Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Σε πύρινο κλοιό η Αττική

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στο Βαρνάβα που απειλεί σπίτια και μοναστήρια, στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και στην Ανάβυσσο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από πολύωρες προσπάθειες περιόρισαν την φωτιά στο Λαύριο.
Ενισχύονται συνεχώς τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά του Καλάμου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Αυτή την ώρα στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 14 υδροφόρες των δήμων, ενώ συμμετέχουν στα μέτρα και στις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και εθελοντών καθώς και κατοίκων της περιοχής. Η φωτιά έχει περάσει από τις αυλές σπιτιών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική ζημιές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς στο κομμάτι μεταξύ Βαρνάβα και Καπανδριτίου από τη θάλασσα μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα όπου οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ελέγξουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα, ενώ το έργο συντονίζει ο αρχηγός Στέλιος Στεφανίδης που πετάει συνεχώς πάνω από τη φωτιά με ελικόπτερο και παρακολουθεί από κοντά από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ρουμελιώτικα, Αϊ Γιάννης και Κολυγιώργα, ενώ οι φλόγες λόγω των βορειοανατολικών ανέμων απείλησαν το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που εκκενώθηκε. Η φωτιά κινείται προς το χωριό του Βαρνάβα και απειλεί το Καπανδρίτι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που εμποδίζουν τα αεροσκάφη να αντλήσουν νερό από τη θάλασσα. Η φωτιά βρίσκεται σε χαράδρα ανάμεσα στο Μικροχώρι Καλάμου και τον Βαρνάβα, 15 χλμ. βόρεια από τη λίμνη του Μαραθώνα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 27 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και επτά υδροφόρες των δήμων, ενώ είναι σε επιφυλακή και άλλες δυνάμεις για να σπεύσουν, αν χρειαστεί. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι κάηκε το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βαρνάβα, ενώ απειλούνται σπίτια στην περιοχή Ρουμελιώτικα. Υπάρχουν αναφορές για δίωξη δύο ατόμων που διέφυγαν με μηχανή, καθώς υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων χιλιόμετρων από το στρατόπεδο Βαρνάβα. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Βαρνάβα - Καπανδριτίου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου βρίσκονται 11 οχήματα της πυροσβεστικής με 33 άνδρες. Καλύτερη είναι η εικόνα για τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Πουντα Zέζα στο Λαύριο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει διασπαστεί σε μικρές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως διευκρινίστηκε από την Πυροσβεστική, δεν εκκενώθηκε τελικά η κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας, ωστόσο κάηκε ένα ακατοίκητο σπίτι στον οικισμό Λιμάνι Πασά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 πυροσβεστικά αεροκάσφη και δύο ελικόπτερα. Στην περιοχή σπεύδει επίσης ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων της ΕΜΑΚ. Κλειστή παραμένει η οδός Αθηνών - Σουνίων στο 54ο χλμ., ενώ η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται σε παρακαμπτήριους δρόμους. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της Olympic Marine στο 77ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου. Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα και στην περιοχή ΚΤΕΟ στην Ανάβυσσο. Επί τόπου βρίσκονται περίπου 30 πυροσβέστες.



Στην υπόλοιπη Ελλάδα φωτιές εκδηλώθηκαν στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας στον Αγιο Νίκωνα Μάνης και στην περιοχή του όρους Δίρφυ στην Εύβοια χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου