Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά

Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του υποβρυχίου «Παπανικολής» και, συνακόλουθα, της τύχης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το προγραμματισμένο για αύριο κλείσιμο της συμφωνίας για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar αναβλήθηκε και μαζί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «γραφειοκρατική εμπλοκή», με την επισήμανση ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων τίθεται σε ισχύ από 22 Οκτωβρίου. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπερασθούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση για φορολογικές εκκρεμότητες των ναυπηγείων, που ανέρχονται περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο τη διαγραφή του προστίμου, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες επιχορηγήσεις προς τα ναυπηγεία.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών και προσθέτουν ότι «η συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου