Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στα σκαριά, συνδιαλλαγή Ισραήλ και Τουρκίας

Του Φ.Γ. ΧΟΪΔΑ Ακόμη και ανάμεσα στις πρόσφατες αντιτουρκικές κορόνες του επισκέπτη μας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνησή του και η Αγκυρα διακριτικά μεθοδεύουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους μετά τη φονική συμπλοκή στο κατάστρωμα του «Mavi Marmara».
Ηδη εφτά μήνες μετά το επεισόδιο, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, η συνδιαλλαγή επέρχεται «ταις πρεσβείαις» και των Αμερικανών.

Η σχετική διαδικασία άρχισε πολύ νωρίς στο παρασκήνιο, αλλά γρήγορα θα αποκαλυφθεί εφόσον στις 30 Ιουνίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τη σφαγή στο πλοίο των Τούρκων ακτιβιστών, έγινε η πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή: συναντήθηκαν «ανεπισήμως» στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, «από τα πιο φιλότουρκα στελέχη» της κυβέρνησής του. Ο κ. Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Αμυνας και πρώην πρωθυπουργός στρατηγός Εχούντ Μπάρακ είναι οι κορυφαίες προσωπικότητες του Εργατικού Κόμματος, που μετέχουν στη σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού με κορμό το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Κάθε μία από τις δύο πλευρές δήλωναν τότε ότι τη συνάντηση τη ζήτησε η άλλη.

Ο δε κ. Λίμπερμαν, που ηγείται ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, έκανε τον ανήξερο. Ο διεθνής Τύπος πάντως επιμένει ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ζωηρά για την εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και διακριτικά πιέζουν για συνέχιση των επαφών, έστω και έμμεσων. Πραγματικά αρχές του περασμένου μήνα, και ενώ ο κ. Λίμπερμαν εξαπολύει μύδρους εναντίον των Τούρκων, ανοίγει στη Γενεύη ένας κύκλος παρασκηνιακών επαφών. Σχεδόν την ίδια ώρα οι πυρκαγιές που μαίνονται στο Ορος Καρμηλος δίνουν στην Αγκυρα την ευκαιρία να βάλει σε ενέργεια ό,τι θα αποκληθεί «διπλωματία των Canadair» στέλνοντας δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ολα αυτά δεν εμπόδισαν το Ισραήλ, σε πείσμα της Αγκυρας, να υπογράψει (17 Δεκεμβρίου) με την Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί.

Αξιοσημείωτο 1ο: Ισραήλ και Κύπρος έχουν στην ίδια αμερικανική εταιρεία, τη Noble Energy Inc, την αξιοποίηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων τους.

Αξιοσημείωτο 2ο: κέρβερος των συμφερόντων της Noble στην υπόθεση αυτή προβάλλει η ίδια η Ουάσιγκτον, όπως γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στο ρόλο λομπίστα περιωπής, έχουν πέσει μονοί και διπλοί για να προστατεύσουν την αμερικανική εταιρεία από τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τα έσοδα και τα κέρδη της νομοσχέδιο για την αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου από την αξία των υδρογονανθράκων που θα εξορύσσονται αλλά και από την αύξηση της φορολογίας των ξένων εξορυκτικών επιχειρήσεων («Wall Street Journal», 3 και 4-1-2011).

Μέσα στο κλίμα αυτό, παραμονές Πρωτοχρονιάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα την εκπλήρωση του παλαιού ονείρου του, να γίνει ...εμιράτο! Από το 2014 όχι μόνο θα καλύπτει τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο, αλλά θα εξάγει κιόλας. Κι αργότερα, σύμφωνα με σχέδιο που φέρεται να συζητεί με Ελλάδα και Κύπρο («Le Figaro», 31 Δεκ.), θα τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αγωγούς που θα κατασκευάσει και θα συνδιαχειρίζεται με τις δύο αυτές χώρες.

Σημειωτέον ότι, πριν από την κρίση στις σχέσεις τους, Ισραήλ και Τουρκία εκπονούσαν ένα άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο («Hurriyet», 8-4-2010). Είχαν υπογράψει συμφωνία για σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για πέντε αγωγούς, που θα μετέφεραν νερό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και οπτικές ίνες από τα τουρκικά παράλια στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου