Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΩΝ LEO-2HEL

Ενώ ο ΑΝΥΠΕΘΑ μας νουθετεί και μας πατρονάρει σχετικά με το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις (κυρίως του ΠΑΣΟΚ, γιατί της ΝΔ στα 5 χρόνια που ήταν πάνω, το μόνο που έκαναν ήταν να παραγγείλουν 30 F-16) έφαγαν χοντρά λεφτά απο τον χώρο της άμυνας - και απο που δεν έφαγαν μόνο δεν μας λένε, με 40 μασέλες μασούσαν - και ότι αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσουν, η κυβέρνηση, μέλος της οποίας είναι ΚΑΙ ο ίδιος, αφού μας έχει φλομώσει στο ψέμα περί διαφάνειας, αξιοκρατικών κριτηρίων, και λοιπών, συνεχίζει απτόητη και εκείνη την γνωστή τακτική της έγκρισης μιας προμήθειας, δια της μεθόδου της περιφοράς, σαν να είναι "δίσκος που έχει βγεί σε εκκλησία".....

Εντέλει, είναι οι πολιτικοί και κυβερνώντες οι οποίοι δίνουν πάντα το κακό παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας την φράση ότι "το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι". Και η πλάκα είναι ότι το ένα χέρι (ΠΑΣΟΚ), νίβει το άλλο(ΝΔουλα), και τα δύο την τσέπη τους.......


ΠΗΓΗ

ΚΥΣΕΑ εν κρυπτώ και δια περιφοράς με απ'ευθείας αναθέσεις - Τεράστιο "γαλαζοπράσινο" σκάνδαλο
01-10-2010 09:23:44
Εν κρυπτώ και διά περιφοράς (!) πέρασαν τελικά από το ΚΥΣΕΑ τα δύο προγράμματα χωρίς διαγωνισμό, αυτό των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης LEO2HEL/A4 που κατακυρώθηκαν στην γερμανική Rheinmetall και τα ανταλλακτικά των μαχητικών F-16 αξίας 225 εκατ. ευρώ. Tα δεύτερα ορθώς πέρασαν χωρίς διαγωνισμό, αλλά προς τι η μυστικότητα; Τα δύο προγράμματα είναι συνολικού κόστους 277 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας (εκ των οποίων τα 78 εκατ. αφορούν άμεση παραγγελία).

Τα πυρομαχικά των αρμάτων (μια απίστευτα σκανδαλώδης υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος της, αφού και δεν εξασφαλίζει στον Ελληνικό Στρατό επάρκεια πυρομαχικών, αλλά πρόκειται για μεθόδευση σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά που "κλειδώνει" υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρείας την μελλοντική προμήθεια η οποία υποτίθεται ότι θα γίνει με διαγωνισμό), αφορά προμήθεια 12.000 βλημάτων από την γερμναική εταιρεία αξίας περίπου 52 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη προμήθεια μέσα στην ίδια ημέρα που κατακυρώνεται σε γερμανική εταιρεία μετά τα υποβρύχια Type 214. O προϋπολογισμός του προγράμματος για την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός ύψους 360 εκατ. ευρώ από όποια εταιρεία και αν επιλεγόταν θα έδινε στον Ελληνικό Στρατό τα αναγκαία πυρομαχικά για την επόμενη εικοσαετία και θα διέσωζε τα ΕΑΣ που τώρα βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού" και εξ αιτίας αυτής της προμήθειας που δεν υλοποιήθηκε! Τώρα δίνουν πολύ πονηρά με ανάθεση μία πρώτη ποσότητα απ'ευθείας στην Rheinmetall για να έχει τον πρώτο λόγο και στον διαγωνισμό αν πάμε βέβαια σε διαγωνισμό και δεν "σαλαμοποιηθεί" και αυτή η προμήθεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και ένα χρόνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει όχι ένας, αλλά δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια αυτή, αλλά αυτοί κατάφεραν και με απ'ευθείας ανάθεση έδωσαν τη δουλειά στη Rheinmetall...

Στην Επιτροπή της Βουλής οι προμήθειες πέρασαν με την έγκριση και της Ν.Δ. Πρόκειται για ένα "γαλαζοπράσινο" σκάνδαλο αφού ο επιχειρηματίας που έχει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων ο Δ.Μανωλόπουλος της Space Hellas, είναι γνωστός για τις "γαλάζιες" πεποιθήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι νομικός σύμβουλος της ετραιρείας του είναι ο γιός του πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. Π.Παυλόπουλου με τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος διατηρεί στενή φιλική σχέση. Το θέμα είναι ήξερε ο Ε.Βενιζέλος ή του το πέρασαν και αυτό χωρίς να αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο; Φυσικά για διαγωνισμό, ούτε κουβέντα, παρά το γεγονός ότι επί οκτώ χρόνια υποτίθεται ότι καθυστερούσε το θέμα λόγω ανάγκης διεξαγωγής διαγωνισμού. Η προμήθεια είναι απ'ευθείας με κερδισμένους την αντιπροσωπεία και την εταιρεία των αντισταθμιστικών και ποιος ξέρει ποιους άλλους.

Η τιμή που τα προμηθευόμαστε είναι περίπου η διπλή από αυτή των αμερικανικών της ATK, αλλά τίθεται θέμα πιστοποίησης τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο. Αντιπρόσωπος της Rheinmetall είναι ο Γεώργιος Πιντέλας, παλαιό στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας) ενώ την υλοποίηση των αντισταθμιστικών (που υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί...) την έχει αναλάβει η Space Hellas του Δημήτρη Μανωλόπουλου μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του χώρου της άμυνας. Από την συγκεκριμένη προμήθεια τα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή!

Ο Γεώργιος Πιντέλας δούλευε στην ανταγωνίστρια αμερικανική εταιρία ΑΤΚ μέχρι πέρσι. Η εταιρεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία Target του Κ.Φράγκου. Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της προμήθειας του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS το 1999 (προμήθεια που είχε γίνει το 1993) ως αντιπρόσωπος της Litton, στελέχη της οποίας είχαν υποστηρίξει-παραδεχθεί σε έρευνα στις ΗΠΑ ότι "λάδωσαν" Έλληνες αξιωματούχους μέσω του αντιπροσώπου τους για να πάρουν με απ'ευθείας ανάθεση τον διαγωνισμό. Εν συνεχεία είχε γίνει και έρευνα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το 1999 ο Δημήτρης Μανωλόπουλος και η Space Hellas ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επιλογή του F-16 με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου για τα F-16 (είχε συμβόλαιο για τα αντισταθμιστικά τους), αλλά η αποκάλυψη του σκανδάλου της Litton οδήγησε την Lockheed Martin στην καταγγελία του μεταξύ τους συμβολαίου. Θεωρείται ικανός επιχειρηματίας "γαλάζιας" κομματικής απόχρωσης.

Σε ότι αφορά την προμήθεια των ανταλλακτικών υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες 5 ετών. Μέρος των κιτ ανταλλακτικών αξίας 26 εκατ. ευρώ η Πολεμική Αεροπορία επείγεται να το παραλάβει εντός του 2010 για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών που επηρεάζουν αρνητικά τον δείκτη διαθεσιμότητας των F-16. Η Π.Α.είχε χτυπήσει έντονα το καμπανάκι του κινδύνου αλλά το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε. Η σύμβαση και οι πληρωμές των ανταλλακτικών θα γίνουν μέσω των Αμερικανικών Στρατιωτικών Πιστώσεων (FΜS) που κινούνται μέσω του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου