Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Διεφθαρμένο το εμπόριο όπλων, λέει το Σουηδικό ινστιτούτο Sipri

H διαφθορά στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων είναι συστημική και ευρύτατα διαδεδομένη, σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης Sipri.
"Η διαφθορά στο εμπόριο όπλων συμβάλλει στο 40% της συνολικής διαφθοράς που χαρακτηρίζει τις παγκόσμιες συναλλαγές" δηλώνει η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης στην ετήσια έκθεση του για το 2011.
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων, δήλωσε το Sipri. Μία τέτοια συνθήκε μπορεί να καταστήσει παράνομη τη διαφθορά και να εξοπλίσει με μηχανισμούς καταστολής της, τόνισε.
Σήμερα, η διαφθορά στο εμπόριο όπλων ενθαρρύνεται από έναν αριθμό συστημικών χαρακτηριστικών, επισήμανε το Sipri. O "στενός και βαθύς δεσμός της βιομηχανίας με ζητήματα εθνικής ασφάλειας συσκοτίζει πολλές συμφωνίες μην επιτρέποντας εποπτεία και διαφάνεια" εξηγούν οι συγγραφείς της έκθεσης Andrew Feinstein, Paul Holden και Barnaby Pace. Επιπλέον, "οι στενές αυτές σχέσεις θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κράτους και βιομηχανίας με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται οι νομικές έγνοιες σε σημασία" επισημαίνουν.
Εάν εξαλειφθεί η διαφθορά, πολλά κράτη θα δαπανούν λιγότερα σε κάθε συμφωνία εξοπλισμών, αποδεσμεύοντας έτσι κεφάλαια για ειρηνικούς και κοινωνικούς σκοπούς, πρότεινε το Sipri. Εννοείται πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Και αυτό σημαίνει πως "ο κόσμος πρέπει να υψώσει αντίσταση στο κατεστημένο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου