Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Προτάσεις για το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Με δύο προτάσεις στο τραπέζι άνοιξε η συζήτηση Δήμου Παύλου Μελά και υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόδοση του ομώνυμου στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία.
Οι προτάσεις έχουν να κάνουν με την έκταση που το υπουργείο θέλει, στο στρατόπεδο ή κάπου κοντά σ' αυτό, για την ανέγερση κατοικιών αξιωματικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη. Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου και υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του υπουργείου και με εκφρασμένη τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για την απόδοση του στρατοπέδου. Οι προτάσεις αναφέρονται:

1. Στην αφαίρεση 30 στρεμμάτων, από τα 361 στρ. του στρατοπέδου, στο βόρειο τμήμα του, όπως ο συνοικισμός Νεόκτιστα, για την ανέγερση των κατοικιών των αξιωματικών. Υπάρχει σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί από το 2006 και είχε κατ' αρχάς γίνει αποδεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και

2. Σε έκταση, στο δημοτικό διαμέρισμα Ευκαρπίας, πολύ κοντά στο στρατόπεδο, για να δημιουργηθεί εκεί ο οικισμός των αξιωματικών. Είναι η λύση που για να ευδοκιμήσει πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και ο χρόνος που απαιτείται γι' αυτό ίσως αγγίξει το έτος.

Στο στρατόπεδο, με τα 361 ή 331 στρέμματα, κατά τη μελέτη του 2006 η οποία επικαιροποιείται, προβλέπονται ελάχιστες σε σχέση με την έκταση νέες κατασκευές.

Η αναπαλαίωση των παλιών στρατώνων είναι το ζητούμενο. Χωροθετούνται: δημαρχιακό συγκρότημα, συνεδριακό κέντρο, χώροι πολιτισμού, Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού και Μετανάστευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρος για τη φιλοξενία ανώτατης εκπαίδευσης (η πρόταση Μπουτάρη για τη μεταφορά του Διεθνούς Πανεπιστημίου στο στρατόπεδο είναι νωπή) και πολύ πράσινο που λείπει από την περιοχή, με τη δημιουργία βοτανικού κήπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου