Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επιφυλακή οι Ενοπλες δυνάμεις.





Σε κατάσταση συναγερμού οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από συνεχείς πληροφορίες που φτάνουν στο Πεντάγωνο για σαφέστατο προσανατολισμό της Τουρκίας στη δημιουργία θερμού επεισοδίου με αφορμή τη ρήξη στις σχέσεις Άγκυρας - Τελ-Αβίβ.
Σε ετοιμότητα, όμως, βρίσκεται και το ναυτικό του Ισραήλ με εμπροσθοφυλακή υπερσύγχρονα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα από το Ελληνικό πεντάγωνο αναφέρουν ότι μέσα σε μια βδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτες συσκέψεις στο Εθνικό Κέντρο επιχειρήσεων, στο δεύτερο υπόγειο του Υπουργείου Αμυνας στην Αθήνα και δόθηκαν σαφείς οδηγίες για επιχειρησιακή ετοιμότητα η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις εξελίξεις για αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής πρόκλησης.

Οι οδηγίες δόθηκαν στις ηγεσίες δύο όπλων, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας ενώ σχετικές εντολές έλαβε και ο επικεφαλής των επάκτιων συστοιχιών έξοσετ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού πενταγώνου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα
οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας, αποσκοπούν στην επίδειξη ισχύος κυρίως προς το Ισραήλ χωρίς να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε χτύπημα στην πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακη ΑΟΖ.

Η Αθήνα θεωρεί δεδομένη μία Τουρκική πρόκληση η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο. Στο μεταξύ το θέμα συζητήθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ενώ τα Ισραηλινά υποβρύχια που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές έλαβαν διαταγές να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της χώρας σε περίπτωση που η Τουρκία δώσει διαταγές για ανοιχτές περιπολίες των πολεμικών της σκαφών στην ανατολική μεσόγειο.

 Πηγή http://www.stoxos.gr/2011/09/blog-post_602.html

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑΤΟϊκό σύστημα ραντάρ θα υποδεχθεί η Τουρκία


Η Τουρκία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα νατοϊκό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, στο πλαίσιο της αμυντικής ανάπτυξης της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συμμαχία αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο αμυντικό σύστημα εναντίον ενδεχόμενης απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Τουρκία θα υποδεχθεί το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, που διατέθηκε από τις ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να συμμετάσχει "στο αμυντικό σύστημα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
"Θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ και το σύστημα της εθνικής άμυνάς μας", πρόσθεσε.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως το σύστημα πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά της αν αναπτύξει τη δυνατότητα να καταρρίπτει ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους. Το Κρεμλίνο ζητάει να έχει ένα ρόλο σ' ένα κοινό σύστημα ή να του δοθούν δεσμευτικές εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν πρόκειται να αποτελέσει στόχο.
Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως το σύστημα της Τουρκίας δεν απειλεί τη ρωσική ασφάλεια. Επανέλαβε, όμως κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ προωθούν τα σχέδιά τους για μια πυρηνική ασπίδα παρά τις υποσχέσεις τους να συνεργαστούν με τη Μόσχα.
"Σύμφωνα με ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ανάπτυξη ενός ραντάρ στην Τουρκία δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας", δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Εντούτοις, πρόσθεσε, "οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν το σχέδιό τους για ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής της πυραυλικής άμυνας ... ανεξαρτήτως από τις διαβουλεύσεις που διεξάγουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και, ευρύτερα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας".

Δεν ανακατεύεται το ΝΑΤΟ στον καβγά Τουρκίας-Ισραήλ


Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ αποτελούν «διμερές θέμα», στο οποίο το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να παρέμβει, δήλωσε ο γραμματέας της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν  
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν  "Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν τρόπους για να μειώσουν τις εντάσεις και να αναπτύξουν θετικές σχέσεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας.

Η Ν.Κορέα αναπτύσσει πυραύλους κατά ναυτικών στόχων


Ο στρατός της Ν. Κορέας αναπτύσσει πυραύλους κατά πλοίων, αναφέρει  ο τοπικός Τύπος, λίγες μέρες μετά τη βάπτιση στη θάλασσα του πρώτου αεροπλανοφόρου της Κίνας που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανησυχιών στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η ανάπτυξη αυτών των νέων υπερηχητικών πυραύλων που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί την προσεχή τετραετία, ανέφερε η εφημερίδα Chosun Ilbo. Στόχος είναι η υπεράσπιση της χώρας κατά ναυτικών απειλών από άλλες χώρες.
Ο εν λόγω πύραυλος έχει ως πρότυπο το ρωσικό μοντέλο Yakhont και πετά λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με μέγιστη ταχύτητα 2,5 φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ έχει βεληνεκές 300 χλμ.
Ο πύραυλος έχει αποκληθεί "φονιάς αεροπλανοφόρων" και η έρχεται λίγο μετά την καθέλκυση του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου για το οποίο οι ΗΠΑ ζήτησαν κάποιες εξηγήσεις και η Κίνα απάντησε πως θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την επιστημονική έρευνα, πειραματισμούς και εκπαίδευση.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η προαναγγελθείσα προδοσία της Ελλάδας από τους Συμμάχους


Ο γερµανοϊταλικός άξονας καθώς και η Γαλλία και η Ρωσία των µπολσεβίκων, από την εποµένη της Συνθήκης των Σεβρών, στήριξαν µε όπλα και πολεµοφόδια τον στρατό του Κεµάλ εις βάρος της Ελλάδας
Η προαναγγελθείσα προδοσία της Ελλάδας από τους Συμμάχους

 
 Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ της Συνθήκης των Σεβρών στο παρίσι τον αύγουστο του 1920 σήµανε το τέλος της οθωµανικής αυτοκρατορίας και τον διαµελισµό της από τους Συµµάχους. Στη θέση όµως του παλαιού θεοκρατικού καθεστώτος γεννήθηκε µια νέα, ακόµη πιο επικίνδυνη, πραγµατικότητα που αποτέλεσε κατά µία έννοια τη νέα θρησκεία του κράτους: ο παντουρκισµός. οι διωγµοί σε βάρος των χριστιανικών πληθυσµών, προτού ακόµη προλάβει να στεγνώσει το µελάνι στις Σέβρες, θα έπαιρναν τον χαρακτήρα γενοκτονίας ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, τον αύγουστο του 1922, όταν η Σµύρνη παραδινόταν στις φλόγες. Η προδοσία όµως της Ελλάδας από τους τέως συµµάχους της είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Η καταιγιστική πληροφόρηση που ελάµβανε η ελληνική κυβέρνηση από την άνοιξη ήδη του 1921, πλην των προξενικών και διπλωµατικών της αρχών στη γείτονα, από όλες τις πρεσβείες της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως αυτές περιλαµβάνονται σε τρεις ογκώδεις φακέλους του έτους 1921, γεννά εξακολουθητικά ερωτήµατα για το πού βάδιζε και πόσο αυτοκαταστροφική ήταν η πολιτική της χώρας όταν ο στρατός της διέσχιζε την άνυδρη πεδιάδα του Σαγγαρίου φθάνοντας µόλις λίγα χιλιόµετρα έξω από την Αγκυρα τον καυτό Αύγουστο του 1922.

Η άνευ προσχηµάτων, εξαρχής, πολιτική της γείτονος για αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών από την υπογραφή της ήδη στο διάσηµο για τις πορσελάνες του προάστιο των Παρισίων κέρδισε, µε δέλεαρ την εξασφάλιση προνοµιακών όρων διµερούς οικονοµικής συνεργασίας, πολύ έγκαιρα τον γερµανοϊταλικό άξονα, στο άρµα του οποίου για ευνόητους λόγους προσδέθηκε ο γαλλικός παράγων και τελευταίος, πλην καθ’ όλα µη υστερών σε πάθος και πλήθος πρωτοβουλιών για στήριξη του Κεµάλ που ολοένα κέρδιζε έδαφος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αδιαµφισβήτητου πρωταγωνιστή των γεγονότων που έµελλαν να αλλάξουν άρδην τη µοίρα της χώρας, ο µπολσεβικικός. Μάλιστα, όπως αναφερόταν σε κρυπτοτηλεγράφηµα από την Κωνσταντινούπολη που υπέγραφε κατά την αποκρυπτογράφησή του ο στρατηγός Κούτσης από το γραφείο του υπουργού των Στρατιωτικών, «οι κοµιτατικοί κύκλοι Κωνσταντινουπόλεως τρέφουσιν ελπίδας ότι µία Ελληνο-Μπολσεβικική σύρραξις θα επιφέρη την Ελληνικήν καταστροφήν», συµπληρώνοντας πως «σοβαροί τουρκικοί κύκλοι χαρακτηρίζουσιν ανωτέρω διαδόσεις ως µέσον αναπτερώσεως Τουρκικού ηθικού» (ΕΠ 1424, 15 Ιουλίου 1921).
n Τα βρετανικά συµφέροντα
Σταθερός ο αγγλοσαξονικός άξων, µε τις Ηνωµένες Πολιτείες να σαρώνονται από συλλαλητήρια υπέρ των χριστιανικών πληθυσµών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων και Αρµενίων, και πύρινους λόγους όπως του γερουσιαστή William King, κεντρικού οµιλητή στο συλλαλητήριο της Φιλαδέλφειας, που µιλούσε για τα κατορθώµατα και τις νίκες «του γενναίου ελληνικού στρατού εναντίον του Κεµάλ, µαχόµενος όπως και οι προπάτορές του υπέρ της χριστιανοσύνης», και τον βρετανό πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον Τούρκο «τον χειρότερο εγκληµατία ανάµεσα στους εχθρούς της χώρας του», δεν εστερείτο, πλην ειλικρινών υπέρ της Ελλάδος, και ιδιοτελών αισθηµάτων και εκτιµήσεων: Αν η Αγκυρα κέρδιζε στην κρίσιµη εκείνη ώρα το παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας µε τη βοήθεια της Ρωσίας, τότε, για την τελευταία, άνοιγε ο δρόµος καθόδου της στις θερµές θάλασσες της Μεσογείου µέσω των Στενών - πλήρως ασυµβίβαστη µε τα βρετανικά συµφέροντα στον χώρο της Μέσης Ανατολής!

∆εν ήταν γι’ αυτό υπερβολικός για όσα ενηµέρωνε ο διευθύνων το Γενικό Προξενείο Γενεύης: «Η Αγγλική Κυβέρνησις (διά της Intelligence Service) ωργάνωσεν εν Ελβετία δίκτυον κατασκοπείας της τουρκικής και πανισλαµικής οργανώσεως και των ενεργειών των». Προσέθετε δε ότι «ο εκ των κυριοτέρων πρακτόρων αυτής, µεθ’ ου συνδέοµαι, εδέχθη να θέση εις την διάθεσίν µου αντίγραφον των εκθέσεών του». Επρόκειτο για κατασκοπεία «περί της ιταλογερµανο-πανισλαµικής δράσεως περί την γενοµένην εν Γενεύη την 24ην Μαΐου Συνδιάσκεψιν εξεχόντων εν Ελβετία Τούρκων πρακτόρων, η κίνησις των οποίων επροκάλεσε το ενδιαφέρον της Αγγλικής Κυβερνήσεως» (ΑΠ 591, Γενεύη 28/10 Ιουνίου 1921).

Ωστόσο ο εφοδιασµός του κεµαλικού στρατού είχε ήδη ξεκινήσει. Ιδού πώς µεθοδευόταν, άλλοτε µυστικά και άλλοτε χωρίς προκάλυψη, η έξωθεν βοήθεια:

Από τον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο υποπρόξενος Φρυδάς ενηµέρωνε: «Τουρκικά ιστιοφόρα µεγάλης χωρητικότητος φορτώνουσιν σχετικώς µεγάλας ποσότητας σίτου και άλλων δηµητριακών, υπάρχει δε πιθανότης ότι υπό τα φορτία ταύτα κρύπτονται τα εκάστοτε αποστελλόµενα εις τον Κεµαλικόν στρατόν όπλα και πυροµαχικά» (ΑΠ 798, 17 Οκτωβρίου 1921).

n Φορτία µε πυροµαχικά
Από τη Σόφια ο πρεσβευτής Πανουργιάς ειδοποιούσε την Αθήνα για εκεί άφιξη απεσταλµένου του Κεµάλ, του Αχµέτ Νετζέτ, για να παραλάβει «πυροµαχικά φθάσαντα εξ Αυστρίας». Συµπλήρωνε δε: «Ταύτα, ως και δυναµίτις και χειροβοµβίδες, παρεδόθησαν εις Ποµάκους ελθόντας ενταύθα εκ Ροδόπης υπό πρόσχηµα αγοράς εµπορευµάτων. Αποκρυβέντα δε εντός δεµάτων υφασµάτων µετηνέχθησαν εις Κιρτζαλί και σύνορα. Τούρκος πράκτωρ λέγει ότι δράσις αποβλέπουσα κυρίως ανατινάξεις σηράγγων και γεφυρών άρχεται κατ’ αυτάς» (ΑΠ 7249, 4 Νοεµβρίου 1921). Σε «Εκτακτον ∆ελτίον Πληροφοριών» της Ανωτέρας Γενικής Στρατιωτικής ∆ιοικήσεως ο υποστράτηγος Βλαχόπουλος από τη Σµύρνη πληροφορούσε ότι, σύµφωνα µε µαρτυρία έλληνα οµογενούς, του σταθµάρχη του σιδηροδροµικού σταθµού της Αλεξανδρέττας, «εις τον Σταθµόν του φορτώνονται ήδη υπό των Γάλλων βαρέα πυροβόλα και τανκς προοριζόµενα διά τον Κεµάλ» (30 Σεπτεµβρίου 1921).

Πέντε ηµέρες νωρίτερα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η ελληνική κυβέρνηση επληροφορείτο εµπιστευτικώς ότι «εν Ευξείνω Πόντω ταξιδεύουσι δύο υποβρύχια υπό Σοβιετικήν σηµαίαν τα οποία πρόκειται να πωληθώσιν ή ίσως επωλήθησαν ήδη εις τον Κεµάλ» (ΑΠ 430).

Ο στρατηγός Παπούλας στις 6 Οκτωβρίου 1921 ενηµέρωνε από τη Σµύρνη ότι απεσταλµένοι του Κεµάλ « ανεχώρησαν δι’ Αδανα προς παραλαβήν Γαλλικών όπλων και τηλεβόλων» (ΕΠ 21519 / 7678).

Στις 15 Οκτωβρίου 1921 η Υπάτη Αρµοστεία Σµύρνης κοινοποιούσε στην κυβέρνηση την πληροφορία ότι ο ειδικός απεσταλµένος των εθνικιστών στη Μόσχα, ο γιατρός Τεβερήκ Ρουσδή, επέστρεφε στην Αγκυρα µε ενισχύσεις ενός εκατοµµυρίου τουρκικών λιρών σε χρυσό, εν είδει δώρου στον Κεµάλ (ΑΠ 145). Το αυτό µαρτυρούσε και ο Παπούλας, σύµφωνα µε µαρτυρία του ταγµατάρχη Μελά από τη Βηρυτό: «Πληροφορούµαι ότι µέγα ποσόν χρυσού αποστέλλεται διά Ιταλικών πλοίων εκ Κωνσταντινουπόλεως µέσω Ατταλείας εις Κεµαλικούς» (ΑΠ 11411, 4 Οκτωβρίου 1921). Οι πρέσβεις Μεταξάς και ∆ιαµαντόπουλος, από Ρώµη και Βελιγράδι, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους πληροφορούσαν για ενισχύσεις που έφθαναν από το Τουρίνο µε ανταλλακτικά της Fiat και σφαίρες, και από τη Βιέννη µέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας (η Ρουµανία είχε αρνηθεί τη χρήση του εδάφους της για τη διέλευσή τους) 40.000 όπλων και 30 εκατοµµυρίων φυσιγγίων (ΑΠ 1510 και ΑΠ 1184). Η βοήθεια της Ιταλίας όµως δεν περιοριζόταν σε αποστολή πολεµοφοδίων. Ο µεν Βλαχόπουλος από τη Σµύρνη ανέφερε ότι, πλην «της συνθέσεως, εξοπλισµού, διατροφής και ανεφοδιασµού των Τούρκων παρά των επισήµων Ιταλικών Αρχών, µη τηρούντων πλέον ουδέ τα προσχήµατα έναντι ηµών» (ΑΠ 1899/1016, 8 Σεπτεµβρίου 1921), τούρκοι πράκτορες µε ιταλικό ιµατισµό και ιταλικές ταυτότητες περιφέρονταν στη Σµύρνη συλλέγοντας πληροφορίες για τις θέσεις και τις δυνάµεις του ελληνικού στρατού. Επιπλέον, γνήσιοι Ρώσοι και Τάταροι από το Καζάν, καθώς και τεχνίτες, διετέθησαν υπό των Μπολσεβίκων στις υπηρεσίες του Κεµάλ (ΑΠ 102, Βότσης από Υπάτη Αρµοστεία Σµύρνης, 16 Σεπτεµβρίου 1921), ενώ 20 ρώσοι αξιωµατικοί και 600 ρώσοι µουσουλµάνοι ιππείς κατετάγησαν εθελοντικά στον κεµαλικό στρατό.

Ο Πάπας στο πλευρό των Τούρκων
Εράνους υπέρ του Κεμάλ διεξήγαγε η Αιγυπτιακή Βιβλιοθήκη (ΑΠ 264, Βότσης, 17 Νοεμβρίου 1921), ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλούσε η είδηση ότι αλάτι για τον στρατό του Κεμάλ έστελνε η κυπριακή κυβέρνηση(!) (1.000 τόνοι από την περιοχή της Λάρνακας, ΑΠ 315, πρόξενος Χατζηβασιλείου, 12 Οκτωβρίου 1921).

Ακόμη και ο Πάπας, «δήθεν εξ ενδιαφέροντος υπέρ της ζωής των εν Μικρασία χριστιανών», ετάχθη υπέρ του Κεμάλ. (πρεσβευτής Σ. Πεζάς από Ρίο Ιανέιρο, ΑΠ 779, 22 Απριλίου 1921). «Δεν γνωρίζω ποίαι θα είναι περαιτέρω αι εξωτερικαί συνέπειαι... καλόν όμως είναι να ίδωμεν ποίοι είναι οι φίλοι και ποίοι οι εχθροί του έθνους μετά το οριστικώς καταπίπτον προσωπείον της μισελληνικής πολιτικής των Γάλλων, των Ιταλών και της Καθολικής Εκκλησίας» (όπ. π).