Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012
Πλήρης η αξιοποίηση του SCALP-EG
Σύμφωνα με την ιστοσελίδαstrategyreports, που επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία", έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του λογισμικού SEG 52 από το προσωπικό της 331Μ. "Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του SEG 52 από το προσωπικό της Μοίρας Συντήρησης Βάσης της 114ΠΜ, τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk2 αποκτούν πλέον ζεύξη δεδομένων επικοινωνίας σμήνους (Intraflight Data Link: IDL), αντίστοιχων δυνατοτήτων με το IDM των F-16C/D Block 52+, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές ικανότητες εμπλοκής πολλαπλών στόχων σε αποστολές αέρος-αέρος.
Οι ικανότητες αυτές επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της νύκτας μετά την εισαγωγή Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης (NVG) AVS-9. Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε 90 συνολικά βλήματα SCALP-EG βεληνεκούς 250km, για την προσβολή επίγειων στόχων υψηλής επιχειρησιακής και οικονομικής αξίας που έχουν επιλεγεί μέσω του στρατιωτικού δορυφόρου HELIOS II".Κοινή ναυτική άσκηση Ελληνικού και ρωσικού ναυτικού
Άσκηση απόκρουσης απόβασης πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του ρωσικού ναυτικού στο Αιγαίο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΓΕΝ. H άσκηση έγινε μεταξύ του ρωσικού αποβατικού σκάφους "Новочеркасск" του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της ΤΠΚ «Δανιόλος». Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα σενάρια προέβλεπε την κατάρριψη χαμηλά ιπτάμενων μαχητικών αεροσκαφών.
Στην προσομοίωση καταστροφής χαμηλά ιπτάμεων στόχων-απειλών συμμετείχε και ελληνικό ελικόπτερο της διοίκησης ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Από πλευράς Ναυτικού δηλώθηκε ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων ESM και ECM
Τα πληρώματα των πλοίων εξασκούνται σε σκληρές συνθήκες μάχης εξασκώντας τα πληρώματά τους σε ασκήσεις ελιγμού μάχης, επικοινωνιών, ανταλλαγής μηνυμάτων εν πλω, εφοδιασμού, αλλά και νηοψιών, ανέφερε άλλη ρωσική πηγή η οποία επιβεβαίωσε την άσκηση.
Το ρωσικό αποβατικό μετά την λήξη της άσκησης κατευθύνθηκε προς την Θεσσαλονίκη, όπου θα λάβει μέρος στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Τελικά δεν θα παρελάσουν οι Ρώσοι πεζοναύτες καθώς από ελληνικής πλευράς, κρίθηκε ότι λόγω της τεταμένης κατάστασης μετά τα περσινά γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καλό θα ήταν να μην εμπλεκόταν και ξένο ένοπλο στρατιωτικό τμήμα στην εφετινή παρέλαση.
Αντίθετα οι Ρώσοι πεζοναύτες θα καταθέσουν στεφάνι στο συμμαχικό νεκροταφείο και εν συνεχεία οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί τους, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου το απόγευμα η μπάντα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα δώσει κονσέρτο.
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012
Στην Κύπρο σκοντάφτει η Τουρκία σε έκθεση της ΕΕ
Τις ανησυχίες της για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σχετικά με την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπογραμμίζει για πολλοστή φορά η Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, καλώντας ειδικά σε πλήρη σεβασμό του ρόλου της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
που ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση στην Άγκυρα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να την χαρακτηρίζει «μη ισορροπημένη», κατηγορώντας την ΕΕ για «μεροληπτική στάση» στο Κυπριακό ζήτημα.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου υπουργών και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά ούτε και επί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ενώ δεν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Επιτροπή εκφράζει, επίσης, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας και ζητά τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αρχική αντίδραση της Τουρκίας ήλθε διά στόματος του αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε πως «από ό,τι φαίνεται το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την έκθεση, ο Μπαγίς είπε ότι η Άγκυρα θεωρεί τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ ως καθρέφτη για την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι φέτος ο σπασμένος καθρέφτης της ΕΕ απέχει από το να μας φωτίσει το δρόμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η έκθεση προόδου του έτους 2012 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, να καθυστερήσει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Τουρκίας. Η ΕΕ, με την απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, μπορεί να σκιάσει και τη Θετική Ατζέντα που ξεκίνησε το 2012 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» τόνισε ο Μπαγίς.
«Μη ισορροπημένη η έκθεση» λέει η Άγκυρα
Εν συνεχεία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του «μη ισορροπημένη» την έκθεση της Επιτροπής, αναφέροντας ότι η «η επανάληψη της προσδοκίας για ομαλοποίηση των σχέσεών μας την 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου' που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Προόδου σημαίνει ότι παραβλέπονται η θέση μας και η πολιτική πραγματικότητα».
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «είναι απαράδεκτη η τάση να εξακολουθούν να προβάλλονται ως απειλές δηλώσεις που διατυπώνονται από την πλευρά μας».
Στην ανακοίνωση εκφράζεται ικανοποίηση για το ότι «στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος». Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, δεν καυτηριάζει από την άλλη την ευθύνη της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα».
Σημειώνεται επίσης ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στο εσωτερικό της το Κυπριακό πρόβλημα και αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτήν, είναι να συμβάλει στην επίλυση και όχι να [υιοθετεί] πλευρά. Κι αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν αναθεωρήσει τη μεροληπτική στάση της».
Κατά τα άλλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι εκθέσεις προόδου συνιστούν σημαντικό μέσο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου «οι διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές, εξετάζονται λεπτομερώς από μέρους μας». Σημειώνεται μάλιστα ότι «στο βαθμό που η έκθεση προόδου είναι δίκαιη και ισορροπημένη, θα συμβάλει στις σχέσεις μας με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας».
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι «όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα έγγραφα αυτά εστιάζονται περισσότερο από τα θετικά, στα αρνητικά στοιχεία. Με αυτή της τη μορφή, η έκθεση δεν είναι ισορροπημένη».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά υπογραμμίζεται πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες μας».
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά τον κύκλο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη συνέχιση των επαφών αυτών.
Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Παρουσιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος είπε ότι θα προτείνει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί των οκτώ κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα», ώστε του χρόνου -με την ευκαιρία της επόμενης έκθεσης προόδου- να έχουν ανοίξει περισσότερα κεφάλαια, από τα 13 που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα και το ένα που έχει κλείσει προσωρινά.
Η έκθεση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά τον κύκλο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη συνέχιση των επαφών αυτών.
Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Παρουσιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος είπε ότι θα προτείνει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί των οκτώ κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα», ώστε του 2013 -με την ευκαιρία της επόμενης έκθεσης προόδου- να έχουν ανοίξει περισσότερα κεφάλαια, από τα 13 που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα και το ένα που έχει κλείσει προσωρινά.
που ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση στην Άγκυρα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να την χαρακτηρίζει «μη ισορροπημένη», κατηγορώντας την ΕΕ για «μεροληπτική στάση» στο Κυπριακό ζήτημα.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου υπουργών και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά ούτε και επί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ενώ δεν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Επιτροπή εκφράζει, επίσης, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας και ζητά τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αρχική αντίδραση της Τουρκίας ήλθε διά στόματος του αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε πως «από ό,τι φαίνεται το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την έκθεση, ο Μπαγίς είπε ότι η Άγκυρα θεωρεί τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ ως καθρέφτη για την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι φέτος ο σπασμένος καθρέφτης της ΕΕ απέχει από το να μας φωτίσει το δρόμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η έκθεση προόδου του έτους 2012 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, να καθυστερήσει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Τουρκίας. Η ΕΕ, με την απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, μπορεί να σκιάσει και τη Θετική Ατζέντα που ξεκίνησε το 2012 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» τόνισε ο Μπαγίς.
«Μη ισορροπημένη η έκθεση» λέει η Άγκυρα
Εν συνεχεία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του «μη ισορροπημένη» την έκθεση της Επιτροπής, αναφέροντας ότι η «η επανάληψη της προσδοκίας για ομαλοποίηση των σχέσεών μας την 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου' που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Προόδου σημαίνει ότι παραβλέπονται η θέση μας και η πολιτική πραγματικότητα».
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «είναι απαράδεκτη η τάση να εξακολουθούν να προβάλλονται ως απειλές δηλώσεις που διατυπώνονται από την πλευρά μας».
Στην ανακοίνωση εκφράζεται ικανοποίηση για το ότι «στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος». Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, δεν καυτηριάζει από την άλλη την ευθύνη της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα».
Σημειώνεται επίσης ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στο εσωτερικό της το Κυπριακό πρόβλημα και αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτήν, είναι να συμβάλει στην επίλυση και όχι να [υιοθετεί] πλευρά. Κι αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν αναθεωρήσει τη μεροληπτική στάση της».
Κατά τα άλλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι εκθέσεις προόδου συνιστούν σημαντικό μέσο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου «οι διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές, εξετάζονται λεπτομερώς από μέρους μας». Σημειώνεται μάλιστα ότι «στο βαθμό που η έκθεση προόδου είναι δίκαιη και ισορροπημένη, θα συμβάλει στις σχέσεις μας με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας».
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι «όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα έγγραφα αυτά εστιάζονται περισσότερο από τα θετικά, στα αρνητικά στοιχεία. Με αυτή της τη μορφή, η έκθεση δεν είναι ισορροπημένη».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά υπογραμμίζεται πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες μας».
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά τον κύκλο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη συνέχιση των επαφών αυτών.
Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Παρουσιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος είπε ότι θα προτείνει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί των οκτώ κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα», ώστε του χρόνου -με την ευκαιρία της επόμενης έκθεσης προόδου- να έχουν ανοίξει περισσότερα κεφάλαια, από τα 13 που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα και το ένα που έχει κλείσει προσωρινά.
Η έκθεση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά τον κύκλο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη συνέχιση των επαφών αυτών.
Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Παρουσιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος είπε ότι θα προτείνει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί των οκτώ κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα», ώστε του 2013 -με την ευκαιρία της επόμενης έκθεσης προόδου- να έχουν ανοίξει περισσότερα κεφάλαια, από τα 13 που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα και το ένα που έχει κλείσει προσωρινά.
11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 : Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Την αυγή της 5ης Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα άπλωνε τα χέρια της στα σκλαβωμένα παιδιά της, στην Ήπειρο και στη Μακεδονία. Τα όνειρα αιώνων είχαν αρχίσει να μεταβάλλονται σε πραγματικότητα. Πέντε ελληνικές μεραρχίες, δύο ταξιαρχίες ευζώνων, τέσσερα συντάγματα ορεινού πυροβολικού και δύο μοίρες ορειβατικού πυροβολικού σφυροκοπούσαν
τις τούρκικες θέσεις στο μέτωπο των συνόρων της Θεσσαλίας. Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία, το Μπουρνάζι του Τυρνάβου, το Ρεσένι και τη Μελούνα και πολύ γρήγορα κατέλαβε την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Βρέθηκε σύντομα μπροστά στα στενά του Σαρανταπόρου, στις "Σιδηρές Πύλες", όπως τις λέγανε τότε και που οι Τούρκοι είχαν ετοιμάσει την πρώτη γραμμή άμυνας καθώς τις θεωρούσαν απόρθητες. Την ίδια άποψη είχε και ο οργανωτής του Τούρκικου στρατού Γερμανός στρατηγός Φον Ντερ Γκολτς, που διάλεξε την τοποθεσία αυτή, επειδή ήταν φυσικό οχυρό και την ενίσχυσε με μόνιμες θέσεις πυροβόλων πρώτης γραμμής. Παράλληλα με την οχύρωση αυτή έκτισε το 1910 νέο στρατιωτικό νοσοκομείο και εγκαταστάσεις στην πόλη της Κοζάνης, που περιελάμβαναν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, τροφίμων, υγειονομικού υλικού κ.λ.π. Τα κτίρια αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων. Οι Έλληνες άρχισαν να χτυπούν τις "Σιδηρές Πύλες" και συγχρόνως έκαναν μεγάλη κυκλωτική κίνηση στα όρια του σημερινού νομού Κοζάνης από τα χωριά Μόκρο (Λιβαδερό), Ράχοβο (Πολύραχο) και Μεταξάδες .Τα πρώτα τμήματα είχαν περάσει τις δασωμένες κορυφές αυτών των βουνών και μπορούσαν να βλέπουν την Κοζάνη . Στην Κοζάνη ακούγονταν οι βολές των πυροβόλων, αφού η απόσταση δεν ήταν παραπάνω από τριάντα χιλιόμετρα .Η μάχη του Σαρανταπόρου υπήρξε θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού . Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια, αφού πρώτα τα έκαψαν . Η φυγή τους ήταν τόσο άτακτη , που άφησαν άθικτη τη γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα , φοβούμενοι να φέρουν εκρηκτικά από τις αποθήκες της Κοζάνης , γνωρίζοντας ότι ο αδούλωτος λαός της πόλης είχε ξεσηκωθεί και κάθε σπίτι είχε και μερικά οπλισμένα παλικάρια με όπλα που είχαν κρυμμένα οι παππούδες για αυτή ακριβώς την μεγάλη ώρα . ʽΈτσι αποτραβήχτηκαν στα χωριά Κιτσελέρ (Βαθύλακο) και Τζιτζελέρ (Πετρανά) . Ο στρατός μας προχωρούσε μεθοδικά για να προφταίνει τα προελαύνοντα μάχιμα τμήματα .
Όμως η Κοζάνη εγκαταλείφθηκε αμαχητί. Πανικόβλητος ο κύριος όγκος της Τούρκικης φρουράς της πόλης εγκατέλειπε τα όπλα , αρπάζοντας ψωμιά , τρόφιμα και κρέατα από φούρνους , μαγαζιά και κρεοπωλεία σπάζοντας τις πόρτες τους.Μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου, στις 9 Οκτωβρίου 1912, το τουρκικό επιτελείο στην Κοζάνη συνεδρίασε και αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη . Κάποιος αξιωματικός του επιτελείου πρότεινε το βομβαρδισμό και την πυρπόληση της Κοζάνης , όμως την καταστροφή απέτρεψε ο συγκρατημένος Τούρκος Αρχιστράτηγος Ταχσίν πασάς έχοντας με το μέρος του και τον αλβανικής καταγωγής Μουτίρ μπέη . Οι Τούρκοι υπάλληλοι διατάχτηκαν να παραλάβουν τα αρχεία τους και ο κύριος όγκος του στρατού, όσος ήταν ακόμα συνταγμένος κινήθηκε προς τη Βέροια . Μόνο δύο τάγματα του στρατού σχεδόν διαλυμένα έφυγαν άτακτα προς τα Καιλάρια και ανασυντάχτηκαν έξω από το χωριό Περδίκας με την φρουρά των Καιλαρίων . Στο μεταξύ οι Κοζανίτες έτρεξαν στους τούρκικους στρατώνες κι άρπαξαν όπλα , πυρομαχικά , τρόφιμα , φάρμακα κι ό,τι άλλο υπήρχε μέσα σʼαυτές. Από όλες τις γειτονιές κατέβηκαν οπλισμένοι κάτοικοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης . Κάποιοι τοποθέτησαν στο καμπαναριό τη γαλανόλευκη και το σταυρό της ορθοδοξίας . Αυτά όλα έγιναν το απόγευμα γύρω στις 3 με 4 . Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε ο πρώτος ιππέας, "πρόσκοπος ανιχνευτής '', από το Νότο , την πλευρά του Τζιτζελέρ (Πετρανά) και δέχτηκε τους ασπασμούς των συγκινημένων πολιτών . Η δουλεία των 459 ετών είχε υποχωρήσει .Οι μέχρι εκείνη τη στιγμή υπόδουλοι Κοζανίτες με τα όπλα που κατείχαν, τρελοί από χαρά και αγαλλίαση τράνταζαν την ατμόσφαιρα από τους πυροβολισμούς τους . Ο στρατός, το υπερήφανο ιππικό, διέκοψε προς στιγμή την πορεία του, νομίζοντας ότι πρόκειται για μάχη που διεξάγονταν μέσα στην πόλη, μεταξύ πληθυσμού και εχθρού . Όταν όμως βεβαιώθηκε από τον ανιχνευτήν του για τις εκδηλώσεις χαράς των κατοίκων, ο επικεφαλής της Ιλαρχίας του Ιππικού Στρατηγός Σούτσος, διέταξε βραδεία εκκίνηση της φάλαγγας προς την πόλη. Ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, ο λαός δεν άργησε να βρεθεί στην έξοδο της πόλης με τα βλέμματα προσηλωμένα στο μέρος απ όπου θα έφταναν οι ελευθερωτές . Μόλις οι Κοζανίτες αντίκρισαν τους στρατιώτες καβαλάρηδες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το φέσι, το αιώνιο σήμα της σκλαβιάς ξεσχίστηκε από το ενθουσιασμένο πλήθος και πετάχτηκε στο δρόμο για να ποδοπατηθεί από τα άλογα του ένδοξου Ελληνικού ιππικού. Λουλούδια βρεγμένα με δάκρυα πετάχτηκαν στους νικητές. Όλες αυτές οι σκηνές εξελίχτηκαν στις 11 Οκτωβρίου 1912 , 5 η ώρα το απόγευμα κατά μήκος της οδού από τον σημερνό κόμβο Θεσσαλονίκης – Αθηνών μέχρι την είσοδο της πόλης σημερινό κτίριο τεχνικού Ο.Τ.Ε. , που από τότε ονομάστηκε οδός 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ .
Μετά την είσοδο του ιππικού, ο λαός ύστερα από το τρικούβερτο γλέντι του, γύρισε στα σπίτια του διαβιβάζοντας το ευχάριστο γεγονός στους γέρους της γειτονιάς του με τη φράση « Παππού ήρθε το Ελληνικό». Οι γέροι με συγκίνηση και δάκρυα σταυροκοποιούνταν και απαντούσαν με τα λόγια < Τώρα ας πεθάνουμε >.Ένας μάλιστα Κοζανίτης που ο αδερφός του είχε πεθάνει επτά μήνες πριν την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου ενθουσιασμένος από το απίστευτο γεγονός της απελευθέρωσης της Κοζάνης, έσπευσε στο νεκροταφείο του Αγ. Γεωργίου και αφού στάθηκε μπροστά στον τάφο του αδερφού είπε: < Αδερφέ μου κοιμήσου ήσυχος, γιατί το χώμα μας έγινε πάλι Ελληνικό >.Οι στιγμές του ενθουσιασμού του πλήθους, αλλά και των στρατιωτών που δάκρυζαν από συγκίνηση στη θέα των δακρυσμένων από χαρά υπόδουλων που απολάμβαναν την ελευθερία παραμένουν απερίγραπτες . Οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές με τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο συγχάρηκαν τους ελευθερωτές και τους οδήγησαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου έγινε δοξολογία . Στο Δημαρχείο παρέδωσαν τα ξίφη ο αρχίατρος Χουσείν, ο αρχιφαρμακοποιός Πιναρδάκης Κρης χριστιανός και κάποιος Άραβας αξιωματικός. Ελήφθη μέριμνα για τους 57 Τούρκους τραυματίες από τους οποίους κάποιοι ήταν αξιωματικοί.Την επόμενη μέρα 12 Οκτωβρίου 1912 με πανηγυρική όψη η πόλη γεμάτη σημαίες υποδέχτηκε τμήματα των Μεραρχιών και το υπόλοιπο της ταξιαρχίας του ιππικού καθώς και τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο. Μόλις έφτασε ο Αρχιστράτηγος έγινε δοξολογία και όταν αυτή τελείωσε το επιτελείο του στρατού εγκαταστάθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης . Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου έφτασε στην Κοζάνη και ο Έλληνας βασιλιάς Γεώργιος κι έμεινε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Δρίζη , που ήταν στο κέντρο της πόλης μαζί με την ακολουθία του .Από εκεί έδωσε διαταγή μια μικρή δύναμη να απελευθερώσει τα Καιλάρια και ο υπόλοιπος στρατός να κινηθεί προς Βέροια και Θεσσαλονίκη που κινδύνευε πλέον από τον Βουλγαρικό στρατό , που με ραγδαία προέλαση είχε φθάσει μέχρι τον Αξιό ποταμό , που ευτυχώς είχε κατεβάσει πολύ νερό πλημμυρίζοντας τον κάμπο και είχε ανακόψει την πορεία του .Μπήκε, λοιπόν, το <ελληνικό> στις 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1912, όταν Μητροπολίτης της πόλης της Κοζάνης ήταν ο Φώτιος, Δήμαρχος ο Νικόλαος Αρμενούλης και Γυμνασιάρχης ο Παναγιώτης Λιούφης.Η Κοζάνη έγινε και τυπικά ελληνική, περιλήφθηκε δηλαδή μέσα στα καινούρια σύνορα της Ελλάδας, πεντακόσια σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυσή της. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πάντοτε ελληνική σε όλη της την ιστορική πορεία στην Τουρκοκρατία , γιατί σαν επαρχία ανήκε στην μητέρα του Σουλτάνου και οι εκάστοτε άρχοντες της πόλης με τους κατάλληλους χειρισμούς και χρήματα των πλούσιων Κοζανιτών εμπόρων από την ξενιτιά , είχαν αποκτήσει πολλά προνόμια και τα απολάμβαναν ως την απελευθέρωσή της . Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω γεγονός .Οι πρώτες καρτ ποσταλ που πωλούνταν στην πόλη για τους Έλληνες φαντάρους απεικόνιζαν την είσοδο του ιππικού στην πόλη και ανάμεσα στα σπίτια ξεχώριζαν Τούρκικα τζαμιά . Η Κοζάνη όμως δεν είχε ούτε ένα Τούρκικο τζαμί , ούτε Εβραϊκή συναγωγή και έτσι σε μια βδομάδα τυπώθηκαν νέες καρτ ποσταλ χωρίς τζαμιά , γιατί οι φαντάροι σταμάτησαν να αγοράζουν τις παλιές , καθώς διαπίστωσαν την πραγματικότητα και το τόνιζαν στην πίσω πλευρά της κάρτας , όταν έγραφαν στους δικούς τους .
τις τούρκικες θέσεις στο μέτωπο των συνόρων της Θεσσαλίας. Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία, το Μπουρνάζι του Τυρνάβου, το Ρεσένι και τη Μελούνα και πολύ γρήγορα κατέλαβε την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Βρέθηκε σύντομα μπροστά στα στενά του Σαρανταπόρου, στις "Σιδηρές Πύλες", όπως τις λέγανε τότε και που οι Τούρκοι είχαν ετοιμάσει την πρώτη γραμμή άμυνας καθώς τις θεωρούσαν απόρθητες. Την ίδια άποψη είχε και ο οργανωτής του Τούρκικου στρατού Γερμανός στρατηγός Φον Ντερ Γκολτς, που διάλεξε την τοποθεσία αυτή, επειδή ήταν φυσικό οχυρό και την ενίσχυσε με μόνιμες θέσεις πυροβόλων πρώτης γραμμής. Παράλληλα με την οχύρωση αυτή έκτισε το 1910 νέο στρατιωτικό νοσοκομείο και εγκαταστάσεις στην πόλη της Κοζάνης, που περιελάμβαναν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, τροφίμων, υγειονομικού υλικού κ.λ.π. Τα κτίρια αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων. Οι Έλληνες άρχισαν να χτυπούν τις "Σιδηρές Πύλες" και συγχρόνως έκαναν μεγάλη κυκλωτική κίνηση στα όρια του σημερινού νομού Κοζάνης από τα χωριά Μόκρο (Λιβαδερό), Ράχοβο (Πολύραχο) και Μεταξάδες .Τα πρώτα τμήματα είχαν περάσει τις δασωμένες κορυφές αυτών των βουνών και μπορούσαν να βλέπουν την Κοζάνη . Στην Κοζάνη ακούγονταν οι βολές των πυροβόλων, αφού η απόσταση δεν ήταν παραπάνω από τριάντα χιλιόμετρα .Η μάχη του Σαρανταπόρου υπήρξε θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού . Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια, αφού πρώτα τα έκαψαν . Η φυγή τους ήταν τόσο άτακτη , που άφησαν άθικτη τη γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα , φοβούμενοι να φέρουν εκρηκτικά από τις αποθήκες της Κοζάνης , γνωρίζοντας ότι ο αδούλωτος λαός της πόλης είχε ξεσηκωθεί και κάθε σπίτι είχε και μερικά οπλισμένα παλικάρια με όπλα που είχαν κρυμμένα οι παππούδες για αυτή ακριβώς την μεγάλη ώρα . ʽΈτσι αποτραβήχτηκαν στα χωριά Κιτσελέρ (Βαθύλακο) και Τζιτζελέρ (Πετρανά) . Ο στρατός μας προχωρούσε μεθοδικά για να προφταίνει τα προελαύνοντα μάχιμα τμήματα .
Όμως η Κοζάνη εγκαταλείφθηκε αμαχητί. Πανικόβλητος ο κύριος όγκος της Τούρκικης φρουράς της πόλης εγκατέλειπε τα όπλα , αρπάζοντας ψωμιά , τρόφιμα και κρέατα από φούρνους , μαγαζιά και κρεοπωλεία σπάζοντας τις πόρτες τους.Μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου, στις 9 Οκτωβρίου 1912, το τουρκικό επιτελείο στην Κοζάνη συνεδρίασε και αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη . Κάποιος αξιωματικός του επιτελείου πρότεινε το βομβαρδισμό και την πυρπόληση της Κοζάνης , όμως την καταστροφή απέτρεψε ο συγκρατημένος Τούρκος Αρχιστράτηγος Ταχσίν πασάς έχοντας με το μέρος του και τον αλβανικής καταγωγής Μουτίρ μπέη . Οι Τούρκοι υπάλληλοι διατάχτηκαν να παραλάβουν τα αρχεία τους και ο κύριος όγκος του στρατού, όσος ήταν ακόμα συνταγμένος κινήθηκε προς τη Βέροια . Μόνο δύο τάγματα του στρατού σχεδόν διαλυμένα έφυγαν άτακτα προς τα Καιλάρια και ανασυντάχτηκαν έξω από το χωριό Περδίκας με την φρουρά των Καιλαρίων . Στο μεταξύ οι Κοζανίτες έτρεξαν στους τούρκικους στρατώνες κι άρπαξαν όπλα , πυρομαχικά , τρόφιμα , φάρμακα κι ό,τι άλλο υπήρχε μέσα σʼαυτές. Από όλες τις γειτονιές κατέβηκαν οπλισμένοι κάτοικοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης . Κάποιοι τοποθέτησαν στο καμπαναριό τη γαλανόλευκη και το σταυρό της ορθοδοξίας . Αυτά όλα έγιναν το απόγευμα γύρω στις 3 με 4 . Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε ο πρώτος ιππέας, "πρόσκοπος ανιχνευτής '', από το Νότο , την πλευρά του Τζιτζελέρ (Πετρανά) και δέχτηκε τους ασπασμούς των συγκινημένων πολιτών . Η δουλεία των 459 ετών είχε υποχωρήσει .Οι μέχρι εκείνη τη στιγμή υπόδουλοι Κοζανίτες με τα όπλα που κατείχαν, τρελοί από χαρά και αγαλλίαση τράνταζαν την ατμόσφαιρα από τους πυροβολισμούς τους . Ο στρατός, το υπερήφανο ιππικό, διέκοψε προς στιγμή την πορεία του, νομίζοντας ότι πρόκειται για μάχη που διεξάγονταν μέσα στην πόλη, μεταξύ πληθυσμού και εχθρού . Όταν όμως βεβαιώθηκε από τον ανιχνευτήν του για τις εκδηλώσεις χαράς των κατοίκων, ο επικεφαλής της Ιλαρχίας του Ιππικού Στρατηγός Σούτσος, διέταξε βραδεία εκκίνηση της φάλαγγας προς την πόλη. Ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, ο λαός δεν άργησε να βρεθεί στην έξοδο της πόλης με τα βλέμματα προσηλωμένα στο μέρος απ όπου θα έφταναν οι ελευθερωτές . Μόλις οι Κοζανίτες αντίκρισαν τους στρατιώτες καβαλάρηδες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το φέσι, το αιώνιο σήμα της σκλαβιάς ξεσχίστηκε από το ενθουσιασμένο πλήθος και πετάχτηκε στο δρόμο για να ποδοπατηθεί από τα άλογα του ένδοξου Ελληνικού ιππικού. Λουλούδια βρεγμένα με δάκρυα πετάχτηκαν στους νικητές. Όλες αυτές οι σκηνές εξελίχτηκαν στις 11 Οκτωβρίου 1912 , 5 η ώρα το απόγευμα κατά μήκος της οδού από τον σημερνό κόμβο Θεσσαλονίκης – Αθηνών μέχρι την είσοδο της πόλης σημερινό κτίριο τεχνικού Ο.Τ.Ε. , που από τότε ονομάστηκε οδός 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ .
Μετά την είσοδο του ιππικού, ο λαός ύστερα από το τρικούβερτο γλέντι του, γύρισε στα σπίτια του διαβιβάζοντας το ευχάριστο γεγονός στους γέρους της γειτονιάς του με τη φράση « Παππού ήρθε το Ελληνικό». Οι γέροι με συγκίνηση και δάκρυα σταυροκοποιούνταν και απαντούσαν με τα λόγια < Τώρα ας πεθάνουμε >.Ένας μάλιστα Κοζανίτης που ο αδερφός του είχε πεθάνει επτά μήνες πριν την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου ενθουσιασμένος από το απίστευτο γεγονός της απελευθέρωσης της Κοζάνης, έσπευσε στο νεκροταφείο του Αγ. Γεωργίου και αφού στάθηκε μπροστά στον τάφο του αδερφού είπε: < Αδερφέ μου κοιμήσου ήσυχος, γιατί το χώμα μας έγινε πάλι Ελληνικό >.Οι στιγμές του ενθουσιασμού του πλήθους, αλλά και των στρατιωτών που δάκρυζαν από συγκίνηση στη θέα των δακρυσμένων από χαρά υπόδουλων που απολάμβαναν την ελευθερία παραμένουν απερίγραπτες . Οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές με τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο συγχάρηκαν τους ελευθερωτές και τους οδήγησαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου έγινε δοξολογία . Στο Δημαρχείο παρέδωσαν τα ξίφη ο αρχίατρος Χουσείν, ο αρχιφαρμακοποιός Πιναρδάκης Κρης χριστιανός και κάποιος Άραβας αξιωματικός. Ελήφθη μέριμνα για τους 57 Τούρκους τραυματίες από τους οποίους κάποιοι ήταν αξιωματικοί.Την επόμενη μέρα 12 Οκτωβρίου 1912 με πανηγυρική όψη η πόλη γεμάτη σημαίες υποδέχτηκε τμήματα των Μεραρχιών και το υπόλοιπο της ταξιαρχίας του ιππικού καθώς και τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο. Μόλις έφτασε ο Αρχιστράτηγος έγινε δοξολογία και όταν αυτή τελείωσε το επιτελείο του στρατού εγκαταστάθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης . Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου έφτασε στην Κοζάνη και ο Έλληνας βασιλιάς Γεώργιος κι έμεινε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Δρίζη , που ήταν στο κέντρο της πόλης μαζί με την ακολουθία του .Από εκεί έδωσε διαταγή μια μικρή δύναμη να απελευθερώσει τα Καιλάρια και ο υπόλοιπος στρατός να κινηθεί προς Βέροια και Θεσσαλονίκη που κινδύνευε πλέον από τον Βουλγαρικό στρατό , που με ραγδαία προέλαση είχε φθάσει μέχρι τον Αξιό ποταμό , που ευτυχώς είχε κατεβάσει πολύ νερό πλημμυρίζοντας τον κάμπο και είχε ανακόψει την πορεία του .Μπήκε, λοιπόν, το <ελληνικό> στις 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1912, όταν Μητροπολίτης της πόλης της Κοζάνης ήταν ο Φώτιος, Δήμαρχος ο Νικόλαος Αρμενούλης και Γυμνασιάρχης ο Παναγιώτης Λιούφης.Η Κοζάνη έγινε και τυπικά ελληνική, περιλήφθηκε δηλαδή μέσα στα καινούρια σύνορα της Ελλάδας, πεντακόσια σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυσή της. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πάντοτε ελληνική σε όλη της την ιστορική πορεία στην Τουρκοκρατία , γιατί σαν επαρχία ανήκε στην μητέρα του Σουλτάνου και οι εκάστοτε άρχοντες της πόλης με τους κατάλληλους χειρισμούς και χρήματα των πλούσιων Κοζανιτών εμπόρων από την ξενιτιά , είχαν αποκτήσει πολλά προνόμια και τα απολάμβαναν ως την απελευθέρωσή της . Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω γεγονός .Οι πρώτες καρτ ποσταλ που πωλούνταν στην πόλη για τους Έλληνες φαντάρους απεικόνιζαν την είσοδο του ιππικού στην πόλη και ανάμεσα στα σπίτια ξεχώριζαν Τούρκικα τζαμιά . Η Κοζάνη όμως δεν είχε ούτε ένα Τούρκικο τζαμί , ούτε Εβραϊκή συναγωγή και έτσι σε μια βδομάδα τυπώθηκαν νέες καρτ ποσταλ χωρίς τζαμιά , γιατί οι φαντάροι σταμάτησαν να αγοράζουν τις παλιές , καθώς διαπίστωσαν την πραγματικότητα και το τόνιζαν στην πίσω πλευρά της κάρτας , όταν έγραφαν στους δικούς τους .
http://lefobserver.blogspot.com/2010/10/11-1912.html
http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2011/10/11-1912.html
Εξηγήσεις ζητούν οι Ρώσοι απο τους Τούρκους !... 17 Ρώσοι μεταξύ των επιβατών !
Οι πληροφορίες περί οπλισμού δόθηκαν στην Τουρκία απο τις ΗΠΑ
Εξηγήσεις από την Άγκυρα και διευκρινήσεις γιατί η Τουρκία παρεμπόδισε τη πτήση προς την Δαμασκό και κράτησε το αεροπλάνο στο έδαφος ενώ μεταξύ των επιβατών του υπήρχαν Ρώσοι πολίτες και παιδιά ...
Εξηγήσεις από την Άγκυρα και διευκρινήσεις γιατί η Τουρκία παρεμπόδισε τη πτήση προς την Δαμασκό και κράτησε το αεροπλάνο στο έδαφος ενώ μεταξύ των επιβατών του υπήρχαν Ρώσοι πολίτες και παιδιά ...
Το Υπουργείο των Ρώσων έστειλε αμέσως διπλωμάτες να επιληφθούν της κατάστασης !
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν και 17 Ρώσοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, στο αεροπλάνο ", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
"Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία επικοινώνησε αμέσως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει εξηγήσεις και να ρωτήσω σχετικά με την πρόσβαση στην τακτική της Μόσχας-Δαμασκού πτήση », πρόσθεσε η πηγή.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν επίσης αποσταλεί Άγκυρα αεροδρόμιο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσικής επιβάτες !
Πάντως ανεξάρτητοι παρατηρές δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις οτι πρόκειται για Τούρκικη κουτοπονηριά που έχει σχέση με την ματαίωση της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία Συντριβή Τούρκικου Ελικοπτέρου ... 1 νεκρός και έξη (6) τραυματίες Στρατιωτικοί
Ένας στρατιώτης νεκρός από συντριβή τουρκικού ελικοπτέρου!Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και έξη τραυματίστηκαν σήμερα από την συντριβή ελικοπτέρου του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία,
δήλωσαν τοπικές πηγές της τουρκικής ασφάλειας.
Το ελικόπτερο, ένα Sikorsky, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από ατύχημα, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, σημειώνονται από το 1984 συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Πτώση ελικοπτέρου S-70 Blackhawk της Στρατοχωροφυλακής ανανέωση (video)
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ένα ελικόπτερο τύπου S-70Α Blackhawk της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής
κατέπεσε σήμερα στις 11:45 κοντά στην κωμόπολη Lice του Diyarbakır μετά από πρόσκρουση σε καλώδια τελεφερίκ ενώ μετέφερε 11μελή ομάδα ασφαλείας και τριμελές πλήρωμα. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι έξι, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής. Το ελικόπτερο S-70 είχε απογειωθεί από τo Lice μεταφέροντας στρατιώτες για αλλαγή φρουράς στο φυλάκιο Αμπαλί (Abalı Karakolu). Σημειώνεται πως η αλλαγή προσωπικού στα συνοριακά φυλάκια πραγματοποιείται μέρα μεσημέρι με ελικόπτερα, υπό το φόβο της δράσης των ανταρτών του ΡΚΚ. Κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το εν λόγω ελικόπτερο κατέπεσε μετά από πυρά ανταρτών του Στρατού Λαϊκής Άμυνας του Κουρδιστάν (HPG),
http://strategyreports.wordpress.com/Τους πείραξε στη ΔΗΜΑΡ που φωνάζουν οι Πρασικοσκούφηδες ''ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ΄΄ (video)
Ρε δεν πας να γράψεις καμιά χαζομάρα μπας και σου βγεί ...'Αντε σε φυσήξει ο αέρας απο τον Κόζιακα να φύγει η σούρα ...
ΘΕΜΑ : Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την "παρέλαση" ένστολων στη λεωφόρο Αμαλίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Εθνικής Άμυνας
Β) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γ) Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Ιδιότυπη παρέλαση ένστολων στην Πλατεία Συντάγματος»
Κύριοι Υπουργοί,
Στις 9 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της διαδήλωσης που έλαβε χώρα στην Πλατεία Συντάγματος, ομάδα ένστολων προέβηκε σε ιδιότυπη παρέλαση στην οδό Αμαλίας, φωνάζοντας συνθήματα εθνικιστικού χαρακτήρα. Μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συμμετέχοντες αποτελούν εν ενεργεία προσωπικό του Στρατού Ξηράς ή είναι απόστρατοι, ενώ ενδέχεται μεταξύ αυτών να βρίσκονται και απλοί πολίτες.
Η ιδιότυπη αυτή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού θέτει υπό αμφισβήτηση την προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλει στο γενικευμένο πλαίσιο ανομίας που επικρατεί στην χώρα, ενώ υποβαθμίζει τον ρόλο της ιεραρχίας στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, αφού το γεγονός συνέβη εν αγνοία της Στρατιωτικής Ηγεσίας και του αντίστοιχου Υπουργείου.
Επιπλέον, τίθεται θέμα ποινικού αδικήματος εφόσον βάσει των σχετικών ρυθμίσεων περί «αντιποίησης στολής ή εμβλημάτων», ο στρατιωτικός που φέρει δημόσια στρατιωτική στολή, παράσημο ή άλλο διακριτικό σημείο βαθμού ή τίτλου χωρίς να έχει δικαίωμα γι’ αυτό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Στην περίπτωση των μη εν ενεργεία στρατιωτικών και των πολιτών, επίσης υφίστανται ποινικές ευθύνες για αντιποίηση αρχής και στολής βάσει των άρθρων 175 και 176 του ποινικού κώδικα.
Επιπλέον προκύπτει και ζήτημα αναφορικά με την ετοιμότητα και βούληση δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Η παρέλαση ένστολων διεξήχθη σε χώρο με έντονη την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο δεν προέβησαν στη διερεύνηση της ταυτότητας των συμμετεχόντων και κατ’ επέκταση στη διάλυση της παρέλασης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πραγματοποιήθηκε έρευνα από το ΓΕΣ σχετικά με την ταυτοποίηση των συμμετεχόντων και τη σχέση τους με το στράτευμα;
2. Προτίθενται να προβούν στην αυστηρή, όσο και παραδειγματική, τιμωρία των συμμετεχόντων;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ούτως ώστε να αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες;
4. Για ποιο λόγο αδράνησαν οι Αστυνομικές Αρχές και δεν παρεμβλήθηκαν στην παρέλαση; Θα διενεργηθεί έρευνα στο Σώμα αναφορικά με την ολιγωρία και θα υπάρξουν κυρώσεις για τους υπευθύνους;
5. Θα αναζητήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ευθύνες μεταξύ πολιτών για αντιποίηση αρχής και στολής, καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με τους συμμετέχοντες;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Πάρις Μουτσινάς
Γιώργος Κυρίτσης
Βασίλης Οικονόμου
Νίκος Τσούκαλης
ΓΙΑ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Εθνικής Άμυνας
Β) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γ) Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Ιδιότυπη παρέλαση ένστολων στην Πλατεία Συντάγματος»
Κύριοι Υπουργοί,
Στις 9 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της διαδήλωσης που έλαβε χώρα στην Πλατεία Συντάγματος, ομάδα ένστολων προέβηκε σε ιδιότυπη παρέλαση στην οδό Αμαλίας, φωνάζοντας συνθήματα εθνικιστικού χαρακτήρα. Μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συμμετέχοντες αποτελούν εν ενεργεία προσωπικό του Στρατού Ξηράς ή είναι απόστρατοι, ενώ ενδέχεται μεταξύ αυτών να βρίσκονται και απλοί πολίτες.
Η ιδιότυπη αυτή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού θέτει υπό αμφισβήτηση την προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλει στο γενικευμένο πλαίσιο ανομίας που επικρατεί στην χώρα, ενώ υποβαθμίζει τον ρόλο της ιεραρχίας στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, αφού το γεγονός συνέβη εν αγνοία της Στρατιωτικής Ηγεσίας και του αντίστοιχου Υπουργείου.
Επιπλέον, τίθεται θέμα ποινικού αδικήματος εφόσον βάσει των σχετικών ρυθμίσεων περί «αντιποίησης στολής ή εμβλημάτων», ο στρατιωτικός που φέρει δημόσια στρατιωτική στολή, παράσημο ή άλλο διακριτικό σημείο βαθμού ή τίτλου χωρίς να έχει δικαίωμα γι’ αυτό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Στην περίπτωση των μη εν ενεργεία στρατιωτικών και των πολιτών, επίσης υφίστανται ποινικές ευθύνες για αντιποίηση αρχής και στολής βάσει των άρθρων 175 και 176 του ποινικού κώδικα.
Επιπλέον προκύπτει και ζήτημα αναφορικά με την ετοιμότητα και βούληση δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Η παρέλαση ένστολων διεξήχθη σε χώρο με έντονη την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο δεν προέβησαν στη διερεύνηση της ταυτότητας των συμμετεχόντων και κατ’ επέκταση στη διάλυση της παρέλασης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πραγματοποιήθηκε έρευνα από το ΓΕΣ σχετικά με την ταυτοποίηση των συμμετεχόντων και τη σχέση τους με το στράτευμα;
2. Προτίθενται να προβούν στην αυστηρή, όσο και παραδειγματική, τιμωρία των συμμετεχόντων;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ούτως ώστε να αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες;
4. Για ποιο λόγο αδράνησαν οι Αστυνομικές Αρχές και δεν παρεμβλήθηκαν στην παρέλαση; Θα διενεργηθεί έρευνα στο Σώμα αναφορικά με την ολιγωρία και θα υπάρξουν κυρώσεις για τους υπευθύνους;
5. Θα αναζητήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ευθύνες μεταξύ πολιτών για αντιποίηση αρχής και στολής, καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με τους συμμετέχοντες;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Πάρις Μουτσινάς
Γιώργος Κυρίτσης
Βασίλης Οικονόμου
Νίκος Τσούκαλης
Μιά δεκάδα Τούρκικα μαχητικά σήμερα στο Αιγαίο μας !
Μια δεκάδα μαχητικά σήμερα στο Αιγαίο και τα τέσσερα οπλισμένα ..Φαίνεται ότι άρχισε το δόγμα Νταβούτουγλου για να απελευθερωθεί το Αιγαίο και ξεκίνησαν οι περιπολίες !
Μπορεί και αύριο το αεροσκάφος της Ολυμπιακής που πάει στη Ρόδο να το κατεβάσουν στην Σμύρνη
για έλεγχο
μπας και μεταφέρει πυρομαχικά στην Κάλυμνο ...για έλεγχο
Για αυτό έστειλαν και τον Αφγανό να πάρει πλάνα από το στρατόπεδο ...Κατά τα άλλα το ΓΕΕΘΑ μας ενημερώσει ότι όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κατά την πάγια τακτική ...Δηλαδή απλώς τα είδαμε τα καταγράψαμε και μας γράψαμε ...Τι να πούμε τι ...Τι να τραγουδήσουμε ...
Βετεράνος
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (8 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 (1CN-235)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 (1CN-235)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 9
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Μεταφορά ζωής από C-130 της ΠΑ...Η ζωή ήρθε απο τον Ουρανό !
Την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 05:28, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με σκοπό τη μεταφορά μοσχεύματος
ήπατος και συνοδού ιατρικού προσωπικού, από την 126 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Ηρακλείου, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Το αεροσκάφος μετέφερε με ασφάλεια το μόσχευμα και το συνοδό ιατρικό προσωπικό στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας, αεροδρόμιο "Μακεδονία", στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 08:01.
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012
Ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στη Συρία
Μια ομάδα πολεμικών πλοίων της Ρωσίας απέπλευσαν σήμερα από το Σεβερομόρσκ, και κατευθύνονται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, όπου βρίσκεται η μόνη ρωσική ναυτική βάση στην Μεσόγειο, μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται "στρατιωτική-διπλωματική πηγή".
Πρόσφατα , μια άλλη ομάδα πλοίων ρωσικού πολεμικού ναυτικού είχε προορισμό την Ταρτούς και τότε η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι πιθανότατα να στείλει και πολεμικά ελικόπτερα , ως συνοδεία προστασίας των πλοίων και των πληρωμάτων.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διεμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια νέα σύνοδο των διεθνών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη "Ομάδα Δράσης" με στόχο τον τερματισμό της κρίσης , η οποία όμως δεν θα είναι "αντίθετη" σε εκείνη της Γενεύης.
Η Μόσχα θα ήθελε στην νέα συνάντηση για τη Συρία να προσκληθούν και άλλες χώρες, περιλαμβανομένου του Ιράν και της Σαουδική Αραβίας, οι οποίες δεν συμμετείχαν στην τελευταία σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενευη.
"Από την πλευρά μας μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι θα καλωσορίζαμε την διοργάνωση μιας συνεδρίασης της 'Ομάδας Δράσης' στην Μόσχα" είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Πρόσφατα , μια άλλη ομάδα πλοίων ρωσικού πολεμικού ναυτικού είχε προορισμό την Ταρτούς και τότε η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι πιθανότατα να στείλει και πολεμικά ελικόπτερα , ως συνοδεία προστασίας των πλοίων και των πληρωμάτων.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διεμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια νέα σύνοδο των διεθνών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη "Ομάδα Δράσης" με στόχο τον τερματισμό της κρίσης , η οποία όμως δεν θα είναι "αντίθετη" σε εκείνη της Γενεύης.
Η Μόσχα θα ήθελε στην νέα συνάντηση για τη Συρία να προσκληθούν και άλλες χώρες, περιλαμβανομένου του Ιράν και της Σαουδική Αραβίας, οι οποίες δεν συμμετείχαν στην τελευταία σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενευη.
"Από την πλευρά μας μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι θα καλωσορίζαμε την διοργάνωση μιας συνεδρίασης της 'Ομάδας Δράσης' στην Μόσχα" είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
ΗΠΑ: Ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Κόλπου
Από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοινώθηκε, σήμερα, ότι το πολεμικό σκάφος Ponce το οποίο λόγω της παλαιότητάς του χρησιμεύει μόνον ως πλωτή βάση, κατέπλευσε τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Μπαχρέιν --τον ναύσταθμο του 5ου αμερικανικού Στόλου-- προκειμένου να συνεισφέρει στις εργασίες ναρκαλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή του Κόλπου, αφότου Ιρανοί βουλευτές κατέθεσαν προς ψήφιση νομοσχέδιο, που έχει διατάξεις περί αποκλεισμού από το Ιράν του κρίσιμου διαύλου --για τη διεθνή μεταφορά του πετρελαίου-- των Στενών του Χορμούζ, σχολιάζουν στρατιωτικοί αναλυτές. Το USS Ponce έχει ναυπηγηθεί το έτος 1971 και είναι ένα αμφίβιο πολεμικό σκάφος. Στο κατάστρωμά του υπάρχει ελικοδρόμιο. Λόγω "ηλικίας", έχει μετατραπεί σε πλωτή βάση και χρησιμεύει πιά για την επιμελητειακή στήριξη πολλών ειδών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων: ναρκαλιεία, παράκτιες περιπολίες, απονηώσεις, διαμονή ειδικών δυνάμεων. Το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου είναι 205 πεζοναύτες αλλά και αρκετοί πολιτικοί υπάλληλοι των ενόπλων δυνάμεων. Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν τώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου: είναι τα "Αβραάμ Λίνκολν" και "Εντερπράιζ". Στην ίδια θαλάσσια ζώνη, έχουν εσχάτως καταπλεύσει τέσσερα ναρκαλιευτικά σκάφη των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα οκτώ. Επιπλέον, στη γειτονική βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ήδη σχηματιστεί μοίρα καταδιωκτικών F-22, την ίδια ώρα που είναι διαθέσιμα και ακόμα τέσσερα ελικόπτερα Sea Stallion ΜΗ-53, ειδικά στην αντιμετώπιση των ποντισμένων ναρκών. |
Πολεμική προετοιμασία του Κατάρ στη Θράκη
Σε εξέλιξη η άσκηση 146 στρατιωτικών, με την παρουσία στελεχών των βρετανικών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Πεδίο ασκήσεων και πολεμικής προετοιμασίας των Νατοικών δυνάμεων και των δορυφόρων του, έχει γίνει η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Από την Πέμπτη 5 Ιούλη έως το Σάββατο 14 Ιούλη, ομάδα 146 σπουδαστών του Στρατιωτικού Κολεγίου του Κατάρ, αντίστοιχη της Σχολής Ευελπίδων, «συνοδευόμενοι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, από τον απαραίτητο αριθμό αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε κατάλληλους χώρους ασκήσεων, στην περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού».
Η κορύφωση της άσκησης θα γίνει αύριο, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κατάρ, στη θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση διδάσκονται μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο σε κατοικημένο τόπο, βασικές ικανότητες μαχητή εισόδου σε κτίριο και εκκαθαρίσεις δωματίων. Καθ' όλη τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων, παρών στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκεται Βρετανός αξιωματικός, που δίνει οδηγίες για το περιεχόμενο των ασκήσεων, συνεργαζόμενος πάντα με τους συναδέλφους του του Ελληνικού Στρατού.
Η παραπάνω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ. Σημειώνεται πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις αραβικές χώρες αποτελεί μέρος του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής» και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδικό παραμάγαζο του ΝΑΤΟ, αντίστοιχο του «Μεσογειακού διαλόγου».
Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου επίσης συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και το Ομάν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ. Ανάλογη συνεργασία έχει και η Τουρκία με τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, πρόσφατα είχε κάνει στην Αν. Μεσόγειο κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο των οποίων αραβικά μαχητικά παραβίασαν κατ' επανάληψη τον ελληνικό FIR στο ύψος του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ακόμα πως το Κατάρ είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης.
Κινδυνεύουν 500 θωρακισμένα οχήματα που μας χαρίζει η Αμερική
04.07.2012 - 20.15
Πρώτη ανάρτηση:04/07/2012 19:09
Ο Ελληνικός Στρατός θα χάσει 500 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία για τη μεταφορά τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας. Πρόκειται για τα θωρακισμένα οχήματα τύπου Μ113Α2, Μ901JTV, Μ981FISTV και M577A2, τα οποία το Ελληνικό Αρχηγείο Στρατού, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε δωρεάν από τον Αμερικανικό στρατό.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, επί Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, και είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τα οχήματα αυτά είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό των μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, κάποιες από τις οποίες, λόγω έλλειψης οχημάτων, μόνο μηχανοκίνητες δεν είναι!
Ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να τα παραλάβει αμέσως από τον χώρο αποθήκευσης τους, στο Sierra Army Depot των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η μόνη οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο είναι τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 5.000.000 ευρώ.
Δυστυχώς όμως, απ' ότι φαίνεται, το Υπουργείο Οικονομικών δε διέθεσε αυτό το ποσό, το οποίο είναι ελάχιστο μπροστά στην συνολική αξία του υλικού, ενώ ήδη τα 100 οχήματα χάθηκαν για την Ελλάδα, αφού διατέθηκαν στον στρατό του Πακιστάν. Αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά των οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας θα χαθούν και τα υπόλοιπα, αφού ο στρατός της Ρουμανίας πιέζει για την απόκτησή τους.
Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα, πως είναι δυνατόν, για 5.000.000 ευρώ να χαθεί τέτοια ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό; Μήπως η μη παραλαβή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πιέσεων άλλων προμηθευτών πολεμικού υλικού και η συγκεκριμένη δωρεά απομακρύνει την προοπτική αγοράς αντίστοιχων οχημάτων από τις Βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν; Ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος θα αντιληφθεί το πρόβλημα για να κάνει άμεσα τις δέουσες ενέργειες;
Θα υπάρξουν άραγε αντίστοιχα προβλήματα και με τη μεταφορά των 400 αρμάτων μάχης τύπου ABRAMS που παραχωρεί δωρεάν ο Αμερικανικός στρατός, γιατί απ' ότι γνωρίζουμε, ούτε για αυτά υπάρχει προϋπολογισμός ώστε να μεταφερθούν στη χώρα μας για να ενισχύσουν τον ελληνικό Στρατό.
Νέα επίδειξη τουρκικής αλαζονείας, «ψάχνουν» επίθεση
Στενά παρακολουθούν τις ασκήσεις του συριακού στρατού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: «Εάν προσπαθούν (μέσω των ασκήσεων αυτών) να περάσουν ένα μήνυμα στις γειτονικές χώρες, δεν είμαστε σε θέση να το λάβουμε», δήλωσε με νόημα ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αλαζονεία της Άγκυρας αναφορικά με το θέμα, κάτι το οποίο νιώθουμε στο πετσί μας εδώ και δεκαετίες και εμείς οι Έλληνες.
Η Δαμασκός αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, κινητοποιώντας δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με κύριο αντικειμενικό σκοπό να «αντιμετωπίσει μία εισβολή από ξένη χώρα». Η συγκεκριμένη δε δραστηριότητα ήρθε μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως αποδεσμεύει του κανόνες εμπλοκής των ενόπλων της δυνάμεων σε σχέση με τη συριακή δραστηριότητα στη μεθόριο.
Υπενθυμίζεται, πως μέσα σε τρεις μόλις ημέρες τουρκικά μαχητικά F-16 αναχαίτισαν ελικόπτερα της Συρίας – τα οποία κινούνταν φυσικά μέσα στον εναέριο χώρο της χώρας τους – ενώ έχει μεταφέρει και αντιαεροπορικά συστήματα στη περιοχή. Φυσικά οι κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων δεν περνούν απαρατήρητες από τη Δαμασκό, ούτε φυσικά και οι δηλώσεις του τύπου ότι η Τουρκία θα κάνει τη Συρία να «πληρώσει το τίμημα» των πράξεών της, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται κατά κόρον από τη τουρκική ηγεσία και ειδικά από τον αρχιτέκτονα των… «μηδενικών προβλημάτων» (εδώ γελάνε), Αχμέτ Νταβούτογλου.
Και ενώ οι Τούρκοι «φιλάνθρωποι» και «αισθηματίες» πολιτικοί φαίνεται να κόπτονται για τη «σφαγή» των «αθώων» στη Συρία – αλήθεια έχει κάποιος ρωτήσει ποιος «σφάζει» ποιον και γιατί, στην χώρα αυτή, έχει κάποιος ενδιαφερθεί για τη πολυπληθή χριστιανική κοινότητα της Συρίας, και για τους πολιτισμικούς θησαυρούς της οι οποίοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα – δεν διστάζουν να υπογραμμίσουν πως οι ασκήσεις της Συρίας στρέφονται καθαρά εναντίων αυτών.
Από την πλευρά της η Δαμασκός με ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, ειδικά για να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών της υπογραμμίζει την «εντυπωσιακή απόδοση» των ναυτικών της δυνάμεων οι οποίες μέσω των επιτυχημένων τους βολών, με τη χρησιμοποίηση πυραυλικών συστημάτων, τόσο από θάλασσα όσο και από ξηρά, δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια εισβολής στην επικράτειά της από θάλασσα, μήνυμα που φαίνεται να απευθύνεται προς τις δυτικές δυνάμεις οι οποίες συγκεντρώνονται σταθερά στα ανοιχτά των ακτών της.
Η κατάσταση στη περιοχή όπως έχουμε περιγράψει επανειλημμένως κλιμακώνεται, η δε Τουρκία, πιστή στις… παραδόσεις της, φοβερίζει το «θύμα» μη δυνάμενη φυσικά να υπολογίσει (πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν φαίνεται να είναι τόσο τυφλωμένη από τις αυτοκρατορικές της ονειρώξεις) πως οι καταστροφικές δυνάμεις που θα απελευθερωθούν από μία πολεμική εμπλοκή στη περιοχή μας το πρώτο κράτος που θα «χτυπήσουν» θα είναι το δικό της. Ακόμα κι αν στρατιωτικά συντρίψει τη Συρία
http://www.defence-point.gr/news/?p=52705
ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Προς αποφυγή νέων μειώσεων αποδοχών στις Ενοπλες Δυνάμεις
Ηδη «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη Βουλή και τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας
Όπως ανακοίνωσε, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που λειτουργεί σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, θα είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί και την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί.
Παράλληλα, θα διαμορφωθούν, από το υπουργείο, νέα δεδομένα στην επιχειρησιακή και οργανωτική σχεδίαση. Όπως εξήγησε κ. Παναγιωτόπουλος, στόχος είναι με το νέο εθνικό σχεδιασμό να οδηγηθούμε σε λιγότερες δαπάνες, αλλά σε πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι προχωρά η αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες και αναγκαίες, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.
Αναφερόμενος στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και εκ νέου ο προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό και την απειλή. Σύντομα θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια. «Όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για τα ειδικά μισθολόγια των ΕΔ
Δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά κ. Παναγιωτόπουλου στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, ο υπουργός περιέγραψε τις προθέσεις να μην υπάρξουν νέες μειώσεις, λέγοντας ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για να αντληθούν πόροι που είναι αναγκαίοι και ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αξίζει δημόσιος έπαινος».
Δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά κ. Παναγιωτόπουλου στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, ο υπουργός περιέγραψε τις προθέσεις να μην υπάρξουν νέες μειώσεις, λέγοντας ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για να αντληθούν πόροι που είναι αναγκαίοι και ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αξίζει δημόσιος έπαινος».
Για το ρόλο της Τουρκίας
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής μας χώρας, που έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» για να προειδοποιήσει ότι «η Ελλάδα δεν έχει παρά να αντιτάξει σε αυτή την στάση ισχυρή δύναμη αποτροπής».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής μας χώρας, που έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» για να προειδοποιήσει ότι «η Ελλάδα δεν έχει παρά να αντιτάξει σε αυτή την στάση ισχυρή δύναμη αποτροπής».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας και εξήγγειλε αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, αναβάθμιση στις σχέσεις με χώρες της Ευρώπης που έχουμε αμυντικές σχέσεις, όπως η Γερμανία, με χώρες, επίσης, εκτός ΕΕ, αλλά και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ με τρόπο που δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις της χώρας με τις Αραβικές χώρες
Νέα αιφνιδιαστική κινητοποίηση
Νέα έκτακτη κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε χτες το πρωί στις 7.30 με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η κινητοποίηση αφορούσε στην άσκηση φόρτωσης οπλισμού στο σύνολο των αεροπορικών μέσων της δύναμης ταχείας αντίδρασης. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται, ήταν να γίνουν οι φορτώσεις οπλισμού σε όλα τα αεροπορικά μέσα (επιθετικά και αμυντικά) εντός των προβλεπομένων από τα σχέδια χρόνων. Η άσκηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν περιελάμβανε μετακινήσεις δυνάμεων και ολοκληρώθηκε νωρίτερα των προβλεπόμενων χρόνων. Η εντολή αφορούσε σε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη που προορίζονται για την εκτέλεση αποστολών διαφόρων ρόλων, όπως εναέριας περιπολίας μάχης, συνδυασμένες αποστολές, αποστολές προσβολής θαλάσσιων στόχων κλπ. Η κινητοποίηση είναι η τρίτη μέσα στο δίμηνο και σε κάθε περίπτωση δεν είναι άσχετη τόσο με την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο όσο και με τις διάφορες κινήσεις που παρατηρούνται από την πλευρά της Τουρκίας.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
Πολεμικό Ναυτικό: Είναι περισσότερο ικανοί να κάνουν αυτό που λένε ότι μπορούν να κάνουν.
Μια κατάταξη των Πολεμικών Ναυτικών ανά τον κόσμο βλέπει την δημοσιότητα στο Strategy Page, ένας ιστοχώρος προσκείμενος σε κύκλους του Αμερικανικού Πενταγώνου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα η διαδικτυακή πύλη onalert.gr Η κατάταξη αυτή αντανακλά τη συνολική ποσότητα και ποιότητα των πλοίων και των πληρωμάτων, για πολεμικές επιχειρήσεις.
Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η αποτελεσματικότητα της υποστήριξης του στόλου. Εκτός από τις γνωστές ποσότητες των αριθμών πλοίων και ανθρώπινου δυναμικού, ο παράγοντας της ποιότητας κατέχει εξέχουσα θέση. Σύμφωνα με την κατάταξη, το Πολεμικό Ναυτικό κατατάσσεται στην έκτη παγκόσμια θέση, αναφέρεται στην σχετική είδηση
Ετήσια έκδοση δραστηριοτήτων ΣΦΠΑ-ΙΚΑΡΟΣ
Σε συνέχεια της πετυχημένης παρουσίασης των δραστηριοτήτων του συλλόγου για το έτος 2010 σε έντυπη μορφή, εκδόθηκε το νέο ετήσιο περιοδικό για τις δραστηριότητες του έτους 2011. Το περιοδικό θα διανεμηθεί στα μέλη του συλλόγου, σε σχολεία καθώς και στις μονάδες και σχηματισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροπορίας Στρατού, αφιλοκερδώς. Ευχαριστούμε θερμά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, τους Εκπροσώπους Τύπου, τους Διοικητές των Μονάδων, των Σχηματισμών και Μοιρών, τους Υπεύθυνους Ασφαλείας καθώς και όλα τα Στελέχη, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου. |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)