Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σε ετοιμότητα το ελληνικό Γενικό Επιτελείο για το «πράσινο φως» του ΝΑΤΟ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αναμένοντας το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για έναρξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, είτε αυτό ονομάζεται κήρυξη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της είτε δημιουργία διαύλου για τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας, η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί από το ΝΑΤΟ και υπό την προϋπόθεση ότι όλα γίνονται έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχει και η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δηλαδή είτε σε επίπεδο διευκολύνσεων των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, κυρίως από τη βάση της Σούδας, είτε και με συμμετοχή στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων σε περίπτωση ναυτικού αποκλεισμού.

Σε ό,τι αφόρα τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, για να χρησιμοποιηθεί από ΝΑΤΟϊκές ή αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σχετικό αίτημα από την πλευρά των ενδιαφερομένων και απόφαση της κυβέρνησης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, δεν είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από καμία πλευρά, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει ουσιαστικά αρνηθεί να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της για επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές, η απόφαση αυτή της Ιταλίας μετακυλίει το βάρος της υποστήριξης μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη βάση της Σούδας, που έχει και την υποδομή αλλά και την τεχνογνωσία, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές αποστολές. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας και του ΝΑΤΟ, τότε η στρατιωτική βάση στην Κρήτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε από τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα της αποτελεί αμερικανική βάση. Οπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματικοί που γνωρίζουν το καθεστώς της βάσης και τι έχει συμβεί στο παρελθόν, πλοία και αεροσκάφη που θα μετέχουν σε επιχειρήσεις θα μπορούν να προσεγγίσουν τη βάση μόνο εφόσον δηλώσουν κατάσταση ανάγκης. Επίσης, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό πυρομαχικών και καυσίμων από πλοία και αεροσκάφη που θα μετάσχουν στην επιχείρηση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι το ενδεχόμενο μονομερούς επιχείρησης, δηλαδή να αποφασίσουν οι ΗΠΑ, ή κάποια άλλη χώρα, να προχωρήσουν μόνες τους, εκτός αποφάσεων ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, έχει σχεδόν αποκλειστεί. Από ΝΑΤΟϊκούς κύκλους έχει καταστεί σαφές ότι οποιασδήποτε ενέργεια θα γίνει υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου