Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πίεση ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. για την Τουρκία

Την πρότασή του για πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και της Κύπρου, στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Αμυνας των 27.

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» για να ξεπεραστεί το τουρκο-κυπριακό πρόβλημα που εμποδίζει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν φυσιολογικές και επίσημες σχέσεις. Παρουσίασα, είπε, μια πρόταση η οποία από τη μια πλευρά στέλνει μήνυμα στην Ε.Ε. να ολοκληρώσει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Και από την άλλη πλευρά, ότι «η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε». Πρόκειται, παρατήρησε, για μια «ισορροπημένη προσέγγιση».

Η Αγκυρα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και η Λευκωσία αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου