Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

«Εκπαιδευτικές» βαφτίζει η Άγκυρα τις πτήσεις στο Αιγαίο

«Εκπαιδευτικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τις πτήσεις μαχητικών στην Τουρκία, αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.
Αντιθέτως, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "το 48% του Αιγαίου Πελάγους συνίσταται σε διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο" και πρόσθεσε ότι "οι χώροι αυτοί, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι ανοιχτοί, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα και σε άλλες χώρες".

Ο Σελτσούκ Ουνάλ υποστήριξε πως "η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο σε περιοχές ανοιχτής θαλάσσης και στο διεθνή εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από αυτές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες".

Αρνήθηκε εμμέσως ότι η Τουρκία καταπατά το διεθνές δίκαιο με τις πράξεις της, ισχυριζόμενος ότι οι πτήσεις "πραγματοποιούνται στο πλαίσιο γενικών αρχών που έχουν συμφωνηθεί".

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επανέλαβε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Ερζερούμ.

"Αν θεωρούν ή αν νομίζουν ότι με τις παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς του Αιγαίου, η τουρκική πλευρά είναι γελασμένη", είπε.

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι "η εξωτερική πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες της συγκυρίας, σε πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες". Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό στέλνουν λάθος μήνυμα στην Άγκυρα. "Είναι ένας τρόπος που δείχνει ένα έλλειμμα εθνικής αυτοπεποίθησης", υποστήριξε.

Παρέπεμψε στην αντίδραση Ερντογάν και Νταβούτογλου, αλλά και στο ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, όσους αμφισβητούν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου