Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Πυροσβεστική Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.



Με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με το 30% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων να είναι «γερασμένα», τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής καθηλωμένα και χωρίς να έχουν συναφθεί οι μισθώσεις για επιπλέον ελικόπτερα, ξεκινά την 1η Μαΐου η φετινή αντιπυρική περίοδος.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 3.500, ενώ ο αριθμός αυτός μεγαλώνει διαρκώς από τις αρχές του έτους, καθώς πολλοί συνάδελφοι τους έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποχώρηση από το Σώμα και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περίπου 400 χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες και 14 διοικητές πυροσβεστικών υπηρεσιών έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ενώ το μεγαλύτερο κύμα αποχωρήσεων αξιωματικών της Πυροσβεστικής αναμένεται να εμφανιστεί εν μέσω του καλοκαιριού, καθώς αρκετοί τότε θα έχουν συμπληρώσει τους προβλεπόμενους μήνες υπηρεσίας για να αποχωρήσουν από το Σώμα. Και τα κενά αυτά, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν μέσα στην αντιπυρική περίοδο.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί το θέμα των 5.500 συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, που υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην οικονομία δεν φαίνεται να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς.

Παράλληλα, κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιούνται από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες οχήματα που χαρακτηρίζονται ως γερασμένα καθώς είναι άνω των 10 ετών. Βάσει στοιχείων, περίπου το 30% του συνολικόυ στόλου των οχημάτων της υπηρεσίας έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια «ζωής».

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής, το κόστος για την συντήρηση και την επισκευή τους είναι πολύ μεγάλο, καθώς δεν υπάρχουν στην επαρχία εξειδικευμένα συνεργεία, με αποτέλεσμα το κάθε όχημα όταν υποστεί βλάβη να πρέπει να μετακινηθεί σε πόλη όπου υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται πως τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, τα δυο Super Puma και τα τρια BK, τα οποία έχουν δυνατότητες δασοπυρόσβεσης, παραμένουν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην είναι εφικτή η μεταφορά δυνάμεων με εναέρια μέσα, αλλά και να μην μπορεί ο Αρχηγός του Σώματος να μεταβεί άμεσα σε μια περιοχή όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

Ακόμη, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, καταγγέλλουν ότι οι μισθώσεις για τα ελικόπτερα που χρησιμοποιεί για την δασοπυρόσβεση κάθε καλοκαίρι η Πυροσβεστική δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, όπως γάντια, κράνη, μάσκες και αντιπυρικά αντίσκηνα, στους μόνιμους πυροσβέστες, ενώ έχει δοθεί στους εποχικούς.

Εξ άλλου και τα τέσσερα λεωφορεία - υπερσύγχρονα κινητά επιχειρησιακά κέντρα της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί είναι ενταγμένα στο σύστημα C4I η προμήθεια του οποίου έχει «παγώσει» με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Προσοχή εφιστά στους πολίτες η Πυροσβεστική

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συμβουλεύει μεταξύ άλλων τους πολίτες:

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

- Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

- Εάν είστε κυνηγός ή εκδρομέας, σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

- Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

- Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

- Τηλεφωνήστε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

- Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου