Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Την άμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι αποφάσισε η κυβέρνηση, σε συνεδρίαση άτυπου ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υλοποίηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις, διαθέτει στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο ελικόπτερα Super Puma μια φρεγάτα, ένα ιπτάμενο ραντάρ, καθώς και τη βάση της Σούδας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο ενεργά σε ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση σε ξένη χώρα, καθώς μέχρι τώρα αναλαμβάναμε ρόλο μετά το τέλος των επιχειρήσεων, συνήθως ανθρωπιστικό.
Η πρώτη ενέργεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Δ. Δρούτσα και Β. Βενιζέλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Γ. Γιάγκου στην οποία αποφασίστηκαν ο τρόπος συμμετοχής της Ελλάδας και οι διευκολύνσεις που θα γίνουν εφόσον αυτές ζητηθούν από το ΝΑΤΟ. Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή με τις παραπάνω δυνάμεις.
Oι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει αλλά στις δηλώσεις τους δεν αναφέρθηκαν στο πώς θα γίνει αυτό και με ποιο τρόπο. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων».
Σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην ουσία εμπεριέχει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό διότι για να επιβληθεί η ζώνη θα πρέπει να κατασταλεί η αντιαεροπορική άμυνα του Καντάφι, να ελεγχθούν πλήρως οι επικοινωνίες που αφορούν την αεροναυτιλία και να δημιουργηθεί σύνδεσμος μεταξύ των αεροπορικών φορέων της Λιβύης με τη Συμμαχία, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα πετάει στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ακόμα και οι αποπροσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών στα πολιτικά αεροδρόμια της Λιβύης θα παίρνουν έγκριση από ΝΑΤΟϊκό φορέα και θα γίνονται υπό την ευθύνη και την προστασία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου