Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ρωσία: Τον Ιούνιο προσχέδιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική άμυνα

Επικρίσεις για τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη

Προσχέδιο συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο ζήτημα της πυραυλικής άμυνας πρόκειται να υπογραφεί τον Ιούνιο σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ και βασικού διαπραγματευτή της Μόσχας για το θέμα, Ντμίτρι Ραγκόζιν.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στην Πορτογαλία οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν υπέρ της δημιουργίας μιας περιεκτικής κοινής ανάλυσης του μελλοντικού πλαισίου συνεργασίας για την πυραυλική άμυνα και πρόσθεσε ότι το κείμενο θα είναι έτοιμο πριν τον επόμενο γύρο των μεταξύ τους προγραμματισμένων συνομιλιών στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ραγκόζιν τόνισε ότι αυτό που ζητάει η Ρωσία είναι “νομικές εγγυήσεις” για την πλήρη εμπλοκή της στο σχεδιασμό του συστήματος πυραυλικής άμυνας καθώς και για το γεγονός ότι αυτό δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον της.

Παράλληλα ο πρεσβευτής επανέλαβε τις ρωσικές επικρίσεις για τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη λέγοντας ότι εξαιτίας αυτού του πολέμου μειώνεται το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για άλλα θέματα, όπως αυτό της πυραυλικής άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν αφήσει τη Μόσχα να διαπραγματεύεται μόνη της με τις ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει έμμεσο αντίκτυπο στο σχεδιασμό της πυραυλικής άμυνας αυξάνοντας την απειλή μια ισλαμιστικής επίθεσης στα νότια σύνορα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου