Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κινδυνεύουν 500 θωρακισμένα οχήματα που μας χαρίζει η Αμερική



Ημέρα + ώρα δημοσίευσης 04.07.2012 - 20.15
Πρώτη ανάρτηση:04/07/2012 19:09
Ο Ελληνικός Στρατός θα χάσει 500 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία για τη μεταφορά τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας. Πρόκειται για τα θωρακισμένα οχήματα τύπου Μ113Α2, Μ901JTV, Μ981FISTV και M577A2, τα οποία το Ελληνικό Αρχηγείο Στρατού, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε δωρεάν από τον Αμερικανικό στρατό.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, επί Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, και είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τα οχήματα αυτά είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό των μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, κάποιες από τις οποίες, λόγω έλλειψης οχημάτων, μόνο μηχανοκίνητες δεν είναι!
Ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να τα παραλάβει αμέσως από τον χώρο αποθήκευσης τους, στο Sierra Army Depot των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η μόνη οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο είναι τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 5.000.000 ευρώ.
Δυστυχώς όμως, απ' ότι φαίνεται, το Υπουργείο Οικονομικών δε διέθεσε αυτό το ποσό, το οποίο είναι ελάχιστο μπροστά στην συνολική αξία του υλικού, ενώ ήδη τα 100 οχήματα χάθηκαν για την Ελλάδα, αφού διατέθηκαν στον στρατό του Πακιστάν. Αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά των οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας θα χαθούν και τα υπόλοιπα, αφού ο στρατός της Ρουμανίας πιέζει για την απόκτησή τους.
Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα, πως είναι δυνατόν, για 5.000.000 ευρώ να χαθεί τέτοια ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό; Μήπως η μη παραλαβή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πιέσεων άλλων προμηθευτών πολεμικού υλικού και η συγκεκριμένη δωρεά απομακρύνει την προοπτική αγοράς αντίστοιχων οχημάτων από τις Βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν; Ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος θα αντιληφθεί το πρόβλημα για  να κάνει άμεσα τις δέουσες ενέργειες;
Θα υπάρξουν άραγε αντίστοιχα προβλήματα και με τη μεταφορά των 400 αρμάτων μάχης τύπου ABRAMS που παραχωρεί δωρεάν ο Αμερικανικός στρατός, γιατί απ' ότι γνωρίζουμε, ούτε για αυτά υπάρχει προϋπολογισμός ώστε να μεταφερθούν στη χώρα μας για να ενισχύσουν τον ελληνικό Στρατό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου