Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Βεβήλωση ελληνορθόδοξων τάφων στην Ίμβρο

Η Radıkal υπο τον τίτλο «Οι σκοτεινές δυνάμεις έδρασαν στην Ιμβρο» αναφέρεται στη βεβήλωση 78 ελληνορθόδοξων τάφων του νεκροταφείου του νησιού υπογραμμίζοντας ότι το συμβάν δημιούργησε ανησυχία στους 300 ελληνικής καταγωγής κατοίκους του νησιού και παραθέτει ανακοίνωση της Ενωσης Ιμβρίων της Αθήνας με την οποία εκφράζει τον «θυμό και την αγανάκτησή της» για το συμβάν και ζητά από τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για την σύλληψη των δραστών.

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου της Ενωσης Ιμβρίων κ Μιχάλη Μαυρόπουλου ότι τον τελευταίο καιρό, λόγω της άνθησης του νησιού, παρατηρείται επιστροφή ατόμων που είχαν φύγει από την Ίμβρο και ότι «κάποιοι ή κάποιες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο για να ανακόψουν αυτό το ρεύμα της επανόδου». Ο κ Μαυρόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι: «Tέτοιες ενέργειες γίνονται για εκφοβισμό. Οι Ελληνες της Ίμβρου έχουν ζήσει κατά το παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις. Με αυτήν την ενέργεια επανέρχονται στην μνήμη τα τραύματα του παρελθόντος».

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης την σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ (βλ. τηλ/μα 3148 /31.10.2010 ) ενώ σε δεύτερο δημοσίευμα στην ίδια σελίδα με τίτλο «μας θυμίζει την επίθεση στην Κομοτηνή» αναφέρει ότι παρόμοια γεγονότα συνέβησαν την 14η Αυγούστου στο «τουρκικό» νεκροταφείο της Κομοτηνής, ότι εκείνη η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως προβοκάτσια και έφερε την υπογραφή της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

H Τaraf με τίτλο «Επίθεση στο ελληνικό νεκροταφείο» αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Ιμβρου και στην καταστροφή 78 εκ των 148 τάφων του. Η εφημερίδα παραθέτει τις παρακάτω δηλώσεις του Προέδρου των Ενωμένων Μειονοτικών Βακουφίων κ Λάκη Βίγκα: “Eίμαι θλιμμένος από τα γεγονότα. Οποια και αν είναι η ταυτότητα των δραστών , η προσπάθεια να δοθούν πολιτικά ή άλλα μηνύματα μέσω της βεβήλωσης των νεκρών είναι πράξεις άνευ νοήματος και δεν εκφράζουν πολιτισμό. Δεν μπορείτε να μάχεστε τους νεκρούς» προσθέτοντας ότι «κάθε δύο χρόνια βιώνονται αυτού του είδους τα γεγονότα . Ο λαός είναι ανήσυχος . Φυσικά ο αριθμός του πληθυσμού είναι μικρός. Οι τοπικές αρχές και το ΥΠΕΞ μεριμνούν για την υπόθεση».

Επίσης η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του δικηγόρου Erhan Pekce σύμφωνα με τον οποίο: « Το 1974 το νεκροταφείο του χωριού Κάστρο είχε καταστραφεί ολοσχερώς Δεν υπήρχε μουσουλμανικό στοιχείο στο νησί. Ο πληθυσμός σήμερα των «ελληνορθόδοξων έχει μειωθεί στους 200. Ολοι τους είναι περίπου στα 80 τους. Είναι ενοχλημένοι και ανήσυχοι από το συμβάν. Παλιά αυτά τα γεγονότα είχαν υποκινητές το κράτος. Τώρα η υποψία στρέφεται στις ακροδεξιές οργανώσεις. Είναι φανερό ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η αγγλόγλωσση Todays Zaman με τίτλο «Unıdentıfıed assaılants vandalıze graves ın Greek Orthodox semınary» που παραθέτει τη σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ και επισημαίνει ότι η επίθεση θυμίζει το σχέδιο «Κλωβός» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο ερευνών της υπόθεσης Εργκενεκόν και που, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον εκφοβισμό των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας και δολοφονίες επιφανών μη μουσουλμάνων, είχε ως στόχο την δημιουργία εσωτερικής και διεθνούς πίεσης προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP και την μείωση της δημοτικότητάς του.

Επίσης η αγγλόγλωση Hurrıyet Daıly News υπο τον τίτλο « Desecratıon of cemetery condemned» , αναφέρεται στο γεγονός και παραθέτει την σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου