Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το Κόσοβο ίσως υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ το 2011» λέει ο Φ.Σεϊντίου

Το Κόσοβο το 2011 θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρόεδρός του, Φατμίρ Σεϊντίου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η κήρυξη, το 2008, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο και άλλα κράτη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε νέα επιχειρήματα σε σχέση με το αίτημά μας για ένταξη στον ΟΗΕ» είπε ο Φ.Σεϊντίου.

Σε διακήρυξη που υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή του Κοσόβου αναφέρει ότι αναμένει να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και άλλες χώρες και χαιρετίζει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη διαλόγου με τη Σερβία για τεχνικής φύσης ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι ανήγγειλε ότι αναμένει σύντομα 35 κράτη να αναγνωρίσουν το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι θα αποστείλει σε περισσότερες από 100 χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο επιστολές με αίτημα να προχωρήσουν στη αναγνώριση.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ICJ αποτελεί γνωμοδότηση, εκτιμάται πως ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου