Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στα άκρα Τουρκία-Μέρκελ λόγω Κύπρου

Στην επίθεση πέρασε η τουρκική κυβέρνηση, μετά το πρώτο σοκ από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

Περασμένα μεγαλεία για τις σχέσεις Μέρκελ-Ερντογάν
Χρησιμοποιώντας σαφώς σκληρότερη γλώσσα από εκείνη των πρώτων 24ώρων, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ξιφούλκησαν κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, επειδή η τελευταία εκτίμησε δημοσίως ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα συμβιβαστικά βήματα της Λευκωσίας.

“Η κ. Μέρκελ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκυπρίους”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα. "Πρέπει να επανεξετάσει τις ιστορικές της γνώσεις", συμπλήρωσε για την καγκελάριο.

Επικαλέστηκε βιβλίο του προκατόχου της, Γκέρχανρτ Σρέντερ, υποστηρίζοντας ότι εκεί "διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε εκτενή αναφορά στη σύνοδο του Μπούργκενστοκ, την περίοδο που προηγήθηκε των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή είχε ζητήσει την αναβολή των διαδικασιών.

"Ποιοι τήρησαν το λόγο τους; Οι Τουρκοκύπριοι. Ποιοι δεν τον τήρησαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Ποιοι επιβραβεύτηκαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Η Ε.Ε. ακόμη δεν τηρεί την υπόσχεσή της", ανέφερε σχετικά με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ καθυστερεί επίτηδες να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του Κόφι Ανάν, επειδή η δημοσιοποίησή της θα έχει κόστος για τους Ελληνοκυπρίους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέδειξε πλήρη αδιαλλαξία για το Κυπριακό. "Εάν μας ζητηθούν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνίες, δεν θα το βρουν. Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσετε [...] Η Ε.Ε. προσπαθεί να μας δοκιμάσει με πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και προσπαθεί να μας στριμώξει στη γωνία. Κάνετε λάθος", είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο -αλλά και χαμηλότερους τόνους- κινήθηκαν και τα σχόλια του Τούρκου προέδρου για τις δηλώσεις Μέρκελ.

"Θα περίμενα να είναι πιο προσεκτική και δημιουργική σε τέτοια προβλήματα, η Γερμανία, η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της Ευρώπης", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε στην Ε.Ε. στην ΕΕ "κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων" της Ένωσης, επειδή δεν προηγήθηκε η επίλυση του Κυπριακού.

"Ο τότε επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν είχε πει οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά", υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου