Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΗ-64Α Apache στην «ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα &Τεχνολογία» που κυκλοφόρησε στις 8 του μηνός, περιγράφεται λεπτομερώς και σε αποκλειστικότητα η εξέλιξη, η αναγκαιότητα και η τελική εισήγηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Κατά την αρχική διερεύνηση Τιμής &Διαθεσιμότητας (Price &Availability: P&A) για την πλήρη αναβάθμιση 20 ελικοπτέρων σε AH-64D Block II, το ενδεικτικό κόστος ανερχόταν σε $830 εκατ. Το κόστος αυτό θεωρήθηκε υπερβολικό και το 2009 ζητήθηκε προσφορά για 4 εναλλακτικές επιλογές, αρχίζοντας από την απλή αναβάθμιση των 19 πλέον AH-64A –μετά την απώλεια ενός το Νοέμβριο του 2008– σε AH-64D Block II, το κόστος της οποίας έφθανε τα $900 εκατ.

Στο αντίθετο άκρο, η αναβάθμιση των πρόσφατα παραδοθέντων ΑΗ-64DHA Block II σε Block III και η προμήθεια νέων Block III για την αντικατάσταση των AH-64A θα έφθανε σε κόστος $1,8 δισ. Σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνονταν συσκευές και υπηρεσίες υποστήριξης, βλήματα AGM-114M και AGM-114N Hellfire II ημι-ενεργής καθοδήγησης λέιζερ με πολεμικές κεφαλές εκτόνωσης-θραυσμάτων και θερμοβαρική αντίστοιχα, καθώς και AGM-114L Longbow Hellfire αυτόνομης κατεύθυνσης από ερευνητή χιλιοστομετρικού ραντάρ.

Η τελική εισήγηση του ΓΕΣ προβλέπει την πλήρη αναβάθμιση 13 AH-64A σε ΑΗ-64D Block II –για την αναπλήρωση του AH-64DHA που καταστράφηκε στο δυστύχημα στις 30 Ιουλίου 2010– καθώς και την υποβολή των υπόλοιπων 6 σε δομικό εκσυγχρονισμό, με δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού Block II.

Η καταληκτική ημερομηνία επισημοποίησης του προγράμματος είναι η 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς στο εξής θα είναι διαθέσιμη μόνον η αναβάθμιση Block III, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν και τα 11 AH-64DHA για λόγους οποιοτυπίας, με υπέρογκο κόστος για περιορισμένη επιχειρησιακή απόδοση. Το 2013 λήγει η συμβατική υποχρέωση υποστήριξης των ΑΗ-64Α, τα οποία κατόπιν θα απειλούνται με απαξίωση.

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά τα πυρομαχικά των αρμάτων το επόμενο πρόγραμμα που δρομολογείται είναι αυτό της αναβάθμισης των AH-64A Apache. Υπενθυμίζεται ότι συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια από την ημερομηνία παραλαβής τους και, όπως είναι προφανές, παρά τη σχολαστική συντήρηση που υφίστανται, τα προβλήματα υποστήριξης που αντιμετωπίζουν αυξάνονται καθημερινά. Η συμβατική υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρίας Boeing για υποστήριξη του τύπου λήγει το 2013 και αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, τα 19 εναπομείναντα ελικόπτερα που αποτέλεσαν όλο αυτό το διάστημα την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στρατού, κινδυνεύουν να απαξιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου