Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑΤΟϊκό σύστημα ραντάρ θα υποδεχθεί η Τουρκία


Η Τουρκία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα νατοϊκό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, στο πλαίσιο της αμυντικής ανάπτυξης της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συμμαχία αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο αμυντικό σύστημα εναντίον ενδεχόμενης απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Τουρκία θα υποδεχθεί το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, που διατέθηκε από τις ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να συμμετάσχει "στο αμυντικό σύστημα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
"Θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ και το σύστημα της εθνικής άμυνάς μας", πρόσθεσε.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως το σύστημα πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά της αν αναπτύξει τη δυνατότητα να καταρρίπτει ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους. Το Κρεμλίνο ζητάει να έχει ένα ρόλο σ' ένα κοινό σύστημα ή να του δοθούν δεσμευτικές εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν πρόκειται να αποτελέσει στόχο.
Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως το σύστημα της Τουρκίας δεν απειλεί τη ρωσική ασφάλεια. Επανέλαβε, όμως κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ προωθούν τα σχέδιά τους για μια πυρηνική ασπίδα παρά τις υποσχέσεις τους να συνεργαστούν με τη Μόσχα.
"Σύμφωνα με ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ανάπτυξη ενός ραντάρ στην Τουρκία δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας", δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Εντούτοις, πρόσθεσε, "οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν το σχέδιό τους για ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής της πυραυλικής άμυνας ... ανεξαρτήτως από τις διαβουλεύσεις που διεξάγουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και, ευρύτερα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου