Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Στρατηγεία του ΝΑΤΟ-Εξελίξεις

Σκληρές μάχες αναμένεται να εκτυλιχτούν από σημερα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου μεταξύ των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας για το ποιος θα είναι ο ρόλος της κάθε χώρας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Η εντολή που δόθηκε στους υπουργούς Αμυνας των χωρών είναι να ετοιμάσουν, στις δύο συνόδους που θα επακολουθήσουν, τα σχέδια δράσης του νέου ΝΑΤΟ αλλά και τον τρόπο υλοποίησης της νέας δομής διοίκησης της Συμμαχίας, το λεγόμενο μοντέλο τρία, που προβλέπει μείωση κατά 35% των στελεχών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ και δραστική μείωση των επιτελικών δομών ώστε υπό το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο να υπάρχουν μόλις δύο μικτά στρατηγεία.

Με λίγα λόγια, η κρίση χτύπησε και το ΝΑΤΟ που μειώνει κατά 4.900 τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτό, κόβει την ανάπτυξη των δυνάμεων και τα στρατηγεία που βρίσκονται σε πολλές χώρες-μέλη, μειώνοντας στην πραγματικότητα τα λειτουργικά έξοδά του.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσε ότι ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαφέρει στην ουσία από τον ρόλο που θα είχε ένας παγκόσμιος αστυφύλακας διευκρινίζοντας όμως ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τον ρόλο αυτό θα τον παίζουν οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα, ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία. Είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει οι υπουργοί Αμυνας να οργανώσουν τη γεωγραφική κατανομή των στρατηγείων, δηλαδή να εφαρμόσουν επί του χάρτου τη νέα δομή διοίκησης, που σημαίνει ότι αρχίζει ένα εξάμηνο πολύ εντατικών διεργασιών ενώ τον Ιούνιο όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τις δικές τους θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου