Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

UCAV nEUROn & ΕΑΒ: Η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε πρόγραμμα αεροσκάφους μάχης


Από αριστερά η κα. Ζαΐρα Μαριόλη-Ρήγα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της ΕΑΒ, ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικού κ. Ν. Βασιλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τάσος Φιλιππάκος, ο Πρόεδρος της Dassault κ. Σαρλ Εντελσταίν, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Σερζ Ντασώ και ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος. (Dassault Aviation)
Η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε πρόγραμμα σχεδίασης, ανάπτυξης και δοκιμών αεροσκάφους μάχης απέκτησε σάρκα και οστά στις 19 Ιανουαρίου 2012, με την επίσημη παρουσίαση του Μη επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος Μάχης (Unmanned Combat Aerial Vehicle: UCAV) επίδειξης τεχνολογίας nEUROn στους εκπροσώπους των 6 συμμετεχουσών κυβερνήσεων –Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ελβετία– στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στην αεροπορική βάση Ίστρ της Γαλλίας. Ο κ. Σαρλ Εντελστέν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας –η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος nEUROn από βιομηχανικής πλευράς– τόνισε στην ομιλία του πως εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις να σκεφθούν περί ενός ακόλουθου προγράμματος, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της εμπειρίας από την πενταετή περίοδο ανάπτυξης του nEUROn. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η σουηδική Saab, η ιταλική Alenia Aermacchi, η ισπανική EADS-CASA, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και της ελβετικής RUAG.
H Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Την ΕΑΒ εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τάσος Φιλιππάκος, ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικού κ. Ν. Βασιλόπουλος και η κα Ζαΐρα Μαριόλη-Ρήγα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων.
Κατά την ανακοίνωση της ΕΑΒ, Το UCAV έχει μοναδικά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά όπως να πετά με υψηλές ταχύτητες,  λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος, με απόλυτα stealth χαρακτηριστικά. Το αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί στις πιο δύσκολες αποστολές -όπως καταστολή αεράμυνας- χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας χειριστή ενώ το κόστος του είναι κλάσμα του κόστους των σύγχρονων μαχητικών.
Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της ΕΑΒ στην Κοινοπραξία, υψηλής τεχνολογικής αξίας τμήματα του αεροσκάφους σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από Έλληνες Μηχανικούς της ΕΑΒ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, η ΕΑΒ ανέλαβε τη σχεδίαση και κατασκευή:
  • του  Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του  ίχνους του αεροσκάφους (stealth)
  • του οπισθίου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage) καθώς και
  • του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).
Επιχειρησιακά, το νέο μαχητικό αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις Αέρος Εδάφους με εμπλοκή σε πλήρως ηλεκτρονικά δια-δικτυωμένο πληροφοριακό περιβάλλον:
  • Επιχειρήσεις με πλήρη γεωμετρική και υπέρυθρη απόκρυψη
  • Προσβολή στόχων επιφανείας με τη χρήση βομβών τοποθετημένων εσωτερικά της δομής με πολύ κλειστές απαιτήσεις από πλευράς διαθέσιμου χρόνου προσβολής του στόχου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος δήλωσε σχετικά:
«Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία -με τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του αεροσκάφους  UCAV από την αρχική  φάση  του σχεδιασμού- προέβαλε τη δυνατότητά της να παίξει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής. Η συγκεκριμένη επιτυχία είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια η ΕΑΒ για την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στοχεύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή η επιτυχία σημαίνει ότι, εφ’όσον το πρόγραμμα προχωρήσει σε στάδιο παραγωγής για τη διεθνή αγορά, η ΕΑΒ θα έχει διασφαλίσει τουλάχιστον την κατασκευή των τμημάτων που ανέπτυξε εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικές εξαγωγικές πωλήσεις και θέσεις εργασίας. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί  ο σημαντικός ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη χρηματοδότηση του προγράμματος καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στην εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους -και πάνω από όλα τη Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης & Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της ΕΑΒ- που συνέβαλε για να είμαστε σήμερα εδώ, σε μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο της αεροναυπηγικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου