Η πρόσφατη υπόθεση εκβιασμού στελεχών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και κρατικών αξιωματούχων λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς από τις έρευνες των τουρκικών αρχών προκύπτει διαρροή των Πολεμικών Σχεδίων σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου, θέσεις φυλακίων μονάδων καθώς και απόρρητων πληροφοριών για έγχωριας ανάπτυξης στρατιωτικά προγράμματα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για “Ελληνίδα κατάσκοπο”, η οποία καταζητείται.
Το κύκλωμα λειτουργούσε με γυναίκες-συνοδούς που προσέγγιζαν στρατιωτικούς και κρατικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις, εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.
ύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Εκτός από το TDK, το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει το κρατικό ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας TÜBİTAK και τις αμυντικές βιομηχανίες ASELSAN και HAVELSAN που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Μεταξύ των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει σε “ξένους πράκτορες” είναι απόρρητα στοιχεία από τα εγχώρια προγράμματα ανάπτυξης του Εθνικού Άρματος (Altay), του τουρκικού συστήματος διαχείρισης μάχης των τουρκικών φρεγατών Genesis, του προγράμματος αναγνώρισης και επιτήρησης Uzun Ufuk και του προγράμματος ναυπήγησης του Εθνικού Πλοίου (κορβέτα MILGEM).
H τουρκική αστυνομία και η ΜΙΤ αναζητούν τα ίχνη “ελληνίδας κατασκόπου”, η οποία σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές “μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου