Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕς ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Όπως γνωρίζουμε, στην κυβέρνηση, προσπαθούν να κόψουν απο παντού και ειδικά απο τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να εξοικονωμηθούν χρήματα. Ως συνήθως, η κλασσική ατάκα είναι "τα κονδύλια των εξοπλισμών είναι υπέρογκα και δεν είναι αναγκαία" και αυτό σημαίνει μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις, είτε αφορούν εξοπλισμούς, είτε αφορούν πάγια έξοδα. Το θέμα είναι ότι τα πάγια έξοδα, δηλ. πληρωμές για το προσωπικό, και κάποια άλλα ανελαστικά έξοδα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μειωθούν, χωρίς ΑΜΕΣΗ και αντίστοιχη μείωση της μαχητικότητας και της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων.


ΠΗΓΗ

15 δισ. θα εξοικονομήσει ο αμυντικός Καλλικράτης
Στο Στρατό Ξηράς υπάρχουν περιθώρια για περικοπή μεραρχιών, ταξιαρχιών και μονάδων, που διατηρούνται σαν απολιθώματα της εποχής του Εμφυλίου.

Του Δήμου Βερύκιου

«Καλλικράτη» και στις Ένοπλες Δυνάμεις εξήγγειλε ο Ευάγγ. Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας τα έξοδα του Στρατού Ξηράς από 25 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις στα 10 δισ. ευρώ.

Το κόστος 25 δισ. ευρώ για το Στρατό Ξηράς που είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια φαντάζει εξωπραγματικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η μείωση κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία μπορεί να επιτευχθεί κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

* Μείωση κατά 30%, τουλάχιστον, του μεγέθους του Στρατού Ξηράς και σε μικρότερο βαθμό του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
* Μείωση κατά 12% των λειτουργικών εξόδων, πλην αμοιβών προσωπικού.
* Ανεύρεση τρόπων ανταποδοτικού οφέλους στις τοπικές κοινωνίες, όπου θα απομακρυνθούν στρατόπεδα.

Στις παραπάνω αλλαγές αντιδρούν επί πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί γιατί χάνουν θέσεις ανωτάτων και τη δυνατότητα να υπηρετούν κοντά στο σπίτι τους. Αντιδρούν ορισμένοι τοπικοί παράγοντες γιατί είχαν συνηθίσει να βλέπουν τις στρατιωτικές μονάδες σαν οικονομική πηγή εσόδων, μέχρι βέβαια να διαπιστώσουν ότι στρατόπεδα με μικρή στελέχωση κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν.Αντιδρούν κάποιοι πολιτικοί γιατί χάνουν τη δυνατότητα να κάνουν ρουσφέτια.


Τη γαλλική φρεγάτα FREMM που βάσει προηγούμενης απόφασης της Ν.Δ. θα αποκτήσει στο μέλλον το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επεξεργάζεται ο αρχηγός ΓΕΝ μαζί με τον Δ. Μπακατσέλο πρόεδρο της έκθεσης Defensys, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν ο Α/ΓΕΝ περιορίζεται στη μινιατούρα...

Οι αδυναμίες αυτές έχουν ένα κοινό σημείο εξάρτησης, τον φόβο στο καινούριο. Αυτό το σημείο έχει μία πολιτική βάση, με καθαρά συντηρητική προέλευση, την απέχθεια για αλλαγές, άσχετα αν αυτές θα δώσουν νέα ώθηση και θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα.

Περικοπές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο Στρατό Ξηράς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περικοπή αρκετών μεραρχιών, ταξιαρχιών και μονάδων, που διατηρούνται σαν απολιθώματα της εποχής του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, όπως είναι οι παρακάτω:

* Κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Με τη νέα δομή δυνάμεων το ΓΕΣ αναλαμβάνει επιχειρησιακό ρόλο και αυτό καταργεί αυτόματα το ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης της Στρατιάς. Ο ρόλος ευρωπαϊκού στρατηγείου στη Στρατιά μόνο γέλια προκαλεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο επιτελείο και μάλιστα στατικό.
* Κατάργηση των ταξιαρχιών στα βόρεια σύνορα και αντικατάσταση με μία μεραρχία με 2.000 άτομα, όπως προέβλεπε η δομή και η Αμυντική Στρατιωτική Αναθεώρηση του 2003.
* Κατάργηση της μεραρχίας της Τρίπολης και της Κρήτης.
* Κατάργηση μονάδων υποστήριξης από το εσωτερικό της χώρας.

Οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να εξοικονομήσουν άμεσα:

* 4.500 άτομα
* 123 άρματα μάχης
* 216 τεθωρακισμένα οχήματα και μεγάλο αριθμό κοινών οχημάτων μεταφοράς
* 134 πυροβόλα

Το όφελος από τις περικοπές αυτές θα είναι τεράστιο. Με την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων, που αποφασίστηκε πρόσφατα, θα απενεργοποιηθούν 200 άρματα μάχης παλαιότερου τύπου επειδή θα ενεργοποιηθούν τα καινούργια άρματα τύπου Leopard 2.

Ανάλογα, μπορούν να περικοπούν από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγάτες, πέντε πυραυλάκατοι και 73 αεροσκάφη παλαιού τύπου (Α-7). Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι με την εγκριθείσα από το ΚΥΣΕΑ δομή του 2005, οι μειώσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και καθυστερούν για ανεξήγητους λόγους.

Ελληνική και ξένη εμπειρία

Το 2008 επιχειρήθηκε μια αναδιοργάνωση που τελικά δεν προχώρησε (παρ' ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αμυνας) γιατί περιείχε τερατώδη σημεία όπως μεταφορά του Β' Σώματος Στρατού από τη Βέροια στο Διδυμότειχο! και αύξηση του προσωπικού του Στρατού από 93.500 σε 103.500!.

Σήμερα τα σχέδια των Γενικών Επιτελείων επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο για να αποφύγουν τη μείωση της πίτας τους, όμως οι καιροί και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Υπάρχει ανάγκη για ένα «Καλλικράτη» του στρατεύματος, που θα μειώνει το κόστος και θα αυξάνει την αποτελεσματικότητα για αντιμετώπιση της μοναδικής απειλής, όπως εξάλλου περιέγραφε το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος το 2009. Σε όλους τους στρατούς του κόσμου συντελούνται αλλαγές με μειώσεις προσωπικού, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τον Γερμανό ΥΠΑΜ η μείωση του προσωπικού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από 250.000 στις 163.000. Παρόμοια αναδιοργάνωση έγινε το 1998 στην Μ. Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες. Το2ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου