Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Τα ελληνοτουρκικά
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ
Για να εννοήσει ο αναγνώστης πού βρίσκονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -αναφορικά και με το Κυπριακό και με το Αιγαίο- και προς τα πού κατευθύνονται, είναι, φρονούμε, αναγκαία μια μικρή αναδρομή.
Και σε ό,τι μεν αφορά το Κυπριακό, το οποίο, ως διεθνές θέμα, επιχειρείται άκαρπα να λυθεί επί 36 χρόνια τώρα στα πλαίσια του ΟΗΕ, ένα είναι βέβαιο: Ότι, ούτε οι παλαιότερες (κεμαλικές) τουρκικές κυβερνήσεις, ούτε και οι κυβερνήσεις του πολιτικού Ισλάμ που ακολούθησαν:
* σεβάστηκαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ,
* πειθάρχησαν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,
* απέσυραν τις Δυνάμεις Εισβολής και Κατοχής. Και,
* Πίστεψαν στη διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία – προσβλέποντας πάντα σε μια άτυπη, αλλά ουσιαστική, συνομοσπονδία.
Σε ό,τι αφορά, όμως, το Αιγαίο -ένα θέμα διμερές- τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο ξεκαθαρισμένα. Διότι, βεβαίως, το «Δίκαιο της Θάλασσας» δεν το εφεύρε και δεν το θέσπισε η Ελλάδα, αλλά επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία εργάστηκε επί δεκαετίες, προκειμένου να συγκεράσει διιστάμενες απόψεις και προκειμένου να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις εκατό και πλέον χωρών.
Μόλις, όμως, το «Δίκαιο της Θάλασσας» απέκτησε διεθνή υπόσταση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψήφισμά της, κατέστησε διεθνώς γνωστό, ότι, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια -όπως της χορηγεί το δικαίωμα αυτό το «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας»- το γεγονός αυτό θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» - ή «casus belli», κατά τη διεθνή ορολογία.
Το ψήφισμα εκείνο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναβαθμίστηκε σε διάταγμα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας το συμπεριέλαβε στους αμυντικούς (και επιθετικούς) σχεδιασμούς του. Και αυτό το «casus belli» δυσκολεύει από τη δεκαετία του ’90 την ουσιαστική προσέγγιση των δύο χωρών.
Ξαφνικά, όμως, πριν από δέκα περίπου μέρες, αρκετά τουρκικά ΜΜΕ -προσκείμενα, μάλιστα, στην κυβέρνηση Ερντογάν- άρχισαν να κάνουν λόγο για «άρση» του «casus belli», προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, αλλά, η τουρκική κυβέρνηση δεν έσπευσε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα σχετικά δημοσιεύματα - παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτά έβλεπαν το φως ξανά και ξανά.
Μέχρι που προχθές, κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού αγώνα μπάσκετ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου έδωσε, εμμέσως, κάποια υπόταση στις δημοσιευόμενες πληροφορίες - λέγοντας:
- Στο θέμα των 12 μιλίων, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει μονομερές βήμα. Με αμοιβαία βήματα θα αλλάξουν στάση η Τουρκία και η Ελλάδα, η μία απέναντι στην άλλη…
Είναι σαφές, δηλαδή, ότι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και διαμόρφωση μιας ατζέντας συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Εκείνο που μένει να διερευνηθεί είναι αν όλη αυτή η προεργασία γίνεται προς όφελος των δύο λαών ή προς όφελος της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ!
πηγη : Αδεσμευτος Τύπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου