Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Να αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην επιζήμια για το Δημόσιο προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214», ζήτησε τελικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μονόδρομος για τους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας που διερευνούν την υπόθεση, καθώς μελετώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «σκόνταψαν» πάνω στο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Σε εφαρμογή, λοιπόν, των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μεγάλη δικογραφία διβιβάζεται στη Βουλή ως αρμόδια να αποφασίσει για την παραιτέρω τύχη πρώην υπουργού.

Την ίδια ώρα, ο κύκλος των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων για τους οποίους συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης διευρύνεται, καθώς ετοιμάζονται και νέες κλήσεις υπόπτων για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων σε σχέση με την «αμαρτωλή» προμήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι 37 που έχουν ήδη κλητευθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για κακουργήματα και συγκεκριμένα για «απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Δημοσίου», είναι στην πλειονότητά τους πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη επιτροπών που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται και γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Η περίοδος τέλεσης των αδικημάτων εκτείνεται από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- μέχρι και το 2002, οπότε και έγιναν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν κυρίως από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το Δημόσιο ζημιώθηκε από την απευθείας ανάθεση του έργου με ποσόν που δεν αποκλείεται να αγγίζει και τα 250 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το πόρισμα πάντως, που περιλαμβάνει δέκα εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα, για τα οποία είχαν ζητηθεί από τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι κινήσεις λογαριασμών τους από το 1999, φαίνεται πως σταματά στους αρχικούς αποδέκτες των χρημάτων, χωρίς να διευκρινίζεται τι έγιναν αυτά τα ποσά, αν και σε ποιους διακινήθηκαν στη συνέχεια.*

Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα διευκολύνει



Αυξημένη κινητικότητα στα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται μετά την ανάληψη της ευθύνης από το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.
Πέραν των αεροσκαφών από την Αμερική, τη Γαλλία, το Κατάρ, τη Νορβηγία και το Βέλγιο, που ήδη έχουν αφιχθεί στη Σούδα και τον Αραξο, σε αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθούν δεκάδες μαχητικά και άλλα πολεμικά αεροσκάφη, κυρίως από τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί θέλουν τον μεγάλο όγκο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων να μοιράζεται σε βάσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Μάλιστα, μετά την ψήφιση σχετικού μνημονίου με το ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή -λίγο προ της προκήρυξης των εκλογών το 2009- οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί. Με βάση αυτό, η Ελλάδα υποχρεούται να παρέχει «πολιτική και στρατιωτική βοήθεια» ως «φιλοξενούσα χώρα στις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτήν, επιχειρούν ή διέρχονται από το έδαφος της φιλοξενούσας χώρας, τα χωρικά της ύδατα ή τον εναέριο χώρο της» κάτω από «μια γενική άδεια για όλη τη διάρκεια μιας επιχείρησης». Οπερ και σημαίνει ότι πλέον δεν απαιτείται ειδική άδεια για τις δυνάμεις υπό ΝΑΤΟϊκό καπέλο και οι σχετικές διαδικασίες επισπεύδονται.

Η Ελλάδα κινείται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ «για την προστασία του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ απλώς δίνει τις υπηρεσίες του, δηλαδή τις υποδομές, το στρατηγείο, το συντονισμό των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει κάποια ουσιαστική αλλαγή μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ευ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν μετέχει σε επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ανταποκρίνεται σε «αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών» προκειμένου να παρέχει διευκολύνσεις. Σε αντίθεση με τα κόμματα της αριστεράς και το ΛΑΟΣ, που τάχθηκαν κατά της ελληνικής συμμετοχής, η Ν.Δ. τη χαρακτήρισε «πολύ ορθή», μετά την ενημέρωση του Δ. Αβραμόπουλου από τον υπουργό Αμυνας.

Εκτός της βάσης της Σούδας και των αεροδρομίων Ακτίου και Ανδραβίδας, η χώρα μας μετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό για την επιβολή του εμπάργκο όπλων με μία φρεγάτα και ενός ελικοπτέρου για έρευνα και διάσωση, στο οποίο θα επιβαίνουν κομάντο για την ασφάλεια του πληρώματος. Εχει, επίσης, διαθέσει ένα εναέριο ραντάρ, το οποίο -εάν χρησιμοποιηθεί- θα επιχειρεί σε μεγάλα ύψη και μακριά από το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Βενιζέλος: Πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιθέσεις εναντίον της Λιβύης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη:
«Το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδος είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα ή από ώρα σε ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο σημαντικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ: μία για το εμπάργκο όπλων και μία για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Εμείς έχουμε πει πως σεβόμαστε απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως θέλουμε να κινηθούμε αυστηρά μέσα στο πλαίσιό της. Εχουμε πει πως σεβόμαστε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δεν μετέχουμε συνεπώς σε επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου αυτού. Ανταποκρινόμαστε σε συμμαχικά και φιλικά αιτήματα και παρέχουμε διευκολύνσεις, πάντα στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν θα στείλει μαχητικά στη Λιβύη



Περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις για την Λιβύη διαβλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει για την ώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι δεν θα αποστείλει μαχητικά, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με αντίποινα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. "Βεβαίως, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτημάτων που υποβάλλουν φίλες και σύμμαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόμια, π.χ. στον Αραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973 που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας", προσθέτει, επισημαίνοντας ότι "δεν µετέχουν ούτε έχει σχεδιαστεί να µετάσχουν ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη".

Όσον αφορά στο αν η Ελλάδα κινδυνεύει με αντίποινα, τονίζει ότι "ούτε η αντιαεροπορική άμυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήματα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισμένη µε πλήρη συστήματα αυτοάμυνας".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για πολιτικό πρόβλημα της Ε.Ε., η οποία ούτως ή άλλως εν προκειμένω δεν κλήθηκε να παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. "Οι χώρες µέλη της Ε.Ε. που είναι µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας ενεργούν µε βάση τις εθνικές τους προτεραιότητες ή τους δικούς τους διεθνοπολιτικούς στόχους. Το ΝΑΤΟ πράγματι έχει µείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που ήθελαν εµφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή", σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις. "Το ζητούμενο είναι άλλωστε να υπάρξει εντέλει µια ειρηνική πολιτική λύση, η οποία θα θεσμοθετηθεί µε βάση τις αρχές της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές γίνονται οικουμενικά αποδεκτές. Η ίδια η απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε µια διπλωματική διαµεσολάβηση και σε µια πολιτική λύση", τονίζει.

ΤΟ ΣΔΟΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΖΗΜΙΑ 250 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Διώξεις για τα υποβρύχια
Θέμα ημερών είναι η απαγγελία των πρώτων κατηγοριών εις βάρος προσώπων για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ σε δέκα εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση και 70 προσώπων που εμφανίζονται να έχουν οικονομικές συναλλαγές με τις εταιρείες αυτές, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και το πόρισμα πήρε το δρόμο για την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συνυπολογίζοντας τις συμφωνίες αντισταθμιστικών ωφελημάτων που δεν τηρήθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση εκτελέστηκαν μερικώς, η ζημία δεν αποκλείεται να φθάνει και τα 250 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο πόρισμα αναφέρεται ρητά πως έγινε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το βάρος πέφτει στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου που έχει την υπόθεση και τις επόμενες μέρες κλείνει τον κύκλο των ανωμοτί καταθέσεων. Με την άσκηση ποινικών διώξεων θα κινηθεί και η διασικασία διεθνούς δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα όλων των ύποπτων λογαρισμών στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν κριθεί πως συντρέχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών και υφυπουργών, ο φάκελος να διαβιβαστεί αμέσως στη Βουλή. Η έρευνα εστιάζεται στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Μεταφορών, από το 1999, σε στελέχη που χειρίστηκαν τις συμφωνίες και τις αναθεωρήσεις τους καθώς και στις προηγούμενες διοικήσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του ΟΣΕ.

Για την αγορά των υποβρυχίων, σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών δικαστικών αρχών, το ποσό που διατέθηκε σε «χρήσιμες πληρωμές» υπολογίστηκε σε 55 εκατ. ευρώ. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παπανδρέου, ζήτησε από το ΣΔΟΕ την επέκταση της έρευνας και στις συμπληρωματικές συμφωνίες των γερμανικών εταιρειών HDW και Ferrostaal με το ελληνικό Δημόσιο και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα αντισταθμιστικά (μονάδα ναυπήγησης υποβρυχίων, διαμόρφωση ειδικών εγκαταστάσεων ελλιμενισμού, ανέγερση νέας μονάδας σωληνουργίας κ.λπ.) δεν εκτελέστηκαν, ούτε όμως ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ρήτρες. Η ζημία μόνον από αυτή την παράλειψη υπολογίζεται σε 25 με 30 εκατ. ευρώ. Οι συνέπειες, όμως, για το ναυπηγείο και κατ' επέκταση για την ελληνική οικονομία δεν είναι στατικές.

Εκτός των δύο γερμανικών ομίλων, ερευνήθηκαν και οι συναλλαγές των εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν ρόλο συμβούλου ή υπεργολάβου. Πρόκειται για δύο εταιρείες που εδρεύουν στον Πειραιά και τις θυγατρικές τους στην Κύπρο και άλλες έξι υπεράκτιες, μέσω των οποίων διακινούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το 2000 έως και το 2010. Από την κίνηση των εταιρικών λογαριασμών αποκαλύφθηκαν πληρωμές σε πρόσωπα που ήταν σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό και κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο και για τις συμφωνίες του ΟΣΕ με τον Σκαραμαγκά και την αγορά τροχαίου υλικού, αρχικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ουδέποτε υλοποιήθηκε και η κοινοπραξία (Siemens, Bombadier, Σκαραμαγκάς) πρότειναν το 2002 στον ΟΣΕ επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των βαγονιών με αντάλλαγμα τη δωρεάν διάθεση άλλων. Το 2006, παρότι η εκκρεμότητα συνεχιζόταν, η διάθεση των βαγονιών έγινε έναντι τιμήματος, ύψους 13 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Οργανισμού μόλις τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε νομικά κατά της κοινοπραξίας, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 204 εκατ. ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πόρισμα ΣΔΟΕ για τις μίζες υποβρυχίων

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών, που διερευνούν τις «μίζες» εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τα γερμανικά υποβρύχια, παραδόθηκε χθες το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για αποδέκτες εκατομμυρίων ευρώ, στους οποίους έχει ήδη αναφερθεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Τα εν λόγω στοιχεία είναι, ούτως ή άλλως, όμως, γνωστά από την επίσημη έρευνα που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Εισαγγελία του Μονάχου.

Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΣΔΟΕ, η έρευνα φαίνεται πως σταματά στους αρχικούς αποδέκτες των χρημάτων, χωρίς να διευκρινίζεται τι έγιναν αυτά τα ποσά, αν και σε ποιους διακινήθηκαν στη συνέχεια.

Τις επόμενες ημέρες, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, που ερευνά την υπόθεση, θα μελετήσει το πόρισμα και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανωμοτί καταθέσεις. Μεταξύ των ανθρώπων που αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις είναι και τέσσερα πρόσωπα, που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ περιελάμβανε δέκα εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα, για τους οποίους είχαν ζητηθεί από τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι κινήσεις λογαριασμών τους από το 1999, ένα χρόνο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τις γερμανικές εταιρείες.

Δεν θα κλείσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ζητούν λύση, πήραν υποσχέσεις
Τη διαβεβαίωση αυτή πήραν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Αμυνας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο, μόλις αυτός επέστρεψε από τη Βουλή.
Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι ζητούσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί οικονομική λύση και να μην κλείσουν τα Ναυπηγεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε στους εργαζομένους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα Ναυπηγεία και απόδειξη αυτού είναι ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο ίδιος, οι μισθοί όλων των εργαζομένων θα καταβληθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, από την πλευρά του προέδρου των Ναυπηγείων, έχει σταλεί επιστολή με την οποία ζητεί από το υπουργείο να διευκολύνει τη λειτουργία των Ναυπηγείων με το να πληρώσει το υπόλοιπο της σύμβασης για τις δύο πυραυλακάτους, γεγονός που θα δημιουργήσει την ανάλογη ρευστότητα στην εταιρεία, να πληρώσει και τις ανελαστικές δαπάνες της, αλλά και να προχωρήσει στην κατασκευή των τελευταίων δύο πλοίων από τα επτά που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό.

Και η Ελλάδα σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Την άμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι αποφάσισε η κυβέρνηση, σε συνεδρίαση άτυπου ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υλοποίηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις, διαθέτει στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο ελικόπτερα Super Puma μια φρεγάτα, ένα ιπτάμενο ραντάρ, καθώς και τη βάση της Σούδας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο ενεργά σε ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση σε ξένη χώρα, καθώς μέχρι τώρα αναλαμβάναμε ρόλο μετά το τέλος των επιχειρήσεων, συνήθως ανθρωπιστικό.

Η πρώτη ενέργεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Δ. Δρούτσα και Β. Βενιζέλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Γ. Γιάγκου στην οποία αποφασίστηκαν ο τρόπος συμμετοχής της Ελλάδας και οι διευκολύνσεις που θα γίνουν εφόσον αυτές ζητηθούν από το ΝΑΤΟ. Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή με τις παραπάνω δυνάμεις.

Oι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει αλλά στις δηλώσεις τους δεν αναφέρθηκαν στο πώς θα γίνει αυτό και με ποιο τρόπο. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων».

Σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην ουσία εμπεριέχει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό διότι για να επιβληθεί η ζώνη θα πρέπει να κατασταλεί η αντιαεροπορική άμυνα του Καντάφι, να ελεγχθούν πλήρως οι επικοινωνίες που αφορούν την αεροναυτιλία και να δημιουργηθεί σύνδεσμος μεταξύ των αεροπορικών φορέων της Λιβύης με τη Συμμαχία, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα πετάει στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ακόμα και οι αποπροσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών στα πολιτικά αεροδρόμια της Λιβύης θα παίρνουν έγκριση από ΝΑΤΟϊκό φορέα και θα γίνονται υπό την ευθύνη και την προστασία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δημ. Δρούτσας: Έτοιμοι να συνδράμουμε για τη διεθνή νομιμότητα στη Λιβύη




Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα στη Λιβύη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Δημ Δρούτσας δήλωσε ότι "η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός".

"Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα έκανε ένα βήμα παραπέρα και ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

"Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.", επισήμανε.

Παρούσα η Ελλάδα στις Νατοϊκές επιχειρήσεις




Προϋπόθεση να υπάρξει ομόφωνη απόφαση

Η πλήρης εμπλοκή της Ελλάδος στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε στην σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Στην ουσία το απόγευμα της Παρασκευής έγινε ένα άτυπο ΚΥΣΕΑ και εγκρίθηκαν οι προτάσεις Βενιζέλου και Δρουτσα.

Στη διαθεση του ΝΑΤΟ θα τεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ως δυνάμεις:

• 4 F16

• 2 Σούπερ πούμα

• 1 φρεγάτα και

• 1 ιπτάμενο ραντάρ

Επίσης θα διαθέσει ως βάσεις τη Σουδα και το Άκτιο

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο ενεργά σε Νατοϊκή επιχείρηση.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει για τη διεθνή νομιμότητα στη Λιβύη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

. Μπεγλίτης: Το ενιαίο μισθολόγιο δεν αφορά τις ένοπλες δυνάμεις



Μόνο οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα υπάγονται στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου που θα τεθεί σε ισχύ για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη.
Σε δήλωσή του ο Π. Μπεγλίτης τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα δεν αφορά και δεν θίγει το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος στο στρατιωτικό μισθολόγιο περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν τη στρατιωτική ιδιότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εξειδίκευσή τους, δεδομένου ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού, καθώς και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, είναι ίδιες και μοναδικές για όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λιβύη: Ζήτημα ωρών η στρατιωτική επέμβαση - Σε ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών προχωρά η Βρετανία





Η Βρετανία θα αρχίσει αμέσως την ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών προς τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

"Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης", δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός πρωθυπουργός.

"Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αεροσκαφών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ώρες θα μετακινηθούν προς τις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες θα αρχίσουν τις αναγκαίες επιχειρήσεις".

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα διεξαχθούν στο Παρίσι συνομιλίες με διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες με θέμα τη Λιβύη.

"Συνάντηση θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι. Θα συμμετάσχω και θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι όλου του αραβικού κόσμου".

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, τον υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό.

Σύσκεψη για τη Λιβύη στο υπ. Εθνικής Αμυνας




Συνεδρίαση για τη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων

Εκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσα,του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε.Βενιζέλου, του γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α.Ζέπου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Ι. Γιάγκου. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ
Εν τω μεταξύ υπό το πρίσμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου» συνεδριάζει στις έξι το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της παρενόχλησης ιταλικού ερευνητικού σκάφους εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το περασμένο Σάββατο.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα έπειτα από την έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής στάσης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ -«Εβαλαν» το Καστελλόριζο σε τουρκική ΑΟΖ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ


ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ στην περιοχή του Καστελλόριζου – η οποία παρ’ ότι απαντήθηκεµε διάβηµα της Αθήνας προς την Αγκυρα, απεκρύβη από την ελληνική πλευρά – σηµειώθηκε προ ηµερών όταν τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό σκάφος που έπλεε µε ελληνική άδεια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το προειδοποίησεότι βρίσκεται σε... τουρκική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη).

Το σκηνικό, λένε διπλωµατικές πηγές, δηµιουργεί προβληµατισµό, καθώς δείχνει – λίγα 24ωρα µετάτην αναχώρηση του τούρκου ΥΠΕΞ από την Ελλάδα – ότι η Αγκυρα κλιµακώνει τις διεκδικήσεις της επιχειρώντας να στηρίξει τον ισχυρισµό ότι το Καστελλόριζο δεν έχει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα! Η θέση που υποστηρίχτηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου είναι ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας δηµοσίως τον σχεδιασµό της τουρκικής πλευράς να εξαιρεθεί το νησί από τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο. ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. Το ιταλικόπλοίο µε σχετική άδεια των ελληνικών αρχών έπλεε νοτίως της Ρόδου µε στόχο τη µελέτη για τη χάραξη διαδροµής για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, το οποίο θα συνδέει την Ιταλία µετο Ισραήλ. Η Αγκυρα, όµως, έστειλε την τουρκική κορβέτα «Bandirma» να το παρενοχλήσει. Η φρεγάτα (σύµφωνα µε χθεσινό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Αυγή») προειδοποίησε το σκάφος ότι βρίσκεταιεντός τουρκικής ΑΟΖ και του ζήτησε να αποµακρυνθεί! Ο πλοίαρχος ενηµέρωσε, σύµφωνα µε πληροφορίες, την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία και απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Εντέλει το ιταλικό πλοίο αποµακρύνθηκε.

ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ. Σκηνικό παρόµοιο µε αυτό του Σαββάτου είχε επαναληφθεί τόσο το 2008, όταν τουρκική φρεγάτα είχε ζητήσει διακοπή των ερευνών από το νορβηγικό σκάφος «Marlene Osvald», το οποίο πραγµατοποιούσε για λογαριασµό της ελληνικής κυβέρνησης έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου, όσο και τον περασµένοΑύγουστο, όταν η Τουρκία έβγαλε το «Πίρι Ρέις» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ

ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσίευμα της Σαμπάχ για δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία

Κατασκοπευτικά σενάρια που κάνουν λόγο για διοχέτευση στρατιωτικών πληροφοριών από την Τουρκία στην Ελλάδα με τη συμμετοχή Έλληνα πολίτη και της συζύγου του και τη διεξαγωγή σχετικής εισαγγελικής έρευνας, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το "δίκτυο κατασκοπείας" στην Τουρκία διοχέτευε στρατιωτικές πληροφορίες στην Ελλάδα μέσω Έλληνα πολίτη και στελεχών του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών Τουρκίας (TUBITAK).

Βάσει του δημοσιεύματος η τουρκική εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα με βάση επιχείρηση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια.

Θέση κλειδί στην υπόθεση φέρεται να έχει Έλληνας πολίτης που εργάζεται σε τράπεζα ελληνικών κεφαλαίων (η εφημερίδα δημοσιεύει το όνομά του), ενώ του αποδίδει ότι κατά την ΜΙΤ “στρατολόγησε” και τη σύζυγό του την οποία συγκαταλέγει στα πρόσωπα που ανακρίθηκαν για την υπόθεση από την εισαγγελία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πληροφορίες μεταφέρονταν αρχικά από άτομα που εργάζονταν στο ίδρυμα TUBITAK και εν συνεχεία σε Τούρκο πλοίαρχο, που είναι ο επικεφαλής του δικτύου, ο οποίος με τη σειρά του παρέδιδε τα στοιχεία στον Έλληνα.

Το νέο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο

Τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Το νέο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

1.Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ Αρχηγός ΓΕΝ
2.Αντιναύαρχος Παναγιώτης Ευσταθίου ΠΝ Αρχηγός Στόλου
3.Αντιναύαρχος Γεώργιος Σκιαδάς ΠΝ Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ
4.Αντιναύαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αγιατζίδης ΠΝ Διοικητής ΔΔΜΝ
5.Υποναύαρχος Γεώργιος Καλόγηρος ΠΝ Διοικητής ΔΝΕ
6.Υποναύαρχος Νικόλαος Κρυονερίτης ΠΝ Υπαρχηγός ΓΕΝ
7.Υποναύαρχος Ιωάννης Κωνσταντινίδης ΠΝ Διοικητής ΣΝΔ
8.Υποναύαρχος (Μ) Παναγιώτης Ελληνιάδης ΠΝ Γενικός Επιθεωρητής ΠΝ
9.Υποναύαρχος (Μ) Αχιλλέας Κριμιώτης ΠΝ ΓΕΕΘΑ
10.Υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ Αρχιεπιστολέας ΔΔΜΝ
11.Υποναύαρχος Αινιάν Κωνσταντίνος Μαζαράκης ΠΝ ΓΕΕΘΑ
12.Υποναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ Υπαρχηγός ΑΣ
13.Υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ ΓΕΕΘΑ
14.Υποναύαρχος (ΥΙ) Απόστολος Μαντίδης ΠΝ Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού ΓΕΝ
15.Υποναύαρχος (Ο) Ιωάννης Ζώτος ΠΝ Διευθυντής Διεύθυνσης ΟΙΚ-ΟΕΠΝ ΓΕΝ
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΑΝΣ έγινε στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011.

Αιγαίο -τουρκικό πολεμικό στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας



Η τουρκική κορβέτα Bartin (F-504) στο λιμάνι της Σμύρνης


Εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έπλεε για περισσότερο από μισή ώρα η μία τουρκική κορβέτα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας.

Πρόκειται για την τουρκική κορβέτα Bartin η οποία εισήλθε στις 20:30 της Δευτέρας εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας, με βόρεια πορεία.

Το τουρκικό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 21:04.

Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από τη Σμύρνη και κινήθηκε με νότια πορεία μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων. Στη συνέχεια έπλευσε νοτίως της Χίου και ακολούθησε δυτική πορεία, πλέοντας σε διεθνή ύδατα, μέχρι να εισέλθει στις 20:30 στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου η τουρκική κορβέτα βρισκόταν υπό παρακολούθηση από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΕΑΒ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ»

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Πώς η εταιρεία, που έχει ανεκτέλεστες συμβάσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ, ξέμεινε από κεφάλαια και προσωπικό
Οι μνηστήρες άρχισαν να χτυπούν την πόρτα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας πριν καν η κυβέρνηση ανακοινώσει τι γάμο θέλει. Πρώτοι έσπευσαν να δηλώσουν «παρόντες» οι Αμερικανοί διά της Lockheed, ενώ αναμένεται να πάρουν σειρά και οι Γερμανοί.

Πίσω από την ΕΑΒ, που προβάλλει ως πολύφερνη νύφη, κρύβεται μια μεγάλη προίκα δισεκατομμυρίων: των προγραμμάτων της αεροπορίας και ιδιαίτερα του νέου μαχητικού. Η Lockheed διά του εκπροσώπου της Ντ. Πλέσσα δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα καταθέσει προτάσεις όταν η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται από τους Γερμανούς διά της EADS. Οι τελευταίοι, όταν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη συζητούσαν την προμήθεια του «Eurofighter», είχαν θέσει ως προϋπόθεση την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας στην Τανάγρα.

Ο Π. Μπεγλίτης έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΑΒ μέσω της αναζήτησης «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων». Πέραν τούτου ουδέν. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία έχει σιωπηρά αφεθεί να κινείται σε τροχιά απαξίωσης, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα εάν μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή της ως αναγκαστική λύση.

Ηδη, το ταμείο της εταιρείας είναι μείον. Διαθέτει μόλις 8 εκατ., άλλα τόσα προσδοκά να λάβει τους επόμενους μήνες από την αεροπορία, ενώ μόλις μία τράπεζα ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα για να χορηγήσει δάνειο 50 εκατ. ευρώ ώστε να βγάλει τη χρονιά. Δάνειο, που αναμένεται να είναι το τελευταίο με την εγγύηση του Δημοσίου. Μετά;

Κι όμως, η ΕΑΒ θα μπορούσε να μην αντιμετωπίζεται ως προβληματική ΔΕΚΟ, καθώς οι συμβάσεις που έχει με ξένους και εγχώριους πελάτες αντιστοιχούν σε ανεκτέλεστο έργο 650 εκατ. ευρώ! Στην κατάσταση αυτή έφτασε καθώς από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης περίπου 600 από το προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, εξ ου και απαραίτητοι. Οι προσλήψεις έχουν παγώσει, ενώ μερικές εκατοντάδες έμπειροι τεχνικοί της παλιάς Ολυμπιακής παρ' ότι θα ήταν χρήσιμοι έλαβαν μετάταξη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και ας δήλωναν εκεί ότι δεν τους χρειάζονται...

Ετσι έχουν καταφύγει στην πρόσληψη προσωπικού μέσω εργολάβου, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Κανονικά έπρεπε να πληρώνουν ρήτρες στην Πολεμική Αεροπορία, αφού τα μαχητικά της δεν συντηρούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ κινδυνεύουν να μην είναι διαθέσιμα ούτε τα πυροσβεστικά μέχρι την άνοιξη. Μάλιστα, στο υπουργείο Αμυνας τέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση να σταλούν τα προς επισκευή στο εξωτερικό, αλλά απορρίφθηκε σε πολιτικό επίπεδο. Για λόγους εθνικού γοήτρου...

Την ίδια ώρα, που η εταιρεία είναι ασυνεπής προς το κράτος-πελάτη της, λαμβάνει τα εύσημα από τους Αμερικανούς. Τόσο για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών F16, όπως και για την κατασκευή τμημάτων του μεταφορικού C130J, που προορίζονται και πάλι για τη διεθνή αγορά.

Παρά τη σφοδρή κριτική την περίοδο που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της ΕΑΒ. Πολύ περισσότερο απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης, με εξαίρεση την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων κατά 30%.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Ψαλίδι στις απευθείας αναθέσεις

Καταιγιστικές αλλαγές στις αμυντικές προμήθειες φέρνει η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία. Θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον των κρατικών και ιδιωτικών βιομηχανιών, αφού αίρεται ο μέχρι σήμερα προστατευτισμός μέσω της πρακτικής των απ' ευθείας αναθέσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η οδηγία 2009/81 περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο. Αν και η χώρα μας είχε περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο για να την ενσωματώσει, ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να δηλώσει ότι θα γίνει νωρίτερα. Κατά μία άλλη εκδοχή η τρόικα επέβαλε να γίνει εδώ και τώρα.

Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι καθιερώνονται διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες και υπηρεσίες άνω των 387.000 ευρώ και για συμβάσεις έργων άνω των 4.845.000 ευρώ. Αφορούν ολόκληρο τον «κύκλο ζωής» ενός υλικού, από την αρχική προμήθεια, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού μέχρι και την περιοδική συντήρησή του. Ετσι είναι αμφίβολο εάν ακόμη και μια κρατική εταιρεία όπως η ΕΑΒ θα συνεχίσει να απολαμβάνει με ανάθεση τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάλογο πρόβλημα θα έχουν και δεκάδες μικρές ιδιωτικές εταιρείες, που μέχρι σήμερα έχουν ως βασικό πελάτη το υπουργείο Αμυνας. Δεν θα έχουν να παίρνουν ούτε και από προγράμματα «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», που πλέον καταργούνται.

Υπάρχουν, πάντως, κάποια «παραθυράκια» στο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα όταν γίνεται επίκληση στα ουσιώδη συμφέροντα της ασφάλειας του κράτους και κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν κρίσιμες πληροφορίες. Είναι θέμα ερμηνείας, όμως, πώς θα δικαιολογηθούν. Επίσης, μια άλλη παράμετρος είναι η «ασφάλεια του εφοδιασμού». Εάν π.χ. εν μέσω κρίσης εξασφαλίζεται κανονικά η απαραίτητη συντήρηση οπλικών συστημάτων.

Με το νέο καθεστώς επιτρέπονται οι διακρατικές συμφωνίες και οι αναθέσεις προμηθειών σε κοινοπραξίες, όταν μετέχει το κράτος. Αυτή η παράμετρος αναμένεται να ωθήσει τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες στην αναζήτηση για συμμαχίες και μερικές ιδιωτικοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία όλες οι ξένες μεγάλες βιομηχανίες έσπευδαν να πάρουν θέση για να προετοιμαστούν για το υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό. Στην Ελλάδα σφύριζαν αδιάφορα, περιοριζόμενες σε υποκατασκευαστικό έργο μόνο για τις ελληνικές προμήθειες ή στα περίφημα, όσο και αμαρτωλά, αντισταθμιστικά προγράμματα.

Αποτέλεσμα; Οι ξένοι είναι έτοιμοι από καιρό και όπως φαίνεται η ευρωπαϊκή οδηγία είναι εν πολλοίς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών μεγαθηρίων. Οι ελληνικές εταιρείες μοιάζουν να καλούνται να δώσουν έναν άνισο αγώνα. Και οι περισσότερες είναι απροετοίμαστες.

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Προσγειώθηκε το C-130 από τη Λιβύη




Ο επαναπατρισμός 15 Ελλήνων και η διάσωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών

Προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών το ελληνικό μεταγωγικό C-130 που μετέφερε τρεις ολλανδούς πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν από το λιβυκό καθεστώς έπειτα κράτηση δύο εβδομάδων.

Οι ολλανδοί πεζοναύτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, παρελήφθησαν από αντιπροσωπεία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους, δήλωσε πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το C-130, στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, μετέφερε επίσης δεκαπέντε έλληνες πολίτες που εγκατέλειψαν την Τρίπολη, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Οι τρεις ολλανδοί πεζοναύτες είχαν προσγειωθεί χωρίς άδεια με ελικόπτερο στην περιοχή της Σύρτης για να απομακρύνουν δύο ολλανδούς πολίτες από τη Λιβύη, και συνελήφθησαν.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι απέστειλε το C-130 για να τους παραλάβει, έπειτα από σχετική συμφωνία η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του απεσταλμένου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.

«Ο χρόνος πιέζει» και ΝΑΤΟ, Ε.Ε. σκληραίνουν τη στάση τους

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η συνεχής ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι οδήγησαν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ σε μία σκλήρυνση των θέσεών τους απέναντι στην Τρίπολη και στην εξέταση ακόμη και της χρήσης στρατιωτικών μέσων, με σκοπό να γονατίσουν το καθεστώς πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Μπορεί, όμως, οι εξελίξεις στη Λιβύη να υποχρέωσαν τους δύο Οργανισμούς να είναι λιγότερο διστακτικοί, αλλά δεν παύουν να παραμένουν διαιρεμένοι.

Από ΝΑΤΟϊκής πλευράς, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Φογκ Ράσμουσεν αναγνώρισε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας ότι «ο χρόνος πιέζει στη Λιβύη» και η Συμμαχία είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην υπουργική σύνοδο των 28, εξετάστηκαν διάφορες επιλογές δράσης, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του εναέριου χώρου. Τελικά, αναμένοντας εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η παρουσία πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας γύρω από τη Λιβύη και να αξιολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο ΟΗΕ. Επίσης, το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι έχει ήδη διευρύνει σε 24ωρη από 10ωρη την εναέρια εποπτεία του στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου κοντά στη Λιβύη, με τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα Awacs.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως, εμφανίζεται προς το παρόν διστακτικό ως προς τη λήψη απόφασης για στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Καντάφι, ακόμη και για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου, που έχουν προτείνει η Γαλλία με τη Μ. Βρετανία.

Η Γαλλία αιφνιδίασε τους εταίρους λαμβάνοντας μονομερώς την απόφαση να αναγνωρίσει επίσημα ως «νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, που συγκεντρώνει τις φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα. Στη συνέχεια, το Παρίσι ζήτησε από τις άλλες κοινοτικές χώρες να κάνουν το ίδιο. Φυσικά υπήρχαν επιφυλάξεις, ιδίως από την πλευρά της Ιταλίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προτίθεται να προτείνει στη σύνοδο κορυφής των «27» να ληφθεί απόφαση για στοχευμένους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Η Γαλλία δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δράσεις κατά του καθεστώτος του Καντάφι. Πάντως, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν ετέθη τέτοιο αίτημα από γαλλικής πλευράς στη σύνοδο της Συμμαχίας.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του εναέριου χώρου θα συζητηθεί επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Γερμανία, όμως, τηρεί επιφυλακτική στάση.

Επιστολή Βενιζέλου στον πρόεδρο των Ναυπηγείων

Επιστολή προς τον πρόεδρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Ν. Ταβουλάρη της 24ης Φεβρουαρίου 2011, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή την αίτηση πτώχευσης των ναυπηγείων. Όπως τονίζει ο Ευ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση βοηθά την επιχείρηση με τρόπο που δεν έχει βοηθηθεί στο παρελθόν και πως πλέον είναι στο χέρι της να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να ορθοποδήσει.
Η επιστολή του έχει ως εξής:


«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταβάλλει του τελευταίους μήνες τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υποστηριχθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και το Νεώριο Σύρου, προσπάθειες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των αρμοδιοτήτων του καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι κατ’ ουσίαν ο βασικός εντολέας και πιστωτής των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ως προς την ΒΑΕ (σ.σ.: εννοεί τη βρετανική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται τα Ναυπηγεία για τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA) οφείλω να σημειώσω τα εξής: Έως τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της ΒΑΕ να καταγγείλει τη σύμβαση συνεργασίας μαζί σας ουδέποτε μας είχατε ενημερώσει για την ύπαρξη τέτοιου προβλήματος. Παρόλα αυτά, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ και με επιστολή του και σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΒΑΕ, δήλωσε την ετοιμότητα του ΥΠΕΘΑ να διαχωριστούν οι επόμενες πληρωμές ώστε η ΒΑΕ να εξοφλείται απευθείας από το ΥΠΕΘΑ. Επιπλέον, εγώ προσωπικά ζήτησα τόσο από τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου από την Αθήνα, όσο και από τον Βρετανό ομόλογο μου σε συνάντηση μαζί του στο Abu Dhabi να παρέμβουν στην BAE ώστε αυτή να μην πραγματοποιήσει την απειλή της καταγγελίας της σύμβασης για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο αναζήτησης μιας λύσης. Άρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε όλα όσα μπορούσε για το θέμα αυτό και παραπάνω από αυτά. Ως προς το μείζον ζήτημα της συνεργασίας σας με την γαλλική πλευρά και την DCNS ( αφορά στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών), οφείλω επίσης να σημειώσω ότι μετά τις συναντήσεις που είχαμε από κοινού με εσάς και τον κ. Boissier πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις μου (1 και 22.2.2011) με τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και τον Πρόεδρο της DCNS κατά τη διάρκεια των οποίων άσκησα την μέγιστη δυνατή πίεση ώστε η DCNS να διευκολύνει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με κάθε δυνατό τρόπο (ανάθεση εργασιών, συμμετοχή στο κεφάλαιο κ.ο.κ.). Ο κ. Boissier μου κατέστησε σαφές ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να γίνουν από την πλευρά τους μόνο μετά τη σύναψη της διακυβερνητικής συμφωνίας για τις φρεγάτες. Αυτό όμως, όπως αντιλαμβάνεσθε, απαιτεί έναν εύλογο χρόνο λόγω των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που πρέπει να εφαρμοστούν για λόγους διαφάνειας. Η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΝ έχουν λάβει οδηγίες μου να αντιμετωπίσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το Νεώριο με τον πιο φιλικό τρόπο προστατευομένων πάντοτε των συμφερόντων του Δημοσίου. Αντιμετωπίζουμε με θετική διάθεση όλες τις προτάσεις σας για τα σχήματα μελλοντικών πληρωμών ως προς το πρόγραμμα των πυραυλακάτων. Όλες όμως αυτές οι προτάσεις προϋποθέτουν πως το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τελικά τα πλοία του από τα Ναυπηγεία σας που πρέπει να διατηρούν την ανάλογη φερεγγυότητα και προοπτική. Γι΄ αυτό επέμενα και επιμένω στην ανάγκη να παρουσιάσετε προς τα συναρμόδια Υπουργεία, προς τις τράπεζες και προς τους πιστωτές σας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Για τα ζητήματα αυτά έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών προς τους οποίους και κοινοποιώ τόσο την επιστολή σας όσο και την απάντηση μου. Η Κυβέρνηση βοηθά κατά τρόπο που δεν νομίζω να τον έχετε συνηθίσει στο παρελθόν. Πρέπει όμως, αγαπητέ κύριε Ταβουλάρη, να βοηθήσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τον εαυτό τους προς όφελος τους και κυρίως προς όφελος των εργαζομένων που αγωνιούν».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Στοπ στις μίζες με... ρήτρα ακεραιότητας

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Τη ρήση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» φαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις διαβόητες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα προηγούμενα χρόνια.
Στην εισήγησή του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός υποστήριξε ότι με το νέο νόμο που θα φέρει προς ψήφιση απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας σύμβασης για εξοπλιστικές προμήθειες, ενώ κατονομάζονται και οι διαύλοι μέσα από τους οποίους μεταφερόταν το μαύρο χρήμα από πολιτικά κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και άλλους μέχρι και συγγενείς και φίλους. Επίσης απαγορεύονται οι off shore εταιρείες, ενώ καταργούνται τα αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα ισχύοντα μέχρι σήμερα στις εξοπλιστικές προμήθειες και έχουν δημιουργήσει προβλήματα αλλά και υπόνοιες για σκάνδαλα.

Ποιοι τα έπαιρναν

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφάνειας ο υπουργός είπε: «Το κρισιμότερο όμως είναι ότι με το παρόν σχέδιο νόμου εισάγονται αυστηρές και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας, θεσπίζονται απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, απαγορεύονται οι εξωχώριες (off shore) εταιρείες, εισάγοντας υποχρέωση γνωστοποίησης όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους και άλλους.

Επιπλέον, ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη ρήτρα ακεραιότητας, η οποία προβλέπει ότι απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης, με αποδέκτες ένα ευρύτατο φάσμα, προσώπων, όπως υπαλλήλους, συλλογικά όργανα της αναθέτουσας αρχής, πολιτικά κόμματα, βουλευτές ή αιρετά όργανα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπουργούς, καθώς και τους συγγενείς, φίλους, συνεργάτες τους και τρίτους που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τη διοχέτευση αυτών των χρηματικών ποσών, η μη τήρηση της οποίας επισύρει αυστηρές κυρώσεις και αποδέχεται τη δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής να διενεργεί ελέγχους».

Πέραν της... απαγόρευσης των παράνομων πληρωμών, ο νέος νόμος αλλάζει συθέμελα και τα μέχρι σήμερα δεδομένα ιδιαίτερα στους τομείς που κατά καιρούς ατύπως ή και επισήμως έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούνται για να δίνονται μίζες ή να κερδοσκοπούν ιδιωτικές εταιρείες, εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι εταιρειών οπλικών συστημάτων.

Τα αντισταθμιστικά

Ενας από αυτούς είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που, όπως είπε και ο υπουργός, «προκαλούν πλήθος αμφιβολιών και αντιρρήσεων» καθώς οι συναλλαγές μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν δίαυλοι παράπλευρων ή ύποπτων πληρωμών και το κόστος τους μετακυλίεται εκ των προτέρων στο κόστος της κύριας σύμβασης, άρα τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα βαραίνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Στρατιωτικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εισηγητική του υπουργού είπαν ότι για πρώτη φορά αναφέρονται τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα και ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να κοπούν οι δίαυλοι για προμήθειες και λαδώματα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διαγωνισμών. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, παραμένουν πολλές κερκόπορτες στις προμήθειες που βρίσκονται πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.*

«Πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις



To υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου «Δημόσιες Συμβάσεις Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας», με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική Οδηγία 2009/81/ΕΚ.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ενισχύονται δραστικά όλες οι εγγυήσεις διαφάνειας. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί οριστικά από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή

Η νέα σύνθεση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

α. Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος Αρχηγός ΓΕΣ, Πρόεδρος

β. Αντιστράτηγος Δημήτριος Λυμπέρης, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού-Β΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

γ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Αγγελούδης, Διοικητής 1ης Στρατιάς

δ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Νακόπουλος, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

ε. Αντιστράτηγος Ιωάννης Ζάρας, Διοικητής ΑΣΔΕΝ

στ. Αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης, Διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού

ζ. Αντιστράτηγος Παναγιώτης Τσολακίδης, Διοικητής ΑΣΔΥΣ

η. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού/NDC-GR

θ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Σεφερλής, A΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

ι. Αντιστράτηγος Κων/νος Ζιαζιάς, Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού

Η νέα σύνθεση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

α. Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος Αρχηγός ΓΕΣ, Πρόεδρος

β. Αντιστράτηγος Δημήτριος Λυμπέρης, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού-Β΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

γ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Αγγελούδης, Διοικητής 1ης Στρατιάς

δ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Νακόπουλος, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

ε. Αντιστράτηγος Ιωάννης Ζάρας, Διοικητής ΑΣΔΕΝ

στ. Αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης, Διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού

ζ. Αντιστράτηγος Παναγιώτης Τσολακίδης, Διοικητής ΑΣΔΥΣ

η. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού/NDC-GR

θ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Σεφερλής, A΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

ι. Αντιστράτηγος Κων/νος Ζιαζιάς, Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Χειμερινή Εκπαίδευση Μαθητών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών




Το χρονικό διάστημα από 14 Φεβ έως 26 Φεβ 11 εκπαιδεύτηκε σε 2 περιόδους των 6 ημερών η ΙΙα Τάξη των Σπουδαστών της Σχολής στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ)। Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες εκπαιδεύτηκαν, από το προσωπικό του ΚΕΟΑΧ, σε υψόμετρο από 1.800 μέχρι 2.700 μέτρα σε αντικείμενα διαβίωσης και επιχειρησιακών ενεργειών σε χιονοσκεπείς περιοχές.

ΠΗΓΗ army.gr

6ήμερο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Μονάδων, στη ΠΕ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών




Από 21 έως 24 Φεβρουαρίου 2011, στην περιοχή ευθύνης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, Μονάδες του Σχηματισμού διεξήγαγαν δραστηριότητες στο πλαίσιο του 6ήμερου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.

Ολοκλήρωση της Παραλαβής και Έναρξη της Επιχειρησιακής Εκμετάλλευσης Οχημάτων MRAP στο ΤΕΣΑΦ


Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 5 οχημάτων MRAP στο Στρατόπεδο “Gazi” όπου εδρεύει το Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) καθώς και η εκπαίδευση των χειριστών τους।


Τα οχήματα MRAP (MINE RESISTANT AMBUSH PROTECTED) επανδρώνονται από 7 άτομα. Το σχήμα του σκάφους του οχήματος είναι τύπου "V" ώστε να εκτονώνεται η έκρηξη από νάρκες ή από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (Improved Explosive Devices) και να μην διοχετεύεται στο όχημα. Έχουν ισχυρή θωράκιση η οποία προσφέρει προστασία από πυρά φορητών όπλων. Το βάρος του οχήματος είναι 16,5 τόνοι και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 120 χλμ/ώρα.

Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από το ΤΕΣΑΦ, για κινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της επιχειρησιακής αποστολής στο Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=65873&cat_id=14

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων Πυροβολικού στην ΠΕ 98 ΑΔΤΕ





Από 28 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2011, Μονάδες Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ στην Μυτιλήνη, στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν βολές.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΘΡΑΚΗ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΒ


ΕΦΕΔΡΟΙ ΟΠΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

Διογκωμένος κατά 12,7% ο προϋπολογισμός άμυνας της Κίνας το 2011



Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται να προχωρεί η κυβέρνηση της Κίνας στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απειλώντας με νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ασία, μετά την ανακοίνωση περί αύξησης κατά 12,7% στα 601,1 δισεκατομμύρια γουάν (65,6 δισεκατομμύρια ευρώ) του προϋπολογισμού άμυνας της χώρας το 2011.
Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Λι Ζαοσίνγκ, δήλωσε πως "η Κίνα πάντοτε φρόντιζε να διατηρεί υπό έλεγχο το ύψος των δαπανών της για την άμυνα", επισημαίνοντας τις "σχετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες" συγκριτικά με άλλες χώρες.
Ο Λι, τέως υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε πως οι αμυντικές δαπάνες το 2011 δεν υπερβαίνουν το 6% του εθνικού προϋπολογισμού, γεγονός που "δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα".

Η φετινή διψήφια αύξηση των αμυντικών δαπανών έρχεται ύστερα από μια συγκρατημένη περσινή αύξηση κατά 7,5%. "Η επιστροφή (της αύξησης) σε διψήφιο αριθμό του προϋπολογισμού του κινεζικού στρατού αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", σχολίασε ο Ουίλι Λαμ, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. "Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια, κυρίως απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ταϊβάν", τόνισε.

Εκτιμάται πως ο εξοπλισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων με όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά στρατιωτικό υλικό, καθιστά την Κίνα απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό προκαλώντας ανησυχία στους γείτονές της

Οι πωλήσεις όπλων, το 2009, αυξήθηκαν κατά 14,8 δισ. δολάρια!

ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ όπως φαίνεται την παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των κερδών τους, της τάξεως του 8%, κατέγραψαν, το 2009, οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων στον κόσμο, πουλώντας όπλα αξίας 401 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του SIPRI.
«Οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 14,8 δισ. δολάρια το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 8%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ινστιτούτου με έδρα τη Στοκχόλμη.

Οπως σχολιάζουν οι ερευνητές του, η αύξηση των κερδών των 100 ισχυρών παικτών του αμυντικού τομέα είναι η μεγαλύτερη από το 2002, όταν το SIPRI δημοσιοποίησε την πρώτη του σχετική έρευνα. Σημειώνεται ότι στην έκθεση δεν συμπεριλαμβάνεται η Κίνα λόγω έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι 78 από τις 100 οπλοβιομηχανίες της έκθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ (45) και στη δυτική Ευρώπη (33) και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οι 7 είναι αμερικανικές. Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών (45) ανέρχονται σε 247 δισ. δολάρια. «Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση των όπλων των αμερικανικών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά», δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ειδική του SIPRI σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Martin με πωλήσεις 33,4 δισ. δολάρια βρίσκεται στην κορυφή, παίρνοντας την πρωτιά από το βρετανικό ΒΑΕ Systems, που πέφτει στη δεύτερη θέση το 2009 με πωλήσεις 33,3 δισ. δολάρια.

Οι 33 ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων βρίσκονται σε εννέα χώρες -Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία- και οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 120 δισ. δολάρια. Εκτός από το βρετανικό όμιλο ΒΑΕ Systems, ο πανευρωπαϊκός όμιλος EADS κατατάσσεται στην 7η θέση με πωλήσεις 15,9 δισ. και ο ιταλικός inmeccanica στην 8η θέση με πωλήσεις 13,3 δισ. δολάρια.

Η Ασία εκπροσωπείται στην κατάταξη με 10 βιομηχανίες οπλικών συστημάτων (4 στην Ιαπωνία, 3 στην Ινδία, 2 στη Νότια Κορέα και 1 στη Σιγκαπούρη), και η Μέση Ανατολή με 5 (3 στο Ισραήλ, 1 στο Κουβέιτ και 1 στην Τουρκία).

Το SIPRI είναι ένα διεθνές ανεξάρτητο ινστιτούτο, που ιδρύθηκε το 1966 με έδρα τη Στοκχόλμη και χρηματοδοτείται κατά 50% από το σουηδικό κράτος. Ειδικεύεται σε θέματα εξοπλισμών, άμυνας, ελέγχου, διακίνησης όπλων και αφοπλισμού.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: ΑΠΕ, Reuters)

Σε ετοιμότητα το ελληνικό Γενικό Επιτελείο για το «πράσινο φως» του ΝΑΤΟ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αναμένοντας το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για έναρξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, είτε αυτό ονομάζεται κήρυξη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της είτε δημιουργία διαύλου για τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας, η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί από το ΝΑΤΟ και υπό την προϋπόθεση ότι όλα γίνονται έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχει και η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δηλαδή είτε σε επίπεδο διευκολύνσεων των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, κυρίως από τη βάση της Σούδας, είτε και με συμμετοχή στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων σε περίπτωση ναυτικού αποκλεισμού.

Σε ό,τι αφόρα τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, για να χρησιμοποιηθεί από ΝΑΤΟϊκές ή αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σχετικό αίτημα από την πλευρά των ενδιαφερομένων και απόφαση της κυβέρνησης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, δεν είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από καμία πλευρά, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει ουσιαστικά αρνηθεί να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της για επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές, η απόφαση αυτή της Ιταλίας μετακυλίει το βάρος της υποστήριξης μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη βάση της Σούδας, που έχει και την υποδομή αλλά και την τεχνογνωσία, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές αποστολές. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας και του ΝΑΤΟ, τότε η στρατιωτική βάση στην Κρήτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε από τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα της αποτελεί αμερικανική βάση. Οπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματικοί που γνωρίζουν το καθεστώς της βάσης και τι έχει συμβεί στο παρελθόν, πλοία και αεροσκάφη που θα μετέχουν σε επιχειρήσεις θα μπορούν να προσεγγίσουν τη βάση μόνο εφόσον δηλώσουν κατάσταση ανάγκης. Επίσης, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό πυρομαχικών και καυσίμων από πλοία και αεροσκάφη που θα μετάσχουν στην επιχείρηση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι το ενδεχόμενο μονομερούς επιχείρησης, δηλαδή να αποφασίσουν οι ΗΠΑ, ή κάποια άλλη χώρα, να προχωρήσουν μόνες τους, εκτός αποφάσεων ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, έχει σχεδόν αποκλειστεί. Από ΝΑΤΟϊκούς κύκλους έχει καταστεί σαφές ότι οποιασδήποτε ενέργεια θα γίνει υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ και μόνο.

Προτάσεις για το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Με δύο προτάσεις στο τραπέζι άνοιξε η συζήτηση Δήμου Παύλου Μελά και υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόδοση του ομώνυμου στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία.
Οι προτάσεις έχουν να κάνουν με την έκταση που το υπουργείο θέλει, στο στρατόπεδο ή κάπου κοντά σ' αυτό, για την ανέγερση κατοικιών αξιωματικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη. Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου και υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του υπουργείου και με εκφρασμένη τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για την απόδοση του στρατοπέδου. Οι προτάσεις αναφέρονται:

1. Στην αφαίρεση 30 στρεμμάτων, από τα 361 στρ. του στρατοπέδου, στο βόρειο τμήμα του, όπως ο συνοικισμός Νεόκτιστα, για την ανέγερση των κατοικιών των αξιωματικών. Υπάρχει σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί από το 2006 και είχε κατ' αρχάς γίνει αποδεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και

2. Σε έκταση, στο δημοτικό διαμέρισμα Ευκαρπίας, πολύ κοντά στο στρατόπεδο, για να δημιουργηθεί εκεί ο οικισμός των αξιωματικών. Είναι η λύση που για να ευδοκιμήσει πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και ο χρόνος που απαιτείται γι' αυτό ίσως αγγίξει το έτος.

Στο στρατόπεδο, με τα 361 ή 331 στρέμματα, κατά τη μελέτη του 2006 η οποία επικαιροποιείται, προβλέπονται ελάχιστες σε σχέση με την έκταση νέες κατασκευές.

Η αναπαλαίωση των παλιών στρατώνων είναι το ζητούμενο. Χωροθετούνται: δημαρχιακό συγκρότημα, συνεδριακό κέντρο, χώροι πολιτισμού, Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού και Μετανάστευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρος για τη φιλοξενία ανώτατης εκπαίδευσης (η πρόταση Μπουτάρη για τη μεταφορά του Διεθνούς Πανεπιστημίου στο στρατόπεδο είναι νωπή) και πολύ πράσινο που λείπει από την περιοχή, με τη δημιουργία βοτανικού κήπου.

Κλείνουν 39 στρατολογικά γραφεία

Από τις αλλαγές χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά και χωρίς μεγάλο κέρδος, όπως προκύπτει, ξεκίνησε τη λεγόμενη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος.
Τα πρώτα «θύματα» σε στρατιωτικές μονάδες δεν είναι, όπως αναμενόταν, τα δεκάδες στρατόπεδα σε κεντρική, δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά 39 στρατολογικά γραφεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, που θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού, από 57 στρατολογικά γραφεία, θα γίνουν 18 περιφερειακές στρατολογικές υπηρεσίες, με πλήρη μηχανογραφική υποδομή και γραφεία στις έδρες των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από τα ΚΕΠ της περιοχής τους.

Οσο για την εξοικονόμηση πόρων, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, θα εξοικονομηθούν 550.000 ευρώ ετησίως, μείωση που αγγίζει το 90%. Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν 50 αξιωματικοί, που θα τοποθετηθούν ως σύμβουλοι των νέων γραφείων.

Οσον αφορά το θέμα του κλεισίματος των στρατοπέδων που δεν χρειάζονται, και είναι πάρα πολλά, ούτε λόγος από τον υπουργό, παρά το ότι ήταν από τα πρώτα πράγματα που είχε ανακοινώσει όταν πήγε στο υπουργείο Αμυνας.

Ποιοι προάγονται και ποιοι αποστρατεύονται στις Ενοπλες Δυνάμεις



Ξεκίνησαν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τη συνεδρίαση του το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έκρινε τους αξιωματικούς στο βαθμό του αντιστρατήγου αντιναυάρχου αντιπτεράρχου υποναυάρχου και υποπτεράρχου.

Συγκεκριμένα το ΣΑΓΕ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 4 αντιστράτηγους, 3 αντιναύαρχους, 2 αντιπτέραρχους, δύο υποναύαρχους και 6 υποπτεράρχους.

Αναλυτικότερα, στο Στρατό Ξηράς κρίθηκαν "διατηρητέοι" οι αντιστράτηγοι (ΜΧ) Λυμπέρης Δημήτριος, (ΤΘ) Αγγελούδης Δημήτριος, (ΠΒ) Νακόπουλος Γεώργιος, (ΠΖ) Ζάρας Ιωάννης, (ΠΖ) Ρουσάκης Θεόκλητος, (ΤΘ) και Τσολακίδης Παναγιώτης, ενώ αποστρατεύθηκαν ως "ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" οι ομοιόβαθμοί τους (ΠΖ) Παπαδάκης Σπυρίδων, (ΤΘ) Ξιφαράς Σαμπάτης, (TΘ) Θεοφανίδης Κωνσταντίνος και (ΠΒ) Μπασδάνης Ιωάννης.

Στο Πολεμικό Ναυτικό κρίθηκαν "διατηρητέοι" οι υποναύαρχοι Ευσταθίου Παναγιώτης, Σκιαδάς Γεώργιος, Καλόγηρος Γεώργιος, Κρυονερίτης Νικόλαος, Αγιατζίδης Κωνσταντίνος, Ελληνιάδης Παναγιώτης και Μαντίδης Απόστολος, ενώ αποστρατεύθηκαν ως "ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" τους οι ομοιόβαθμοί τους Δημητριάδης Γεώργιος, Ορφανός Ιωάννης, Χατζηδάκης Φωκίων, Κασφίκης Γεώργιος και Νιάνιας Γεώργιος.

Στην Πολεμική Αεροπορία κρίθηκαν "διατηρητέοι" υποπτέραρχοι Τσαντηράκης Αντώνιος, Βενέτης Ηλίας, Κρεβάϊκας Φώτιος, Πιέρρος Αντώνιος, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Τουρνάς Ευάγγελος, Βαϊτσης Χρήστος, Πριόνας Κωνσταντίνος, Λέλλας Αχιλλέας, Οικονόμου Κωνσταντίνος, Λάτσιος Ευάγγελος, Καβασακάλης Σταύρος και Φουρλεμάδης Στέφανος, ενώ αποστρατεύθηκαν ως "ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" οι ομοιόβαθμοί τους Ατματζάκης Αντώνιος, Δούμος Γεώργιος, Χαρίτος Χρήστος, Πέτρουλας Κωνσταντίνος, Θωμαϊδης Αδάμ, Χριστακόπουλος Ηλίας, Μαμώλης Παναγιώτης και Μεταλληνός Νικόλαος.

Στο Στρατολογικό Σώμα "διατηρητέος κρίθηκε" ο υποστράτηγος Μπούρας Περικλής.

Το ΣΑΓΕ, σε όλους τους παραπάνω αξίωματικούς που κρίθηκαν "Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου της θέσεως που κατείχαν.

Προς πλήρωση των κενών θέσεων το ΣΑΓΕ Προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου τους υποστράτηγους (ΠΒ) Κωσταράκο Μιχαήλ, Σεφερλή Γεώργιο και Ζιαζιά Κωνσταντίνο, ενώ έκρινε ‘"ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους’’ τους Κουτρή Σταύρο, Κουτσολέλο Γεώργιο, Καλαμογιώργο Αντώνιο, Παπαθανασίου Γεώργιο, Ρίντη Αναστάσιο, Τζιούτζιο Δημήτριο, Γατέλα Ιωάννη και Μαλιαχόβα Κωνσταντίνο.

Επίσης προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου τους υποναυάρχους Ευσταθίου Παναγιώτη, Σκιαδά Γεώργιο και Αγιατζίδη Κωνσταντίνο και στο βαθμό του Αντιπτεράρχου για τους υποπτέραρχους Τσαντηράκη Αντώνιο, Βενέτη Ηλία και Λέλλα Αχιλλέα.

Διευκρινίσεις Βενιζέλου για το ωράριο των στρατιωτικών

Ειδική διάταξη για τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης απαλλαγής στελεχών από την εργασία, μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για θέματα μέριμνας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ιωάννη Κοραντή. Στην απάντησή του σημειώνει ότι δεν κρίνεται σκόπιμη περαιτέρω αύξηση του χρόνου εργασίας. Αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί κανονισμοί προβλέπουν ακόμη και 24ωρες υπηρεσίες πέραν του κανονικού ωραρίου, οι οποίες δεν αποζημιώνονται ως υπερωριακή απασχόληση, αλλά δίνεται ρεπό. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί αδικαιολόγητα το ωράριο εργασίας του στελέχους, έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί ιεραρχικά, προσθέτει ο υπουργός.

Σχέδιο για τις μεταθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας





Την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τις μεταθέσεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τη Βουλή ότι "στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει εκπονηθεί από διακλαδική επιτροπή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο καθορίζει -μεταξύ άλλων - όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια (υπηρεσιακά, κοινωνικά, αντικειμενικά) και τον τρόπο διεξαγωγής των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό".