Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Στοπ στις μίζες με... ρήτρα ακεραιότητας

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Τη ρήση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» φαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις διαβόητες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα προηγούμενα χρόνια.
Στην εισήγησή του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός υποστήριξε ότι με το νέο νόμο που θα φέρει προς ψήφιση απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας σύμβασης για εξοπλιστικές προμήθειες, ενώ κατονομάζονται και οι διαύλοι μέσα από τους οποίους μεταφερόταν το μαύρο χρήμα από πολιτικά κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και άλλους μέχρι και συγγενείς και φίλους. Επίσης απαγορεύονται οι off shore εταιρείες, ενώ καταργούνται τα αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα ισχύοντα μέχρι σήμερα στις εξοπλιστικές προμήθειες και έχουν δημιουργήσει προβλήματα αλλά και υπόνοιες για σκάνδαλα.

Ποιοι τα έπαιρναν

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφάνειας ο υπουργός είπε: «Το κρισιμότερο όμως είναι ότι με το παρόν σχέδιο νόμου εισάγονται αυστηρές και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας, θεσπίζονται απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, απαγορεύονται οι εξωχώριες (off shore) εταιρείες, εισάγοντας υποχρέωση γνωστοποίησης όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους και άλλους.

Επιπλέον, ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη ρήτρα ακεραιότητας, η οποία προβλέπει ότι απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης, με αποδέκτες ένα ευρύτατο φάσμα, προσώπων, όπως υπαλλήλους, συλλογικά όργανα της αναθέτουσας αρχής, πολιτικά κόμματα, βουλευτές ή αιρετά όργανα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπουργούς, καθώς και τους συγγενείς, φίλους, συνεργάτες τους και τρίτους που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τη διοχέτευση αυτών των χρηματικών ποσών, η μη τήρηση της οποίας επισύρει αυστηρές κυρώσεις και αποδέχεται τη δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής να διενεργεί ελέγχους».

Πέραν της... απαγόρευσης των παράνομων πληρωμών, ο νέος νόμος αλλάζει συθέμελα και τα μέχρι σήμερα δεδομένα ιδιαίτερα στους τομείς που κατά καιρούς ατύπως ή και επισήμως έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούνται για να δίνονται μίζες ή να κερδοσκοπούν ιδιωτικές εταιρείες, εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι εταιρειών οπλικών συστημάτων.

Τα αντισταθμιστικά

Ενας από αυτούς είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που, όπως είπε και ο υπουργός, «προκαλούν πλήθος αμφιβολιών και αντιρρήσεων» καθώς οι συναλλαγές μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν δίαυλοι παράπλευρων ή ύποπτων πληρωμών και το κόστος τους μετακυλίεται εκ των προτέρων στο κόστος της κύριας σύμβασης, άρα τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα βαραίνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Στρατιωτικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εισηγητική του υπουργού είπαν ότι για πρώτη φορά αναφέρονται τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα και ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να κοπούν οι δίαυλοι για προμήθειες και λαδώματα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διαγωνισμών. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, παραμένουν πολλές κερκόπορτες στις προμήθειες που βρίσκονται πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου