Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ισραήλ: Νέα σούπερ μονάδα για διεξαγωγή πολέμου!

Νέα διακλαδική δύναμη για ειδικές επιχειρήσεις μακριά από τα σύνορα της χώρας δημιουργεί το Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ. Εχούντ Μπαράκ, ενέκρινε τη δημιουργία της μονάδας αυτής  ειδικών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάληψη μεγάλης ποικιλίας αποστολών. Η νέα δύναμη θα έχει ως πρώτο διοικητή τον υποστράτηγο Σάι Αβιτάλ και θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Μπένι Γκαντζ.
Η νέα δύναμη, όπως αποκάλυψε το αμερικανικό περιοδικό Defense News, θα είναι γνωστή ως «Σώμα Βάθους».
Το στρατιωτικό αυτό Σώμα θα αποτελείται από τις πλέον  κορυφαίες μονάδες ειδικών δυνάμεων, υπό μία ενιαία διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων για αποστολές αντιτρομοκρατίας, πάταξης λαθρεμπορίου, καταπολέμησης της διασποράς όπλων και άλλες, πέρα από τα σύνορα με τα όμορα και γειτονικά κράτη του Ισραήλ. Αναφορές στο ποια είναι αυτά τα κράτη δεν ήταν δυνατό φυσικά να δημοσιοποιηθούν, αλλά είναι εύκολα κατανοητό ότι το Ιράν και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θα είναι εντός του «βεληνεκούς» της νέας μονάδας, λένε αναλύσεις ειδικών. Ωστόσο η όλη ισραηλινή γεωστρατηγική και η  ισραηλινού ενδιαφέροντος  γεωγραφία φέρνουν και κοντά στην περιοχή μας το όλο εγχείρημα…
Είναι πολύ πιθανόν – χωρίς ωστόσο και να ομολογείται -  ότι σύντομα θα μπορεί μέρος της υπό συγκρότησης δύναμης να ασκηθεί και επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο της ετήσιας συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας. Άλλωστε κάποιες από τις διατιθέμενες μονάδες ίσως να έχουν πάρει «γεύση» από Ελλάδα με τη μέχρι τώρα  διοικητική υπαγωγή τους.
Ο φερόμενος ως διοικητής υποστράτηγος, Σάι Αβιτάλ, υπηρέτησε από το 1970 μέχρι το 2002 στον Ισραηλινό Στρατό. Συμμετείχε στους πολέμους του Γιομ Κιπούρ, στο Λίβανο το 1982 και στις δύο Ιντιφάντα. Έχει διατελέσει διοικητής τάγματος στην 188η Ταξιαρχία και  διοικητής της γνωστής «απόρρητης μονάδας» Sayeret Matkal. Οι σπουδές του είναι στην Αγροτική Οικονομία και Διαχείριση, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Χάρβαρν. Μετά την αποστρατεία του δεν κατάφερε να εκλεγεί υποψήφιος με το κόμμα Καντίμα, αλλά διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η Επιχείρηση Έντεμπε
Για να πάρουμε μια γεύση τι εστί Sayeret Matkal, (Σαγερέ Ματκάλ - Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Επιτελείου) να πούμε ότι είναι αυτή που έγινε πασίγνωστη από την επιχείρηση  «Thunderbolt» (Κεραυνός) που έμεινε στην μνήμη του κόσμου ως  επιχείρηση Έντεμπε. Σε αυτή  διασώθηκαν πάνω από 100 επιβάτες των αερογραμμών της Air France που είχαν απαχθεί από αεροπειρατές της τότε τρομοκρατικής παλαιστινιακής  οργάνωσης PLO. Στην επιχείρηση φονεύθηκε ο τότε διοικητής της Τζόναθαν Νετανιάχου, αδελφός του  προέδρου του Ισραήλ, που και αυτός έχει υπηρετήσει στη μονάδα. Είναι η πιο επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού. Οργανώθηκε για πρώτη φορά το1957, με την ονομασία «Μονάδα 269″, από βετεράνους μαχητές της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της Μονάδας 101 και του κλάδου πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, του γνωστού με το όνομα Aman. Οι κύριες αποστολές της μονάδας είναι  η εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, ειδικής αναγνώρισης σε βάθος εντός της εχθρικής τοποθεσίας και συλλογή πληροφοριών. Η μονάδα κατά κύριο λόγο είναι μονάδα συλλογής στρατηγικών πληροφοριών μέσα και από επιχειρησιακές δράσεις.
Επίσης αναλαμβάνει όποτε απαιτηθεί αποστολές εκτός συνόρων Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων. Είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα των Βρετανών SAS και υπάγεται στον Κλάδο πληροφοριών, Aman. Ανάμεσα στο προσωπικό του Ισραηλινού στρατού είναι γνωστή με το όνομα «η Μονάδα» και το λογότυπο του εμβλήματος της είναι: «Ο Τολμών Νικά» (Who Dares Wins), ίδιο με το ελληνικό των Δυνάμεων Καταδρομών και το βρετανικό των SAS.  Τα πρώτα της μέλη, πλέον των άλλων, είχαν ως εκπαιδευτές και Άραβες βεδουίνους ιχνηλάτες, για να μπορούν να εντοπίζουν ίχνη στην έρημο και να σκέφτονται ως Άραβες. Η νέα μονάδα θα έχει φυσικά υπερπολλαπλάσσιες δυνατότητες.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου