Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αρχίζει η δίκη για την «Επιχείρηση Βαριοπούλα» στην Τουρκία

Ξεκινά σήμερα η δίκη των περίπου 200 αξιωματικών του τουρκικού στρατού που φέρονται ότι συμμετείχαν στην «Επιχείρηση Βαριοπούλα» η οποία ως στόχο είχε την υπονόμευση της φιλοισλαμικής κυβέρνησης το 2003.

Εκατόν ενενήντα έξι αξιωματικοί των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία,μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας και του Ναυτικού προσάγονται σε δίκη αργότερα σήμερα σε δικαστήριο της πόλης Σίλιβρι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης.

Η σημερινή δίκη σηματοδοτεί τον έλεγχο του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου από την πολιτική ηγεσία. Η "Επιχείρηση Βαριοπούλα" πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επέμβει ο στρατός.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα οιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία που να μαρτυρούν την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην "επιχείρηση", όπως επίσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Η δίκη, διεξάγεται μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία και αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πολώσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία αλλά απλώς συζητούσαν "σενάρια" περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.

Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο επικεφαλής του δικαστηρίου αντικαταστάθηκε, καθώς σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάστηκε να μεταβεί σε άλλη πόλη για ακροάσεις στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι η ηγεσία του δικαστικού σώματος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το AK στο παρελθόν και θεωρείται και αυτή προπύργιο των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου