Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«ACIK DENIZ»: Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «σκιά» στο Καστελόριζο!


Ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης καταδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει… Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) που εστιάζει την προσοχή του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Αιγαίο, έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) για να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής τουρκική άσκηση η οποία αρχίζει τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για την αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διάστημα 7-11 Φεβρουαρίου στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο. Μέρος της άσκησης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας την παρούσα συγκυρία, λόγω των συζητήσεων για την ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) η οποία θα εφάπτεται με την αντίστοιχη κυπριακή.

Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες το USN ζήτησε και έλαβε άδεια για την πραγματοποίηση βολών από τα μαχητικά αεροσκάφη του USS Enterprise στο πεδίο βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ», στα ανοιχτά της Άνδρου το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε, το αεροπλανοφόρο θα κατευθυνθεί στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο, για το διάστημα διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης!
Η παρουσία του εκεί φαίνεται πως σκοπό είχε να περάσει το μήνυμα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή άπτονται πλέον των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, τα οποία και προασπίζουν οι ΗΠΑ δια της προβολής ναυτικής ισχύος.
Με απλά λόγια, το μήνυμα είναι ότι για τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ενέργειες – στρατιωτικές ή άλλες – οι οποίες θα διαταράξουν το status quo στην περιοχή. Αυτό καταφανώς συνδέεται με την ασφάλεια του Καστελορίζου, νήσος η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, άρα και στη δημιουργία ασφαλούς στρατηγικού διαδρόμου μελλοντικής μεταφοράς των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Εν ολίγοις, για τις ΗΠΑ, το θέμα άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης, άρα πλέον αποτελεί ζωτικό εθνικό συμφέρον.

Βενιζέλος: "Παρακολουθούμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Τούρκων



"Το ΥΕΘΑ παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί συστηματικά τα εξοπλιστικά προγράμματα όλων των χωρών της περιοχής και ιδίως της Τουρκίας. Όλα τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται πλήρως υπ’ όψιν στην εθνική αμυντική σχεδίαση. Οι πολιτικές και διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι στρατιωτικές επαφές και όλες οι συναφείς διεργασίες δεν επηρεάζουν σε τίποτα την θεμελιώδη προτεραιότητά μας που είναι η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή ειρηνική και σταθερή που θέλουμε να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας", υποστηρίζει ο Ε.Βενιζέλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Βελλόπουλος.

Η "παρακολούθηση" βέβαιως του θηριώδους εξοπλιστικού προγράμματος των Τούρκων δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική, αφού με την "παρακολούθηση" μόνο οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η Hurriyet είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία "μόνον για το 2011, έχει προγραμματίσει να ξοδέψει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια $, ενώ το εξοπλιστικό της (δεκαετές) πλάνο, περιλαμβάνει 100 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Lightening ΙΙ, με προϋπολογιζόμενο κόστος στα 15 δισεκατομμύρια $, 30 νέα μαχητικά F-16 Block 50, καθώς και ευρύτερο εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Ακόμα είναι προγραμματισμένη η απόκτηση 6 συγχρόνων υποβρυχίων, τύπου U-291, με κόστος 3 δισεκ.$, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα, με κόστος 7 δισεκ.$".


Η νέα στρατηγική ασφαλείας του τουρκικού ΥΕΘΑ.



Τις απειλες εναντι των οποιων αναπτυσονται οι Τουρκικες Ενοπλες Δυναμεις περιλαμβανει η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ που είναι πλέον εναρμονισμένη με τις αλλαγές στην αναθεωρημένη «Ερυθρά Βίβλο»οπως γραφει η Σαμπαχ .

Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ δίνει έμφαση στην αποτρεπτική ικανότητα του τουρκικού στρατού, θεωρεί – όπως και η αναθεωρημένη Ερυθρά Βίβλος- την εκμετάλλευση της θρησκείας και όχι τον φονταμενταλισμό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας , όπως απειλή θεωρεί τον μικρής κλίμακας εθνικισμό ( με τον όρο εννοεί το φαινόμενο ανάδειξης της εθνοτικής ταυτότητας ως υπέρτερης της εθνικής ταυτότητας), ενώ δεν θεωρεί τον εθνικισμό πλέον ως απειλή. Οι υπόλοιπες απειλές που απαριθμούνται στο έγγραφο της Στρατηγικής Ασφαλείας είναι η τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, η επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο , η θαλάσσια πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή .

Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας που ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ κ.Γκιονούλ δήλωσε ότι βασίζεται στην αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ « ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» περιγράφει επίσης τις κυριότερες προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας:

- Προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών συμφερόντων
- Ανάληψη ενεργού ρόλου στους μηχανισμούς συλλογικής ασφάλειας και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.
- Συνεισφορά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη , σταθερότητα και ασφάλεια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου
- Λήψη μέτρων για πρόληψη κρίσεων και συγκρούσεων.

Επαφές Βενιζέλου με Γάλλους για τους εξοπλισμούς του Ναυτικού

Τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γάλλο πρέσβη, Κριστόφ Φαρνό και τον πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας, δημοσίων συμφερόντων, DCNS Πάτρικ Μπουαζιέ.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο γενικός διευθυντής πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, πρέσβης Δημ. Χρονόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Δημ. Γεωργιόπουλος.

Είχε προηγηθεί στις 18 Ιανουαρίου, συνάντηση για το ίδιο θέμα μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας, Ζακ Ντε Λαζιζί.

Τα ρωσικά τεθωρακισμένα στο τραπέζι

Να ξεπαγώσει την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων, που εδώ και περίπου τρία χρόνια παραμένει ανενεργή, προσπάθησε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Ντμίτριεφ, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά υπήρξε πλήρης κατανόηση των δυσκολιών για την υλοποίηση της προμήθειας ύψους 1,7 δισ. τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζήτησε με τον Ρώσο αξιωματούχο τη δημιουργία ενός πλαισίου κάτω από το οποίο θα γίνονται οι αμυντικές προμήθειες και τον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των ΒΜΡ ισχύει ακόμα. Δεν έγινε γνωστό όμως αν ισχύει ακόμα ο αριθμός των 400 οχημάτων ή πρόκειται να μειωθεί, πρόταση που έκανε και η ρωσική πλευρά

Προσεχώς νέο σύστημα στις αμυντικές προμήθειες

Θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το σχέδιο νόμου για τις αμυντικές προμήθειες, που εναρμονίζει τις διαδικασίες με αυτές που προβλέπονται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία και αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα οι αμυντικές προμήθειες.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια εργοστασίου αμυντικού υλικού ελληνικής εταιρείας. Αναφερόμενος στην ελληνική βιομηχανία είπε ότι «εν μέσω της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό να στέλνουμε ένα μήνυμα προόδου, ένα μήνυμα με αναπτυξιακό περιεχόμενο, να γίνονται και να προβάλλονται επενδύσεις στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και αυτό γίνεται σήμερα εδώ». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Κ. Κουτσός, τόνισε ότι θα πρέπει το υπουργείο Αμυνας να στηρίξει τις προσπάθειες όλων των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και να λύσει τα όποια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και τις έχουν πλήξει σοβαρά.