Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλική παρουσίαση για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 της ΠΑ

Η παρουσίαση πρότασης προγράμματος εκσυγχρονισμού των 20 μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM (17 μονοθέσια και τρία διθέσια) της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται αυτή την εβδομάδα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Το ζήτημα ως γνωστόν έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει την προμήθεια 15 νέας κατασκευής μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2 και τον εκσυγχρονισμό 10 υφισταμένων Mirage 2000EGM/BGM στο ίδιο επίπεδο στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 628.000.000 ευρώ. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε και δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια επιπλέον πέντε νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό τριών ακόμη από τα παλαιότερα Mirage 2000EGM/BGM. Το πρόγραμμα αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση του λόγω της απόδοσης του συστήματος αυτοπροστασίας ICMS Mk. 3, τα οποία τελικά επιλύθηκαν με σημαντική χρονική υστέρηση. Λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων δεν εξασκήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης με αποτέλεσμα σήμερα η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) να συνεχίζει να επιχειρεί 20 Mirage 2000EGM/BGM που βρίσκονται στη δύση του επιχειρησιακού τους βίου.

Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω αεροσκαφών (που ας σημειωθεί ότι είναι και τα μόνα που αξιοποιούν το βλήμα αέρος-επιφανείας
AM39 Exocet) βρισκόταν στις υψηλές προτεραιότητες της ΠΑ, όμως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου