Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Συνεχείς ρίψεις και σήμερα από αεροπλάνα και ελικόπτερα - Μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και περίβολους σπιτιών

Μάχη όλη τη νύχτα με τις φλόγες σε Καπανδρίτι-Βαρνάβα
Ο πύρινος «εφιάλτης» επέστρεψε χθες στη βορειοανατολική Αττική με μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μετόχι Ρη του Μικροχωρίου Καπανδριτίου Αττικής.και εξαπλώθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων μπαίνοντας στις αυλές δεκάδων σπιτιών. Τα πύρινα μέτωπα σε Βαρνάβα και Καπανδρίτι βρίσκονται πλέον σε ύφεση· επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ με το ξημέρωμα σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και προσπαθούν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες. Πετούν τουλάχιστον 5 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Εμπρησμό καταγγέλλουν κάτοικοι, ενώ επενέβη από χθες και ο εισαγγελέας.

Η φωτιά ξεκίνησε από το Μετόχι Ρη του Μικροχωρίου Καπανδριτίου.. Η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα απείλησε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί, ενώ οι φλόγες έφθασαν στις αυλές σπιτιών.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς (μεταξύ Μικροχωρίου-Καλάμου και στο Βαρνάβα) βρίσκονται σε ύφεση από αργά το απόγευμα του Σαββάτου και η μείωση στην ένταση των ανέμων διευκολύνει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και δεν κινδυνεύουν σπίτια στην περιοχή.

Ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή όλη τη νύχτα τόσο στον Κάλαμο, όσο και στο Λαύριο όπου ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου που απείλησε σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε δύο κατοικίες.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής είναι επικεντρωμένες κυρίως σε χαράδρα στο Μικροχώρι και εκεί έχουν προωθηθεί πεζοπόρα τμήματα προκειμένου να μην πλησιάσει και πάλι τα σπίτια η φωτιά.

Τα εναέρια μέσα έχουν επιστρέψει πλέον στη βάση τους και έτσι το κύριο βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, τα οποία ενισχύθηκαν με πεζοπόρα τμήματα που ήλθαν από την επαρχία, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη.

Αφότου έπεσε η νύχτα στην περιοχή επιχειρούν 340 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 20 υδροφόρες των δήμων, 65 στρατιώτες και ομάδες εθελοντών.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος από το πρωί του Σαββάτου 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, έξι πεζοπόρα τμήματα, 14 υδροφόρες των δήμων, ενώ συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με εθελοντές και κατοίκους της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων» διατέθηκαν επίσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και οχήματα.

Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Απόστολος Γεροκώστας δήλωσε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα δίνουν μάχη όλη τη νύχτα.

Επισήμανε ότι τους απασχολούν κυρίως δυο μέτωπα που βρίσκονται σε ρεματιές και τέλος ανέφερε πως υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκονται στο σημείο και διεξάγουν έρευνες.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέλιος Στεφανίδης, ενώ στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας την τεράστια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες.

Πρόσκαιρη αναζωπύρωση παρουσίασε, εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λαύριο, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν και πάλι υπό έλεγχο πριν φθάσει στο Σούνιο.

Δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στον οικισμό «Πασάς» και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις. Άνοιξε το απόγευμα η λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου.

Περισσότερες από 50 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα (οι επτά στην Αττική), ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς και την Κυριακή σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τον υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η Αττική και η νότια Εύβοια. Η ΕΜΥ προβλέπει για την περιοχή της Αττικής ισχυρούς ανέμους έως και 7 μποφόρ. Υψηλός κίνδυνος και για την ανατολική Στερεά, βόρεια Εύβοια, βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και σε όλη την Κρήτη εκτός από το νομό Χανίων.

•Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στα όρια Λακωνίας-Αρκαδίας στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα. Για την κατάσβεση επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και Αστρος, ενώ ρίψεις έκαναν αεροσκάφη «πετζετέλ».

•Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη θέση Κεφαλονέρι του δήμου Οινούντος στη Λακωνία.

•Φωτιά, που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο, ξέσπασε στη διάρκεια της ημέρας στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

•Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, σε αγροτική και δασική έκταση. Στο μέτωπο επιχειρούν δύο αεροπλάνα.

•Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά την εκδήλωσή της το απόγευμα φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα κοντά στο ΚΤΕΟ Αναβύσσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου