Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Πολεμική προετοιμασία του Κατάρ στη ΘράκηΣε εξέλιξη η άσκηση 146 στρατιωτικών, με την παρουσία στελεχών των βρετανικών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Πεδίο ασκήσεων και πολεμικής προετοιμασίας των Νατοικών δυνάμεων και των δορυφόρων του, έχει γίνει η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Από την Πέμπτη 5 Ιούλη έως το Σάββατο 14 Ιούλη, ομάδα 146 σπουδαστών του Στρατιωτικού Κολεγίου του Κατάρ, αντίστοιχη της Σχολής Ευελπίδων, «συνοδευόμενοι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, από τον απαραίτητο αριθμό αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε κατάλληλους χώρους ασκήσεων, στην περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού».
Η κορύφωση της άσκησης θα γίνει αύριο, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κατάρ, στη θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση διδάσκονται μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο σε κατοικημένο τόπο, βασικές ικανότητες μαχητή εισόδου σε κτίριο και εκκαθαρίσεις δωματίων. Καθ' όλη τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων, παρών στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκεται Βρετανός αξιωματικός, που δίνει οδηγίες για το περιεχόμενο των ασκήσεων, συνεργαζόμενος πάντα με τους συναδέλφους του του Ελληνικού Στρατού.
Η παραπάνω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ. Σημειώνεται πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις αραβικές χώρες αποτελεί μέρος του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής» και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδικό παραμάγαζο του ΝΑΤΟ, αντίστοιχο του «Μεσογειακού διαλόγου».
Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου επίσης συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και το Ομάν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ. Ανάλογη συνεργασία έχει και η Τουρκία με τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, πρόσφατα είχε κάνει στην Αν. Μεσόγειο κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο των οποίων αραβικά μαχητικά παραβίασαν κατ' επανάληψη τον ελληνικό FIR στο ύψος του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ακόμα πως το Κατάρ είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου