Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Για το Αιγαίο η μετωπική Παπανδρέου με Παπαρήγα

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ Οξύτατη φραστική αντιπαράθεση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είχε χθες ο Γ. Παπανδρέου με την Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να την κατηγορεί ως «τον καλύτερο προπαγανδιστή του βαθέος κράτους της Τουρκίας» και τη γ.γ. του ΚΚΕ να του απαντά: «Δεν σας εμπιστευόμαστε, πειράζει;».

Ανάμεσα στα απλωμένα χέρια των δύο πολιτικών γίνεται ακόμη ένας διάλογος, που καμία Χάγη δεν θα ερμηνεύσει
Προκαταλαμβάνοντας τη χθεσινή συζήτηση με «φιλοσοφική διαφορά στο DNA» μεταξύ της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου αντιμετώπισε τις αιτιάσεις της κ. Παπαρήγα περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση» των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα να χτίσει μια νέα σχέση με τη γείτονα.

«Λυπάμαι που μια πολιτική δύναμη ξεπέφτει στο επίπεδο να καλλιεργεί με δημαγωγικό τρόπο εθνικιστικές φοβίες», είπε καταλογίζοντας στη γ.γ. του ΚΚΕ «ψυχολογία ηττοπάθειας» και «θεωρίες συνωμοσίας» που δημιουργούν «αβάσιμες εντυπώσεις σε κρίσιμη στιγμή για τον τόπο».

Με αφορμή τις διαβουλεύσεις του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, αλλά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για «μυστικές συνομιλίες με την Ελλάδα» και για «εγκατάσταση κοινών πλατφορμών στο Αιγαίο», η κ. Παπαρήγα ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό «κόκκινες γραμμές». Ρώτησε ειδικότερα, αν το Καστελόριζο εντάσσεται στη συζήτηση για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, για τον προσδιορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και για την πρόταση της κυβέρνησης περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Αν οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, αν δεν ανταποκριθεί προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο και φτάσουμε σε αδιέξοδο, προτείνουμε την προσφυγή στη Χάγη, με εχέγγυο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για να μη διαιωνίζεται η κατάσταση», είπε.

Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο», καθώς η γ.γ. του ΚΚΕ υπαινίχθηκε πως προωθείται η θέση της Τουρκίας για ουδέτερη ζώνη, ενώ χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τις αναφορές του ΚΚΕ για μυστική διπλωματία και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Ζήτησε, τέλος, την πρόταση του ΚΚΕ, ρωτώντας την κ. Παπαρήγα: «Τι θέλετε, στρουθοκαμηλισμό, στασιμότητα ή σύρραξη;».

«Ο τρόπος που απαντάτε επιβεβαιώνει πως σας έχουμε πιάσει στα πράσα. Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει τι είδους ειρήνη θα υπάρξει. Δεν βάζετε κόκκινη γραμμή, δεν μας λέτε καθαρά πού ανήκει η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Δεν σας εμπιστευόμαστε, πειράζει;» απάντησε η γ.γ. του ΚΚΕ προκαλώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να διαψεύσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Προτείνοντας να «μην τσιμπάμε στην κάθε δήλωση κάθε αξιωματούχου που θέλει να προβάλει την πλευρά του», ο Γ. Παπανδρέου απάντησε πως «η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να οριοθετήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την υφαλοκρηπίδα». Στο σχόλιο δε της κ. Παπαρήγα «η κυβέρνηση σνομπάρει την ΑΟΖ», υπογράμμισε ότι: «Η υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτάται από την κήρυξη της ΑΟΖ. Το μέγιστο της έκτασης της ΑΟΖ είναι το όριο της υφαλοκρηπίδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αποκλείει τη θέσπισή της». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου