Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η Τουρκία βάλλει κατά της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ

Οι συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής «δεν έχουν καμία ισχύ για την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι είχε γνωστοποιηθεί στους Ισραηλινούς πως «η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα σημαίνει παράβλεψη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και δεν θα συμβάλει θετικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι στη διακριτική ευχέρεια της κοινής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τη λύση και τονίζει ότι η υπογραφή «είναι εντελώς άκαιρη και ενδεικτική της ειλικρίνειας και του τρόπου με τον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά προσεγγίζει τη λύση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «όπως έχει ανακοινώσει και η ΤΔΒΚ, στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου δικαιώματα και δικαιοδοσίες έχουν και οι Τουρκοκύπριοι» και ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το Νησί».

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο καλεί «τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να μη στηρίξουν τέτοιες μονομερείς κινήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου