Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Εν αναμονή της επίσκεψης ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ, MEKO και F-16 σε θέση εκκίνησης



rounded_corners
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ΠΑ και του ΥΠΕΘΑ γενικότερα.
Ο ΕΜΖ των φρεγατών Meko 200HN κατείχε εξέχουσα θέση στις προτεραιότητες του ΠΝ, αποτελώντας βασικό πυρήνα των διεργασιών που λάμβαναν χώρα μεταξύ των επιτελών του το τελευταίο εξάμηνο.
Μάλιστα, η κατακλείδα της πρώτης  παρουσίασης, μερικές εβδομάδες πριν το ΠΝ πάρει στα χέρια του την υπόθεση των υποβρυχίων, είχε ως εξής: “Η ηγεσία του ΓΕΝ οφείλει να δυναμώσει τη φωνή της για να ακουστούν επιτέλους οι τεράστιες ανάγκες του ΠΝ, πιέζοντας πάση δυνάμει, ώστε να απεγκλωβιστεί από την ατολμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δυναμικά και αποφασιστικά το ζήτημα των ναυπηγείων, προτείνοντας εναλλακτικά σχέδια και δράσεις”.
Χθες, με απόφαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, εγκρίθηκε ο Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (EMZ) των 4 φρεγατών MEKO-200HN του Πολεμικού Ναυτικού με προϋπολογισμό €400 εκατ. σε βάθος 15ετίας, ήτοι ετήσια δαπάνη €26,6 εκατ.
Βάση του αυτού προϋπολογισμού (100 εκατ. ανά σκάφος) μοιάζει δεδομένο πως το ΠΝ θα εκτελέσει  διευρυμένο εκσυγχρονισμό, ο οποίος θα άπτεται και των οπλικών συστημάτων των εν λόγω φρεγατών. Άλλωστε, μετά το αποτυχημένο “πείραμα” του εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών κλάσεως “S” είναι βέβαιο πως το ΠΝ δεν πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια λάθη.
Θυμίζουμε πως ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσεως “S”  ενείχε σημαντικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, το οποίο έφτασε περί τα 400Μ (65 εκατ. ανά σκάφος), δίχως μάλιστα καμία αναβάθμιση της ισχύος πυρός των πλοίων. Αναλυτικά, ο εκσυγχρονισμός περιελάμβανε:
– Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS.
– Εγκατάσταση και ολοκλήρωση στο CMS τερματικού ζεύξης δεδομένων Link 11 τύπου MDM 2002 της Rockwell Collins.
– Προσθήκη εξοπλισμού Αυτόματης Εξαπόλυσης Αναλωσίμων (ALEX) της Sippican και δύο μονάδων Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm στις 4 φρεγάτες του Batch 1.
– Προσθήκη ηλεκτροπτικού συστήματος ελέγχου βολής και επιτήρησης MIRADOR, καθώς και η αντικατάσταση του αντίστοιχου εξοπλισμού από ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2 και από σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) CS-3701 της EDO.
– Εκσυγχρονισμός και βελτιώσεις του κύριου ραντάρ επιτήρησης αέρος LW08 και των ραντάρ ελέγχου βολής WM25 και STIR 180.
– Αντικατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Επικοινωνιών 3 (ICS3) από νέο σχήμα της EADS Hagenuk.
– Εξοπλισμός τριών φρεγατών με σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών INMARSAT FLEET 77.
– Αντικατάσταση των γυροσκοπικών πυξίδων Mk29 και Mk23 με δύο Συστήματα Αδρανειακής Ναυτιλίας (INS) σταθερής στήριξης Mk39 Mod3A με Γυροσκόπια Δακτυλίου Λέιζερ (RLG), ενώ εγκαταστάθηκε δέκτης Παγκόσμιου Συστήματος Τοποθέτησης (GPS).
– Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Φορέα (IPMS) στηριζόμενο στην τεχνολογία Ricom 3500 της ολλανδικής Imtech.
– Αντικατάσταση των συστημάτων και υποσυστημάτων λειτουργίας ατμού από ηλεκτρικό εξοπλισμό, των βραστήρων παραγωγής πόσιμου ύδατος από μονάδες αντίστροφης όσμωσης, των μεταλλακτών 400Hz από δύο μονάδες 80kVA της EuroAtlas και των αεροσυμπιεστών υψηλής και χαμηλής πίεσης, του συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων, του διαχωριστή υδάτων σεντίνας και των αντλιών πυρόσβεσης.
Λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών Meko 200HN (συμπεριλαμβανομένου και τουπου θα λάβει χώρα αυτός) δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά απαίτηση του ΠΝ είναι να ολοκληρωθεί εντός της προσεχούς πενταετίας, ώστε τα εκσυγχρονισμένα σκάφη να έχουν μπροστά τους 15 χρόνια υπηρεσίας.
Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, από την χθεσινή απόφαση απουσιάζει ένα άλλο κατεπείγον, όσο και δαπανηρό πρόγραμμα: του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κακό οιωνό για την τύχη του εν λόγω προγράμματος, τουναντίον: ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, άλλωστε, έχει ζητήσει αυτό να τρέξει κατά προτεραιότητα, ώστε να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Κατά πως λένε μάλιστα οι πληροφορίες, θα κατέχει την υψηλότερη θέση στην ατζέντα του κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 21 Αυγούστου, με σκοπό να συμπιέσει κατά το δυνατόν τα κόστη και να διευρύνει τον ορίζοντα αποπληρωμής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό, ει δυνατόν, το σύνολο του στόλου των ελληνικών γερακιών. Παράλληλα, ψηλά στην ατζέντα του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα είναι και άλλο αίτημα για το οποίο σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η εξέλιξη του οποίου θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμού των ελληνικών φρεγατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου