Εκλεισε την Παρασκευή, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, η συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Μόσχας για την αγορά δύο πολεμικών πλοίων Mistral από τη Ρωσία που θα κατασκευάσει κοινοπραξία δύο γαλλικών και μίας ρωσικής εταιρείας.
Τα Mistral θα κατασκευαστούν από τις γαλλικές DCNS και STX, με τη συνεργασία της ρωσικής κρατικής OSK. Στη συμφωνία προβλέπονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για πιθανή αγορά δύο επιπλέον πλοίων, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί η αξία του συμβολαίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάντως, πως το κάθε πλοίο θα κοστολογηθεί μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Μόσχα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και στοχεύουν στην αναβάθμιση του πολεμικού της στόλου.
Οι συζητήσεις μεταξύ Παρισιού και Μόσχας περιπλέχτηκαν λόγω της επιθυμίας της Ρωσίας να έχει αποκτήσει στην τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται για τα Mistral, προκαλώντας τη δυσφορία κάποιων συμμάχων της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
Η επίσημη ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πού θα κατασκευαστούν τα πλοία, αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, πιθανότερο θεωρείται το πρώτο πλοίο να ναυπηγηθεί στη Γαλλία και το επόμενο (ή επόμενα) στη Ρωσία.
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Συνεδριάζουν οι ασιατικές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας δημιουργήθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και έχει ως στόχο την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Εκτός από τα ιδρυτικά μέλη, στο φόρουμ συμμετέχουν το Αφγανιστάν , το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
"Η ορθολογική χρήση των υδρογονανθράκων της περιοχής μας και η μεταφορά τους προς τη Δύση είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.
Προηγήθηκε την Τετάρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, δίνοντας την ευκαιρία στον νεοδιορισθέντα προσωρινό Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί να κάνει την πρώτη του διεθνή εμφάνιση.
Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζητήθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών της Συνόδου σε συνάντηση που είχε ο Σαλεχί, ο οποίος παραμένει επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Τουρκία βάλλει κατά της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ
Οι συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής «δεν έχουν καμία ισχύ για την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες στην Κύπρο.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι είχε γνωστοποιηθεί στους Ισραηλινούς πως «η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα σημαίνει παράβλεψη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και δεν θα συμβάλει θετικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι στη διακριτική ευχέρεια της κοινής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τη λύση και τονίζει ότι η υπογραφή «είναι εντελώς άκαιρη και ενδεικτική της ειλικρίνειας και του τρόπου με τον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά προσεγγίζει τη λύση».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «όπως έχει ανακοινώσει και η ΤΔΒΚ, στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου δικαιώματα και δικαιοδοσίες έχουν και οι Τουρκοκύπριοι» και ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το Νησί».
Τέλος, το τουρκικό υπουργείο καλεί «τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να μη στηρίξουν τέτοιες μονομερείς κινήσεις».
Υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από νησιά
Στο συνήθη χαβά των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά επιδόθηκαν παράνομα πάλι στις 21/12 το πρωί στο Αιγαίο οι Τούρκοι: σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, στις 10.45 σχηματισμός οχτώ τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών βόρεια της Χίου και, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν στις 11.10 πάνω από τους Φούρνους και τρία λεπτά μετά πάνω από το Αγαθονήσι σε διαφορετικά ύψη, από 10.000 πόδια (3 χλμ.) μέχρι 24.000 πόδια (8 χλμ.).
Στις 11.14 είχαν βγει από το FIR, νοτίως της Σάμου.
Συνολικά, 18 τουρκικά αεροσκάφη (τα έξι οπλισμένα) και δύο ελικόπτερα κατέγραψαν 10 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ.ΥΠΟΥΡΓΟς ΓΙΑ ΤΟΝ Παπανικολή"
Ως «παιδικές ασθένειες» περιέγραψε ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ευάγ. Βενιζέλος τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο υποβρύχιο «Παπανικολής».
Κατά τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα ο υπουργός έκανε λόγο σε "παραδημοσιογραφικές αθλιότητες" που εντάσσονται σε ένα σύστημα εκβιασμών, αναφερόμενος σε ρεπορτάζ περί προβλημάτων στο υποβρύχιο που δημοσιεύθηκαν σε διαδικτυακές σελίδες.
Ο υπουργός επέμεινε πως οι όποιες αβαρίες στο "Παπανικολής" προκλήθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που συνάντησε το υποβρύχιο στη διαδρομή από τη Νορβηγία μέχρι τη χώρα μας.
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του υποβρυχίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Συζητήσεις για την αναβάθμιση των Mirage 2000
Άφιξη της 2ης παρτίδας αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109A3GEA2 στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Πίεση ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. για την Τουρκία
Την πρότασή του για πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και της Κύπρου, στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Αμυνας των 27.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» για να ξεπεραστεί το τουρκο-κυπριακό πρόβλημα που εμποδίζει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν φυσιολογικές και επίσημες σχέσεις. Παρουσίασα, είπε, μια πρόταση η οποία από τη μια πλευρά στέλνει μήνυμα στην Ε.Ε. να ολοκληρώσει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Και από την άλλη πλευρά, ότι «η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε». Πρόκειται, παρατήρησε, για μια «ισορροπημένη προσέγγιση».
Η Αγκυρα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και η Λευκωσία αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας.
Εξηγήσεις ζητάει η Ρωσία για τα σχέδια άμυνας Πολωνίας - Βαλτικών
Για βελτίωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας μίλησε ο γ.γ της Συμμαχίας, αλλά η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις για τα σχέδια άμυνας -όπως αποκάλυψε η WikiLeaks- Πολωνίας και Βαλτικών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ενώ κατήγγειλε ότι δέχεται συνεχώς προκλήσεις από τη Γεωργία.
Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη δυσκολία που προέκυψε στις σχέσεις με τη Μόσχα, τόνισε ότι συνεδρίασε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και ότι άρχισε η συμφωνία για την επέκταση των οδών ανεφοδιασμού της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, μέσω Ρωσίας. Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε και δεν παρέλειψε να επαναλάβει πάλι τη δήλωση που έκανε στη Λισαβόνα, ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλον. Αρνήθηκε, «για λόγους αρχής», να σχολιάσει την αποκάλυψη της WikiLeaks.
Ετσι, η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «από τη μια το ΝΑΤΟ ανοίγεται απέναντί μας σε μια συνεργασία και από την άλλη αποφασίζει ότι πρέπει να αμυνθεί. Πότε είναι ειλικρινές; Περιμένουμε απαντήσεις... τις δικαιούμαστε». Η αποκάλυψη ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έκανε τα σχέδια άμυνας τον Ιανουάριο, λόγω του πολέμου στη Γεωργία, το 2008. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων είχε αρχίσει από το 2009. Η αλήθεια είναι ότι η καχυποψία είχε κλιμακωθεί επί Μπους και μόλις τώρα, μετά τη Λισαβόνα, αρχίζει να υποχωρεί. Οι δύο πλευρές μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το θέμα, θεωρητικά. Αλλά η δυσκολία τους βολεύει σε ενδεχόμενα παζάρια.
Εν τω μεταξύ η Μόσχα κατήγγειλε ότι η Γεωργία την προκαλεί, κατηγορώντας τη για κατασκοπία και συνδέοντάς τη με μια σειρά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου. Γι' αυτές έχουν γίνει 6 συλλήψεις. Η Τυφλίδα, μολονότι δεν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα, έχει συνδέσει έναν νεκρό από τις επιθέσεις με κάποιον Ρώσο αξιωματικό, μετέδωσε το ΑΠΕ.
Πάντως τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση γενικότερα έχει αντιληφθεί η Γαλλία। Ο πρωθυπουργός της, Φρανσουά Φιγιόν, έφτασε ९ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στη Μόσχα στο πλαίσιο της χρόνιας συνεργασίας των δύο χωρών। Ρωσικές και γαλλικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει περί τα 200 συμβόλαια, καθώς η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας।
Αρχίζει η δίκη για την «Επιχείρηση Βαριοπούλα» στην Τουρκία
Ξεκινά σήμερα η δίκη των περίπου 200 αξιωματικών του τουρκικού στρατού που φέρονται ότι συμμετείχαν στην «Επιχείρηση Βαριοπούλα» η οποία ως στόχο είχε την υπονόμευση της φιλοισλαμικής κυβέρνησης το 2003.
Εκατόν ενενήντα έξι αξιωματικοί των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία,μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας και του Ναυτικού προσάγονται σε δίκη αργότερα σήμερα σε δικαστήριο της πόλης Σίλιβρι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης.
Η σημερινή δίκη σηματοδοτεί τον έλεγχο του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου από την πολιτική ηγεσία. Η "Επιχείρηση Βαριοπούλα" πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επέμβει ο στρατός.
Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα οιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία που να μαρτυρούν την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην "επιχείρηση", όπως επίσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.
Η δίκη, διεξάγεται μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία και αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πολώσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία αλλά απλώς συζητούσαν "σενάρια" περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.
Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Ο επικεφαλής του δικαστηρίου αντικαταστάθηκε, καθώς σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάστηκε να μεταβεί σε άλλη πόλη για ακροάσεις στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.
Ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι η ηγεσία του δικαστικού σώματος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το AK στο παρελθόν και θεωρείται και αυτή προπύργιο των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.
Τουρκία: το 2013 θα κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου
Το 2013 θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti και τον τουρκικό Τύπο.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου αποτελεί μέρος της συμφωνίας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία αναλαμβάνει την κατασκευή μέσω της Atomstroyexport συνολικά τεσσάρων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνης.
Το 2018 η Τουρκία θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα.
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό πρόγραμμα θα κοστίσει περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τουρκική φρεγάτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων
Διάπλου εντός των εθνικών χωρικών υδάτων πραγματοποίησε η τουρκική φρεγάτα Salih Reis, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ η τουρκική φρεγάτα ευρισκόμενη νοτίως Ρόδου , κινήθηκε με δυτική πορεία νότια των Κυκλάδων σε Διεθνή Ύδατα.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας βόρεια πορεία, εισήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες εντός εθνικών χωρικών υδάτων, πέρασε μεταξύ Κέας - Μακρονήσου και στη συνέχεια διαπλέοντας το στενό Καφηρέα, κινήθηκε με βορειοανατολική πορεία σε διεθνή ύδατα, προς το Αιγαίο.
Στη Βουλή οι ατασθαλίες για τους εξοπλισμούς
Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για την ερχόμενη Τρίτη την τελετή υποδοχής του «χριστουγεννιάτικου μποναμά» του, του υποβρυχίου «Παπανικολής», που πλέον δεν γέρνει, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από την Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής να καλέσει για ακρόαση τον τέως γενικό διευθυντή αμυντικών επενδύσεων, Βαγγέλη Βασιλάκο.
Το αίτημά του ο κ. Βενιζέλος το διατύπωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευτύχιο Δαμιανάκη. Το αιτιολόγησε αναφέροντας τις συνεχιζόμενες εμφανίσεις του κ. Βασιλάκου στα ΜΜΕ, αλλά και, όπως ανέφερε, για «να διευκολυνθούν τόσο το υπουργείο όσο και η Βουλή στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την εγκαθίδρυση κλίματος διαφάνειας και την εκκαθάριση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος».
Καθοριστική για τη συγκεκριμένη κίνηση του υπουργού υπήρξε η συνέντευξη Βασιλάκου στον Κώστα Αλατζά του «Σκάι» το Σάββατο, όπου υποστήριξε ότι «οι παλαιότερες διεφθαρμένες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα». Αναφέρθηκε επί μακρόν στη συμφωνία της κυβέρνησης για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το ανοικτό ζήτημα της διευθέτησης των υποβρυχίων, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας του δεν είχε αποδεχτεί τις απαιτήσεις των Γερμανών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «επέφερε προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον».
Ερωτηθείς δε γιατί το υπουργείο Αμυνας δέχτηκε τις γερμανικές απαιτήσεις, υποστήριξε πως αυτό ήδη βρισκόταν σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση, επειδή η πώληση των Ναυπηγείων από τους Γερμανούς στους Αραβες ήταν απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου.
Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων υποστήριξε ότι η χρυσή ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν οι Γερμανοί δέχτηκαν να ναυπηγήσουν δύο καινούργια υποβρύχια τύπου 209, σε αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. «Με τη συμφωνία της κυβέρνησης δεχτήκαμε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τελευταίου τύπου (214), πληρώνοντας όμως τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον», είπε.
Η Τουρκία υπέγραψε LOA για 6 CH-47F Chinook με δικαίωμα προαίρεσης για 8 ακόμη
- 32 αξονοστρόβιλους κινητήρες Τ55-GA-714A, από τους οποίους 28 εγκατεστημένοι και 4 εφεδρικοί.
- 28 Επίγεια και Αερομεταφερόμενα Συστήματα Ασυρμάτου Μονού Διαύλου (SINCGARS) ARC-201E.
- 14 Σύνολα Εντοπισμού Σημάτων Ραντάρ APR-39A(V)1.
Γαλλική παρουσίαση για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 της ΠΑ
Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω αεροσκαφών (που ας σημειωθεί ότι είναι και τα μόνα που αξιοποιούν το βλήμα αέρος-επιφανείας AM39 Exocet) βρισκόταν στις υψηλές προτεραιότητες της ΠΑ, όμως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε.
Ισραηλινά F-16 για την Πολεμική Αεροπορία;
Ο Ερντογάν ονειρεύεται τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος
Πρώτη Εκπαιδευτική Πτήση Ελληνικού Πληρώματος με Ε/Π NH 90 στη Γαλλία
Την 14 Δεκεμβρίου 2010, στις εγκαταστάσεις της ΝΗΙ στο αεροδρόμιο Marignan της Μασσαλίας, προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού μαζί με εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας, πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική πτήση με ελικόπτερο ΝΗ 90. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται το ελικόπτερο ΝΗ 90 με τους εκπαιδευόμενους χειριστές.
ΓΕΕΘΑ:Ο κυβερνοπόλεμος είναι το νέο στρατηγικό όπλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΓΕΕΘΑ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “H Κυβερνοάμυνα στην υπηρεσία της Εθνικής Στρατηγικής” με συμμετοχή εκπροσώπων των Ε.Δ, του Δημοσίου φορέα και του Ακαδημαικού Τομέα.
Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν πολύ σημαντικά.
“Η Κυβερνοάμυνα στην υπηρεσία της Εθνικής Στρατηγικής”
Συμπεράσματα
Η απειλή του Κυβερνοπολέμου είναι υπαρκτή, πραγματική, τα μέσα διεξεγωγής του ευρέως διαθέσιμα και εξελίσσονται ταχύτατα
Ο Κυβερνοπόλεμος αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα ισχύος μιας χώρας δυνάμενος να επιτύχει πολιτικούς σκοπούς
Αρχέτυπες στρατηγικές αποτροπής, άμυνας, προληπτικής επίθεσης, επίθεσης μπορούν να εφαρμοστούν και στον Κυβερνοχώρο υπό ειδική μορφή
Η απόλυτη άμυνα είναι ουτοπία απαιτούνται επιθετικές Κυβερνοδυνατότητες
Σχέση υποστηρίζοντος – υποστηριζομένου με τις ΕΔ. Η πρώτη επιθετική ενέργεια μεταξύ εμπολέμων αναμένεται να είναι μια Κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακoς
Η παγκοσμιοποίηση περιπλέκει την διεξαγωγή του Κυβερνοπολέμου
Ο Κυβερνοπόλεμος παρέχει τη δυνατότητα σε κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες να αντισταθμίσουν τυχόν μειονεκτήματα στο επίπεδο της στρατιωτικής ισχύος
“Από το χθες στο αύριο: Από την Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων στην Προστασία Κρίσιμων Υποδομών”
Συμπεράσματα
Ο Κυβερνοπόλεμος είναι μια από τις σημαντικότερες απειλές ενάντια στις κρίσιμες υποδομές των κρατών.
Η εξάρτηση της κρατικής ή ιδιωτικής υποδομής στα μέσα της πληροφορικής τις καθιστά δυνητικούς στόχους του κυβερνοπολέμου.
Πολλές κρίσιμες υποδομές οι οποίες ανήκουν στον ιδιωτικό και όχι μόνο τομέα – είναι επιρρεπείς σε αστοχίες και αδυναμία κάλυψης των προσδοκιών των πολιτών.
Οι επιπτώσεις ατυχημάτων, σφαλμάτων και αστοχιών είναι διεθνείς.
Το πλήθος των κρίσιμων υποδομών αυξάνεται.
Η αλληλεξάρτηση μεταξύ των υποδομών διευρύνεται.
Η επιδίωξη της Ασφάλειας Υπολογιστών και Δικτύων παραχώρησε τη θέση της στην Προστασία Κρίσιμων Υποδομών.
“Ο Κυβερνοπόλεμος ως χρήση βίας κατά το Διεθνές Δίκαιο”
Συμπεράσματα
Οι Κυβερνοεπιχειρήσεις (Κυβερνοπόλεμος) καθώς και οι συνέπειες αυτών είτε φυσικές είτε ψηφιακές έχουν αρχίσει να απασχολούν και το Διεθνές δίκαιο το οποίο προσπαθεί να υιοθετήσει και να οριοθετήσει τον Κυβερνοπόλεμο ως ένοπλη επίθεση.
Το τοπίο στο πεδίο αυτό είναι ακόμα θολό καθόσον υπάρχει δυσκολία στην αντιστοίχιση του Κυβερνοπολέμου με το δίκαιο των Ενόπλων Συγκρούσεων.
Αρχίζει πλέον να γίνεται ερμηνευτικά δεκτό από το Διεθνές Δίκαιο ότι και οι Κυβερνοεπιχειρήσεις (Κυβερνοπόλεμος) που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα το θάνατο προσώπων ή την πρόκληση υλικών ζημιών, συνιστούν χρήση βίας.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις Κυβερνοεπιχειρήσεις Κυβερνοπόλεμος) που προκαλούν μόνο οικονομικές ή πολιτικές συνέπειες, όσο βαριές και αν είναι.
Εκτός από τα παραπάνω σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην αντιμετώπιση από το Διεθνές Δίκαιο και των προσώπων ή ομάδων τα οποία λόγω των τεχνολογικών εφαρμογών μπορούν να διεξάγουν Κυβερνοεπιχειρήσεις
μεμονωμένα ή προς όφελος άλλων κρατών (συγκεκαλυμμένα).
Επίσης υπάρχει σημαντική δυσκολία στην νομιμοποίηση της Νόμιμης Άμυνας από κράτος το οποίο δέχεται Κυβερνοεπιχειρήσεις καθόσον στο πεδίο του κυβερνοχώρου είναι πολύ δύσκολη η αντιστοίχηση της Κυβερνοεπίθεσης με συνθήκες Ένοπλης σύρραξης ή πολέμου καθώς και η πιστοποίηση του δράστη.
“Η Κυβερνοάμυνα στις Ένοπλες Δυνάμεις”
Συμπεράσματα
Ο Κυβερνοπόλεμος αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος, όπλο με μικρό σχετικά κόστος αλλά με συγκριτικά μεγάλα αποτελέσματα, στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο παίζει η εφευρετικότητα και η πρωτοτυπία, κύρια χαρακτηριστικά του λαού μας. ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
Είναι ένας πόλεμος που το “αύριο” έρχεται … “χθες”.
Όσα κράτη έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία έχουν ήδη αναπτύξει δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων Κυβερνοπολέμου.
Το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα σε Εθνικό επίπεδο και όχι μόνο σε στρατιωτικό και οι Ε.Δ. συμβάλλουν με την υφιστάμενη υποδομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ διοργανώνοντας ασκήσεις κυβερνοάμυνας με την συμμετοχή εκπροσώπων τόσο των Ε.Δ. όσο και του Δημόσιου και του Ακαδημαϊκού τομέα
Έχουμε την υποχρέωση ανάπτυξης των απαραίτητων εργαλείων, προσωπικού και υποδομών ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε πότε η κατάσταση πρέπει να χαρακτηριστεί “πόλεμος”.
Μέχρι σήμερα η χώρα μας ανταποκρίθηκε σε όλα τα διεθνή αιτήματα αξιοπρεπώς και η εικόνα αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον.
Source : OnAlert
πηγη http://geopolitical-team.blogspot.com/2010/12/blog-post_16.html
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Από τον Ιανουάριο το «μαχαίρι» στους ένστολους
Αναβρασμός στο χώρο των υπαξιωματικών πενταετούς θητείας επικρατεί , μετά την επιβεβαίωση στην ουσία των ρεπορτάζ που αποκάλυψαν ότι θα υπάρξει μείωση της οροφής των υπηρετούντων ενστόλων κατά 20.000 άτομα.
H μείωση θα αφορά όχι τους μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αλλά όλους όσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια αυτά και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να μονιμοποιηθούν.
O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, επιβεβαίωσε λέγοντας ότι: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Για απολύσεις μόνιμου προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε».
Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η μείωση θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου και θα ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετία. Παράλληλα θα μειωθούν ο αριθμός των μονάδων, κυρίως στον Στρατό Ξηράς, ενώ αναλογικές θα είναι και οι μειώσεις στα άλλα δύο όπλα, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.
Έμμεση επιβεβαίωση για το «τσεκούρι» σε υπαξιωματικούς
.
"Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων μόνιμου προσωπικού", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Σύμφωνα, όμως με το ρεπορτάζ, τα κυβερνητικά σχέδια δεν αφορούν σε απολύσεις μονίμου προσωπικού, αλλά στη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας σε στρατιωτικούς πενταετούς θητείας.
Τουλάχιστον 20.000 εκτός στρατεύματος
Μείωση των οργανικών θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι και 25% αλλά και κλείσιμο μεγάλου αριθμού μονάδων, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, προβλέπεται στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο και θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται η μείωση της οροφής των υπηρετούντων, μόνο στον Στρατό Ξηράς, κατά περίπου 20.000. Στόχος είναι, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου, να κατεβεί ο σημερινός αριθμός των υπηρετούντων, από τις 93.000, κάτω από τις 75.000. Παράλληλα φέρεται να έχει αποφασιστεί να κλείσουν το Α' Σώμα Στρατού, τέσσερις μεραρχίες, επτά ταξιαρχίες και επτά συντάγματα. Μικρές αριθμητικά αλλά αντίστοιχες αναλογικά απώλειες θα έχουν και τα αλλά δύο όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία. Ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία εξετάζεται να κλείσουν μονάδες σε αεροδρόμια που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Ξεκινώντας από τις ηγετικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχικός σχεδιασμός είναι να μειωθεί παρά πολύ ο αριθμός των εν ενεργεία ανώτατων αξιωματικών, υποστράτηγου και αντιστράτηγου. Από κάτω, σε ανώτερους και «μικρούς» αξιωματικούς, τα πράγματα είναι παρά πολύ δύσκολα, όπως μας έλεγε πηγή του υπουργείου. Αυτό διότι με τον νέο νόμο που ισχύει δεν μπορούν να αποστρατευθούν αξιωματικοί αν αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, εφόσον αυτό δεν ζητηθεί από τον αξιωματικό.
Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι ο πέλεκυς θα πέσει στους υπαξιωματικούς πενταετούς υποχρέωσης αλλά και σε όλους όσοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση μονιμότητας. Δηλαδή σε όλους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια θητείας που προβλέπει η σύμβασή τους ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να ζητήσουν να μονιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, πολλοί από τους πενταετείς υπηρετούντες που δεν έχουν συμπληρώσει επτά χρόνια υπηρεσίας, ώστε να δώσουν εξετάσεις για μονιμοποίηση, αναμένεται να... κοπούν.
Το κενό αυτών, μέχρι να κλείσουν οι μονάδες, αναμένεται να καλυφτεί από τους ειδικούς έφεδρους οπλίτες, ένα νέο θεσμούς που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αυτός προβλέπει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ως φαντάρος να μπορεί να μείνει μέχρι τρία χρόνια, χωρίς όμως κλειστό συμβόλαιο. *
Ελληνική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Αλβανίας
Ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο Chinook έστειλε η Πολεμική Αεροπορία στα Τίρανα, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε πλημμυρισμένες περιοχές της Αλβανίας.
Τα ελληνικά ελικόπτερα 11μελη ομάδα έρευνας και διάσωσης και εφόδια. Η αποστολή οργανώθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας με τονΈλληνα ομόλογό του, Δημ. Δρούτσα, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε ότι η Αλβανία κάνει δεκτή την προσφορά βοήθειας από την Ελλάδα.
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην Άραξο
Τον Αύγουστο του 1998, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προμηθευτεί 20 πρώην-USAF F-16 Block 30. Το κόστος της προμήθειας ήταν περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Η συμφωνία προέβλεπε την αναβάθμιση των μαχητικών στο Block 50, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Μετά από πολλές συζητήσεις του ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου, η συμφωνία ακυρώθηκε.
H EAB ανέλαβε έργο 850 εκατομμυρίων ευρώ!
Μόλις στο πρόσφατο παρελθόν, το ενεργό δυναμικό του στόλου των αεροσκαφών της ΠΑ ήταν μειωμένο, επειδή η ΕΑΒ δεν κατάφερε να παραδώσει αεροσκάφη της ΠΑ βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος - κάτι που είχε επιπτώσεις στο επιχειρησαικό δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας - μια σειρά κινητήρων στάλθηκε στο εξωτερικό, για εργασίες συντήρησης.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε διατυπωθεί η θέση πως η ΕΑΒ δεν έχει αρκετό προσωπικό για να συντηρεί τα αεροσκάφη της ΠΑ, αλλά παράλληλα και ενώ για τα ελληνικά μαχητικά δεν υπήρχε προσωπικό, το πρόγραμμα της δομικής ηλεκτρονικής αναβάθμισης (STAR/CCIP) για τα F-16 της USAFE προχωρούσε κανονικότατα.
Υπεθυμίζεται εκ μέρους μου ότι η ΕΑΒ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα STAR/CCIP είχε ζημιές μερικών εκατομμυρίων ευρώ - σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, η συγκεκριμένη οικονομική ζημιά, για την οποία η ΕΑΒ βρέθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν στο στόχαστρο, όπως και για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των αεροσκαφών της ΠΑ, αιτιολογείται σήμερα με την αναμονή της ανάληψης εκ μέρους της ΕΑΒ ενός για τα ελληνικά δεδομένα τεράστιου έργου.
Για το σκοπό αυτό, η αμερικανική Lockheed, είχε μια μεγάλη σειρά διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ο Δημήτρης Πλέσσας, αξιωματούχος της LM, καθοδήγησε προσωπικά τις συνομιλίες, για να υπάρχει μια επιτυχή κατάληξη στη συμφωνία.
Η Ρωσία συνεπιβάτις στο ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θυμήθηκε τη μεταπολεμική σοβιετική διπλωματία, που είχε υποβάλει αίτημα ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ κατ' εντολήν του Ιωσήφ Στάλιν. Πάντως, επέστρεψε στη Μόσχα ικανοποιημένος.
Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για «σαρωτικό άνεμο αλλαγών» και «νέα ιστορική εποχή», επικαλούνται μάλιστα και το ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ θυμήθηκε τη μεταπολεμική σοβιετική διπλωματία, που είχε κατ' εντολήν Στάλιν υποβάλει αίτημα ένταξης της Ρωσίας στη Συμμαχία, επιλογή που άλλη μία φορά το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε ως μελλοντική προοπτική.
Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι το αεράκι που φυσά είναι απλώς ένα παραπλανητικό «ψυχρό ρεύμα» κι ότι ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει γενικευμένη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ούτε κοινή αντιβαλλιστική άμυνα. Πολλοί μάλιστα από αυτούς τους αξιωματούχους δεν κρύβουν ότι εργάζονται και θα συνεχίσουν να κάνουν παν το δυνατό για τη ματαίωση κάθε φιλόδοξου σχεδίου προσέγγισης.
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ των δύο πλευρών επέστρεψε στη Μόσχα ενθουσιώδης και ικανοποιημένος, εκτιμώντας ότι έχει οριστικά περάσει στο παρελθόν η «ζώνη των δυσκολιών», η τελευταία εκ των οποίων ήταν η κατηγορηματική διαφωνία των δύο πλευρών γύρω από τη ρωσική πολιτική στον Καύκασο και την αντιμετώπιση της Γεωργίας και του προέδρου της Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η Μόσχα τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για την αιματοχυσία στη Ν. Οσετία και Αμπχαζία και τη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη το καλοκαίρι του 2008, με την οποία διακόπηκαν και οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε υψηλό επίπεδο, πριν απ' τη φετινή δειλή αναζωπύρωση και τις όλο και πιο επιτυχείς από άποψη «χημείας» συναντήσεις των προέδρων Μεντβέντεφ - Ομπάμα.
Σε κορυφαία σημεία προσέγγισης έχουν αναδειχθεί η παροχή υποστήριξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η κοινή αντιπυραυλική άμυνα, καθώς πρώτη φορά στη διακήρυξη της Συνόδου που συνόψισε τα αποτελέσματα του λεγόμενου Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών γίνεται η κοινή διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές «δεν απειλούν η μία την άλλη, αλλά έχουν αντιθέτως κοινούς εχθρούς και αισθάνονται κοινές απειλές».
Τα πράγματα με το Αφγανιστάν μοιάζουν σχετικά πολύ πιο απλά. Μόσχα και ΝΑΤΟ συμφώνησαν αυτή τη φορά όχι μόνο την αύξηση των μεταφερόμενων φορτίων μέσω του ρωσικού εδάφους, γεγονός που επιτρέπει πλέον ακόμη και τη μετακίνηση βαρέων τεθωρακισμένων, αλλά προπαντός ότι η φορά μετακίνησης δεν θα είναι μόνο προς το Αφγανιστάν, όπως ίσχυε βάσει των παλαιότερων συνεννοήσεων.
Η μετακίνηση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και φορτίων θα επιτρέπεται πλέον μέσω Ρωσίας και με αφετηρία το Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί κατά τους ειδικούς προετοιμασία του εδάφους για την αποχώρηση των ανδρών της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά τα υπεσχημένα στον αφγανό ηγέτη Χαμίντ Καρζάι έως το τέλος του 2014.
Ομως δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο ότι η Μόσχα θα είναι ευτυχής από την αποχώρηση αυτή, αν εξαιρεθεί η επί πληρωμή χρήση ρωσικών στρατιωτικών μέσων, χερσαίων και αεροπορικών, για τη μεταφορά φορτίων και έμψυχου υλικού. Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ, κατά τους ρώσους αναλυτές, θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα την ενίσχυση όχι μόνο του κινήματος των Ταλιμπάν στο γειτονικό για τη Ρωσία Αφγανιστάν, αλλά κυρίως του ισλαμικού εξτρεμισμού στην ως επί το πλείστον διεφθαρμένη και αυταρχική Κεντρική Ασία, σε μια στιγμή, που δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι η Μόσχα έχει έτοιμες συνταγές ασφαλείας ώστε να καλύψει το κενό, που θα δημιουργηθεί, ούτε πολύ περισσότερο τις διάδοχες καταστάσεις σ' εκείνες τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, όπου αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα εξουσίας τα επόμενα χρόνια (Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν), με την Κιργιζία να πρωταγωνιστεί στο υπό διαμόρφωση σκηνικό αποσταθεροποίησης.
Ενας μόνιμος, αλλά όλο και πιο ενοχλητικός παράγοντας στους υπολογισμούς της Μόσχας είναι και ο αυξανόμενος ρόλος του Πεκίνου στην Κεντρική Ασία, που εξελίσσεται για τη Ρωσία σε γεωπολιτική πρόκληση συντήρησης του υπάρχοντος status quo και προπαντός των υπό σοβαρή αμφισβήτηση προνομιακών ρωσικών προσβάσεων στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής.
Οι αυξανόμενες ασιατικές απειλές και αβεβαιότητες οδηγούν αναπόφευκτα τη Ρωσία σε εξισορροπιστικά προς τη Δύση βήματα, άλλωστε πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή ακριβώς η κατά το δυνατό επιτυχής διαμεσολάβηση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας θα αποτελεί στο μέλλον ένα από τα ισχυρότερα διπλωματικά και γεωστρατηγικά «χαρτιά» της ρωσικής ηγεσίας. Η σχέση αυτή θα μπορούσε, όμως, και να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης και στην ίδια τη Μόσχα, αν όχι σε «τανάλια» που θα σφίγγει και θα απειλεί ενίοτε τα ρωσικά συμφέροντα, για την υπεράσπιση των οποίων το Κρεμλίνο έκανε πρώτη φορά λόγο ακόμη και για τη δημιουργία ναυτικών του βάσεων στον Ινδικό Ωκεανό.
Η προοπτική αυτή μοιάζει ακόμη απομακρυσμένη, γι' αυτό και οι σχέσεις Μόσχας - ΝΑΤΟ θα δοκιμαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα γύρω από το σχέδιο δημιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έδωσε την αρχική συγκατάθεση, πρότεινε μάλιστα μέρος ή και όλη η Ευρώπη να καλυφθεί από ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα και οι διαπραγματεύσεις για το «ποιος και υπό ποιους ακριβώς όρους θα κρατά το κουμπί της εκτόξευσης» αναμένεται να διεξαχθούν το Δεκέμβριο. Οι ρώσοι διπλωμάτες εξηγούν ότι μόνο σε συνθήκες απόλυτης ισοτιμίας θα υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ ο αντιπρόσωπος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν πρόλαβε να αποκλείσει κάθε είδους βαθιά συνεργασία, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ «όνειρο θερινής νυκτός» τη συγχώνευση των δύο άλλοτε αντιβαλλιστικών συστημάτων και απίθανη τη σύμπτωση στην αξιολόγηση των πραγματικών για κάθε πλευρά κινδύνων.
Ρωσικές βάσεις και στον Ινδικό...
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στρατιωτικούς διοικητές, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «δεν θα σας κρύψω ότι ορισμένες ιδέες για το θέμα έχουμε, αλλά δεν πρόκειται να τις πω δημόσια για ευνόητους λόγους», προσθέτοντας ότι η δυνατότητα ανεφοδιασμού και ανάπαυσης στο έδαφος ξένων κρατών είναι καθοριστικό στοιχείο για την ευκινησία και την ασφάλεια του ρωσικού στόλου, όμως τα τελευταία χρόνια πολλές απ' αυτές χάθηκαν.
Συγκρίνοντας τις ρωσικές δυνατότητες με αυτές «άλλων ξένων εταίρων», προφανώς των ΗΠΑ, ο κ. Μεντβιέντεφ παρατήρησε ότι εκείνοι «λειτουργούν σε πολύ καλύτερες συνθήκες γιατί "κάρφωσαν" βάσεις τους στα πιο διαφορετικά σημεία του κόσμου» και διαβεβαίωσε ότι για την υπόθεση αυτή θα επιληφθεί το ρωσικό κράτος.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε με την ιδιότητα του αρχιστράτηγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τους ναυτικούς της χώρας για τη δράση τους στο αφρικανικό Κέρας κατά της πειρατείας, εξηγώντας ότι οι επιχειρήσεις στον κόλπο του Αντεν θα συνεχιστούν, όπως και η αύξηση των όλο και συχνότερων εξόδων του ρωσικού στόλου στον ανοιχτό ωκεανό.
«Πρέπει να επιδιώκουμε να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι δυνατότητες πλεύσης για την άσκηση των πιλότων, για τακτικά και στρατηγικά γυμνάσια, έτσι ώστε να υποστηριχθούν η πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και ο επαγγελματισμός των ανδρών μας», παρατήρησε ο κ. Μεντβιέντεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων παρακολούθησε ασκήσεις πεζικού στο πεδίο του Νίζνι Νόβγκοροντ περί τα 390 χλμ. ΒΔ της Μόσχας.
Ισραηλινό δάκτυλο πίσω από τα Wikileaks βλέπει η Τουρκία
Η διαρροή απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks ωφελεί το Ισραήλ, εκτίμησε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι.
"Πρέπει να αναλύσουμε για ποιο λόγο συνέβη αυτό, ποιος το έκανε και γιατί, ποιος επωφελήθηκε και ποιος είναι το θύμα", δήλωσε. "Μας φαίνεται ότι η χώρα [....] που δεν αναφέρεται συχνά, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ή που φαίνεται να ευνοείται από αυτές τις εξελίξεις είναι το Ισραήλ", πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργήσει ομάδα που θα αναλύσει τις διαρροές.
Τη θεωρία του ισραηλινού δακτύλου είχε υποστηρίξει χθες και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ.
Κ. Παπούλιας: Τιμάμε αυτές τις ένοπλες δυνάμεις
Φόρο τιμής στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων απότισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την ενημέρωση που του έγινε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων.
"Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εξαιρετικής ετοιμότητος και υψηλού φρονήματος, είναι εγγύηση και για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και για την ασφάλεια του ελληνικού λαού, που έχει εναποθέσει τα όνειρα και τις ελπίδες του στα ένστολα παιδιά του", ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.
Κάνουν μία δουλειά, που χρειάζεται γερά νεύρα και πολλές φορές ξεπερνάει ψυχοσωματικά τις αντοχές ενός ατόμου, δήλωσε.
"Τιμάμε αυτές τις ένοπλες δυνάμεις και είμαστε βέβαιοι ότι με τέτοιες ένοπλες δυνάμεις -συμπεριλαμβάνω και την πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων- νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει τουλάχιστον την ηρεμία να ρίξει τις δυνάμεις της στη μεγάλη μάχη του ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι αποστρατείες τίναξαν τα οδοιπορικά στον αέρα
Για το λόγο αυτόν το Γενικό Επιτελείο Στρατού ζήτησε να μετακληθούν 2,6 εκατομμύρια ευρώ στον κωδικό, για να κλείσει τη μαύρη τρύπα που πρόεκυψε από τα οδοιπορικά αυτών που αποστρατεύτηκαν μέσα στο έτος.
Η μετακύλιση χρημάτων από έναν κωδικό σε έναν άλλο δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για τα επιτελεία, που μεταφέρουν χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους, δεν είναι όμως και συνηθισμένο να μεταφέρονται χρήματα στον κωδικό των οδοιπορικών, κάτι που εξέπληξε τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αντιμετωπίζει εδώ και μήνες ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι πολλές αποστρατείες και το δικαίωμα των αποστρατευομένων για οδοιπορικά δημιούργησαν ένα μεγάλο οικονομικό έλλειμμα. Τα πράγματα μάλιστα πριν από μερικούς μήνες ήταν τόσο σοβαρά, που καθυστερούσαν και οι μεταθέσεις των αξιωματικών, καθώς η υπηρεσία δεν μπορούσε να πληρώσει τα οδοιπορικά για τους αξιωματικούς. Είχαμε μάλιστα και περιπτώσεις που αξιωματικοί είχαν ζητήσει να μετατεθούν, η μετάθεση τους είχε γίνει δεκτή, αλλά από τις οικονομικές υπηρεσίες τους έλεγαν ότι αν θέλουν να πάνε στη νέα τους μονάδα, θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Για το λόγο αυτόν και αφού ο κόμπος για το Γενικό Επιτελείο Στρατού έφτασε στο χτένι, ζήτησε και εγκρίθηκε από το υπουργείο να μετακινηθούν χρήματα από άλλους κωδικούς, όχι για να δοθούν επιπλέον οδοιπορικά, αλλά για να καλυφθεί το έλλειμμα.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
ΑΚΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
“Σε κάθε πρόβλημα που ο εχθρός μας δημιουργεί, πρέπει να έχουμε προβλέψει και να έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις. Η ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι ο νόμος που διέπει την επιβιωσιμότητα και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη”
Sir Basil H. Liddell-Hart “Strategy”
Άσκηση της 95 ΑΔΤΕ με την Αεροπορία Στρατού
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Ειδικές Δυνάμεις: Ζ' ΜΑΚ
Αυτή τη φορά όμως βλέποντας, την τελετή, μου ήλθε έντονα η μνήμη της πρώτης ημέρας, μιας ημέρας του Αυγούστου του 1996, που παρουσιάστηκα στις παλιές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, σαν μέλος της μονάδας , ν' αναλάβω καθήκοντα. Θυμάμαι τους πρώτους συναδέλφους μου, άνδρες γεμάτους θέληση και ενθουσιασμό, η αφρόκρεμα των Καταδρομών, να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, χωρίς ωράριο, να "στήσουν" την νέα τότε μονάδα. Είχαμε πέσει όλοι "με τα μούτρα" στη δουλειά, με την συναισθηματική πίεση μετά τα γεγονότα των Ιμίων και ξέροντας το βάρος της ευθύνης μας, να συγκροτήσουμε απ' την αρχή μία νέα επαγγελματική μονάδα.
Την στρατολόγηση και την κατάταξη των νέων οπλιτών, ακολούθησε μία περίοδος εντατικής εκπαίδευσης. Ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης: σωματική αντοχή, πορείες, πάλη σώμα με σώμα, κολύμβηση, οπλομηχανήματα, ασκήσεις στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Οι βολές διαδέχονταν η μία την άλλη, με χιλιάδες φυσίγγια για τον κάθε εκπαιδευόμενο μαχητή, σε σημείο που όταν αργά το απόγευμα αφήναμε το πεδίο βολής, όλοι είχαμε καπνιά από τα αέρια του όπλου, στα πρόσωπα. Η εκπαίδευση γινόταν με τη μέθοδο της επιλογής. Όποιος δεν έκανε, έφευγε.
Έτσι σταθερά και προοδευτικά, το τοπίο ξεκαθάρισε. Αυτούς που έφευγαν τους αντικατέστησαν άλλοι που έρχονταν και είδαμε όλοι μετά από διάστημα ενός χρόνου , μία νέα μονάδα να ξεπροβάλλει, διεκδικώντας ισάξια θέση ίσως και "ανώτερη" από τις άλλες Μοίρες Καταδρομών. Ποτέ δεν συμφώνησα με τη λογική "Ποια Μοίρα είναι καλύτερη". Σε όσους με ρωτούσαν, απαντούσα ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο και όχι από τους δικούς μας. Αλλά ξέρετε, πάντα υπήρχε και θα υπάρχει το στοιχείο του ανταγωνισμού. Καλό, αρκεί να είναι θεμιτό και καλοπροαίρετο.
Ακόμη θυμάμαι το "διαγωνισμό" που προκηρύξαμε ανάμεσα στους καταδρομείς για την σχεδίαση ενός νέου εμβλήματος για τη μονάδα που κατέληξε σ' αυτό που έχει τώρα. Τους έβλεπα όλους στην εκπαίδευση ν' αλλάζουν, να μεστώνουν, ν' αποκτούν αυτοπεποίθηση, να εκτελούν βολές με σταθερό βλέμμα και χέρι, να μπαίνουν στις βάρκες χωρίς σκέψη για το νερό και το κύμα, να κινούνται το βράδυ σε νησιά σαν να είναι το σπίτι τους, να γίνονται τελικά μαχητές, άξιοι της εμπιστοσύνης μας, μαχητές που θα ήθελα να είχα στο πλευρό μου κατά τη μάχη.
Δεν συζητώ για τα υλικά τους και τον οπλισμό τους! Ότι καλύτερο κυκλοφορεί στον κόσμο! Σημασία είχε όμως να είναι άριστοι χειριστές και το πετύχαμε. Δημιουργήσαμε τους "Κεραυνούς του Αιγαίου" που με απορία, εθνική ικανοποίηση και θαυμασμό έβλεπαν οι συνάδελφοι των άλλων μονάδων και κλάδων με τους οποίους συνεργαζόμασταν. Οι αξιολογήσεις από ειδικές επιτροπές και επιθεωρητές ήταν όλες με άριστο αποτέλεσμα.
Αυτά βγήκαν σε χρόνο δευτερολέπτων από το μυαλό μου, ενώ έβλεπα τον παλιό διοικητή να παραδίδει στο νέο, με την παρουσία του προϊσταμένου τους διοικητή της Ταξιαρχίας. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα, αλλά για μένα μετρούσε το ότι ήταν άνθρωποι με τους οποίους είχα συνεργαστεί και συνυπηρετήσει στο παρελθόν. Αξιωματικοί, κάποτε μαθητευόμενοί μου, αλλά τώρα καταξιωμένοι, έμπειροι, ικανοί ν΄αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, σεμνοί και άξιοι συνεχιστές των παραδόσεων των ειδικών δυνάμεων, αξιωματικοί, που με κάνουν να αισθάνομαι υπερήφανος γι' αυτούς.
Έβλεπα όμως και τους κομάντος, περιποιημένους στη στολή, καλογυμνασμένους, με βλέμμα γεμάτο αυτοπεποίθηση, να αποπνέουν μία αύρα σιγουριάς, σε όλους τους παριστάμενους σε βαθμό που κάποιος καλεσμένος, κοσμογυρισμένος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και άλλων πολλών, να γυρίσει και να μου πει: "Οι Καταδρομείς μου δίνουν ηθικό, όταν τους βλέπω". Εγώ είπα από μέσα μου "Οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι".
Ο ιερέας πρώτος τίμησε και ευλόγησε την τελετή και πρόσεξα ότι υπήρχαν αντιπροσωπείες στελεχών από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών την Αεροπορία Στρατού και από όλους τους άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων με τους οποίους συνεργάζεται η μονάδα. Το χρώμα της διακλαδικότητας ήταν εμφανές. Η τελετή ήταν σεμνή, λιτή, και απέρριτη, όπως ταιριάζει σε σεμνούς μαχητές. Βλέποντας όλα αυτά, μου ήλθε αβίαστα στο μυαλό, μία φράση του πρόγονού μας Θουκιδύδη, του πατέρα για μένα, της στρατιωτικής ιστορίας:
" Όπου τιμούν τον θεό, ασκούνται στις πολεμικές τέχνες και σέβονται τους νόμους, όλα είναι πλήρη ελπίδων"
Αυτή είναι η Ζ' ΜΑΚ! Η μονάδα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια μονάδα άλλων σύγχρονων στρατών. Ένα άριστο "εργαλείο" για κάθε δύσκολη στιγμή. Αρκεί ο "χειριστής" να ξέρει να το χρησιμοποιεί αλλά και να το συντηρεί σωστά!
Σας χαιρετώ καταδρομικά,
Ανιχνευτής
Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί στην Τουρκία
Η δίκη των τριών αξιωματικών, δύο στρατηγών της Χωροφυλακής και ενός ναύαρχου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου.
Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα πάντοτε με τον τουρκικό Τύπο.
Το σχέδιο συνωμοσίας που έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Βαριοπούλα" προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης "ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία".
Συνάντηση Βενιζέλου με τους απόστρατους αξιωματικούς
Συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη έξω από το υπουργείο, με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι απόστρατοι αξιωματικοί, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις του Μνημονίου στον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέθεσαν στον υπουργό τα αιτήματά τους και κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους "στο ενιαίο μισθολόγιο και στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, στην ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και στις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και μερισμάτων".
Στο ψήφισμά τους κάνουν παράλληλα λόγο για "ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας, απαξίωση και υποτίμηση του ρόλου των Ενόπλων δυνάμεων" ζητώντας "να σταματήσουν οι ύβρεις και οι προσβολές κατά των αξιωματικών από ορισμένους ταγούς της πολιτείας και να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι για την κακή κατάσταση της χώρας".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του δεσμεύθηκε "να προωθήσει τα περισσότερα θέματα που θέτει το ψήφισμα και εντάσσονται στην αρμοδιότητά του".
Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) εξέδωσε χθές την ακόλουθη ανακοίνωση
Με την άνω ανακοίνωση κλείνει το θέμα της προμήθειας ρωσικής προεύλευσης τεθωρακισμένων οχημάτων για τον Ελληνικό Στρατό. Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που στα χαρτιά η αξία του κυμάνθηκε από 1,2 έως 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως αποδεικνύει η κατάληξή του, η πραγματική του αξία ήταν μικρότερη από το χαρτί της εκτύπωσής του.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ Π.Α ΣΤΗΝ 120 ΠΕΑ
Η Γαλλική αποστολή απαρτιζόταν από πέντε Ιπταμένους, έναν μηχανικό και τρία αεροσκάφη Alpha Jet. Εκτελέστηκαν πτήσεις μικτών πληρωμάτων και σχηματισμών αεροσκαφών, οι οποίες περιέλαβαν ασκήσεις προσαρμογής (επίδειξης πτητικών χαρακτηριστικών των Τ-2 και Alpha Jet), αποστολές αέρος-εδάφους CPM (low level navigation), καθώς και εναέριας μάχης BFM και ACM.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Διευρύνει η Αγκυρα το πελατολόγιό της ως προς την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, αφού μετά τη Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Μερσίνας, προστίθεται τώρα και η Ιαπωνία για το σταθμό στη Σινώπη, ενώ οι τουρκικές αρχές αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται σχετικές συνομιλίες και με χώρες της «δυτικής Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και η Γαλλία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας, αποκάλυψε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Πριν από λίγες μέρες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα για τον σταθμό αυτό, πράγμα που έγινε κατά τη διμερή επαφή στο περιθώριο της συνόδου των χωρών G20 στη Σεούλ.
Γαλλική «έκπληξη»
Ο Γιλντίζ υπενθύμισε την αρνητική έκβαση των συνομιλιών αυτών. Εκανε λόγο για τρεις διαφορετικές ομάδες εργασίας, που εργάζονται σχετικά με τους πυρηνικούς σταθμούς. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται θέμα συνομιλιών με τρεις διαφορετικές χώρες, ο Γιλντίζ είπε πως, από τις τρεις ομάδες, η μία συνομιλεί με τη Ρωσία, η μία με την Ιαπωνία και η τρίτη με τη δυτική Ευρώπη. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για τη Γαλλία, ο Γιλντίζ απάντησε, λέγοντας «γιατί να μην είναι η Γαλλία; Και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που έχει ζητήσει συνομιλίες με την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών σταθμών».
Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε και στη διαδικασία σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μερσίνας. Πρόκειται για σταθμό που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η ρωσική Δούμα έχει ήδη εγκρίνει τη σχετική τουρκορωσική συμφωνία και ότι εκκρεμεί η έγκριση από το Κρεμλίνο.
Πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκος υπουργός είχε τονίσει ότι και η Κίνα είναι μεταξύ των ενδεχόμενων συνομιλητών της Τουρκίας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Πράγμα που είχε τεθεί μάλιστα και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο. Πολύ μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί, όμως, η αναφορά στη Γαλλία, ειδικά τη στιγμή που στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα κυριαρχεί η γαλλοτουρκική ένταση, πράγμα που αναπαράγεται από τα τουρκικά ΜΜΕ. *
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι σχέσεις μεταξύ των επιτελείων Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες στην Αγκυρα ο αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης με τον Τούρκο ομόλογό του ναύαρχο Ουγούρ Γιγίτ.
Πριν από τη συνάντηση ο Ελευσινιώτης χαρακτήρισε «φίλο» τον Τούρκο ναύαρχο Γιγίτ, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές από την άποψη της βελτίωσης των σχέσεων.
Ο ναύαρχος Γιγίτ υπογράμμισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, με τις οποίες -όπως είπε- μοιράζονται την ίδια γεωγραφική και θαλάσσια περιοχή, και εργάζονται από κοινού στις διεθνείς και τοπικές οργανώσεις, όπως το ΝΑΤΟ.
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη, εκτιμώντας ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Αιγαίο. «Από την Αθήνα επίσκεψη για τα 12 μίλια», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Ταράφ», ενώ η «Ακσάμ» στο δημοσίευμά της με τίτλο «Επίσκεψη από την Αθήνα στη σκιά των 12 μιλίων», γράφει ότι «στη διπλωματική κινητικότητα που στόχο έχει τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης, προστέθηκε παράλληλα και η στρατιωτική». Ο αρχηγός ΓΕΝ θα παραμείνει στην Τουρκία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με άλλους ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Στρατηγεία του ΝΑΤΟ-Εξελίξεις
Σκληρές μάχες αναμένεται να εκτυλιχτούν από σημερα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου μεταξύ των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας για το ποιος θα είναι ο ρόλος της κάθε χώρας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Η εντολή που δόθηκε στους υπουργούς Αμυνας των χωρών είναι να ετοιμάσουν, στις δύο συνόδους που θα επακολουθήσουν, τα σχέδια δράσης του νέου ΝΑΤΟ αλλά και τον τρόπο υλοποίησης της νέας δομής διοίκησης της Συμμαχίας, το λεγόμενο μοντέλο τρία, που προβλέπει μείωση κατά 35% των στελεχών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ και δραστική μείωση των επιτελικών δομών ώστε υπό το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο να υπάρχουν μόλις δύο μικτά στρατηγεία.
Με λίγα λόγια, η κρίση χτύπησε και το ΝΑΤΟ που μειώνει κατά 4.900 τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτό, κόβει την ανάπτυξη των δυνάμεων και τα στρατηγεία που βρίσκονται σε πολλές χώρες-μέλη, μειώνοντας στην πραγματικότητα τα λειτουργικά έξοδά του.
Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσε ότι ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαφέρει στην ουσία από τον ρόλο που θα είχε ένας παγκόσμιος αστυφύλακας διευκρινίζοντας όμως ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τον ρόλο αυτό θα τον παίζουν οι ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα, ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία. Είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει οι υπουργοί Αμυνας να οργανώσουν τη γεωγραφική κατανομή των στρατηγείων, δηλαδή να εφαρμόσουν επί του χάρτου τη νέα δομή διοίκησης, που σημαίνει ότι αρχίζει ένα εξάμηνο πολύ εντατικών διεργασιών ενώ τον Ιούνιο όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τις δικές τους θέσεις.