Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα

Δύο εξοπλιστικά προγράμματα θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα είναι η προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων 120 χλστ. και η προμήθεια συλλογών ENSIP (Engine Structural Integrity Program) για 4.000 και 10.000 λειτουργικούς κύκλους TAC (Total Accumulator Cycles) των κινητήρων των μαχητικών F-16.

O προϋπολογισμός του πρώτου προγράμματος για την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ η δε προμήθεια θα γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Γερμανία.

Ο προϋπολογισμός του δεύτερου προγράμματος ανέρχεται σε 200 περίπου εκατ. ευρώ και η προμήθεια θα γίνει μέσω της διαδικασίας FMS (Foreign Military Service) από τις ΗΠΑ. Η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου συνιστούν και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της υλοποίησης των προγραμμάτων. Και τα δύο προγράμματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διατήρηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, η δε υλοποίησή τους έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό. Για μια ακόμη φορά, η λαϊκή ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» γίνεται επίκαιρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου