Σάββατο 2 Ιουλίου 2011
Αντιπυραυλική ασπίδα και στο Αιγαίο
Υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία προτίθενται να αναπτύξουν οι Αμερικανοί για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής και ένα πυραυλοφόρο σκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού χαρτογραφεί συγκεκριμένες περιοχές
Oι Αμερικανοί προσανατολίζονται να αναπτύξουν υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο για την αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδιάζουν να θέσουν σταδιακά σε εφαρμογή ως το τέλος του 2011. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστειλε ήδη στην Ελλάδα σκάφος για επίδειξη συστημάτων, αλλά και για «χαρτογράφηση» συγκεκριμένων περιοχών. Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να μεταβάλει τα δεδομένα στο Αιγαίο, αν και όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές υπάρχουν τουλάχιστον δύο παράγοντες που καθιστούν πρόωρα οποιαδήποτε συμπεράσματα: η στάση της Ρωσίας και η στάση της Τουρκίας.
Οι προθέσεις της Ουάσιγκτον συνδυάζονται κατά ορισμένους και με τις αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Αλλωστε η αντιπυραυλική ασπίδα είναι ένα σχέδιο που προωθείται βασικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αντιπυραυλική άμυνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας πρέπει να πάψουν να υφίστανται βαρίδια και ειδικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάνουν σχέδια και όσον αφορά την υπερσύγχρονη βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου θα μπορούσαν να ελλιμενίζονται τα πλοία που ενδέχεται να αναπτυχθούν. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επιμένουν μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το «χαρτί» της αντιπυραυλικής ασπίδας για να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα και να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.
Το «USS Μonterey»και τα αμερικανικά σχέδια
Στις 17 Μαΐου κατέφθασε στην Ελλάδα το αμερικανικό πολεμικό σκάφος «USS Μonterey». Το αμερικανικό πλοίο απέπλευσε τον περασμένο Μάρτιο από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια για τη Μεσόγειο, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες. Οπως είχε ανακοινώσει λίγο πριν από την αναχώρησή του ο Τζον Πλαμπ, διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής και Αντιπυραυλικής Πολιτικής στο αμερικανικό Πεντάγωνο, το «USS Μonterey» αποτελεί προπομπό για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης της αντιπυραυλικής άμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής. Η επιλογή του «USS Μonterey» μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι ένα από αυτά που φέρουν το υπερσύγχρονο σύστημα Αegis στο οποίο θα βασιστεί η αντιπυραυλική ασπίδα. Το Αegis είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που διαθέτει ραντάρ που εντοπίζουν εχθρικούς πυραύλους και μπορούν να τους καταρρίψουν. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έκαναν και επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος σε έλληνες αξιωματούχους. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι η συμφωνία για την ανάπτυξη πλοίων με συστήματα Αegis δεν θα γίνει σε συμμαχικό πλαίσιο, αλλά με διμερείς συμφωνίες των Αμερικανών και των χωρών όπου θα αναπτυχθούν.
Δεν έμειναν όμως μόνο στην επίδειξη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο βρίσκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και κινηθηκε ανατολικά της Κρήτης, πήγε σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές με βάση τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί για τις πιθανές θέσεις των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Από αυτές τις θέσεις ελέγξε κατά πόσο μπορεί να εντοπίσει καθαρά εχθρικούς πυραύλους με σκοπό την καταστροφή τους.
Οι Αμερικανοί έδειξαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 ότι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν κομμάτια της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τότε, λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας από το ΠαΣοΚ, είχαν επισκεφθεί την Αθήνα οι βοηθοί υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ κκ. Αλεξάντερ Βέρσμπαου και Τζέιμς Τάουνσεντ, στο πλαίσιο των υψηλόβαθμων ελληνοαμερικανικών συνομιλιών (high-level talks). Ετέθη το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2009 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει την αλλαγή των σχεδίων του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ώστε, αντί για την εγκατάσταση βάσεων σε Πολωνία και Τσεχία, η πρώτη φάση του συστήματος να λειτουργήσει με πλωτά μέσα βασισμένα στο σύστημα Αegis.
Τα Στενά και ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας
Το ερώτημα είναι γιατί οι Αμερικανοί δείχνουν να στρέφονται στο Αιγαίο. Αν και οι συζητήσεις επί του θέματος διεξάγονται σε βαθύ παρασκήνιο, αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι αρχικά είχαν επιλεγεί δύο περιοχές για την εγκατάσταση συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας. Η μία βρισκόταν στον Εύξεινο Πόντο, κοντά στη Βουλγαρία, και η δεύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο, κάπου κοντά στην Κύπρο.
Η πρώτη εκδοχή συνάντησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της Μόσχας. Η Ρωσία αισθάνεται αλλεργία με την αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στα σύνορά της ήδη από τους σχεδιασμούς της περιόδου Μπους. Ωστόσο ούτε η παρουσία αμερικανικών σκαφών στον Εύξεινο Πόντο την έκανε να αισθάνεται ασφαλέστερη. Οι Ρώσοι συμφώνησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα να συνεργαστούν με τη Συμμαχία στην αντιπυραυλική ασπίδα για να έχουν και πρόσβαση στην τεχνολογία της, γνωρίζουν πολύ καλά όμως ότι οι Αμερικανοί δεν θα τη μοιραστούν εύκολα.
Οσον αφορά την Τουρκία, η οποία θέλει να παίξει ρόλο στην αντιπυραυλική ασπίδα, δεν επιθυμεί να δει ξένα πολεμικά πλοία να εισέρχονται στον Εύξεινο Πόντο. Υποστηρίζει σθεναρά τις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936 για το καθεστώς των Στενών που της επιτρέπει να αρνείται τη διέλευση ξένων στρατιωτικών πλοίων. Σε σχέση δε με την Ανατολική Μεσόγειο, το ανεπίλυτο Κυπριακό και η ευρύτερη πλέον αστάθεια στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να εγείρουν εμπόδια στην ανάπτυξη της ασπίδας.
Ελληνική νίκη στη μάχη των στρατηγείων
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την έκβαση της μάχης για τη γεωγραφική κατανομή των στρατηγείων και των υπόλοιπων οντοτήτων στη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας. Το βασικότερο σημείο για την Ελλάδα είναι η κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που είχε προκαλέσει πάμπολλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο. Η επόμενη μάχη θα δοθεί τώρα για την κατάληψη κρίσιμων επιτελικών θέσεων.
Της απόφασης αυτής προηγήθηκαν πολύμηνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η Τουρκία, παρά τις προσπάθειές της να αποτρέψει την απώλεια του αεροπορικού στρατηγείου, τελικά θα... αποζημιωθεί με ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται εκεί από την Ισπανία, η οποία με τη σειρά της θα λάβει ως αντάλλαγμα το CΑΟC που σήμερα βρίσκεται στην Ιταλία. Η τελευταία θα πάρει με τη σειρά της το Αναπτυσσόμενο (deployable) Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Βάσει όλων αυτών, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, αναδεικνύεται σε σημείο-«κλειδί» το αεροπορικό στρατηγείο στο Ράμσταϊν της Γερμανίας- το μοναδικό πλέον της Συμμαχίας-, το οποίο θα ελέγχει πλέον και τον χώρο του Αιγαίου.
Οι Τούρκοι επιχείρησαν πάντως να πάρουν το ναυτικό στρατηγείο από τους Βρετανούς, ώστε να ενισχύσουν το προφίλ τους αλλά και να παίξουν ρόλο σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Φαίνεται όμως ότι ούτε οι Αμερικανοί ήθελαν να τους παραχωρήσουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο η Αθήνα επενδύει πολλά στην κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, καθώς με τον τρόπο αυτόν μπορούν να παύσουν πολλές από τις ελληνοτουρκικές τριβές εντός της Συμμαχίας. Σε ό,τι αφορά δε το CΑΟC της Λάρισας, που σημειωτέον δεν ανήκε στη Δομή Διοίκησης, θα συνεχίσει να είναι συνδεδεμένο με τη νατοϊκή δομή δυνάμεων και θα λειτουργεί υπό πλήρη ελληνική διοίκηση.
Ρεπορτάζ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πεντάγωνο: Χαμηλός ο δείκτης ατυχημάτων στην Πολεμική Αεροπορία
Ελέγχουν όλα τα Μιράζ 2000 της Τανάγρας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει στην κοινή γνώμη τα συχνά, τελευταία, αεροπορικά ατυχήματα επιχειρεί το υπουργείο Άμυνας.
Έτσι, πηγές του Πενταγώνου δημοσιοποίησαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης ατυχημάτων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι χαμηλότερος τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος και όσον αφορά στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στα μέσα επίπεδα.
Υπογραμμίζουν ακόμα ότι υπάρχει κάλυψη από πλευράς ανταλλακτικών και συντήρησης.
Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα ατύχηματα και τα τελευταία συμβάντα σε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), επισημαίνουν:
1. Ο δείκτης αεροπορικών ατυχημάτων της ΠΑ την τελευταία δεκαετία είναι σταθερά μειούμενος και ο μέσος όρος (1.36) της τελευταίας τριετίας είναι ο καλύτερος της εικοσαετίας 1991 – 2011.
2. Ο δείκτης αεροπορικών ατυχημάτων της ΠΑ για τη δεκαετία 2000 – 2010 είναι ένας από τους χαμηλότερους των πιο προηγμένων αεροποριών του κόσμου. Συγκεκριμένα, μεταξύ 14 αεροποριών, η ελληνική ΠΑ, με μεγάλη πυκνότητα δραστηριοτήτων, βρίσκεται στην 8η θέση με δείκτη «2.9» με την πρώτη χώρα να έχει δείκτη «1» και την τελευταία «5.8».
3. Σε σχέση με το 2010, στο σύνολο των πάσης φύσεως αεροπορικών ατυχημάτων η φετινή χρονιά παρουσιάζει μείωση κατά 30%.
4. Υπάρχει πλήρης κάλυψη από πλευράς ανταλλακτικών και συντήρησης.
Έλεγχος σε όλα τα Μιράζ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα παραπάνω στοιχεία «αποδεικνύουν το επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού της ΠΑ εάν λάβουμε υπόψη την επικινδυνότητα και τη δυσκολία των επιχειρησιακών αποστολών που διεξάγονται καθημερινά στην ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό».
Να σημειωθεί ότι έγινε προληπτικός έλεγχος στους κινητήρες όλων των Μιράζ 2000 της αεροπορικής βάσης Τανάγρας λόγω της πτώσης, του διθέσιου μαχητικού κοντά στην Σάμο, οι πιλότοι των οποίων χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα αλεξίπτωτά τους.
Από το 1989, που αγοράστηκαν τα 40 Μιράζ 2000 από τη Γαλλία, έχουν πέσει τα 11 από αυτά.
Φθηνά εξοχικά για στρατιωτικούς
Μπεγλίτης: Οι απόστρατοι δεν εξαιρούνται από τον εκτελεστικό νόμο
Καμία εξαίρεση δεν πρόκειται να γίνει, από τα προβλεπόμενα του εκτελεστικού νόμου ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης
Καμία εξαίρεση δεν πρόκειται να γίνει, από τα προβλεπόμενα του εκτελεστικού νόμου, για όσους στρατιωτικούς αποχώρησαν οικειοθελώς πριν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας σε σχέση με τις εισφορές στις συντάξεις τους. Αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, προκαλώντας νέα σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία για τα δικαιώματα των αποστράτων, καθώς ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μαργ. Τζήμας τον κατηγόρησε ότι λησμονεί τις παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησής του.
Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «από την κοινή προσπάθεια δεν δύνανται να εξαιρεθούν οι απόστρατοι κάτω των 60 ετών που αποχώρησαν οικειοθελώς από την Υπηρεσία, με καθαρά ποσά σύνταξης άνω των 1,700 ευρώ και επικουρικής ασφάλισης άνω των 300 ευρώ, μηνιαίως. Ως χαμηλότερο όριο καθαρών μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών καθορίζεται το ποσό των 2.000 ευρώ και αντιστοιχεί συνολική εισφορά 110 ευρώ».
Και πρόσθεσε ότι «ειδικά για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα μέτρα αποτελούν ταυτόχρονα και αντικίνητρο για τις μαζικές παραιτήσεις στην πλέον παραγωγική ηλικία των 45 ετών, λόγω του "φόβου" του συνταξιοδοτικού, στερώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις από τις υπηρεσίες έμπειρων στελεχών, για τα οποία ο ελληνικός λαός δαπανά από το υστέρημά του, για τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους».
Ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να σταματήσει να είναι ο «αυτόκλητος υπερασπιστής των αποστράτων αξιωματικών, μιλώντας για μέτρα εκδίκησης, όταν οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, με όρους αναλογικότητας και δικαιοσύνης».
«Θυμίζουμε στον κ. Μπεγλίτη τι έλεγε στις 29 Μαρτίου 2011 σε απάντηση ερώτησής μου: "Το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει δηλώσει η κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον πιο απόλυτο τρόπο, δεν πρόκειται να θιγεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τζήμας.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=408778&h1=true
Μπεγλίτης: Οι απόστρατοι δεν εξαιρούνται από τον εκτελεστικό νόμο
Καμία εξαίρεση δεν πρόκειται να γίνει, από τα προβλεπόμενα του εκτελεστικού νόμου ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης
Καμία εξαίρεση δεν πρόκειται να γίνει, από τα προβλεπόμενα του εκτελεστικού νόμου, για όσους στρατιωτικούς αποχώρησαν οικειοθελώς πριν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας σε σχέση με τις εισφορές στις συντάξεις τους. Αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, προκαλώντας νέα σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία για τα δικαιώματα των αποστράτων, καθώς ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μαργ. Τζήμας τον κατηγόρησε ότι λησμονεί τις παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησής του.
Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «από την κοινή προσπάθεια δεν δύνανται να εξαιρεθούν οι απόστρατοι κάτω των 60 ετών που αποχώρησαν οικειοθελώς από την Υπηρεσία, με καθαρά ποσά σύνταξης άνω των 1,700 ευρώ και επικουρικής ασφάλισης άνω των 300 ευρώ, μηνιαίως. Ως χαμηλότερο όριο καθαρών μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών καθορίζεται το ποσό των 2.000 ευρώ και αντιστοιχεί συνολική εισφορά 110 ευρώ».
Και πρόσθεσε ότι «ειδικά για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα μέτρα αποτελούν ταυτόχρονα και αντικίνητρο για τις μαζικές παραιτήσεις στην πλέον παραγωγική ηλικία των 45 ετών, λόγω του "φόβου" του συνταξιοδοτικού, στερώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις από τις υπηρεσίες έμπειρων στελεχών, για τα οποία ο ελληνικός λαός δαπανά από το υστέρημά του, για τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους».
Ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να σταματήσει να είναι ο «αυτόκλητος υπερασπιστής των αποστράτων αξιωματικών, μιλώντας για μέτρα εκδίκησης, όταν οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, με όρους αναλογικότητας και δικαιοσύνης».
«Θυμίζουμε στον κ. Μπεγλίτη τι έλεγε στις 29 Μαρτίου 2011 σε απάντηση ερώτησής μου: "Το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει δηλώσει η κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον πιο απόλυτο τρόπο, δεν πρόκειται να θιγεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τζήμας.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=408778&h1=true
Διεφθαρμένο το εμπόριο όπλων, λέει το Σουηδικό ινστιτούτο Sipri
"Η διαφθορά στο εμπόριο όπλων συμβάλλει στο 40% της συνολικής διαφθοράς που χαρακτηρίζει τις παγκόσμιες συναλλαγές" δηλώνει η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης στην ετήσια έκθεση του για το 2011.
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων, δήλωσε το Sipri. Μία τέτοια συνθήκε μπορεί να καταστήσει παράνομη τη διαφθορά και να εξοπλίσει με μηχανισμούς καταστολής της, τόνισε.
Σήμερα, η διαφθορά στο εμπόριο όπλων ενθαρρύνεται από έναν αριθμό συστημικών χαρακτηριστικών, επισήμανε το Sipri. O "στενός και βαθύς δεσμός της βιομηχανίας με ζητήματα εθνικής ασφάλειας συσκοτίζει πολλές συμφωνίες μην επιτρέποντας εποπτεία και διαφάνεια" εξηγούν οι συγγραφείς της έκθεσης Andrew Feinstein, Paul Holden και Barnaby Pace. Επιπλέον, "οι στενές αυτές σχέσεις θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κράτους και βιομηχανίας με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται οι νομικές έγνοιες σε σημασία" επισημαίνουν.
Εάν εξαλειφθεί η διαφθορά, πολλά κράτη θα δαπανούν λιγότερα σε κάθε συμφωνία εξοπλισμών, αποδεσμεύοντας έτσι κεφάλαια για ειρηνικούς και κοινωνικούς σκοπούς, πρότεινε το Sipri. Εννοείται πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Και αυτό σημαίνει πως "ο κόσμος πρέπει να υψώσει αντίσταση στο κατεστημένο".
Δοκιμή νέου πυραύλου πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα
Σε δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς στ’ ανοιχτά των δυτικών ακτών της προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα। Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα।
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν πύραυλο τύπου KN-06 στην Κίτρινη Θάλασσα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει από την προηγούμενη χρονιά να αυξήσει σι το βεληνεκές του πυραύλου KN-06 και η εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως είναι δοκιμή.Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Η εφημερίδα Joong Ang Ilbo έγραψε επίσης για μια εκτόξευση ενός πυραύλου KN-06 που έχει βεληνεκές 100 έως 110 χλμ. Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο που επικαλείται αυτή η εφημερίδα, η δοκιμή του συγκεκριμένου πυραύλου φαίνεται ότι είχε προγραμματιστεί πριν από τη σειρά απειλών της Πιονγκγιάνγκ κατά της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα.
Επίταξη για τη Σούδα
Αυτό ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, εξηγώντας ότι «είναι σε εξέλιξη ένα έργο, κατασκευή αγωγού καυσίμων, από το Μαράθι μέχρι την 115 Πτέρυγα Μάχης, τη βάση, τις στρατιωτικές μονάδες. Κάποια εμπλοκή υπήρξε από πλευράς υπηρεσιών και ο υπουργός, επειδή θέλει να γίνει το έργο, εξέδωσε μια απόφαση επίταξης για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Μαραθίου».
Στην Κίνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παρέμείνε στην Κίνα έως τις 28 Ιουνίου. Οι δύο αρχηγοί συνομιλήαν για θέματα αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος, την κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.
Κατά την παραμονή του στην Κίνα, ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, πήγε σε στρατιωτικές μονάδες, το κέντρο προσομοίωσης της πολεμικής αεροπορίας στο Πεκίνο και τις εγκαταστάσεις της κινεζικής πολεμικής βιομηχανίας της Κίνας.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα συναντηθηκε επίσης και με τον Κινέζο υπουργό Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Liang Guanglie, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.