Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μαύρη μέρα για τις Ενοπλες Δυνάμεις



Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

«Μαύρη Παρασκευή» χθες για τον Στρατό Ξηράς καθώς καταγράφτηκαν δύο δυστυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανδρών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ελικόπτερο Απάτσι που κατέπεσε στις 11.49 στην Πάχη Μεγάρων εκτελούσε δοκιμαστική πτήση, γύρω από το αεροδρόμιο, μετά από συντήρηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτό. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν ο πιλότος του ελικοπτέρου να διαπίστωσε τεχνική βλάβη και αφού το ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου να επιχείρησε στη συνέχεια αναγκαστική προσγείωση.

Δυστυχώς, όμως, δεν κατέστη εφικτό καθώς με το που ακούμπησε στο έδαφος έγινε έκρηξη. Να σημειωθεί ότι το ελικόπτερο αυτό είναι ένα από τα 12 καινούργια Απάτσι που παραλάβαμε τον Φεβρουάριο του 2010.

Βέβαια κάποιοι πιλότοι υποστηρίζουν ότι τα ελικόπτερα Απάτσι δεν είναι εύκολα στον χειρισμό τους και δεν συγχωρούν λάθη. Ιδίως στις αιωρήσεις και σε ορισμένου τύπου στροφές. Ωστόσο όσοι τα πετούν έχουν εκπαιδευτεί και στην Αμερική.

Στο ελικόπτερο, το οποίο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση, επέβαιναν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης Α.Δ., πατέρας τριών παιδιών, και ο συγκυβερνήτης Αρχιλοχίας Κ.Γ. Και οι δύο χειριστές τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά την πτώση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε αμέσως συλλυπητήριο τηλεγράφημα στις οικογένειες των θυμάτων όπου αναφέρει: "Ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στον βωμό του καθήκοντος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωσή του μετά το δυστύχημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους. Η έρευνα για τα αίτια του συμβάντος θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές. Παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εκ μέρους της Ν.Δ. εξέφρασε τα συλληπτήρια ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης: «Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα».

* Λίγη ώρα νωρίτερα ο Στρατός Ξηράς κατέγραφε άλλο ένα δυστύχημα. Γύρω στις 11.00 ώρα στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή της Ρεντίνας, ένα φορτηγό από την Τουρκία, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, συγκρούστηκε με το προπορευόμενο όχημα του Στρατού Ξηράς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μόνιμου 35χρονου Επιλοχία. Οι άλλοι πέντε επιβάτες του στρατιωτικού οχήματος τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο 424 ΓΣΝΕ. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου