Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η συνεχής ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι οδήγησαν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ σε μία σκλήρυνση των θέσεών τους απέναντι στην Τρίπολη και στην εξέταση ακόμη και της χρήσης στρατιωτικών μέσων, με σκοπό να γονατίσουν το καθεστώς πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Μπορεί, όμως, οι εξελίξεις στη Λιβύη να υποχρέωσαν τους δύο Οργανισμούς να είναι λιγότερο διστακτικοί, αλλά δεν παύουν να παραμένουν διαιρεμένοι.
Από ΝΑΤΟϊκής πλευράς, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Φογκ Ράσμουσεν αναγνώρισε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας ότι «ο χρόνος πιέζει στη Λιβύη» και η Συμμαχία είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στην υπουργική σύνοδο των 28, εξετάστηκαν διάφορες επιλογές δράσης, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του εναέριου χώρου. Τελικά, αναμένοντας εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η παρουσία πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας γύρω από τη Λιβύη και να αξιολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο ΟΗΕ. Επίσης, το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι έχει ήδη διευρύνει σε 24ωρη από 10ωρη την εναέρια εποπτεία του στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου κοντά στη Λιβύη, με τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα Awacs.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως, εμφανίζεται προς το παρόν διστακτικό ως προς τη λήψη απόφασης για στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Καντάφι, ακόμη και για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου, που έχουν προτείνει η Γαλλία με τη Μ. Βρετανία.
Η Γαλλία αιφνιδίασε τους εταίρους λαμβάνοντας μονομερώς την απόφαση να αναγνωρίσει επίσημα ως «νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, που συγκεντρώνει τις φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα. Στη συνέχεια, το Παρίσι ζήτησε από τις άλλες κοινοτικές χώρες να κάνουν το ίδιο. Φυσικά υπήρχαν επιφυλάξεις, ιδίως από την πλευρά της Ιταλίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προτίθεται να προτείνει στη σύνοδο κορυφής των «27» να ληφθεί απόφαση για στοχευμένους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Η Γαλλία δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δράσεις κατά του καθεστώτος του Καντάφι. Πάντως, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν ετέθη τέτοιο αίτημα από γαλλικής πλευράς στη σύνοδο της Συμμαχίας.
Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του εναέριου χώρου θα συζητηθεί επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Γερμανία, όμως, τηρεί επιφυλακτική στάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου