Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Συνεδριάζουν οι ασιατικές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας δημιουργήθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και έχει ως στόχο την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Εκτός από τα ιδρυτικά μέλη, στο φόρουμ συμμετέχουν το Αφγανιστάν , το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

"Η ορθολογική χρήση των υδρογονανθράκων της περιοχής μας και η μεταφορά τους προς τη Δύση είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Προηγήθηκε την Τετάρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, δίνοντας την ευκαιρία στον νεοδιορισθέντα προσωρινό Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί να κάνει την πρώτη του διεθνή εμφάνιση.

Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζητήθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών της Συνόδου σε συνάντηση που είχε ο Σαλεχί, ο οποίος παραμένει επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου