Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ»

«Αποθήκη αξιωματικών» που «ωθεί στη διαπλοκή»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

«Αποθήκη» ένστολων δημοσίων υπαλλήλων, με περατωμένη την καριέρα τους και μοναδική ελπίδα για επανάκαμψη την πολιτική διαπλοκή, δημιουργεί, κατά πολλούς αξιωματικούς, το νέο σχέδιο νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Αμυνας Ε. Βενιζέλο.

Για παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν ακολουθεί κανένα από τα υπαρκτά μοντέλα Ενόπλων Δυνάμεων, κατηγορούν τον Ε. Βενιζέλο οι αξιωματικοί

Οι αντιδράσεις των αξιωματικών αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες, καθώς οι ελπίδες κάποιων για αποχώρηση του υπουργού στον ανασχηματισμό αποδείχθηκαν «φρούδες» και όλο και περισσότεροι αξιωματικοί ενημερώνονται αναλυτικά για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο, με κάθε λεπτομέρεια. Περίπου δύο εβδομάδες από την κατάθεση του νομοσχέδιου, ελάχιστοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις θα βελτιωθεί. Οι περισσότεροι ένστολοι με τους οποίους μιλήσαμε υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου το οποίο:

**Δημιουργεί «αποθηκευτικούς χώρους» αξιωματικών χωρίς μέλλον.

**Δημιουργεί Ενοπλες Δυνάμεις δύο ταχυτήτων.

**Αυξάνει το κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων.

**Διογκώνει τον αριθμό υπηρετούντων.

**Αυξάνει την πολιτική διαπλοκή των ενστόλων, και

**Δεν ακολουθεί κανένα από τα παγκόσμια υπαρκτά μοντέλα Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρεκόρ στρατηγών

Τεκμηριώνοντας τα παραπάνω, ανώτεροι αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούν ότι, αντί ο υπουργός να προχωρήσει σε μια σύγχρονη δομή δυνάμεων, με μείωση οργανικών θέσεων ώστε να μην έχουμε αριθμητικά περισσότερους στρατηγούς απ' όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και από τις ΗΠΑ, και αριθμό μονάδων αναλογικά μεγαλύτερο και από αυτόν της Γερμανίας, ο υπουργός και η ηγεσία ανακάλυψαν τον θεσμό της παράλληλης επετηρίδας που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Σε αυτή θα τοποθετούνται οι συνταγματάρχες που θα κρίνονται για τρεις φορές διατηρητέοι στον ίδιο βαθμό, δηλαδή αυτοί που, κατά τις επιτροπές κρίσεων, δεν είναι ικανοί για να πάρουν τον επόμενο βαθμό.

Στην επετηρίδα αυτή θα παραμένουν μέχρι να συμπληρώσουν τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και να μπορούν να αποστρατευτούν και να πάρουν σύνταξη. Εως τότε θα καλύπτουν θέσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις ανάλογα με τα κενά που θα υπάρχουν.

Χωρίς κίνητρο

Πρακτικά οι αξιωματικοί που θα βρεθούν στην παράλληλη επετηρίδα, δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να εργαστούν εποικοδομητικά. Ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς θελήσουν να εργαστούν, δεν θα μπορούν να διοικήσουν καθώς θα έχουν απαξιωθεί από τα συμβούλια κρίσεων. Αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπούν σε κακούς δημοσίους υπαλλήλους, αδιάφορους, που θα περιμένουν να περάσουν τα χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Κόστος

Στις αποθήκες αυτές αναμένεται να συσσωρευτεί τεράστιος αριθμός αξιωματικών, αυξάνοντας τον αριθμό των υπηρετούντων αξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις και εκτινάσσοντας το λειτουργικό κόστος στα ύψη.

Ενας από τους φόβους των αξιωματικών είναι ότι η δεύτερη επετηρίδα θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν και από τις πολιτικές ηγεσίες ως απειλή ή τιμωρία για όσους δεν τους είναι αρεστοί. Με δεδομένο ότι οι αξιωματικοί αυτοί δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην κύρια επετηρίδα χωρίς δικαστική απόφαση, αναμένεται να ξεκινήσουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες προσφυγές εναντίον των συμβουλίων κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου