν πρόκειται να δοθούν για την κοινωνική πολιτική του τουρκικού κράτους, ούτε για την υποστήριξη των Τούρκων απόρων. Τα ποσά αυτά θα δοθούν για την ενίσχυση του τουρκικού Στόλου με στόχο την ανατροπή του ισοζυγίου των ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν Μεσόγειο.

Οι ρητορείες περί μείωσης των εξοπλισμών με παράδειγμα την ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των αγοραζόμενων μαχητικών F-35 από την Τουρκία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «ανατολίτικα κόλπα» που απευθύνονται σε ευκολόπιστους στην Ελλάδα, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν κινήσεις των Τούρκων σαν και αυτή για να ζητήσουν τον περεταίρω αφοπλισμό της χώρας.

Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί γίνονται θύματα των τουρκικών επιχειρήσεων παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης, μη θέλοντας να δουν τον αληθινό στόχο του σχεδιασμού του κάθε τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος που δεν είναι κανένας άλλος από την γεωπολιτική και στρατιωτική "εξουδετέρωση" της Ελλάδος.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πεσόντες αεροπόροι

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ πεσόντων αεροπόρων στην πλατεία Καραϊσκάκη του Δήμου Αθηναίων. Στην τελετή παρέστη ο Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Πριόνας, Διευθυντής Β' Κλάδου του ΓΕΑ. (Δελτίο Τύπου ΠΑ)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ Π।Α

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 – 1913

• Η Αεροπορία μας άρχισε την πολεμική της δράση στις 5 Οκτωβρίου 1912 κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 – 1913, με τον «Λόχο Αεροπόρων», από το πρώτο Αεροδρόμιο της Ελλάδας στη Λάρισα, για την απελευθέρωση των υπόδουλων, έως τότε περιοχών, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στους βαλκανικούς πολέμους για την Ελευθερία των Ελληνικών εδαφών δυστυχώς έχουν καταγραφεί μόνον τρεις (3) ηρωικά πεσόντες Αεροπόροι.


Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1914 - 1918)

• Στην πρώτη Παγκόσμια σύρραξη (1914 - 1918), Η Ελληνική Αεροπορία, εντεταγμένη στο συμμαχικό συνασπισμό Αγγλίας – Γαλλίας, έδρασε αποτελεσματικά με εκσυγχρονισμένο το στόλο της. Οι νεκροί Έλληνες αεροπόροι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν στους δεκαεπτά (17).


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (1919 - 1922)

• Κατά την Μικρασιατική εκστρατεία (1919 - 1922) για την απελευθέρωση των υποδούλων αδελφών και των Ελληνικών εδαφών, η Ελληνική Αεροπορία ύστερα από σκληρούς αγώνες υποχώρησε μεταξύ των τελευταίων από την Ιονική γη. Για την υλοποίηση «της Μεγάλης Ιδέας», 23 αθάνατοι Αεροπόροι, προσέφεραν τη ζωή τους, ως τίμημα.
Ας δούμε εν συντομία τις χρονολογίες σταθμό στην Ιστορία της Π.Α.


ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1923 - 1939

Μετά την λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ακολούθησε μακρά ειρηνική περίοδος, η Μεσοπολεμική, κατά την οποία η Π.Α ανασυγκροτήθηκε και εκσυγχρονίστηκε.
• Το 1930 Ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας με ενοποιημένη πλέον την Πολεμική Αεροπορία, ως αυτοτελούς κλάδου των Ένοπλων Δυνάμεων. Πρώτος Υπουργός ήταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος.
• Το 1931, ιδρύθηκε στο Τατόι η Σχολή Αεροπορίας – μετέπειτα Σχολή Ικάρων, που υπήρξε το φυτώριο των νέων Ιπταμένων Αξιωματικών.
• Το 1934, Ιδρύθηκε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού παρελήφθησαν αεροπλάνα νέων τύπων και εκτελέσθηκαν σημαντικά έργα υποδομής στα αεροδρόμια.
• Το 1935, προβλέφθηκε από το ΓΕΑ η δημιουργία 22 Πολεμικών Μοιρών με 284 μαχητικά αεροσκάφη.
• Την Περίοδο 1936 – 1939, εν όψει του διαφαινόμενου Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταρτίστηκε πενταετές πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε την αγορά 275 πολεμικών αεροπλάνων, την κατασκευή αεροδρομίων και εγκαταστάσεων και την προμήθεια οπλισμού και πυρομαχικών.

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940 - 1941

• Στις 28 Οκτωβρίου 1940, με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, συνολικά 77 ελληνικά αεροπλάνα πρώτης γραμμής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 463 σύγχρονα ιταλικά. Παρά τη συντριπτική υπεροχή της Ιταλικής Αεροπορίας, η απαράμιλλη αυτοθυσία και ο ηρωισμός των πληρωμάτων και της θετικής υποστήριξης του υπόλοιπου προσωπικού εδάφους, ανέτρεψε από τις πρώτες ημέρες του πολέμου τα σχέδια των Ιταλών.

Το κατόρθωμα του Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, του πρώτου Έλληνα αεροπόρου που έπεσε από τις ριπές των τεσσάρων ιταλικών καταδιωκτικών FIAT στις 30 Οκτωβρίου 1940 στη Βασιλειάδα Καστοριάς, το κατόρθωμα του Ανθυποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη, στις 2 Νοεμβρίου του 1940, που «ροκάνισε» με την προπέλα του αεροπλάνου του PZL, το ιταλικό τρικινητήριο βομβαρδιστικό όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά του,το κατόρθωμα, την ίδια ημέρα, του πληρώματος του αεροπλάνου Breguet Bre 19 με πλήρωμα τον Ανθσγό Καρακίτσο και Σμια Κατσούλα, που εντόπισαν με χαμηλή πτήση την περίφημη ιταλική μεραρχία «Julia», τη στιγμή που είχε εισβάλει στην Πίνδο και κινούνταν μεταξύ Σαμαρίνας και Διστράτου για να καταλάβει το Μέτσοβο, ήταν σπουδαίο γεγονός που άλλαξε την έκβαση του πολέμου υπέρ της Ελλάδος.

Όλα τα προαναφερθέντα κατορθώματα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ικανότητας, θάρρους και ηρωισμού, αλλά και βάλσαμο για τους 52 αθάνατους ήρωες αεροπόρους, που απέσπασαν το θαυμασμό των συμμάχων, αλλά και ταυτόχρονα των εχθρών της Ελλάδας.


Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ 1941 - 1944

Μετά την εαρινή επίθεση της πανίσχυρης Γερμανικής Πολεμικής μηχανής το 1941, η οποία ήταν συνέπεια της Ιταλικής ήττας, η Ελληνική Αεροπορία, με την τότε ονομασία Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, έχασε σχεδόν όλο το αεροπορικό δυναμικό της, αλλά δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία. Με την αιώνια ηρωική λεβεντιά που διακρίνει την ελληνική ψυχή και τον πόθο για ελευθερία, τα ελάχιστα εναπομείναντα, με τα ελληνικά χρώματα, αεροσκάφη και ο βασικός ανθρώπινος πυρήνας της, κατέφυγαν από τις 18 Απριλίου του 1941 στη Μέση Ανατολή για συνέχιση του αγώνα στο πλευρό των συμμάχων.

Εννέα (9) αεροσκάφη και οι μαθητές της Σχολής Αεροπορίας με αρκετούς κυρίως Ιπταμένους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς στις 23 Απριλίου 1941 κατόρθωσαν με πολλές δυσκολίες να καταφύγουν σε δύο αεροδρόμια, ένα της Αιγύπτου και ένα της Παλαιστίνης. Η Ελληνική Αεροπορική Δύναμη υπάγονταν στο Υπουργείο Αεροπορίας το οποίο έδρευε στο Κάιρο, αλλά υπό την επιχειρησιακή Διοίκηση των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Η Ελληνική Αεροπορία, άρχισε ταχεία εκπαίδευση, συγκροτώντας τρεις (3) Πολεμικές Μοίρες. Η εκπαίδευση Ιπταμένων και Τεχνικού προσωπικού πραγματοποιήθηκε στη Ροδεσία και την Ν. Αφρική. Οι τρεις (3) Πολεμικές Μοίρες ήταν: η 13η ΜΕΒ, η 335 ΜΔ με Διοικητή τον συμπατριώτη μας Ι. Κέλλα, του οποίου η προτομή είναι στο βάθος μπροστά σας και η 336ΜΔ με Διοικητές τους Γ. Πάγγαλο πατέρα του πρώην Υπουργού και Γ. Δούκα πατέρα του νυν Υφυπουργού. Οι Θρυλικές Μοίρες της Ερήμου, εκτέλεσαν περισσότερες από 11.200 πολεμικές αποστολές που αντιστοιχούν σε 22.680 πολεμικές ώρες. Η 13η ΜΕΒ, εκτός των άλλων έριξε και 1300 τόνους βομβών. Στην Μέση Ανατολή, από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Μάιο του 1944 και την Ιταλία, από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 1944, έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, 70 Ιπτάμενοι και 10 επιπλέον Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι απεβίωσαν συνέπεια των κακουχιών του πολέμου στην καυτή έρημο. Επίσης άλλοι είκοσι (20) Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί εκτελέσθηκαν κατά τη Γερμανική κατοχή.


ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ 1946 - 1949

Μετά την απελευθέρωση το 1944, ακολουθεί ο άδικος αλληλοσπαραγμός της περιόδου 1946 – 1949. Η Π.Α είχε έντονη παρουσία εκτελώντας κυρίως αναγνωρίσεις και προσβολές στόχων, κατόπιν εντολής των προϊστάμενων κλιμακίων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έχασαν τη ζωή τους 71 Ιπτάμενοι.


ΚΟΡΕΑ 1950 - 1955

Το Νοέμβριο του 1950, μετά την λήξη των επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου, θέλοντας η Ελλάδα να συνδράμει τον Ο.Η.Ε, απέστειλε στη Ν. Κορέα το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροπλάνα C-47 (Dacota), μαζί με 67 Αξιωματικούς και οπλίτες. Μέχρι το 1955 το Σμήνος C-47 διακρίθηκε για την τόλμη και αποφασιστικότητα των πληρωμάτων της, πραγματοποίησε υπό δυσμενής συνθήκες 2916 πολεμικές αποστολές αερομεταφορών.
Δώδεκα (12) αξιωματικοί – υπαξιωματικοί και δύο αεροπλάνα δεν επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη.


ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Π.Α 1950 - 2008

Την δεκαετία του ΄50, με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, τέθηκε σε εφαρμογή εκτεταμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ΠΑ, η οποία οργανώθηκε με τα Νατοϊκά πρότυπα και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των σύγχρονων εξελίξεων.
Στα πλαίσια αυτά, στις 30 Μαΐου 1952 συγκροτήθηκε η 110 Π.Μ στη Λάρισα. Στη νεοσυσταθείσα Πτέρυγα έγινε η υποδοχή των πρώτων μαχητικών αεριωθούμενων F-84G, με τα οποία εξοπλίσθηκε η πρώτη Πολεμική Μοίρα jet, η 337 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού.
Από το 1954 έως και σήμερα πραγματοποιήθηκε, σταδιακά, εκσυγχρονισμός της Π.Α με την αγορά μαχητικών Αεροσκαφών, radars και οπλικών συστημάτων πρώτης δεύτερης και τρίτης γενιάς, με τελευταία τα υπερσύγχρονα Mirage 2000-5, F-16 block 50 plus και πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρους Patriot κλπ.


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 1974

Τον Ιούλιο του 1974, η 354 Μοίρα με αεροσκάφη Noratlas έγραψε λαμπρή ιστορία με την περίφημη επιχείρηση αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη στην μαρτυρική Κύπρο. Παρά την παλαιότητα των αεροσκαφών Noratlas, τα οποία δεν έφεραν ουσιώδη για την νυχτερινή πτήση ραδιοναυτιλιακά βοηθήματα, τα πληρώματα των 12 από τα 15 αεροσκάφη προσγείωσαν τα Noratlas στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κάτω από τα αντιαεροπορικά πυρά των φιλικών και εχθρικών στρατευμάτων. Η κατάρριψη ενός αεροσκάφους στοίχισε τη ζωή του ηρωικού πληρώματος τεσσάρων (4) Αξιωματικών και των 27 από τους 28 αλεξιπτωτιστές των καταδρομών του Στρατού Ξηράς.


Π.Α ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η Π.Α τα τελευταία 33 χρόνια βρίσκεται σε ετοιμότητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και «οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου», οι αεροπόροι μας, με το υψηλό τους φρόνημα, χειρίζονται με δεξιότητα τα υπερσύγχρονα μαχητικά Mirage και F-16 σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας και είναι έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα.
Τα ατρόμητα Ελληνόπουλα είναι η αιχμή του δόρατος, η αδιαπέραστη ασπίδα. Πετούν καθημερινά, πολεμούν στο Αιγαίο, ημέρα και νύχτα, ταγμένα να διαφυλάττουν Θερμοπύλες, χαράζοντας τον δρόμο της ειρήνης δια της αποτροπής. Ο καθημερινός «αεροπορικός πόλεμος» στο Αιγαίο, εκτός από το βαρύ τίμημα που προσθέτει στην εθνική οικονομία της χώρας, έχει και ένα βαρύτερο τίμημα: τα θανατηφόρα ατυχήματα των αεροπόρων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής. Η συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα, οι πιθανές απρόβλεπτες αστοχίες υλικών, η κούραση, η πίεση, πολλές φορές, για καλύτερα αποτελέσματα, και ο υπέρμετρος ζήλος των ιπταμένων για να νικήσουν τη μάχη, έστω και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, συνθέτουν το ατύχημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία 20 έτη, 1987 – 2007, έπεσαν για την πατρίδα, 90 Αεροπόροι Αξιωματικοί. Συνολικά οι πεσόντες αεροπόροι στη «ειρηνική περίοδο» είναι περισσότεροι απ’ ότι στους δύο πολέμους 1912 - 13 και 1940 -41. Ο συνολικός αριθμός των υπέρ πατρίδος πεσόντων αεροπόρων μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 672.
Όλα αυτά τα χρόνια δράσης της Π.Α διαπιστώθηκε ότι, σε κάποιους αεροπόρους μας, η τύχη ήταν περισσότερο σκληρή, διότι στέρησε σ’ αυτούς όχι μόνο τη ζωή αλλά και έναν απλό τάφο. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό των αεροπόρων. Εμείς οι σημερινοί Αεροπόροι, διατηρούμε αναλλοίωτη την εκτίμησή μας προς όλους τους τότε πολεμιστές και τους διαβεβαιώνουμε ότι, το παράδειγμά τους, θα μας συνοδεύει πάντα στην πορεία μας στην Πολεμική Αεροπορία και εκφράζουμε στους μεγάλους «Απόντες» τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας.
Κύριε Υφυπουργέ, σας διαβεβαιώνουμε ότι, οι σύγχρονοι Ίκαροί μας, θα συνεχίζουν να πετούν ακούραστοι, με ζήλο και ενδιαφέρον, και θα αποτελούν αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, απολύτως σύγχρονη και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου Αιώνα. Οι Αεροπόροι μας, δε θα διστάσουν να αποστείλουν σαφές μήνυμα και να θυμίσουν σε αυτούς που δεν έχουν μνήμη τις θυσίες των ηρωικά πεσόντων Αεροπόρων, στο Βαλκανικό μέτωπο, στα Δαρδανέλια, στη Μικρά Ασία, στην Πίνδο, στη Μέση Ανατολή και την Μαρτυρική Κύπρο.
Παράλληλα, ευχόμαστε και παρακαλούμε με ευλάβεια την Παναγία και τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες της Π.Α, να βοηθήσουν να μην χαθούν άδικα άλλοι ήρωες: όπως ο Μπρίντακ, ο Σιαλμάς, ο Παρούσης, ο Ηλιάκης, το πλήρωμα των πεσόντων στις καλοκαιρινές πυρκαγιές Σμηναγός Στοϊλίδης Δ. και ο Υποσμηναγός Χατζούδης Ι. και του τελευταίου ήρωα νεκρού Σμηναγού Αθ. Μπατσαρά που έπεσε στο Β. Αιγαίο, στις 5 Δεκεμβρίου 2007, παραμονές των αναβληθέντων εγκαινίων του μνημείου αυτού που εγκαινιάζουμε τελικά σήμερα.
Ας είναι αιώνια η μνήμη όλων των 672 πεσόντων Αξιωματικών αεροπόρων, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την αεροπορική ιδέα.




Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Χρήστος Βάγιας (25.05.2009)

Μετατίθεται η άσκηση του Charles de Gaulle με το ΠΝ και την ΠΑ

Μετατίθεται σε αόριστο χρόνο η προγραματιζόμεη άσκηση μεταξύ των αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Ελλάδος, μετά το τελευταίο περιστατικό με το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Τα 10 μαχητικά Rafale F3 του Ναυτικού της Γαλλίας, τα οποία ήταν αναπτυγμένα στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, θα επιστρέψουν στη ναυτική βάση του Hyeres, όπου κια θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Είναι η τρίτη φορά που η ναυρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού είναι αναγκασμένη να ακυρώσει μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων. Στη Μεσόγειο, είχει προγραμματιστεί μια σειρά κοινών ασκήσεων με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Ιταλίας, και στη συνέχεια με αυτές της Ελλάδος.

Φωτογραφίες από την άσκηση CSAR μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ









Σειρά φωτογραφιών κυκλοφορεί στο διδίκτυο από την άσκηση CSAR μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, αυτή τη φορά εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ανακοινωθέν της ΠΑ μετά την αποπεράτωση της άσκησης, έχει ως εξής:

Aπό 11 έως 14 Οκτ 2010 εκτελέστηκε άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Μάχης - Combat Search and Rescue (CSAR) στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Η άσκηση οργανώθηκε και διεξήχθη από το ΚΕΑΤ με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την υποστήριξη της 117 ΠΜ.

Στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και των δύο χωρών στη σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων CSAR οι οποίες σκοπό έχουν την διάσωση και ασφαλή επιστροφή πληρωμάτων τα οποία έχουν πέσει ή καταρριφθεί σε εχθρική περιοχή.
Από την Ελληνική πλευρά συμμετείχαν, ένα ελικόπτερο Έρευνας -Διάσωσης Super Puma, ένα αντιαεροπορικό σύστημα Crotale, έξι μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Mirage 2000-5 και F-4E) καθώς και δύο ελικόπτερα Apache από την Αεροπορία Στρατού, ενώ από την Ισραηλινή συμμετείχαν τρία ελικόπτερα Apache μαζί με τρία ελικόπτερα Blackhawk.
Τα σενάρια της άσκησης εκτελέστηκαν στην Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος, ημέρα και νύχτα. Μικτοί σχηματισμοί ελικοπτέρων εκτέλεσαν αποπροσγειώσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος των σχεδιασθέντων δρομολογίων, αντιμετώπισαν επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών, ενώ εκτέλεσαν προσβολές στόχων εδάφους.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και από τις δύο πλευρές στην ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων της άσκησης, μέσω της πιστής τήρησης των κανόνων ασφαλείας πτήσεων και εδάφους, τόσο στη φάση της σχεδίασης όσο και στην φάση της εκτέλεσης.
Περιμένοντας στην βροχή. Στιγμιότυπο από την Ελληνοισραηλινή άσκηση CSAR που διεξήχθη στην Ανδραβίδα. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Άφιξη της Ισραηλινής αποστολής με αεροσκάφος C-130 στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Πολεμική Αεροπορία

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΕΧ




Oι τούρκοι έχουν το πλεονέκτημα να εφευρίσκουν νέες τακτικές, εφόσον είναι αυτοί που απαιτούν, αλλά και εφόσον δεν έχουν "δεθεί" τα χέρια τους απο την πολιτική τους ηγεσία όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της Ελλάδος. Η στατικότητα που εμείς επιδεικνύουμε απο την πλευρά μας, σίγουρα θα μας κοστίσει πολύ.

ΠΗΓΗ

Με την κάλυψη του ΝΑΤΟ

Με το πρόσχημα ότι εκτελούν νατοϊκή αποστολή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, απαιτώντας μάλιστα να απομακρυνθούν τα Ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Προβληματισμός για τη νέα τακτική της Άγκυρας

Οκτώβριος 18 2010 12:37

Σοβαρή πρόκληση των Τούρκων που με πρόσχημα ότι εκτελούν νατοική αποστολή, όχι μόνο παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά απαίτησαν και από τους Έλληνες πιλότους να απομακρυνθούν!

Οι προκλήσεις σημειώθηκαν στις 12 και 15 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Τα Νέα", το δημοσίευμα της οποίας επιβεβαιώνει το ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν απροειδοποίητα στον εθνικό εναέριο χώρο, στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, και αμέσως έλληνες πιλότοι, σύμφωνα με την πάγια τακτική, έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Τότε το τουρκικό ραντάρ του Τσανάκαλε εξέπεμψε σήμα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ και κάλεσε τα ελληνικά αεροσκάφη να απομακρυνθούν!

Απαίτησαν ουσιαστικά οι Τούρκοι να απέλθουν τα ελληνικά αεροσκάφη από το FIR Αθηνών!

Φυσικά, οι Έλληνες πιλότοι αγνόησαν και στις δυο περιπτώσεις τις προκλητικές, καινοφανείς απαιτήσεις των Τούρκων και συνέχισαν κανονικά τη διαδικασία αναγνώρισης/αναχαίτισης.

Όπως σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί στο News247, ακόμη και αν τα τουρκικά μαχητικά εκτελούν αποστολή του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα είναι αμετάβλητη.

Πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλέξει ή να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ στην έκνομη αεροπορική δραστηριότητά της στο χώρο του Αιγαίου.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τι διάταξη παίρνει ο τουρκικός στρατός στον Εβρο??



Μεγάλες στρατιωτικές προετοιμασίες των Τούρκων στον Έβρο… Σας παραθέτουμε παρακάτω δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου. Με μία πρώτη ανάγνωση ακόμη και ένας μη στρατιωτικός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στο Κάραγατς όπου οι Τούρκοι διαθέτουν στρατιωτικη μοναδα προγεφυρώματος. Τι κάνουμε από την πλευράς μας; Είμαστε έτοιμοι με τα μέσα που διαθέτουμε να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ή έχουμε δώσει πίστη στην «ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία» των πολιτικών; Ειδικότερα οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τούρκων είναι:«1. Αμφίβια Επιθετική Γέφυρα Samur

Παρουσιάστηκε από την τουρκική εταιρεία FNSS η πρώτη κινητή αμφίβια επιθετική γέφυρα SAMUR. Πρόκειται για το πρώτο όχημα μίας συνολικής παραγγελίας 52 οχημάτων του ιδίου τύπου. Η πρόταση της εταιρείας περιελάμβανε το σασί του τροχοφόρου οχήματος 8×8 Pars, που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία FNSS, για το όχημα φορέα και το σχέδιο της γερμανικής επιθετικής αμφίβιας γέφυρας τύπου Μ3 της εταιρείας Santa Barbara Sistemas GmbH πρώην EWK.

Από δοκιμές που έχουν γίνει από το γερμανικό Στρατό με την γέφυρα Μ3 η διεκπεραίωση ενός άρματος από την μία όχθη στην άλλη για ένα ποταμό παρόμοιο με τον Έβρο, δεν διαρκεί παραπάνω από 6 λεπτά όταν η Μ3 λειτουργεί ως πορθμείο.
Eκτιμάται λοιπόν ότι το Τουρκικό Μηχανικό θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων μέσα σε 6,5 λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου!

Και μέσα σε 15′ μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες!
Κάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες που γεφυρώνουν 150 μέτρα
Το κάθε ζεύγος οχημάτων-σχεδίων όταν χρησιμοποιείται ως πορθμείο, μπορεί να μεταφέρει άρμα κλάσης 70 τόνων, ενώ για την επάνδρωση του κάθε οχήματος απαιτούνται μόλις 3 στρατιώτες οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το όχημα-σχεδία και να διεκπεραιώσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην απέναντι όχθη ενός ποταμού σαν τον Έβρο σε λιγότερο από 7 λεπτά.
Διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry) ενώ διατηρεί αυτή τη δυνατότητα ακόμα και όταν δύο οχήματα-σχεδίες είναι συζευγμένα. Είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά επιθετικό σύστημα καθότι η Τουρκία με αυτά τα μέσα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και κατά τη
διάρκεια της νύκτας να αιφνιδιάσει τις ελληνικές δυνάμεις ακόμα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο ποτάμι του Έβρου.

Επιπρόσθετα η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει σαν πορθμείο επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στο πρώτο κύμα της επίθεσης 24 άρματα μάχης ή άλλο συνδυασμό οπλικών συστημάτων (π.χ. ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κλπ) την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του τουρκικού Στρατού και της εταιρείας το σύνολο των 52 οχημάτων-σχεδιών θα παραδιδόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται τα τέλη του 2011.
Το Τουρκικό Μηχανικό εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσόμενων γεφυρών. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι διαθέτουν οκτώ συλλογές πλωτών γεφυρών τnς εταιρείας EWK, των 250 μ. η κάθε μια, καθώς και έξι συλλογές πλωτών γεφυρών RIBBON, αμερικανικής προέλευσης. Οι γέφυρες EWK και RIBBON είναι σχεδόν πανομοιότυπες και εναλλάξιμες μεταξύ τους. Συνεπώς, οι γείτονες ήδη διαθέτουν πολλά και αξιόλογα πλωτά μέσα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτά που επιπλέον αποκτούν είναι ηροφανέ5 ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

2. Leguan Bridge Laying Armoured Vehicles

Τον Νοέμβριο του 2008 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την απόφαση προμήθειας 36 γεφυροφόρων αρμάτων τύπου Leguan (τα πρώτα έξι κατασκευασμένα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 30 στην Τουρκία στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Kayuseri). Οι γέφυρες Leguan είναι κλάσεως 70 τόνων, αναπτύσσονται «συρταρωτά» και γεφυρώνουν ανοίγματα μέχρι και 24 μ. Γεφυροφόρα άρματα Leguan διαθέτουν λίγες χώρες στον κόσμο και η Ελλάδα διαθέτει μόλις οκτώ επί σκάφους Leopard 1GR. Η Τουρκία προμηθεύεται 36 άρματα έναντι 48 υπαρχόντων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο! To Leguan έχει δυνατότητα γεφύρωσης κωλυμάτων
μήκους 28 μ. ανά άρμα σε χρόνο μόλις πέντε λεπτών!

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (AVLB) Leguan ελέγχεται από μοναδικό χειριστή με κλειστή θυρίδα και τοποθετεί γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Η KMW κατασκεύασε συστήματα Leguan για γεφυροφόρα άρματα Leopard 1 και Leopard 2, τα οποία παραδόθηκαν στον Ελληνικό, Βελγικό, Νορβηγικό και Φινλανδικό Στρατό. Το σύστημα Leguan μπορεί να τοποθετηθεί επίσης σε ευρεία ποικιλία νέων ή μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Χρησιμοποιείται ενδεικτικά με οχήματα του πολωνικού άρματος
μάχης PT91, με Μ47 και Μ60 του Ισπανικού Στρατού και στο Μ1 “Wolverine” των ΗΠΑ.

3. Άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Κieler

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε γνωστή μια ακόμη τουρκική εξειδικευμένη προμήθεια. Οι γείτονες προμηθεύονται 56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER με συστήματα τύπο ανέμης, σε σκάφη αρμάτων LEOPARD 2Α4, κόστους 1 εκατ. ευρώ ανά άρμα. Στην τιμή μονάδας συμπεριλαμβάνεται η αγορά του μεταχειρισμένου άρματος, η εργοστασιακή αξιοποίηση και η διασκευή του σε άρμα διάσπασης ναρκοπεδίου.

4. Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο (περιοχή Ορεστιάδας, κατάντι)

Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει πραγματοποιήσει η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον Απρίλιο του 2010. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).

Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1974 παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη.

Τι σημαίνει αυτό: Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού εγκατέλειψαν την γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στην γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες β’ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ). Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη» στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι
μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.

6. Δύο (2) νέα Τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού.
Από πληροφορίες του διαδικτύου διαβάζουμε ότι οι Τούρκοι εδημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού, εάν αληθεύει τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των Μεγάλων Σχηματισμών τους για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών ενδεχόμενα στον Έβρο.

7. Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών
Η δήθεν «εκπαιδευτική» Στρατιά του Αιγαίου παύει και επίσημα να είναι εκπαιδευτική: Μετονομάζεται και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την 19η Πεζικού και την 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αττάλεια».

8. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε από την πλευρά μας και τα εξής:
α. Προγεφύρωμα Κάραγατς

Προβλέφθηκε για να καλύπτει την τουρκική πόλη της Αδριανούπολης, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Έβρου. Συνεπώς στην περιοχή εκείνη η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα, μήκους 12 περίπου χλμ. με την Ελλάδα. Η δε ανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας στην περιοχή δεν προϋποθέτει τη βιαία διάβαση του Έβρου, αφού το ποτάμι βρίσκεται ήδη πίσω τους και είναι γεφυρωμένο με δύο σταθερές γέφυρες. Τα έργα που έχουν κατασκευασθεί και αποτρέπουν την όποια γεφύρωσή του έχουν συντηρηθεί; Έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα γεφύρωσης των Τουρκικών
μέσων;

β. Αποναρκοθετήσεις στον Έβρο
Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας μας, αυτό της εκκαθάρισης των δεκάδων χιλιάδων, ναρκών στα ναρκοπέδια κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ανακοινώσεις δεν έχουμε δει. Έχουν ξεκινήσει; όταν η Τουρκία με πυρετώδεις προετοιμασίες ετοιμάζεται για πιθανή ενέργεια επιθετική σε Κάραγατς ή αλλού.

γ. Γιγαντιαία Έχιδνα

Τα ερωτήματα μας για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι:
-Οι συσκευές που αγοράσαμε έχουν συντηρηθεί ή είναι εκτός ορίου ζωής;
- Πότε έγινε η τελευταία εκτόξευση και πού;
-Εκπαιδεύεται το προσωπικό μας και εάν ναι, με ποιες εκπαιδευτικές συσκευές; Η μία που είχε αγορασθεί ήδη ήταν εκτός λειτουργίας μετά την εκπαίδευση των στελεχών που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 80.
-Σε περίπτωση εκδήλωσης αντεπίθεσης των δυνάμεων μας (πχ Κάραγατς ) με ποια μέσα θα κάνετε διάσπαση των εχθρικών Ν/Π;

9. Ανακεφαλαίωση
Συνολικά έχουν παραγγελθεί ή είναι υπό παράδοση οι εξής εξοπλισμοί που αφορούν το Τουρκικό Μηχανικό:
-52 οχήματα σχεδιών samur
-36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
-56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
10. Συμπέρασμα
Οι τουρκικές προμήθειες εξειδικευμένων μέσων μηχανικού αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πρωτοφανείς ποσότητες, προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύεται αυτά τα μέσα για να μπορεί να ζεύξει υδάτινα ή ξηρά κωλύματα.»

Ο συνδυασμός της προμήθειας μέσων ζεύξης ποταμών-τάφρων με την απόκτηση γεφυροφόρων αρμάτων «φωτογραφίζει» ΜΟΝΟ την περιοχή του Έβρου που διαθέτει τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τα δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού, τον Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών, τις ασκήσεις που γίνονται στην ΒΔΠ ποταμού από επίλεκτες μονάδες και την νέα διάταξη των τουρκικών δυνάμεων που μόνο αμυντική δεν είναι ΤΌΤΕ η στρατιωτική μας ιεραρχία μόνο εφησυχασμένοι δεν μπορεί να είναι για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και «φιλία» των πολιτικών μας που προωθούν!!.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά

Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του υποβρυχίου «Παπανικολής» και, συνακόλουθα, της τύχης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το προγραμματισμένο για αύριο κλείσιμο της συμφωνίας για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar αναβλήθηκε και μαζί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «γραφειοκρατική εμπλοκή», με την επισήμανση ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων τίθεται σε ισχύ από 22 Οκτωβρίου. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπερασθούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση για φορολογικές εκκρεμότητες των ναυπηγείων, που ανέρχονται περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο τη διαγραφή του προστίμου, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες επιχορηγήσεις προς τα ναυπηγεία.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών και προσθέτουν ότι «η συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Βίντεο από την ελληνο-ισραηλινή άσκηση


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στον ουρανό της Ηλείας η διεθνής στρατιωτική αεροπορική άσκηση στην οποία μετέχουν ισραηλινά και ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Όπως είναι γνωστό, η άσκηση αφορά την εκπαίδευση των χειριστών αεροσκαφών πάνω στον εναέριο ανεφοδιασμό.

Στον ουρανό του Πύργου εμφανίστηκαν νωρίτερα κάποια από τα μαχητικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση (συνολικά έξι ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα παίρνουν μέρος στην άσκηση).

Το iliatora.gr κατέγραψε βίντεο από την πτήση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον Πύργο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ανδραβίδα για την άσκηση με το Ισραήλ - Έφτασαν τα πρώτα Aπάτσι

Πάνω από την πόλη του Πύργου εθεάθησαν πριν λίγη ώρα δύο από τα τέσσερα συνολικά ισραηλινά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» που μαζί με άλλα, ισραηλινά και ελληνικά, θα πάρουν μέρος στην άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού η οποία ξεκινά από αύριο. Tα ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας που θα αποτελέσει, καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το κύριο «ορμητήριο» των ισραηλινών.

Αν και η άσκηση δεν περιλαμβάνει χρήση οπλικών συστημάτων και πυρών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές είναι δρακόντεια, εξαιτίας της παρουσίας των ισραηλινών δυνάμεων. Όπως έγινε γνωστό, άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται «επί ποδός» τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των ισραηλινών πιλότων που διαμένουν στις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης στη Διασπορά Κυλλήνης.

Κόμματα και ειρηνικές οργανώσεις έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους στην παρουσία ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ηλεία και στην Ελλάδα ευρύτερα. Χαρακτηριστική είναι η στάση του ΚΚΕ που ζητά να ακυρωθεί η άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν «προκλητική» και «άμεση εχθρική πράξη».

Συνολικά στην άσκηση οι Ισραηλινοί φέρνουν 4 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache (συν ένα εφεδρικό) και 4 UH-60 (συν ένα εφεδρικό). Σύνολο δέκα ελικόπτερα. Από ελληνικής πλευράς θα διατεθούν 2 Apache, δύο Super Puma AS-332 και έξι μαχητικά (F-16 ή F-4). H άσκηση θα διεξαχθεί σε διαδοχικές φάσεις ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα πέρασαν από τις εξής περιοχές πριν φτάσουν Ανδραβίδα: Κρήτη, Κύθηρα, Καλαμάτα και τέλος, Ανδραβίδα.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑς-ΙΣΡΑΗΛ

ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010»: Διεξαγωγή Εθνικής Άσκησης «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» Σχηματισμών Στρατού Ξηράς

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησε μία από τις φάσεις της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Η πραγματοποιηθείσα άσκηση είναι η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», η οποία διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων Αετού, στην Αλεξανδρούπολη. Κατά την διάρκεια της άσκησης το προσωπικό των Μονάδων εξασκήθηκε στην διεξαγωγή επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις του αγώνα.

Τουρκικό εικονικό χτύπημα στο Αγαθονήσι

Στην επιθετική πρακτική των πτήσεων οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά επιστρέφει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.Το πρωί της Τρίτης, οκτώ τουρκικά μαχητικά τύπου F-16, πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι.

Οι «εισβολείς» πέρασαν σε διάφορα ύψη πάνω από το νησί : κινήθηκαν από τα 7500 πόδια μέχρι ψηλά στα 30000 πόδια. Η αποστολή των οκτώ τουρκικών F-16 διήρκεσε 20 λεπτά. Είχαν μπει στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της στις 10:00, προσέβαλαν εικονικά το Αγαθονήσι στις 10:18 και δύο λεπτά αργότερα βρ΄γηκαν από το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια τακτική.

Η προηγούμενη πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος είχε καταγραφεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Και σε εκείνη την περίπτωση επρόκειτο για οκτώ τουρκικά μαχητικά (τέσσερα τύπου F-16 και ακόμη τέσσερα F-4 Phantom) που είχαν πετάξει και πάλι πάνω από το Αγαθονήσι.

Η σημερινή παράνομη πτήση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι η όγδοη υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος από την αρχή του 2010.
protothema.gr

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πολεμική Αεροπορία

Ελληνική Πολεμική Αεροπορία



Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) είναι το τρίτο "Όπλο" των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων που αποτελεί και την πολεμική αεροπορική ισχύ της Ελλάδας. Πρώτιστη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η φύλαξη και προστασία του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, από κάθε είδους παραβάσεις ή παραβιάσεις, η παροχή εναέριας υποστήριξης σε επιχειρήσεις τόσο στον Ελληνικό Στρατό όσο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και παράλληλα η έρευνα και διάσωση, πυρόσβεση, καθώς και η παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και σε άλλες Χώρες όταν παρίσταται έκτακτη ανάγκη.

ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ



Σύμφωνα με το φιλικό ιστολόγιο Paragliding and Aviation το απόγευμα εθεάθησαν στον ουρανό του Πύργου τα πρώτα από τα ισραηλινά ελικόπτερα που θα λάβουν μέρος στην ελληνο-ισραηλινή άσκηση SCAR που ξεκινά σήμερα.

Επρόκειτο για δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64, τα οποία κατευθύνθηκαν προς την 117 ΠΜ.
Την ίδια ώρα έχουν ενισχυθεί τα μέσα ασφαλείας πλησίον των υποδομών που θα διαβιώσει το ισραηλινό προσωπικό.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία "Πόντος"

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


Ο τούρκος πρωθυπουργός, μετά το μάθημα που μας έκανε τον Μάϊο, όταν επισκεπτώμενος την χώρα μας ζήτησε απο τους Έλληνες δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ να μην δημιουργούν εντάσεις και τεταμένο κλίμα, με το να μεγαλοποιούν - κατα αυτόν φυσικά - τα όσα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Θράκη, βγήκε σήμερα και σχεδόν άμεσα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κατασκευάζει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!!!! Μάλιστα είπε ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος, οφείλονταν ούτε λίγο ούτε πολύ, στην κούρσα εξοπλισμών στην οποία είχε ξεκινήσει με την Τουρκία, την οποία έβλεπε μέχρι πρότινως σαν ένα εν'δυνάμει εχθρό!!!!

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό ορισμένα σημεία:

1. Όταν στις αρχές του 1999 η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάρει κεφάλι στην κούρσα των εξοπλισμών, δυστυχώς δεν το έκανε.

2. Οικονομικώς, η κατρακύλα της Ελλάδος, ξεκίνησε με τα τεράστια ποσά που κατασπαταλήθηκαν, για τους περιβόητους και ανόητους ολυμπιακούς του 2004. Θέλαμε "μεγαλεία", και στο τέλος τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ΑΚΟΜΑ.

3. Η Ελληνική οικονομία δεν βάρεσε κανόνι λόγο των άκρατων εξοπλισμών όπως θέλει κακώς να μας κάνει να πιστέψουμε ο ερντογάν. Αντιθετα, βάρεσε κανόνι, γιατί τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια, οι διαχειριστές (δηλ. οι πολιτικοί), κατασπαταλούσαν ασύστολα όλα τα χρήματα, δεν επένδυαν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, τρώγανε αχόρταγα αυτοί και τα τσιράκια τους, και γενικώς, η οικονομική διαχείρηση ήταν ΧΕΙΡΙΣΤΗ!!!!

4. Ο τούρκος πρωθυπουργός, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι διαμέσω μιας καλά στοχευμένης προπαγάνδας, να μας αποκοιμίσει, και να μας οδηγήσει σιγά και σταθερά στο σημείο να μην προχωρήσουμε στο αυτονόητο για κάθε ανεξάρτητο κράτος, που είναι η δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά αν έχει γείτονες που ΜΟΝΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ έχουν!!! Και για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, είναι απαραίτητοι οι αμυντικοί εξοπλισμοί. Προσπαθεί λοιπόν να μας πείσει ότι η Ελλάδα ΚΑΙ δεν κινδυνεύει απο την τουρκία (φανταστικοί εχθροί όπως λέει), αλλά και ότι αν συνεχίσει τους εξοπλισμούς της, το αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσει πλήρως οικονομικά. Ξεχνάει ο τούρκος ότι η Τουρκία ξεκίνησε έναν αγώνα εξοπλισμών στις αρχές του 2000, με χρήματα που είχαν δωθεί σαν βοήθεια απο το ΔΝΤ.

5. Τι έχει να πει ο τούρκος πρωθυπουργός για τον ΑΚΡΑΤΟ εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;; Για την αγορά 100 με 120 F-35, την κατασκευή 50 επιθετικών ε/π Τ-129, 6 υποβρυχίων Τ-214, το νέο εθνικό άρμα Altay, το νέο εθνικό ελικόπτερο Atak, την κατασκευή τόσο αποβατικών σκαφών, την αγορά άνω των 50 συστημάτων για διάβαση ποταμών, την αναβάθμιση 210 F-16, την αγορά 30 F-16 και τόσα άλλα προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία;; Έχει να πει ότι η Τουρκία με ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ δεν υποθηκεύει το μέλλον της, ενώ η Ελλάδα που την τελευταία 5ετία αγόρασε μόνο 30 F-16 επι της ουσίας, το υποθηκεύει;;;

Σε κάθε περίπτωση, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητος, είναι απο τα μεγάλα όπλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, και όπως μπορούμε να διακρίνουμε, οι τούρκοι το χρησιμοποιούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, και πολύ έξυπνα. Στο χέρι μας είναι να μην πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν.......

Κρίση φανταστικών εχθρών

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οφείλεται στην κούρσα εξοπλισμών, που ακολούθησε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Πιρί Ρεΐς. Έκανε λόγο για "φανταστικούς εχθρούς" και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποθηκεύσει το μέλλον της, όπως η Ελλάδα.

Μια δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του πανεπιστημίου Πιρί Ρεΐς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι πίσω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και πρόσθεσε ότι "ήταν βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών".

"Δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος και η Τουρκία" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι "στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια, δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία, ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, τα μέταλλά της, τους ποταμούς της και το κυριότερο, στον άνθρωπό της, στο ανθρώπινό της δυναμικό, στους νέους, τα παιδιά και την παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του εδώ και οκτώ χρόνια προσπαθεί να αντιστρέψει την αντίληψη αυτή και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

"Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς", είπε ο Ερντογάν.

"Επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Όταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας σας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος" κατέληξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΟΠΛΑ-ΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΟ ΧΜ25

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ)

leopard 2 vs T-90

ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗς




Ο επιφανειακός τρόπος που όλες οι νεότερες κυβερνήσεις της Ελλάδος αντιλαμβάνονται την Πολιτική Εθνικής Άμυνας, δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια, και απο ότι δείχνει, δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε η παρούσα κυβέρνηση. Οι όποιες αλλαγές γίνονται, είναι επιφανειακές, και πολλές φορές δρούν αρνητικά όσον αφορά την Εθνική Άμυνα και τα Εθνικά Συμφέροντα, εφόσον όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται εντελώς αποσπασματικά, χωρίς σοβαρή εξέταση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές πηγάζουν με εντολές της πολιτικής ηγεσίας προς την στρατιωτική, δηλ. με εντολές αυτών που δεν έχουν και την καλύτερη αντίληψη των καταστάσεων. Αυτή η ανάποδη πρακτική, της αλλαγής της ΠΕΑ απο πάνω προς τα κάτω, και όχι το αντίστροφο, όπως θα ήταν και το σωστότερο, δημιουργούν εχέγγυα για στρεβλές καταστάσεις.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΥς ΜΕΤΕΝΑΣΤΕς- ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΤΣΗς


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦ.ΑΜΥΝΑς ΜΕ ΤΙς ΔΙΟΙΚΗΣΕΙς ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗ-90 ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΣ;



Ο ΕΣ εκφράζει φόβους ότι η αναμενόμενη παράδοση των ΝΗ-90, θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα η ήδη περιορισμένη μεταφορική ικανότητα του ΕΣ και της ΑΣ, να περιοριστεί ακόμα περαιτέρω. Σήμερα, η ΑΣ χρησιμοποιεί τα απαρχαιομένα UH-1Η/D Huey και τα CH-47DG Chinook που αναλαμβάνουν όλο το βάρος των αερομεταφορών του ΕΣ. Η παραγγελία για την αγορά 20 ΝΗ-90 που δώθηκε το 2003, θα επέτρεπε στην ΑΣ και τον ΕΣ να ανασάνει απο τα προβλήματα των αερομεταφορών, εαν φυσικά τα ελικόπτερα είχαν παραδωθεί στην ώρα τους. Αυτό δεν έγινε, λόγο προβλημάτων που αντιμετώπισε η κατασκευάστρια εταιρεία, και μόλις πρόσφατα έγινε νέα αναθεώρηση της σύμβασης για να προχωρήσει εντέλει η παράδοση των ελικοπτέρων ΝΗ-90, αρχίζοντας τις παραδόσεις εντός του 2011. Αλλά απο ότι φαίνεται, ίσως η έναρξη αυτή να καθυστερήσει περαιτέρω.....

ΠΗΓΗ

Φόβοι για καθυστέρηση στις παραδόσεις των ΝΗ-90 - Στο ναδίρ η ικανότητα αερομεταφοράς του Ε.Σ.
02-10-2010 16:56:04
Ιδιαίτερα πιεστικές είναι πλέον οι ανάγκες αεροκίνησης του Ελληνικού Στρατού, καθώς η επί τρία χρόνια καθυστέρηση παραλαβής των ΝΗ-90 έχει προκαλέσει «ασφυξία» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ. Κατ'αυτό τον τρόπο κάποια φημολογία που αναπτύχθηκε εσχάτως, περί μετάθεσης των ημερομηνιών παραλαβής των ελικοπτέρων (έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν να παραδίδονται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2011), προκειμένου να μεταφερθούν και οι πληρωμές με σχετική εντολή του υπουργείου Οικονομικών, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ανώτατο επίπεδο αφού αυτή την στιγμή με εξαίρεση τα 11 CH-47DGR Chinook οι δυνατότητες αερομεταφοράς του Ε.Σ. είναι καθαρά θεωρητικές.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έκοψε ένα κονδύλι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για αποπληρωμή υπό παραλαβή συστημάτων και έχοπυν μπει και "σφήνα" άλλα 300 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως προκατεβολές για τα υποβρύχια.

Ένα ποσοστό από τα UH-1H που είχαν παραληφθεί το 1992-1993 βρίσκεται σε πτητική κατάσταση και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από τα AB-205 και UH-1D και μέχρι εκεί. Ο αριθμός του προσωπικού που δύναται να μεταφερθεί one way, είναι κλάσμα αυτού που προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Και όλα αυτά όταν ο τουρκικός Στρατός έχει δυνατότητα μεταφοράς one way μιας ολόκληρης ταξιαρχίας και με την παραλαβή των νέων CH-47 Chinook και βαρέως οπλισμού στο δεύτερο κύμα.

Ήδη υπάρχει προβληματισμός στο ΓΕΣ για την συμφωνία που έχει επιτευχθεί από την ΓΔΑΕΕ για ολοκλήρωση των παραδόσεων το 2015 (!) των 20 NH-90 και αναζητούνται λύσεις (δεν εξαιρείται από αυτές και ένα «οικονομικό» πρόγραμμα αναβάθμισης των Χιούι). Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα εύρεσης ελικοπτέρων από την διεθνή αγορά, πρακτικά μόνο από τις ΗΠΑ - αν θεωρήσουμε ότι αποκλείεται η ρωσική αγορά μεταχειρισμένων - είναι ελάχιστη.

Οι τεράστιες ανάγκες σε μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού και των Πεζοναυτών σε Αφγανιστάν και δευτερευόντως σε Ιράκ και η πιθανότητα νέου μετώπου στο Ιράν, δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς να ασκήσουν την ιδιαίτερη αποτελεσματική πολιτική παραχώρησης υλικού δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή και μιλάμε για τα UH-60 της Σικόρσκι.

Πάντως εδώ που έχουμε φτάσει δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα σε ότι αφορά την υπερατλαντική αγορά ελικοπτέρων. Δύο ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο γκρουπ του ΝΗ-90 με τον έναν ή το άλλο τρόπο, η Σουηδία και η Ισπανία προχώρησαν σε προμήθειες UH-60. Η υπηρεσία DSCA κοινοποίησε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 29 Σεπτεμβρίου για μια πιθανή πώληση στη Σουηδία 15 ελικοπτέρων τύπου UH-60M Blackhawk, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη, αξίας περίπου 546 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο περιλαμβάνει 34 κινητήρες T700-GE-701D General Electric Μηχανές (4 για ανταλλακτικά), 15 AN/AAR-57(V)3, AN/APR-39, AN/AVR-2B, 15 AN/AAR-57 (V) 3, εξοπλισμό επικοινωνιών, ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης, εκπαίδευση του προσωπικού, υλικοτεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, καθώς και άλλα συναφή στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης η DSCA κοινοποίησε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την πώληση έξι ελικοπτέρων τύπου SH-60F προς την Ισπανία. Η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος FMS της αμερικανικής κυβέρνησης και αφορά 6 ελικόπτερα SH-60F που προσφέρονται ως πλεονάζον υλικό, 13 κινητήρες Τ700-GE-401C (ένας για ανταλλακτικά) και υπηρεσίες επισκευής και υποστήριξης. Το κόστος της προμήθειας αναφέρεται ως 155 εκατομμύρια δολάρια.

Από ελληνικής πλευράς γίνεται λόγος για άμεση ανάγκη τουλάχιστον 12 μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Άσκηση "ΑΕΤΟΣ Β' 2010"




Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 εκτελέστηκε επιτυχώς η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης "ΑΕΤΟΣ Β'-10" σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Στην άσκηση εκτελέστηκε ημερήσιο και νυχτερινό επεισόδιο Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με τη συμμετοχή περιπολικού πλοίου του ΠΝ και ναυαγοσωστικού του ΛΣ. Το ημερήσιο σενάριο προέβλεπε αρχικά τη διέλευση ενός ζεύγους αεροσκαφών Α-7 από την περιοχή και αναφορά εικονικού αεροπορικού ατυχήματος έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός διάσωσης.

Παράλληλα, δύο άνδρες της 31 ΜΕΕΔ έπεσαν στη θάλασσα προσομοιώνοντας τους ναυαγούς και διασώθηκαν από ΑΒ-205 και Super Puma της 112ΠΜ. Στο νυχτερινό επεισόδιο συμμετείχε Super Puma καθώς και C-130 από την 112ΠΜ το οποίο εκτέλεσε ρίψη φωτιστικών βομβών.

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΩΝ LEO-2HEL

Ενώ ο ΑΝΥΠΕΘΑ μας νουθετεί και μας πατρονάρει σχετικά με το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις (κυρίως του ΠΑΣΟΚ, γιατί της ΝΔ στα 5 χρόνια που ήταν πάνω, το μόνο που έκαναν ήταν να παραγγείλουν 30 F-16) έφαγαν χοντρά λεφτά απο τον χώρο της άμυνας - και απο που δεν έφαγαν μόνο δεν μας λένε, με 40 μασέλες μασούσαν - και ότι αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσουν, η κυβέρνηση, μέλος της οποίας είναι ΚΑΙ ο ίδιος, αφού μας έχει φλομώσει στο ψέμα περί διαφάνειας, αξιοκρατικών κριτηρίων, και λοιπών, συνεχίζει απτόητη και εκείνη την γνωστή τακτική της έγκρισης μιας προμήθειας, δια της μεθόδου της περιφοράς, σαν να είναι "δίσκος που έχει βγεί σε εκκλησία".....

Εντέλει, είναι οι πολιτικοί και κυβερνώντες οι οποίοι δίνουν πάντα το κακό παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας την φράση ότι "το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι". Και η πλάκα είναι ότι το ένα χέρι (ΠΑΣΟΚ), νίβει το άλλο(ΝΔουλα), και τα δύο την τσέπη τους.......


ΠΗΓΗ

ΚΥΣΕΑ εν κρυπτώ και δια περιφοράς με απ'ευθείας αναθέσεις - Τεράστιο "γαλαζοπράσινο" σκάνδαλο
01-10-2010 09:23:44
Εν κρυπτώ και διά περιφοράς (!) πέρασαν τελικά από το ΚΥΣΕΑ τα δύο προγράμματα χωρίς διαγωνισμό, αυτό των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης LEO2HEL/A4 που κατακυρώθηκαν στην γερμανική Rheinmetall και τα ανταλλακτικά των μαχητικών F-16 αξίας 225 εκατ. ευρώ. Tα δεύτερα ορθώς πέρασαν χωρίς διαγωνισμό, αλλά προς τι η μυστικότητα; Τα δύο προγράμματα είναι συνολικού κόστους 277 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας (εκ των οποίων τα 78 εκατ. αφορούν άμεση παραγγελία).

Τα πυρομαχικά των αρμάτων (μια απίστευτα σκανδαλώδης υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος της, αφού και δεν εξασφαλίζει στον Ελληνικό Στρατό επάρκεια πυρομαχικών, αλλά πρόκειται για μεθόδευση σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά που "κλειδώνει" υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρείας την μελλοντική προμήθεια η οποία υποτίθεται ότι θα γίνει με διαγωνισμό), αφορά προμήθεια 12.000 βλημάτων από την γερμναική εταιρεία αξίας περίπου 52 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη προμήθεια μέσα στην ίδια ημέρα που κατακυρώνεται σε γερμανική εταιρεία μετά τα υποβρύχια Type 214. O προϋπολογισμός του προγράμματος για την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός ύψους 360 εκατ. ευρώ από όποια εταιρεία και αν επιλεγόταν θα έδινε στον Ελληνικό Στρατό τα αναγκαία πυρομαχικά για την επόμενη εικοσαετία και θα διέσωζε τα ΕΑΣ που τώρα βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού" και εξ αιτίας αυτής της προμήθειας που δεν υλοποιήθηκε! Τώρα δίνουν πολύ πονηρά με ανάθεση μία πρώτη ποσότητα απ'ευθείας στην Rheinmetall για να έχει τον πρώτο λόγο και στον διαγωνισμό αν πάμε βέβαια σε διαγωνισμό και δεν "σαλαμοποιηθεί" και αυτή η προμήθεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και ένα χρόνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει όχι ένας, αλλά δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια αυτή, αλλά αυτοί κατάφεραν και με απ'ευθείας ανάθεση έδωσαν τη δουλειά στη Rheinmetall...

Στην Επιτροπή της Βουλής οι προμήθειες πέρασαν με την έγκριση και της Ν.Δ. Πρόκειται για ένα "γαλαζοπράσινο" σκάνδαλο αφού ο επιχειρηματίας που έχει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων ο Δ.Μανωλόπουλος της Space Hellas, είναι γνωστός για τις "γαλάζιες" πεποιθήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι νομικός σύμβουλος της ετραιρείας του είναι ο γιός του πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. Π.Παυλόπουλου με τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος διατηρεί στενή φιλική σχέση. Το θέμα είναι ήξερε ο Ε.Βενιζέλος ή του το πέρασαν και αυτό χωρίς να αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο; Φυσικά για διαγωνισμό, ούτε κουβέντα, παρά το γεγονός ότι επί οκτώ χρόνια υποτίθεται ότι καθυστερούσε το θέμα λόγω ανάγκης διεξαγωγής διαγωνισμού. Η προμήθεια είναι απ'ευθείας με κερδισμένους την αντιπροσωπεία και την εταιρεία των αντισταθμιστικών και ποιος ξέρει ποιους άλλους.

Η τιμή που τα προμηθευόμαστε είναι περίπου η διπλή από αυτή των αμερικανικών της ATK, αλλά τίθεται θέμα πιστοποίησης τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο. Αντιπρόσωπος της Rheinmetall είναι ο Γεώργιος Πιντέλας, παλαιό στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας) ενώ την υλοποίηση των αντισταθμιστικών (που υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί...) την έχει αναλάβει η Space Hellas του Δημήτρη Μανωλόπουλου μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του χώρου της άμυνας. Από την συγκεκριμένη προμήθεια τα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή!

Ο Γεώργιος Πιντέλας δούλευε στην ανταγωνίστρια αμερικανική εταιρία ΑΤΚ μέχρι πέρσι. Η εταιρεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία Target του Κ.Φράγκου. Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της προμήθειας του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS το 1999 (προμήθεια που είχε γίνει το 1993) ως αντιπρόσωπος της Litton, στελέχη της οποίας είχαν υποστηρίξει-παραδεχθεί σε έρευνα στις ΗΠΑ ότι "λάδωσαν" Έλληνες αξιωματούχους μέσω του αντιπροσώπου τους για να πάρουν με απ'ευθείας ανάθεση τον διαγωνισμό. Εν συνεχεία είχε γίνει και έρευνα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το 1999 ο Δημήτρης Μανωλόπουλος και η Space Hellas ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επιλογή του F-16 με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου για τα F-16 (είχε συμβόλαιο για τα αντισταθμιστικά τους), αλλά η αποκάλυψη του σκανδάλου της Litton οδήγησε την Lockheed Martin στην καταγγελία του μεταξύ τους συμβολαίου. Θεωρείται ικανός επιχειρηματίας "γαλάζιας" κομματικής απόχρωσης.

Σε ότι αφορά την προμήθεια των ανταλλακτικών υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες 5 ετών. Μέρος των κιτ ανταλλακτικών αξίας 26 εκατ. ευρώ η Πολεμική Αεροπορία επείγεται να το παραλάβει εντός του 2010 για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών που επηρεάζουν αρνητικά τον δείκτη διαθεσιμότητας των F-16. Η Π.Α.είχε χτυπήσει έντονα το καμπανάκι του κινδύνου αλλά το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε. Η σύμβαση και οι πληρωμές των ανταλλακτικών θα γίνουν μέσω των Αμερικανικών Στρατιωτικών Πιστώσεων (FΜS) που κινούνται μέσω του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.