Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πιλότοι Π.Α.:Απάντησαν στον εμπαιγμό με «λευκή απεργία»


Καθηλώνουν την Πολεμική Αεροπορία η ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική, οι παλινωδίες και οι αντιφατικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το πτητικό επίδομα. Οι πιλότοι προχώρησαν χθες σε «λευκή απεργία» για την απώλεια έως και 30% του εισοδήματός τους, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Ευθύνες στην κυβέρνηση, που με την τακτική της πλήττει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρριψε η Νέα Δημοκρατία. Επικαλούμενοι «ψυχολογικούς λόγους», οι χειριστές της Π.Α. αρνήθηκαν να μπουν στα «κόκπιτ» των μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Διατήρησαν, ωστόσο, την ετοιμότητα τους για τις επιχειρησιακές αποστολές και ενεργοποιήθηκαν τα «ρέντινες» όπου χρειάσθηκε για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Αφορμή για την αντίδραση αυτή των πιλότων, η οποία έχει συμβεί δύο ακόμη φορές κατά το παρελθόν (επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου πριν από τέσσερα χρόνια και στα τέλη δεκαετίας του ’70), αποτελεί η απώλεια εισοδήματός τους από τη φορολόγηση του πτητικού τους επιδόματος.




Μείωση μισθού

Το ποσό του πτητικού επιδόματος κυμαίνεται για την κατηγορία των πιλότων των μαχητικών από 6.000 έως 9.000 ευρώ το εξάμηνο και φορολογείται αυτοτελώς με 5%. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση και φορολογεί το επίδομα αυτό στην κλίμακα. Συνέπεια οι χειριστές της Π.Α., όπως και οι αντίστοιχοι αξιωματικοί των άλλων δύο κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας (όπως ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, χειριστές ελικοπτέρων και υποβρύχιοι καταστροφείς), να χάνουν από 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως από τις αποδοχές τους. Εως, δηλαδή, 30% του εισοδήματός τους και έτσι ανατρέπεται ο οικογενειακός τους σχεδιασμός. Η έκρυθμη κατάσταση στους κόλπους των πιλότων της Π.Α. υπάρχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και εκδηλώθηκε με τη «λευκή απεργία», καθώς διαπιστώθηκε ο εμπαιγμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εκεί που οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης τους διαβεβαίωναν πως τα επιδόματά τους θα παραμείνουν ως έχουν, κι αυτό μάλιστα από πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση δεν τους εξαίρεσε από το φορολογικό νομοσχέδιο. Η τελευταία δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας αναφερόταν σε αποκατάσταση του εισοδήματός τους, χωρίς πάντως να προσδιορίζει πότε και πώς αυτό θα γίνει. Σημειώνεται πως στους πιλότους, όπως σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του δημόσιου τομέα, ισχύουν οι περικοπές στα επιδόματα. Εκτεθειμένος από την αθέτηση (μέχρι τώρα τουλάχιστον) των υποσχέσεών του και μη διατηρώντας την ψυχραιμία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην αποχή των πιλότων με μία «επιθετική» δήλωση. «Εκφράζω τη βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού για τη μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας ιπταμένων της Π.Α. να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα στις μη επιχειρησιακές πτήσεις, επειδή ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της αυτοτελούς ευνοϊκής φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας για να προσθέσει: «Είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Ελληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για οικονομικούς λόγους, ότι καθένας μπορεί να καταχράται των μέσων πίεσης που διαθέτει για συντεχνιακούς λόγους, τη στιγμή που η πατρίδα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης». Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε ευθύνες στους λίγους που παρέσυραν τους πολλούς, αλλά και στους πολλούς που παρασύρθηκαν από τους λίγους, οι οποίοι «δεν έχουν επίγνωση του ρόλου τους και της θέσης τους». Η δήλωσή του φαίνεται να οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τους χειριστές της Π.Α.

Στην Ανδραβίδα

Σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα για τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας επισκέφθηκε τη βάση της Ανδραβίδας, η οποία εκτιμάται ότι πρωτοστάτησε στην οργάνωση της «λευκής απεργίας» και η οποία επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Ο κ. Κλόκοζας είχε μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία την αναστάτωση που επικρατούσε στους κόλπους των μάχιμων αεροπόρων για το πτητικό επίδομα, χωρίς όμως αυτή, όπως φάνηκε, να δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Βενιζέλου.

Tα ψέματα της κυβέρνησης στους πιλότους

23 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση Π. Μπεγλίτη κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Λήμνου: «Θέλω να πω με την ευκαιρία στους πιλότους μας ότι η κυβέρνησή μας θα υπερασπιστεί τα επιδόματα που παίρνουν. Αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο τους. Θα παραμείνουν τα επιδόματά τους. Δεν θα φορολογηθούν. Δεν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τα επιδόματα των ιπταμένων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην Π.Α.».

10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ευ. Βενιζέλος σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Είναι άλλο ένα επίδομα οικογενειακών βαρών που αφορά όλους τους υπαλλήλους ή ένα επίδομα μεταπτυχιακού και άλλο πράγμα ένα επίδομα αυξημένου κινδύνου επειδή πετάς ένα μαχητικό αεροσκάφος ή επειδή μετέχεις σε υποβρύχιες καταστροφές ή επειδή πέφτεις με αλεξίπτωτο. Προφανώς, θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, είναι απόφαση της κυβέρνησης».

23 Μαρτίου 2010

Δήλωση Π. Μπεγλίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζητήσαμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την εξαίρεση του πτητικού επιδόματος από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης».

26 Απριλίου 2010

Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν διασπάμε την αρχή της μη αυτοτελούς φορολόγησης, όλα φορολογούνται στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αλλά βεβαίως πρέπει να ελέγξουμε τι αποτελέσματα θα έχει αυτό, ώστε να αποκατασταθεί η ανταμοιβή που πρέπει να έχουν τα στελέχη μας που είναι ιπτάμενα ή που εκτίθενται σε άλλους αυξημένους κινδύνους».

2 σχόλια:

  1. Το Πτητικό Επίδομα θα πρέπει να φορολογηθεί οπως φορολογείται κάθε extra επίδομα στους Ελληνες πολίτες γιατί μην ξεχνάμε οτι υπάρχει και η πλεοψηφία των ΠΙΛΟΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ.
    Τά ποσά που ανφέρθηκαν δεν ειναι τα ακριβή
    Υπάρχει ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΙΛΟΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 29-12-2010 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 45.000 ΕΥΡΩ (ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΌΣ) ?
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ 55.000 - 60.000 ΕΥΡΩ.
    Το ΣΧΕΔΙΟ ΙΚΑΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 1000 ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΥΠΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ- ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ- 200 ΕΥΡΩ ΤΟ TOUCH AND GO ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ.
    ΑΜΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΑΚΛΑΒΑ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.
    ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ?
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 55.000 ΕΩΣ 65.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΛΙΓΑ.
    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Η ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ HELLADA ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ -ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ -ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ -ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ...ΑΜΕΡΙΚΑ.
    ΠΕΤΥΧΑΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥς ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΙ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕς ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ...ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.....ΣΧΕΔΙΟ ΙΚΑΡΟΣ (ΑΕΡΑ-ΠΑΤΕΡΑ ΠΕΤΑΝΕ ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ)....ΟΛΟΙ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 19.600 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ.....ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 1500 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΑΝΕ?
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΑΣ ?
    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.....
    Το KOLPO GROSSO ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ.....ΕΠΙΑΣΕ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΟΥΣΤΑΝ ΠΑΛΙ......ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΙΟΥ.
    Ο Πιλοτος Διοικητης που υπηρετεί.....σε κάποια μοναδα παραθερισμού.....θα πρέπει να ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ?
    ΚΟΥΛΑΡΕΤΑΙ ΛΙΓΟ....ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΑΙ ΤΟ ΡΗΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΘΑ ΠΑΩ......ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ.....ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΙΛΟΤΟΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 45.000 ΕΥΡΩ?
    Το ΣΧΕΔΙΟ ΙΚΑΡΟΣ ΔΙΝΕΙ Η ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΑΑΑΠΟΤΕ ΠΕΤΑΓΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΝ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΜΗ ΦΙΛΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ?
    45.000 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 65.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή