Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ν. ΚΟΥΡΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ-«Μάχη του Αιγαίου»


Στη μνήμη των παιδιών της Ελλάδας που έπεσαν στη «Μάχη του Αιγαίου», όπως είναι και η αφιέρωση του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο πτέραρχος Ν. Κουρής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας τα έτη 1993-1996, αναφέρεται στην Πολεμική Αεροπορία που χρειάζεται η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται εκπαίδευση σαν να ήταν να πολεμήσουμε», όπως και ότι «ήλθε λοιπόν η ώρα να πατάξουμε τον κακό δαίμονα της Ελλάδας, τον κομματισμό».
Η αποστολή της Π.Α. και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, όπως καταθέτει ο πτέραρχος, ακυρώθηκε στην πράξη ή διοχετεύθηκε σε φανταστικούς στόχους, όταν το 1974 «οι δικοί μας έσπευσαν να ναρκοθετήσουν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, καθ' ον χρόνον οι Τούρκοι αποβιβάζονταν στην Κερύνεια!». Και συμπληρώνει ότι, ενώ η Ελλάδα μπορούσε να δημιουργήσει τότε ένα δεύτερο μέτωπο αντιπερισπασμού «ώστε να απαλλάξουμε την Κύπρο από ένα μέρος της πίεσης που ασκούσε η Τουρκική Αεροπορία».

Τι συνέβη; «Δεν το πράξαμε. Αντίθετα αποφύγαμε τη σύγκρουση με την Τουρκική Αεροπορία, όπως μας διέταξε η Αθήνα. Σχετική είναι η περίπτωση της αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους, για το οποίο ο Ελληνας χειριστής ζήτησε άδεια να το καταρρίψει. Ο επιτελάρχης του ΑΤΑ (σ.σ.: ο ίδιος ο Ν. Κουρής) έδωσε αμέσως την άδεια και διέταξε πυρ. Ο αρχηγός της Αεροπορίας από την Αθήνα αρνήθηκε και συνέστησε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». Και ο Ν. Κουρής «από αγανάκτηση χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο», όπως μαρτυρεί άλλος αξιωματικός της Π.Α.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι Γ. Ράλλης και Ευ. Αβέρωφ, καίτοι οι πολιτικές τους προτιμήσεις ήταν σε αντίθετες κατευθύνσεις, για να χειριστεί άκρως ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτά των σχέσεων με το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου