Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Να αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην επιζήμια για το Δημόσιο προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214», ζήτησε τελικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μονόδρομος για τους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας που διερευνούν την υπόθεση, καθώς μελετώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «σκόνταψαν» πάνω στο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Σε εφαρμογή, λοιπόν, των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μεγάλη δικογραφία διβιβάζεται στη Βουλή ως αρμόδια να αποφασίσει για την παραιτέρω τύχη πρώην υπουργού.

Την ίδια ώρα, ο κύκλος των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων για τους οποίους συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης διευρύνεται, καθώς ετοιμάζονται και νέες κλήσεις υπόπτων για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων σε σχέση με την «αμαρτωλή» προμήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι 37 που έχουν ήδη κλητευθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για κακουργήματα και συγκεκριμένα για «απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Δημοσίου», είναι στην πλειονότητά τους πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη επιτροπών που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται και γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Η περίοδος τέλεσης των αδικημάτων εκτείνεται από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- μέχρι και το 2002, οπότε και έγιναν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν κυρίως από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το Δημόσιο ζημιώθηκε από την απευθείας ανάθεση του έργου με ποσόν που δεν αποκλείεται να αγγίζει και τα 250 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το πόρισμα πάντως, που περιλαμβάνει δέκα εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα, για τα οποία είχαν ζητηθεί από τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι κινήσεις λογαριασμών τους από το 1999, φαίνεται πως σταματά στους αρχικούς αποδέκτες των χρημάτων, χωρίς να διευκρινίζεται τι έγιναν αυτά τα ποσά, αν και σε ποιους διακινήθηκαν στη συνέχεια.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου