Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Μόνο πολιτικές ευθύνες στους πρώην Αμυνας

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Στην απόδοση αποκλειστικά πολιτικών ευθυνών στους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας, που διαχειρίστηκαν τις περιβόητες συμβάσεις με τα υποβρύχια κατά την περίοδο 2000-2009, οδηγήθηκε η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής που συστάθηκε προκειμένου να ελέγξει την υπόθεση αυτή.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Δαμιανάκης, αν και υπάρχει εκτεταμένη και απροσδιόριστη ζημία του ελληνικού Δημοσίου, εν τούτοις δεν ταυτοποιήθηκαν ποινικές ευθύνες σε πρώην κυβερνητικά στελέχη ώστε να υπάρξει συνέχεια με σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Η επιτροπή ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε σε συνδυασμό και με το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής, που είχε ερευνήσει την εμπλοκή του Ακη Τσοχατζόπουλου, να διευκολύνει στη θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να ζητήσει αποζημιώσεις από τους υπευθύνους.
Προτείνεται εξάλλου να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, εκτιμώντας ότι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από την εξέταση των συμβάσεων θα διευκολύνουν την απόδοση ευθυνών σε βάρος όλων των ενεχομένων, δεδομένου ότι τα συμβατικά κενά και ελαττώματα συνδέονται, κατά την εκτίμηση της επιτροπής, με το χρηματισμό προσώπων που ερευνά η εισαγγελική Αρχή.
Πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς που υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, διότι «περιείχαν όρους επαχθείς για το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου», περιέχει στην έκθεσή της και η Ν.Δ., υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα πως «για την περίοδο 2004-2009 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ουδεμία ποινική ευθύνη φέρει»...
Πολιτικές ευθύνες αποδίδει το ΚΚΕ στους Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγ. Μεϊμαράκη, διότι αναγνωρίζει πράξεις και παραλείψεις από τις οποίες ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.
Για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες κατά όλων των πρώην υπουργών και κυρίως του Ευάγγ. Μεϊμαράκη κάνει λόγο στην έκθεσή του ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1997-2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου