Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επιβεβαίωση της «ΕΑ&Τ» για τη δωρεάν παραχώρηση των Μ1Α1 Abrams



Οι τότε Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φ. Φράγκος στις 28 Σεπτεμβρίου 2011, με αξιωματικούς του ΕΣ στην άσκηση «Χαλύβδινος Θώρακας» της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)
Επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές η αποκλειστική είδηση του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» και του www.hellenicdefence.gr από τις 29 Σεπτεμβρίου 2011, κατά την οποία «προωθείται […] η επιλογή των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams!»
Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση με τίτλο «“ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ” από την XXIII ΤΘΤ, με ειδήσεις για τεθωρακισμένα και Abrams» ο μοναδικός παρευρισκόμενος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της «ΕΑ&Τ» ανέφερε:
«Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης, ο Α/ΓΕΣ συνεχάρη τα στελέχη της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ και ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την άφιξη εντός του 2011 ή στις αρχές του 2012 των παραχωρούμενων τεθωρακισμένων οχημάτων από τα πλεονάσματα του Στρατού των ΗΠΑ, ενώ προωθείται παράλληλα η επιλογή των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams!»
Συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, αναφέρθηκε σε προγραμματισμένη αναχώρηση επιτροπής αξιωματικών για επιθεώρηση και επιλογή των αρμάτων, τα οποία προσφέροντα για δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ. Η δήλωση εκείνη επιβεβαίωσε την πληροφορία της «ΕΑ&Τ» από διαφορετική πηγή για έγκριση της δωρεάν παραχώρησης από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου σε ανεξάρτητη ανάρτηση με τίτλο: «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εγκρίθηκε η παραχώρηση των 400 Abrams από τις ΗΠΑ».
Η «ΕΑ&Τ» πληροφορείται πως ο πρώην Α/ΓΕΣ είχε εξασφαλίσει τη μεταφορά των αρμάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ανάληψη του κόστους από Έλληνες πλοιοκτήτες. Πληροφορείται επίσης πως οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν μεθόδους κάλυψης του κόστους «ανακαίνισης» (refurbishment) των 400 δωρεάν παραχωρούμενων Μ1Α1, με την πώληση σε τρίτα κράτη των 390 αρμάτων Μ48Α5 MOLF του Ελληνικού Στρατού, τα οποία θα αποσυρθούν. Επειδή μάλιστα τα τελευταία απαιτούν γενική επισκευή και ενδεχομένως κάποιας μορφής αναβάθμιση και προσαρμογή στις απαιτήσεις των τρίτων κρατών, οι σχετικές εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα παρέχοντας φόρτο εργασίας σε σχετικές εγκαταστάσεις. Διευκρινίζεται πως η «ανακαίνιση» των Μ1Α1 προ της δωρεάν παραχώρησης θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση στις ΗΠΑ.
Για την ιστορία, η αποκλειστική είδηση του www.hellenicdefence.gr στις 29 Σεπτεμβρίου μεταφράσθηκε χωρίς άδεια της «ΕΑ&Τ» στα Αγγλικά και προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, καθώς και δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου στις 10 Οκτωβρίου, κατά την οποία:
«ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 400 ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ
Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.»
Όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν πως ματαιώνεται η παραχώρηση των αρμάτων, με εξαίρεση την «ΕΑ&Τ» και το www.hellenicdefence.gr όπου την επομένη αναρτήθηκε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με το ακόλουθο σχόλιο:
«Ανεξάρτητα από την πρόθεση του κ. Μόσιαλου, η συγκεκριμένη διατύπωση δεν διαψεύδει την παραχώρηση των Μ1Α1 Abrams, αλλά τα δημοσιεύματα για την “αγορά” και την “προμήθεια [...] όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα”, καθώς και τις “καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό”.
Υπενθυμίζεται πως η δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams κινήθηκε από τον αρμόδιο επιχειρησιακό φορέα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την αντικατάσταση των παρωχημένων Μ48Α5 MOLF, των οποίων το κόστος διατήρησης (sustainment cost) δεν δικαιολογείται πλέον από το επίπεδο ικανοτήτων τους. Το χαμηλότατο κόστος της ανακαίνισης των Μ1Α1 θα καταβληθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου, μέσω της διαδικασίας Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η δωρεάν παραχώρηση των Μ1Α1 και οι Έλληνες αξιωματικοί που την εξασφάλισαν, είναι στόχοι λυσσαλέων επιθέσεων από τους αντιπροσώπους των εταιρειών που μονοπωλούν επί δεκαετίες τα προγράμματα αρμάτων του ΕΣ και από τα μέσα ενημέρωσης με τα οποία οι τελευταίοι “συνεργάζονται”. Αναγνωρίζονται εύκολα, μιας και πανηγυρίζουν για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.»
Μετά την ανάρτηση του www.hellenicdefence.gr τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, είτε πανηγύριζαν είτε θρηνούσαν για την απώλεια των Abrams, επιδόθηκαν σε περισπούδαστες δημοσιογραφικές #@$&τούμπες!
Οι πρόσφατες πληροφορίες δικαιώνουν πλήρως την πληροφόρηση και τις εκτιμήσεις της «ΕΑ&Τ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου